Kötelesrész ajándékozás esetén


osztap # 2023.02.20. 07:00

drbjozsef,

Szerintem számít, hogy a kérdező és házastársa mennyi idős és milyen egészségi állapotban van. Ha kellően biztosak abban, hogy tíz évig még bőven elélnek, az ajándékozás (haszonélvezet fenntartásával) a legegyszerűbb. Ha nem, akkor a tartási szerződés alternatíva lehet.
Fontos, hogy szülőtartási kötelezettség csak akkor van, ha a szülő önhibájából képtelen magát eltartani, Ptk. 4:194. §. Ha képes magát eltartani (pl. nyugdíj), de magasabb színvonalon/nagyobb biztonságban/stb. szeretne élni, akkor szerintem semmi akadálya annak, hogy egy vagy több gyerekével tartási szerződést kössön.
Egy esetleges perben nem a tartónak kell bizonyítani, hogy ő tartott, hanem a nem öröklő gyereknek, hogy a tartó nem tartott. Ami sokkal nehezebb. Egyik ok, hogy a tartás a tartott szükségleteitől függ, ami idővel változhat, pl. először csak segíteni kell a tartottat a heti bevásárlásban, de lehet, hogy néhány év múlva ágyban fekvő betegként kell gondozni. Tehát az teljesen reális védekezés, hogy az első két évben a tartó nem sokat teljesített (mert nem kellett), de vállalta a kockázatot, hogy később sokkal többet kell tennie.

Majordomus # 2023.02.19. 20:57

De miért akarjátok kizárni az első gyermekeiteket???

drbjozsef # 2023.02.19. 17:50

Én azért megjegyezném, hogy a szülővel való tartási-életjáradéki szerződés, akivel szemben a gyermeknek egyébként is törvény szerinti tartási-ellátási kötelezettsége van, elég vékony jég.
Ha nincs valódi tartás, ami igazolható, bizonyítható, akkor azért támadható meg.
Ha pedig van tartás, akkor az nem az örökség "kivonása", hiszen azért végülis így vagy úgy, de fizet a gyerek, akár pénzben, akár természetben - annál még az is lehet, hogy a köteles rész kifizetése is jobb ötlet.

osztap # 2023.02.19. 17:15

zobako,

Ha a három gyerekkel tartási/életjáradéki/öröklési szerződést köttök, és legalább két évig éltek a szerződés megkötése után, akkor az így elidegenített vagyon már nem számít bele a kötelesrész alapjába. Ptk. 7:80. §

drbjozsef # 2023.02.19. 15:48

zobako,

Ha végrendeletben kizártátok őket az öröklésből, akkor csak a hagyatékból nem illeti meg őket rész, de a köteles rész az jár nekik.
A köteles részből kizárni nem tudjátok őket, csakis kitagadással, vagy ha érdemtelenek, de ennek a kettőnek lényegében azonosak, és elég szigorúak a feltételei (lásd Ptk. 7:6.§ és 7:78.§). Bűncselekményt követ el ellenetek, vagy a tartási kötelezettségének nem tett eleget, ilyenek. Bizonyítani kell tudni, mert könnyen megtámadható a kitagadás.

Pont azért van ez, hogy legalább a köteles rész járjon annak a leszármazónak, akinek egyébként nem róható fel semmi különös. A gyermeked. Ha nem akarod, hogy örököljön utánad, de nem tett semmi rosszat ellened, akkor teljesen nem zárhatod ki.

A köteles rész alapjába beleszámít a halál előtti 10 évben juttatott ingyenes adományok értéke is, úgyhogy a hagyatékból kivonni értéket ugyan lehet, hiszen saját vagyonotokkal életetekben azt tesztek amit csak akartok, de a köteles rész alapjából már nehezebb - persze nem is lehetetlen.

zobako # 2023.02.19. 13:26

Tisztelt drbjozsef!

Házasságunkból három gyermek született, már nagykorúak mind. Mindkettőnknek volt azonban egy korábbi házassága, melyekből egy-egy gyermek született. Természetesen már ők is nagykorúak.
Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy családi házunk és egyéb javaink csak a három közös gyermeket illessék meg halálunk után?
(Végrendeleben kizártuk a másik két gyermeket, de ez a köteles részre hatással van-e?)

Előre is köszönöm válaszát

zsokka # 2021.10.01. 07:20

Kedves drbjozsef,
még egyszer köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.09.30. 16:18

zsokka,

Nem, pont ellenkezőleg.
A betudás annál áll fent, aki az ajándékot kapja, de az más kötelesrészi jogosultságát nem érintheti (Ptk.7:83.§(3)).

Ez a mondat meg pont a többi örököst - így téged - akar kizárni az ingatlannal kapcsolatos elszámolásból, de sajnos - neked szerencsére - a kötelesrészből ilyen könnyen nem lehet téged kizárni. Abból a szempontból ez lényegében semmis.

Megjegyzem, ha örököltél vagyont, akkor az ingatlannal számított kötelesrészedből csak a ténylegesen örökölt érték feletti része jár.

zsokka # 2021.09.30. 14:24

Kedves Válaszadók!

Köszönöm a visszajelzést!

Még egy kérdés:
ajándékozás és kötelesrész vonatkozásában találkoztam ezzel: "Az örökhagyó a betudást – kifejezett nyilatkozattal – elengedheti."

A szerződésből korábban idézett mondat ("Az Ajándékozó nem kívánja, hogy további örökösei felé az ajándék tárgya bármilyen módon és értékben beszámításra kerüljön.") nincs ezzel összefüggésben?

Köszönöm.

drbjozsef # 2021.09.30. 13:04

zsokka,

A tartási, életjáradéki szerződéssel átruházott vagyontárgyak nem számíthatóak be a köteles rész alapjába, hiszen azok visszterhes ügyletnek számítanak, nem ingyenes adományok.

Esetedben bár a szerződés címe ajándékozás, de ez nem számít, a szerződéseket tartalma alapján kell megítélni, és nem a címe alapján, ha a törvényi feltételeknek megfelel, akkor ez inkább tartási szerződés - de ehhez részleteiben ismerni kellene.

Ugyanakkor természetesen van lehetőség megtámadni az ilyen szerződéseket, szerintem esetedben ez elég esélyes is lehet akár. Egyrészt a felek önmaguk is ajándékozási szerződést kötöttek a cím szerint, szóval a szerződéses akaratuk legalábbis kérdéses. Másrészt, ha az örökhagyó egy tartásra amúgy is a törvény szerint kötelezett hozzátartozójával köt tartásra szerződést, az általában felveti a színlelt szerződés vélelmét.

Én a helyedben a szerződés másolatával együtt egy ügyvédhez fordulnék. Egy tanácsadást megér.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.30. 13:01

Beleszámít a köteles rész alapjába. (Hogy lehet-e ilyen igényetek, az ennyiből nem állapítható meg biztosan.)

zsokka # 2021.09.30. 11:29

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdéseben kérem a segítségüket:
hárman vagyunk testvérek, édesapám 3 évvel halála előtt az 1/1 tulajdonban lévő ingatlanát testvéremnek ajándékozta egy (címe szerint) ajándékozási szerződés keretében, holtig tartó haszonélvezettel.

A szerződés ezt tartalmazza:
Az Ajándékozó nem kívánja, hogy további örökösei felé az ajándék tárgya bármilyen módon és értékben beszámításra kerüljön. Az ajándékozásra azon feltétel mellett kerül sor, hogy a Megajándékozott tisztelettel vállalja, hogy az Ajándékozóról élete végéig gondoskodik.

Kérdésem az lenne, hogy a másik két testvér (én és a hugom) kötelesrészt igényelhetünk-e?

Segítségüket köszönöm.

ObudaFan # 2018.03.12. 06:05

Bírósághoz akkor kell fordulni, ha megegyezni nem tudtok. Ha meg tudtok egyezni, akkor nem szükséges. Természetesen ha most nem tud fizetni, de tudsz várni, akkor lehetséges biztosíték kikötése, pl. zálogjog az ingatlanra.

sissy074 # 2018.03.11. 10:05

Kedves Fórumozók!
Édesapám tavaly elhunyt,2,5 évvel ezelőtt egy ingatlanban lévő 50%-át testvéremnek ajándékozta,melyről tudtam hisz csak így lehetett megakadályozni,hogy édesapám alkoholizmusát kihasználva,ezt a részt nem idén barnult emberek megszerezzék.
Most a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző azt mondta a köteles részt csak bíróságon kérhetem,ez után az ingatlan után.Ez tényleg így van?
Elméletileg testvérem nem zárkózik el az elől,hogy ebből a részből nekem is jár.Viszont csak arra várni se szeretnék,hogy majd egyszer valamikor megkapom.Hisz testvéremmel is történhet bármi időközben.
Mi lehet a jó megoldás ebben az esetben?
Köszönöm előre is ha valaki segítene.

ObudaFan # 2017.01.06. 22:22

Külön kérheted. De ha vita lesz róla, akkor úgysem a közjegyző dönt, hanem perben a bíróság.

gerlach # 2017.01.06. 19:30

Közben utánanéztem és már tiszta a dolog. Függetlenül attól, hogy el lett ajándékozva a telek, beleszámít a kötelesrész-alapba. Mivel ennek a teleknek volt a legnagyobb értéke, így valószínűleg szépen meg is fogja dobni az alapot.
Lenne még egy kérdésem ezzel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a hagyatéki leltár során ez az ajándékozás is rögzítésre kerül? Vagy a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző tudni fog erről a korábban megtörtént ajándékozásról? Bele lesz már számítva a kötelesrész-alapba?
Vagy ezt esetleg külön kell majd kérvényeznem ott, hogy számolják bele?

gerlach # 2017.01.06. 13:26

Köszönöm a választ, de laikusként ez nekem eléggé kínai. :)
Mikor nem elégíthető ki a kötelesrész?
Nem 10 évig igényelhetem még egyébként? Bár mindegy, mert 5 éven is belül vagyok.

ObudaFan # 2017.01.06. 12:54

Kérheted még, 5 év az elévülés. Akkor kérheted pesze, ha a hagyaték egyéb tárgyaiból az így megnövelt alap alapján számított kötelesrészed nem elégíthető ki.

gerlach # 2017.01.06. 09:30

Tisztelt Jogi Szakértők!
Nagymamám 4 évvel ezelőtt elajándékozott egy telket és ezt csak most tudtam meg a halála után, mikor lekértem a telek tulajdoni lapját a Földhivataltól. Világosan rajta van, hogy ajándékozás történt. Édesapám már korábban elhunyt, így én vagyok az egyik örökös nagymamám után. A hagyatéki tárgyalás még nem zajlott le.
Erről a mamám senkit sem tájékoztatott és ha nem kérem le annak a teleknek tulajdoni lapját, akkor én is azt hinném a mai napig, hogy még az ő nevén van. Kérhetem még a köteles részt az elajándékozott telek után? A hagyatéki tárgyaláson ennek az ajándékozásnak lesz nyoma? Szóba fog jönni?