Hagyatéki terhek vs öröklés tárgyának értéke


ObudaFan # 2015.05.28. 20:17

Ha már nem utasítottátok vissza ezt a hagyatékot, akkor valóban tartani kell magatokat a hagyatéki hitelezők törvény szerinti sorrendjéhez.

szasz.a # 2015.05.28. 15:18

Kiegészítés: ingatlan negyedrészről van szó, ezt elfelejtettem beleírni, elnézést. Pl. ha értékesítenénk az egész házat, ahhoz először le kell szedni a bejegyzett terheket.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.28. 15:12

a végzés 2,7M -t állapít meg az ingatlan értékére, felsorol kb 5M hagyatéki hitelezői tartozást,
Akkor mi a kérdés?

szasz.a # 2015.05.28. 15:10

Tisztelt Fórumozók!

Igyekszem tömör lenni; hagyatéki lezajlott,
a végzés 2,7M -t állapít meg az ingatlan értékére, felsorol kb 5M hagyatéki hitelezői tartozást,
a végzéssel párhuamosan sok jelzálog jellegű (kb 4-5M) bejegyzés a tulajdoni lapról törlődött, és kb 1,9M zálogjog került bejegyzésre.
Sokakhoz hasonlóan nekem is az alábbi értelmezésével akad gondom:

PTK7:96/1 Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek.[..]

A jogszabály alapján úgy értelmezem, hogy először a zálogjokat kell kielégíteni,és elsősorban arra is törekednénk, hogy az ingatlannyilvántartási bejegyzéseket töröltessük; azokhoz a jogi személyekhez fordulva, XY Faktoring, Z követeléskezelő, stb viszont azt tapasztaljuk, hogy
hiába a hagyatéki végzésre hivatkozunk, az örökhagyó egyéb folyószámla jellegű tartozásait és mindenféle járulékos ktg-et is el akarnak kérni, amit ha összesítünk, a végére ilyen 5M körüli tétel lenne csak ez a része és még maradna hagyatéki hiteles a végzésből akinek nem lett fizetve semmi. Ezutóbbival
pedig az a problémám, hogy ez alapján:

(3) Ha az örökös ezeket a szabályokat felróhatóan megszegi, az emiatt kielégítetlenül maradt hitelezővel szemben egész vagyonával felel.

;elég veszélyes elszúrni a dolgot.

Mit lehetne tenni; ha egyértelműen a hagyatéki végzésre és a tulajdoni lapon szereplő bejegyző határozatra és összegekre hivatkozunk a jogszabály mellett, akkor milyen jogi alapon utasíthatják el a fizetési kérelmet -az örökhagyó random tartozásai alapján amit találnak a renszereikben csak nem-? Vagy teljesen félreértek valamit?

Köszönettel,
Herczig Gábor