kielégítési sorrend a hagyatéki hitelezők között


ObudaFan # 2015.07.01. 18:22

A hagyatéki tartozások kielégítési sorrendje:

  1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
  2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (a továbbiakban: hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
  3. az örökhagyó tartozásai;
  4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
  5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.

Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye.

Az örökös a tartozásokat a kielégítés sorrendjének megtartása nélkül elégítheti ki addig, amíg felteheti, hogy a hagyatéki tartozásokat a hagyaték teljesen fedezi, ha figyelmen kívül hagyja az örökhagyó által élők között ingyenesen vállalt, valamint a hagyományon és meghagyáson alapuló kötelezettségeket. Ellenkező esetben csak a sorrend szerint nyújthat kielégítést.

Az a hitelező, akinek a hagyatékhoz tartozó valamely vagyontárgyon zálogjoga van, a biztosíték erejéig - a hagyatéki tartozások sorrendjében elfoglalt helyére tekintet nélkül - teljes kielégítést kereshet.

mecmec # 2015.07.01. 11:09

Tisztelt Szakértő!

Aziránt érdeklődnék, hogy milyen kielégítési sorrendet kell betartania az örökösnek a hagyatéki tartozások törlesztésekor, ha az örökség nem fedezi az összes fennálló tartozás összegét? Az örökhagyó tartozásai egy osztályban szerepelnek? Ha igen, azon az osztályon belül a jelzáloghitelnek, illetve a személyi hitelnek van meghatározott sorrendje? Ha nincs, akkor a részarányos kielégítésre kell, hogy sor kerüljön?

Segítségét előre is köszönöm!