Szülői felügyeleti jog


ObudaFan # 2018.01.17. 15:43

Nem kell a külföldre vitelhez lemondani semmiről.
Abban természetesen megállapodhatnak, hogy a közös felügyelet megszűnik, és - anélkül, hogy a különélő szülő felügyeleti joga megszűnne - a szülői felügyelet gyakorlását melyik szülő vállalná. Erről bíróság előtt kell megegyezni, a legcélszerűbb, ha a felek a bíróságtól egyezségi kísérletre idézést kérnek.

Tina976 # 2018.01.16. 15:58

Segítséget szeretnék kérni párom nevében. Neki van egy lánya Erdélyben, a válás után közösen gyakorolták a szülői felügyeleti jogot, amiről most az anyuka kérésére le szeretne mondani, de nem tudja hova kell fordulni ezzel a kéréssel és hogy ez mivel jár(na). A volt felesége azért szeretné, hogy lemondjon, mert külföldre szeretnének menni nyaralni és állítólag csak így tudná kivinni magával a lányt is, ha az apa lemond a felügyeleti jogról. A lány februárban betölti a 14. életévét.

alfateam # 2017.07.22. 14:56

Furge1987!
Mi a fenének kell neked "lepapirozni" azt ami működik?!
Fizeti a tartásdíjat tartja a kapcsolatot a megállapodásotok szerint.
Ha bírósághoz fordulsz elindítasz egy háborúskodást!

ObudaFan # 2017.07.22. 14:35

Furge1987

Jelenleg mindenben közösen döntötök. Ha nem éltek együtt, akkor azért mindenképpen célszerű lenne bíróság előtt megállapodni a szülői felügyelet gyakorlásáról.

Furge1987 # 2017.07.22. 09:53

Tisztelt Fórumozók!

Apai jogokkal kapcsolatban érdeklődnék.
Van egy 8 éves közös lányunk az édesapával, akivel nem élünk együtt, soha nem voltunk házasok és bejegyzett élettársi kapcsolatban sem voltunk soha, papírforma szerint és valóságbn is gyermekemet egyedül nevelem 3 éve.
A kislányt a nevére vette annak idején, tehát elismerte.
Gyerektartást többé,- kevésbé fizet havonta, egy közös megegyezésen alapuló összeget (néha-néha később adja), a kislányt hetente egyszer elviszi 24 órára, ebben is közösen állpodtunk meg, szóban.
Az érdekelne, hogy milyen jogai vannak az apukának, illetve, hogy mivel gyakorlatilag én vagyok a lányom gondviselője, ezt tudnám-e valahogyan "lepapirozni" is esetleg?
Elénést, ha már voltak hasonló kérdések, csak válási procedúra mintájára találtam hasonlót, de ugye ránk nem az vonatkozik.

r_gyemant # 2017.06.10. 13:33

Értem, köszönöm a válaszaitokat, sajnos akkor így viszont igen nagy hátrágyba kerültem ugyanis rólam igen sok felvétel készült a beleegyezésem nélkül, és szándékos provokáció után...
Látom nagyon nem lesz ez így egyszerű menet...

ObudaFan # 2017.06.10. 13:23

Azért azt hozzátenném, hogy a gyermekelhelyezési perekben viszonylag ritka, hogy egy adott magatartásnak van döntő jelentősége (természetesen előfordulhat súlyos esetben, főleg gyerekbántalmazás esetén, de nem sűrűn), így az olyan bizonyítékok, amelyek egy-egy eseményt bizonyítanak, mint egy hangfelvétel, korlátok között érhetnek valamit is.

nyirog # 2017.06.10. 11:55

Na erről már én is konzultáltam ügyvéddel, ez a lényeg:

A polgári perben a bizonyítás egyik alapelve a szabad bizonyítás elve. Ez azt jelenti, hogy a törvényben csak nagyon kevés korlátozás van a bizonyítékokkal kapcsolatban, és a törvény rendszerint nem szorítja keretek közé, hogy a perben milyen bizonyítási eszközök és bizonyítékok használhatóak fel. Főszabályként minden olyan bizonyíték felhasználható, amely a tényállás felderítésére alkalmas. A polgári peres eljárásról szóló törvény tehát nem tilalmazza az engedély nélkül készített hangfelvétel bizonyítékként való felhasználását.

A bírósági gyakorlat is amellett foglal állást, hogy az ilyen hangfelvétel a peres eljárásban felhasználható, annak ellenére, hogy az engedély nélküli felvételkészítés személyiségi jogsértést valósít meg. A gyakorlat ezt azzal indokolja, hogy bár mindenkinek joga van a személyes jogok védelmére, azonban e jogát senki sem alkalmazhatja visszaélésszerűen. Márpedig, ha az illető azért hivatkozik a hangfelvétel kapcsán a személyiségi jogainak megsértésére, hogy ezzel a tényállás felderítését akadályozza, esetleg saját hamis állítását leplezze, akkor nem járhat sikerrel. Így nem hivatkozhat erre például az olyan adós, aki a hangfelvételen elismeri, hogy kölcsönt kapott másik féltől, aminek visszafizetését ígéri, és a kölcsön tényének bizonyítására ez a felvétel szolgálna.

Amennyiben a bírósághoz engedély nélkül készített hangfelvételt nyújtanak be egy perben, akkor mindenekelőtt a bíróság megkérdezi az érintett felet, hogy a felhasználáshoz hozzájárul-e. Amennyiben igen, akkor a hangfelvétel minden további nélkül felhasználható és figyelembe vehető. Ha a válasz nemleges, akkor a bíróság azt is mérlegeli, hogy szükséges-e egyáltalán a hangfelvétel felhasználása, nem bizonyította-e már a peres fél e nélkül is az állítását, illetve állnak-e rendelkezésére más bizonyítási eszközök is. Ha az eljáró bíróság úgy látja, hogy a hangfelvétel felhasználása mindenképpen szükséges a bizonyító fél állításának igazolásához, akkor azt a másik fél engedélye nélkül is fel fogja használni.
Összegezve: a gyermek-elhelyezési perben felhasználható a jogsértően készült hangfelvétel a másik fél gyermeknevelésre való alkalmatlanságának bizonyítására, ha a perben enélkül megnyugtató döntés nem lenne hozható.

r_gyemant # 2017.06.10. 08:22

A kérdésem a következő lenne. A bíróságon felhasználhatók, titokban készült képek és videók esetleg hangfelvételek. Miket lehet felhasználni a másik ellen.

A peremről annyit, hogy édesapa adta be a pert ellenem, és azt próbálja bebizonyítani, hogy rendetlen hanyag és kupis vagyok, és lelkileg instabil... Természetesen rendesen zsarol is érzelmileg és gyilkolja a lelkem... de ez már más tészta...

Hogyan tudok védekezni. A tárgyalás jövőhéten lesz, ügyvédem még nincs, de sajnos mivel pénzügyileg is erősen le vagyok korlátozva nem tudom mit is tudok tenni, hogy apuka önkényuralmi helyzetét meg tudjam szüntetnni. Az azért érdemes tudni, hogy kifele mindenki egy rendes és gondoskodó apának látja, de engem korlátoz, persze csak úgy hogy az még ne legyen büntetendő...