Öröklés és tartozás


ObudaFan # 2017.01.20. 12:44

Arra vonatkozik, akinek a tulajdoni hányadára végrehajtást vezetnek.

morzso # 2017.01.20. 08:02

Tiszteletem!

Ebben a témában szeretnék kérdezni és megerősíteni magamban az itt leírtakat.

Nekem a történetem az, hogy 13 évvel ezelőtt meghalt édesapám, majd következő évben apai nagyapám, ekkor történt egy hagyaték tárgyalás melyben iker hugommal együtt örököltünk 1/8 1/8 -as arányban egy ingatlant apám testvére lemondott nagymamám javára. Nem volt semmiféle köz és egyéb tartozás sem minden tisztán zajlott. Azt tudni kell, hogy velük egyáltalán nem tartjuk a kapcsolatot apánk 3 éves korunk óta nem nevelt csak a halál híre miatt jött össze a család, de nagyapám halála óta megint eltávolodtunk egymástól és még a környéken se jártunk azóta.

A napokban kaptunk a nyíregyházi földhivataltól egy bejegyzési határozatot, miszerint az ingatlanra két behajtó iroda is közel 400 000 ft -ot ráterhelt. Én felhívtam a község jegyzőjét és kiderült, hogy időközbe 2 éve nagymamám elhalálozott, amiről mi semmi értesítést nem kaptunk, hagyatéki tárgyalás nem történt, a földhivatali bejegyzésen is még nagymamám neve szerepel mint tulajdonos.

Ilyen esetben a tartozás ránk is vonatkozik? Kit tudunk megkeresni, hogy mihamarabb lezárhassuk ezt az ügyet, lehet e ennek tudatába egyáltalán lemondani minden örökségünkről?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.09.25. 08:29

Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert.
Ha a tartozasok csak az édesanyja tartozásai voltak, akkor az apai orokseget nem terhelik. Viszont ha esetleg akkor keletkezett egy tartozas, amikor a nagyapa még élt, akkor az valószínűleg kozos tartozas.
A kozjegyzo eljárásában csak azok a tartozasok fognak kiderülni, amiket itt bejelentették, elévülési időn belül más hitelezők is jelentkezhetnek. Emellett edesanyadat testvérének kotelesreszi igenye is lehet.

Stier91 # 2016.09.24. 16:39

Tisztelt Fórumozók,

A családomban jelenleg az a helyzet áll fent, hogy édesanyám anyukája meghalt, így jön az öröklés de elég nagy csavar van a dologban és ebben szeretném a segítségeteket kérni.

Nagyapám már sok évvel ezelőtt meghalt, így édesanyám és az ő testvére ugye örökli az apai rész felét-felét, illetve most már az anyai rész felét-felét is. Elvileg... na de a Mama családi okok miatt anyukám testvérét kizárta az anyai örökségből, így anyukám része a teljes öröklésből ugye 3/4-ed rész, a testvérének pedig a teljes örökség 1/4-e, ugye az apai részről.

Ez tiszta. De! A mamának mint most halála után kiderült különböző pénzintézetektől van felvett hitele amit szintén hátrahagyott. ÉS ugyebár ez is jön ha elfogadja édesanyám az örökséget, csakhogy nem tudjuk, hogy a mamának pontosan mennyi tartozása is van. amiről jelenleg tudunk az nagyjából 700.000-1.000.000 Ft.
A kis vidéki telke a házzal együtt, ami az örökség az kb 1.500.000 Ft.
Az lenne a fontos kérdés, hogy mikor és hogyan tudhatjuk meg hogy a mamának mennyi volt a teljes tartozása amit örökölne édesanyám ha elfogadja az örökséget?

Illetve mivel elvileg a Mama ha minden igaz a papa halála után vette fel a hiteleket, így most akkor csak édesanyámra zuhanna az összes tartozás, vagy a testvére is örökölné a tartozást az apai rész 1/4-vel együtt arányosan?
Vagy csak az anyai részre oszlana el a tartozás édesanyámnál, és az apai rész tartozás mentes lenne mindkét félnek?

Meg még egy olyan, hogy ha esetleg elfogadjuk az öröklést, akkor ha a teljes örökség nem fedezi a tartozásait, az hogyan érintené anyukámékat?
Valahol olvastam, hogy a tartozás, még ha több is nem haladhatja meg a teljes örökség értékét?
Tehát ha több a tartozás, mint az örökség, akkor anyukáméknak kell valamit fizetni vagy csak eladják a behajtók a házat a telekkel, ezzel vége, és anyukáméknak nem lesz semmi hátrányuk ebből?

Köszönöm szépen a segítő válaszokat!

Szép estét, és jó Hétvégét!