Öregségi nyugdíj igénylés


Itrim # 2017.08.22. 17:43

Kedves Lupus albus!

Először is egy egyeztetési eljárást kell lefolytatni. Bemegy a Nyufig-hoz és mindjárt a porta után egy asztalnál ülnek hölgyek, akiknek elmondja miért van itt.Megmondják neki, mit hogyan kell intéznie. Ha még nem kapott kimutatást a Nyufignál nyilvántartott munkaidejéről, akkor először arról kell kérni igazolást. 1-3 hónap amíg kiküldik. Megírják a válaszban, mit kell csinálnia. Egyetért -e az ott leírtakkal? Ha nem, akkor azt egy beadványban jeleznie kell. Célszerű személyesen intézni. Aztán jön a többi. Az egyeztetést kb egy évvel előbb ezért érdemes elkezdeni. Amikor minden rendben lesz,(de előbb is lehet szólni,)a munkahelyén jeleznie kell a nyugdíjba vonulási szándékát. A többi megy magától. Meg fogják mondani neki mi a további teendő.

Itrim # 2017.08.20. 11:29

Tisztelt Tanácsadó!

Egy ismerősöm kérte érdeklődjek, mert én itt nemrég nagy segítséget kaptam.

Ő köztisztviselőnek mondható, azonban valójában úgy működik, mintha megbízott vállalkozó lenne, de nincs vállalkozása, csak a dolgok működtetése olyan.

A feladatvégzés alól felfüggesztették egy általa el nem követett vétség miatt. A jogtalanságért pert indított, amely évek óta húzódik. A napokban végleg felmondtak neki,elévülésre hivatkozva. A bíróságtól számára pozitív eredményt remél, "a vállalkozás szerű megbízását" ezért eddig nem szüntette meg.

Nyugdíj előtt áll. Az érdekelné, a felfüggesztési idő beleszámít-e a munkaviszonyba,illetve a nyugdíjba? Ezalatt jövedelme nem volt, adót, tb-t nem tudott fizetni? Rontja-e ez a nyugdíját? Van-e a nyugdíj összegének felső határa? Elmenjen-e sokkal kevesebb jövedelemért dolgozni,a hátra levő időben, vagy várja meg a közelgő nyugdíjkorhatárt, és úgy menjen el? A nyugdíjba vonulás előtt 5 éve már nem fog dolgozni, azonban előtte jó jövedelme volt. Mi lenne számára a legmegfelelőbb nyugdíja összegét tekintve? Munkaviszonyban eltöltött évei 35 - 40 év. Több helyen kért tanácsot. Mindenki mást javasolt neki.

A segítséget nagyon köszönöm.

Lupus albus # 2017.07.25. 16:58

Tisztelt fórumtársak!

Édesanyám nemsokára betölti a nyugdíjkorhatárt. Ahhoz szeretnék segítséget kérni, hogy, hogyan indítsuk be azt a folyamatot, mely révén megkapná öregségi nyugdíját. Milyen nyomtatványt kell kitöltenünk és elküldenünk? Milyen buktatókra kell odafigyelnünk?

Válaszotokat előre is köszönjük!