ajándékozás nem egyenlő a hitel ajándékozással


Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.24. 21:35

Nem is mondta senki, hogy adós vagy. A tartozásnak dologi kötelezettje vagy. Így aztán ha kell, a jelzáloggal terhelt ingatlanodat elárverezik.

WhiteE # 2018.02.24. 20:34

Ha ilyen egyszerű lenne természetesen édesanyám után ki is fizetném a tartozást. De apám a felét sem akarja fizetni pedig így egyeztek meg. Azért nem lettem adós mert nem örököltem édesanyám után semmit és amennyi a hagyatéki vagyon annyi adósságért felelek.

gerbera317 # 2018.02.23. 08:01

nem a házra ment a pénz, nem az én saram kellene, hogy legyen
Ez nem ilyen egyszerű. Én is felvehetek kölcsönt, amit nem az autómra, házamra költök, de még csak nem is magamra, hanem pl. krvákra. Gondolod, hogy ha nem fizetek, akkor a bank a krvákon akarja majd a pénzt behajtani; engem, meg az autómat, meg a házamat célba se vennék?

Vadsuhanc # 2018.02.23. 07:46

El kell adni az ingatlant, ha nem tudod fizetni a részleteket és a bankot ki kell fizetni. Ami marad a Tiéd. Ugyanis...

Nehezen tudom elhinni, hogy ha édesanyád a kölcsönben adós volt a hagyatéki eljárásban ne szerepeljen hagyatéki teherként a kölcsön. Ha a nem fizetés miatt végrehajtási eljárás indul a bank megállapítattja a jogutódlásodat és nem csak zálogkötelezett, de adós is leszel. Édespád adóstársa. Ugyanúgy felelsz az összes tartozással és nem csak az ingatlan árával.

Ha kifizetted a tartozást utána majd perelheted apádat, hogy a kifizetett összeg felét fizesse meg Neked.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.22. 19:53

Azt is mondta a kolléga, hogy kit perelhetsz?

WhiteE # 2018.02.22. 18:38

Közben felkerestem egy ügyvédet, hogy mit tehetek. Mivel a hitelt a szüleim vették fel még az ajándékozás előtt és szabad felhasználású hitelről beszélünk tehát nem a házra ment a pénz, nem az én saram kellene, hogy legyen. Természetesen megteheti, hogy nem fizet viszont kiderült, hogy 2012-ben a válás során fizetési kötelezettséget vállaltak, hogy bár útjaik külön válnak minden hónapban gondoskodnak róla, hogy az aktuális törlesztőrészletet mindketten átadják a részemre. Úgyhogy ha ez nem történik meg perelhetek. Nem tudom mi lesz, hónap végén kiderül.

nonolet # 2018.02.17. 17:56

WhiteE

Aha... akkor...

GYAKORLATILAG a fater
utólag
5 millióra árazta be az ajándéka árát.

Mondván:

  • ha már NEM IS LAKOK ott, akkor
  • minek fizessek egy hitelt
  • egy olyan házért AMI MÁR NEM IS az enyém.

Ebben mondjuk igaza van a faternak!

- -

A fő kérdés, hogy: neked megér-e ennyit a fater része ?
(tekintetbe véve, hogy egyébként ajándékba kaptad amúgy anno)

Ha igen, akkor át veszed a hitelt és te fizeted tovább.
Ezzel a árverésig jutás veszélye elhárul...

Mert ugyebár, ha a fater nem fizet tovább és te sem.
Akkor abból rövid úton árverés lesz és viszik a házat a jelzálog jog alapján.
Vagy kérik a fennálló 5 milliót+költségeket tőled.

- -

Ha a részlet neked túl magas...
Akkor meglehet próbálni az 5 milliót egy új kisebb részletű hitelre cserélni!

Bár a hitelképességed elég vacak!

Azaz KÉNE NÖVELNI A KERESETED sürgősen.

Ez a megoldandó FŐ feladat számodra!!!!!
Lássuk be...

- -

Az 5 milliót a fater úgyis lenyomja a torkodon.
Erről a nője és az önérzete gondoskodik majd.
Hisz nem a ő házukon van a zálogjog... tehetik.

Ezért KÉSZÜLJ fel és keress többet, mielőbb.

gerbera317 # 2018.02.17. 15:33

Ha érdeked fűződik ahhoz, hogy az ingatlant ne árverezzék el, akkor nyilván tenned kell ellene. És az is nyilvánvaló, hogy a szájtépés itt kevés lesz.

WhiteE # 2018.02.17. 13:15

A tulajdoni lapon egyedül én szerepelek 2009 óta. A hitel már akkor is fennállt. A bank hozzájárult, hogy belépjek mint zálogkötelezett. Mivel édesanyám elhunyt így most apám az egyedüli adós. Viszont a barátnője úgy gondolja ne fizessék tovább mert nem laknak nálam. Akkor ezek szerint nekem kellene visszafizetnem azt a pénzt amihez nekem semmi közöm? Vagy hagyjam el árverezni a házam amire azóta 4 millió forintot költöttem?

nonolet # 2018.02.17. 12:53

Kezdő kérdés: MI VAN a tulajdoni lapon....?!

Azaz
Ki az ingatlan tulajdonos és mióta, milyen arányban?
Van-e rajta jelzálog, elidegenítési is terhelési tilalom?

Aztán

KIÉ!!! a hitel MOST éppen?
Mi a hitel fedezete MOST?

Ha ezek kiderülnek utána lehet okoskodni...

Mérd fel a MOSTANI helyzetet

  • a sajátodat
  • az apádét

Mivel az eddigiekből nem tudni, hogy

  • mit is kaptál ajándékba pontosan
  • mi MOST a kettőtök helyzete

az ingatlan és a hitel esetén...

- -

Az ajándék adott esetben akár vissza is követelhető.

Nicsak...
http://kocsisszabougyved.hu/…-az-ajandek/

WhiteE # 2018.02.17. 12:37

Jó napot!
Miután szüleim házassága 2009-ben megromlott nekem ajándékozták az összes ingatlan és ingó vagyonukat, hogy később a válás során ne keljen vagyoni vitát folytatni. Az ingatlant amiben éltünk terheli egy szabad felhasználású jelzálog hitel aminek fizetésében úgy állapodtak meg a válás során hogy minden hónapban átadják a részemre az esedékes törlesztő részletet. Édesanyám 2016-ban váratlanul elhunyt. Utána nem örököltem semmit. Édesapám elköltözött tőlem pár hónapja és úgy gondolja mivel nem él itt minek fizesse tovább a hitelét. 5.000.000 Ft van vissza. Mit tehetek? A törlesztőrészlet 65000 Ft egy hónapban. Én sajnos sokszor alig keresek többet. Neki jó munkája van jól él de az új barátnő biztatására mivel én nem engedtem nekik elvinni a házamból bútorokat megszakított velem minden kapcsolatot és perrel fenyeget. Egyrészt hogy fizessem ki én a hitelét másrészt a fele házat követeli. Mire számíthatok?

ObudaFan # 2018.02.13. 12:11

Attól függ, hogy van-e elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezve. Továbbá a kölcsönszerződést is érdemes átolvasni, hogy ehhez nem rendeli-e azt a szankciót, hogy a bank felmondhatja a szerződést.

Dr.Attika # 2015.07.13. 18:07

És sajnos ezt már orvosolni sem lehet.Fizethetik úgy a kölcsönt, hogy még ingatlan sincs hozzá. Azt lehet még csinálni, hogy a megajándékozott testvértől követelik a banknak kifizetett összeget és ennek a követelésnek lehet a fedezete az ingatlan, illetve abból lehet kielégítést igényelni. A bank örül, mint majom a farkának, mert egy adós helyett kapott négyet. Esetleg még az ajándékozási szerződést lehet megtámadni tévedés címen.

lajcsó # 2015.07.13. 17:17

Ezt bizony jól elszúrtátok!
"Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel." (Ptk.)

bernadvirageva # 2015.07.11. 09:39

Kérdésem 4 testvér örökölt 3 elajándékozta a örökségét a 4 testvérnek. (Az örökség egy ház és a hitel a házon) Mi azt gondoltuk hogy a hitelt is örökli a testvér . De a bank kitalálta hogy ajándékozásra hivatkozva hogy így maradtunk adótárasak és folyamatosan zaklat minket. Állítólag el kelet volna utasítani az örökséget. Igazuk van? Mi a különbség a elutasított és a elajándékozással . Nekünk ezt a közjegyző nem mondta hogy így meg marad a hitel...mert akkor inkább elutasítjuk a hitelt. Köszönöm a választ.