Testvérláthatás


Burn Out # 2016.06.27. 21:43

A gyámhivatalhoz tudsz fordulni és a kapcsolattartás szabályozása érdekében ott tudsz eljárni. A törvényes képviselődre szükséged lesz az eljáráshoz.

loloka1999 # 2016.06.27. 19:29

Tisztelt Szakértők!
4 évvel ezelőtt az anyám elhagyott minket. Én a nagymamámhoz kerültem, a húgom pedig az apjához bármennyire is harcoltunk érte. Ezt már feldolgoztuk és tudjuk, hogy nem tudunk mit tenni ellenne. (nem egy az apánk).
Az apa azonban semmilyen láthatást nem szívlel. Mindig kifogásokat talál ki. Vagy éppen beleköt a megegyezett időpontba. EGy éve elértük, hogy beszélhessek a húgommal telefonon. 3 Hónapja láttam utoljára akkor is csak 36 órára kaptuk meg. (úgy, hogy 6 órát utaztunk ehhez oda vissza.)
Megbeszéltük, hogy a nyárra megkaphatjuk 21 napra. Mindketten nagyon örültünk ennek. Ma lett volna a találkozó, azonban én és a kishúgom félreértettül egymást az időpontot (ők 26.ra emlékeztek, mi 27.re) illetően. (én ezt betudtam annak az izgalomnak, hogy annyi év után mi akik elválaszthatatlanok voltunk ilyen sokáig együtt lehetünk, szerintem bárkivel megeshet ez a hiba) Az apa 2 órát adott nekünk, hogy felérjünk Budapestre egy perccel sem többet.(Debrecenből) Hiába mondtam, hogy mama már 66 éves és nem tud pikk-pakk csak úgy beülni és menni egyből (egész délelőtt dolgoztunk a kertbe és ez kimerítette őt) De csak nem akart több időt adni.
A végére már annyira ideges volt, hogy sem az én sírásom, sem a saját lányáé nem hatotta meg és eltiltotta tőlünk. Azt mondta 18 éves koráig nem láthatom, még a telefonját is elvette.
Ismerem Őt, és tudom, hogy nem fog megenyhülni mert túl szívtelen. 6 évig éltem vele egy fedél alatt. Ismerem az összes terrorizáló szokását. (ha futottam a folyosón 1 órára a sötét mosdóba zárt, ha nem ettem meg a húst 100szor le kellett írnom, hogy : Ezentúl mindig megeszem azt amit elém raknak, még ha nem szeretem is.)
Tudom, hogy a saját lányával nem csinálja ezt, de azt is tudom, hogy a húgom semmit sem szeretne jobban, mint hogy velem töltse a nyarat.
Szeretném a szünidőkben vagy akár hétvégénként látni 11 éves húgomat. Pár napja töltöttem a 17. életévemet és szeretném feltenni ezek után a kérdésem: Van-e jogom látni Őt?

ObudaFan # 2016.06.16. 04:55

Megnéztem az új törvényt és a testvérnél mégsincs már ez a feltétel, tehát lehet próbálkozni. De nem a bíróságon, hanem a gyámhatóságon.

zita74 # 2016.06.15. 20:47

Köszönöm! Ezek szerint butaság lenne megpróbálni a bírósághoz fordulni. Elképzelhetetlen, hogy precedens ügy lenne?

ObudaFan # 2016.06.15. 16:04

Ha a testvérei szülei nem engedik, akkor nincs jogi megoldás, mert a testvér csak akkor tudja a kapcsolattartast kikényszeríteni, ha a kapcsolattartasra jogosult szülő akadályozva van, itt pedig nem ez a helyzet.

zita74 # 2016.06.14. 17:11

Kedves Fórumozók, Szakértők!
Évekkel ezelőtt elváltam. Volt férjem új házasságában több testvére is született a lányomnak( aki hamarosan nagykorú lesz). Egy vita során a lányom azt kapta az apjától, hogy a 18. születésnapjától más világ jön el, mert nem fizet tovább gyerektartást és így a szeme elé sem kerülhet. Ez a dolog nem is zavarja igazán a lányomat, mert eléggé elmérgesedett köztük a viszony, viszont a testvérei nagyon hiányoznának neki, velük szeretné majd tartani a kapcsolatot. Milyen módon élhet majd a testvérláthatási jogával? Köszönöm!