Rokontartás


ObudaFan # 2017.11.05. 13:00

A gyámhatóság jelöl gyámot. El lehet vinni az ügyet persze a bíróságig, közigazgatási perként, de kérdés, hogy van-e értelme.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.05. 11:41

Nem a bíróság jelöli ki a gondnokot. Gondnoksági perbe egyébként sem nagyon lehet "belépni". Mi lenne ő ott? Felperes, alperes? Beavatkozó? Kinek az oldalán?

A hosszú posztodból nem nagyon derült ki, mi a kérdés.

Mara13 # 2017.11.05. 09:21

Kedves Mosza és ObudaFan!

Köszönöm a hozzászólásoka.Ügyvédhez fordultunk,aki azt javasolta, hogy mivel a mama és az unoka közt érdekellentét áll fenn, a párom kezdeményezze a perbelépést és kérje a saját személye kijelölését a gondnokságra.

ObudaFan # 2017.11.02. 10:33

Ha családi vita van, akkor valóban nem valószínű, hogy a párodat jelölik ki. Ilyenkor inkább hivatásos gondnokot szoktak.

Mara13 # 2017.11.01. 09:36

Kedves Alfateam!

Voltunk a gyámhatóságnál és azt mondták, hogy meg kell várni a bírósági szakasz végét. A gondnokot a gyámügy jelöli ki. Csak attól félek, hogy nem a páromat. Ha a mamát kiviszik az otthonból, meg fog halni, mert életképtelen egyedül.Még a gyógyszereit sem képes bevenni, utcára menni nem tud. Nem hiszem, hogy az unoka most majd odaköltözne az egy szobás lakásba, hátrahagyva az 46 éves élettársát és napi 24 órában gondozná a nagyanyját.

alfateam # 2017.11.01. 08:36

Be kéne vonni a gyámhatóságot, rendet vágjon köztetek,
ezt leginkább neked kéne megtenned!

Mara13 # 2017.11.01. 08:21

Kedves Fórumozók!
Szeretném, ha valaki útba tudna igazítani időskrorú személy gondnokság alá helyezésével kapcsolatban. Megpróbálom röviden és érthetően.
Anyósom demenciában szenved, az állapota egyre romlik. A férjem legalább 15 éve látja el a mindennapos ügyeit (bevásárlás, csekkek, orvos stb). Anyós nincs tudatában, hogy beteg. Az elmúlt 5-6 évben sokat volt kórházban és 24 órás felügyeletet írtak elő 1 éve a zárójelentésben.Ekkor a lakóhelyünkhöz közel egy otthonban helyeztük el, persze nem szívesen van ott szegény.Közben párom (12 éve vagyunk házasok) beteg lett, májtranszplantácója volt és amíg kórházban tartózkodott az unoka (párom lánya 24 éves) gondnoksági kérelmet terjesztett elő arra hivatkozva, hogy én kicsalom anyósomtól a pénzt, mert párom helyett és mellett gondoskodok róla. A nyugdíja nem elég a tartására és a lakása rezsijére, ami üresen áll egy éve. A lakás zárolását is kérte, de a bíróság nem rendelte el.
Az unoka soha nem látogatta a mamát, csak minden hónap 12-e után, felmarkolta a zsebpénzt. Kórházban nem látogatta (az apját sem), segíteni (főzés, mosás, takarításstb.) soha nem vett részt. Most látogatja és azzal hitegeti, hogy hazaviszi.Anyósom ezért teljesen megkergült, nem lehet vele bírni. Persze az ellátásáról a mai napig mi gondoskodunk.( hetente 2-3 alkalommal megyek hozzá.
A párom volt felesége ( unoka anyja) a válásuk után 7 évig lakott az anyós lakásában az új férjével és a párom két gyerekével (volt saját lakása). A válás alatt kiderült, hogy az idősebb fiúgyermek nem a páromtól fogantatott. Ekkor a mama lakáskiürítési pert kért, lakbérrel.A végrehajtás most indult el és azt gondoljuk, hogy ha az unoka gondnokolja a mamát, így akakrja az anyjától letiltott pénzt visszajuttatni.
9 millióról van szó. Az unokák a mama minden pénzét elhordták, amíg otthon volt. Találtunk egy csomó zálogcédulát és azt sem tudjuk hová lett a pénze. Éhezeve találtunk rá nem egyszer. Köszönöm, ha valaki segítene, mit tehetünk.

alfateam # 2017.10.30. 12:48

A bíróság nem fog a facebook-on idézést kézbesíteni...

Luca77 # 2017.10.30. 12:43

Köszönöm Alfateam!
Ez azt jelenti, hogy nekem kell beszereznem a cimadatokat, ha erdemben szeretném, hogy történjen valami.

alfateam # 2017.10.30. 09:42

Lakcímnyilvántartással kapcsolatos ügyek

A külképviseleten a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos különböző eljárások kezdeményezhetők. A külképviseleten – a teljesség igénye nélkül – az alábbi eljárások megindítása kérelmezhető:

Magyar állampolgár külföldön történő letelepedésének bejelentése
Lakcímigazolvány kiadásának kérelmezése
Külföldön élő magyar állampolgár adatainak a nyilvántartásba való felvétele
Külföldön élőként nyilvántartott magyar állampolgár részére lakcímigazolvány pótlása, cseréje
A külföldi lakóhely megváltozásának bejelentése

Luca77 # 2017.10.29. 19:38

Értem. Sajat haztartás, így en is indíthatom. A cím megszerzesevel kapcsolatban nincs vmi jogsegely vagy egyeb eus rendelet? Gondolom, ha tartasdíjrol van szó,megtalaljak külföldön is az adóst. Ilyen esetre ( marmint a szülőtartásnal,)nincs vmi lehetőség, a felkutatásra?
Egyebként köszönöm a válaszokat!

Luca77 # 2017.10.29. 19:38

Értem. Sajat haztartás, így en is indíthatom. A cím megszerzesevel kapcsolatban nincs vmi jogsegely vagy egyeb eus rendelet? Gondolom, ha tartasdíjrol van szó,megtalaljak külföldön is az adóst. Ilyen esetre ( marmint a szülőtartásnal,)nincs vmi lehetőség, a felkutatásra?
Egyebként köszönöm a válaszokat!

groszfater@gmail.com # 2017.10.29. 18:54

És ehhez kéne az érintettek címe.

ObudaFan # 2017.10.29. 18:45

Lehet esély. Ha saját háztartásodban tartod el edesanyadat, te is indithatod a pert, egyebkent edesanyad.

Luca77 # 2017.10.29. 18:03

Alfateam, nem igazán értem, mi a problemád. Nyilván nem " véletlen" nem tudom a címüket. Ők tudják a miénket, mert nekem nincs sem takargatni- sem felnivalóm.. Elmondanád, miért vagy ilyen gúnyos? Nekem ez eleg nyomorult dolog, és nem azért kérdezem meg itt, hogy valaki unalmaban belémkössön.
Kérlek, ha nem tudsz érdemben tanacsot adni, ne írj inkabb semmit a bejegyzésemre.

alfateam # 2017.10.29. 17:43

Igen, és ezek a helyek annyira jók a kapcsolattartásra, hogy ki sem derül belőlük hol lakik a tesó...

Luca77 # 2017.10.29. 17:14

Huuuu.. Azárt elég sok helyen lehet tartani a kapcsolatot, pl. FB, Messenger...Viber....

alfateam # 2017.10.29. 15:42

Elég szomorú, hogy idáig kell eljutnom, álmomban nem gondoltam volna, hogy ha segítséget kérek tőlük, akkor megtagadják..

Hogy kértél segítséget tőlük ha még a címüket sem tudod?!

Ha nem tudom a címüket, csak a nevük és a városrészt, ahol élnek,

Luca77 # 2017.10.29. 15:00

Sziasztok!

Szülőtartással kapcsolatos lenne a kérdésem:

Édesanyám egyedül nevelt fel minket (apám 30 éve ment el azóta is egyedül él) öten vagyunk testvérek. Szinte mindenki külföldön él a családjával, én maradtam itt vele, a legkisebb, és együtt is élünk. Eddig is én segítettem neki, mind anyagilag, mind fizikailag, az egyik tesvéremtől évek óta nem kapott anya segítséget, a másik viszont eddig 4-5 havonta küldött 20-30.000 ft-ot. A harmadik testvérem segélyen él. Most váltam el, a kislányommal és édesanyával hárman vagyunk és az ő nyugdíja 30.000 ft, az én fizetésem 150.000. plussz a tartásdíj.

Az lenne a kérdésem, hogy van e reális kilátás arra, hogy szülőtartást indítsak a külföldön élő, tudomásom szerint hozzánk képest sokkal jobb anyagi körülmények között élő testvéreim ellen?

Eddig sikerült mindig mindent megoldanom, de most egyre többször kell szegény édesanyámat orvoshoz vinnem, amit szívesen teszek, de mivel én is csontrendszeri betegséggel küzdök, egyre több fájdalomcsillapító, gyógyszer, kezelés kell, hogy el tudjam látni a mindennapi feladataim, és lassan kevés a pénzem minderre...

Ha nem tudom a címüket, csak a nevük és a városrészt, ahol élnek, érdemes egyáltalán pert indítanom?

Elég szomorú, hogy idáig kell eljutnom, álmomban nem gondoltam volna, hogy ha segítséget kérek tőlük, akkor megtagadják...

Köszönettel veszek mindennemű segítő választ !!!

k.anna8 # 2017.10.28. 19:54

Köszönöm a gyors válaszát!

ObudaFan # 2017.10.28. 19:10

Ha nem tartotta a kapcsolatot veled, akkor erdemtelensegre meg lehet próbálni hivatkozni
Plusz, ha olyan a vagyoni helyzeted, hogy nem tudod eltartani, akkor arra is.

k.anna8 # 2017.10.28. 15:22

Jó napot!

Nekem szülő tartás alóli mentességgel kapcsolatos lenne a kérdésem, mivel azt olvastam hogy 2016-ban hatályba lépett a "bővített" változata, és ez alól a rossz viszony sem mentesít.Szüleim 1992 óta külön élnek, de nem váltak el,kapcsolatot apám nem tartott velünk. Korábban már egyszer megkeresett az önkormányzat szociális osztálya azzal kapcsolatban, hogy apámat agyvérzés érte, és el kell járni az ügyében. Akkor készült egy jegyzőkönyv arról, hogy ügyében eljárok (mert kötelességem), de se gondozni, se fizetni nem tudok vele kapcsolatban. Most ismét megkerestek, hogy ismét kórházba került. Az lenne a kérdésem, hogy a korábban felvett jegyzőkönyv az érvényesnek számít-e? Valamint mit tudok tenni annak érdekében, hogy ne legyen fizetési kötelezettségem, mivel nem tartom igazságosnak velem szemben.
Válaszukat előre is köszönöm!

csipkerózsa # 2017.10.25. 16:32

Köszönöm.

ObudaFan # 2017.10.20. 04:56

ha egy megállapodást a felek valamelyike nem teljesít, akkor a még teljesítő félnek milyen kötelezettségei vannak?

Nem csak ez. Hanem az is, hogy ki állapíthatja meg, hogy teljesítette-e. És a válasz az, hogy a bíróság.

csipkerózsa # 2017.10.19. 15:16

ObudaFan

Persze, értem én ezt. Meg azt is, hogy egy ilyen perrel vagy lehet nyerni, vagy nem. A kérdés még mindig az, hogy ha egy megállapodást a felek valamelyike nem teljesít, akkor a még teljesítő félnek milyen kötelezettségei vannak? A férjem nem kívánja eldönteni, hogy érdemtelen a gyerek vagy nem ... a bíróságtól sem ezt várja már. Ő szeretett volna a gyerekeivel kapcsolatot találni, de bármilyen hihetetlen, az elidegenítés anya, anya családja és az új pár részéről tökéletesen sikerült. Aki ilyet nem lát közelről, nem hiszi el. Ma már egy kicsit másképp működik néhány bíró, néhány gyermekkel foglalkozó hatóság. De - mint kihangsúlyoztam - 20 éve ez nem így volt.