lemondó nyilatkozat


őszirózsa # 2005.05.13. 15:26

elhúzódó örökösödési perben három testvérből kettő lemondott a harmadik javára. A várható örökség terhére előre kielégítette őket. Időközben (fél éve) meghalt az egyik testvér. Most záródik a hagyatéki tárgyalás. Érvényes-e a 2 évvel korábbi lemondási nyilatkozat, vagy a meghalt testvér gyermeke újra igényt tarthat az örökségre bár a legidősebb kifizette annakidején az apját tanuk előtt örökség terhére egy lemondó nyilatkozattal.

derill # 2005.05.15. 16:43

Lemondó nyilatkozattal hogy lehet valakit kifizetni? Ugy tudtam a nyilatkozatok nem fizetési eszközök, csak a pénz stb.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

őszirózsa # 2005.05.16. 17:53

Kedves Deril!
Tudom nem részletesen fogalmaztam. Tehát nekem és az egyik testvéremnek anyai örökségből 50-50% tulajdoni hányadunk volt egy lakásban.
Kilátásban volt egy másik lakás öröklése Nagybátyánktól ki özvegyen utód nélkül halt meg. Hogy mindketten 100% tualjdonosok legyünk az ingatlanokbanban a korábbi örökségről ajándékozási szerződéssel átkerült a nevemre édesanyám lakása (ezt a testvérem elajándékozta), cserébe én akkor egy lemondó nyilatkozatot írtam a várható nagybátyánk ingatlan örökségéről. A másik testvérem pedig kapott egy pénzösszeget. Így a testvérem egyedül örökölhesse nagybátyánk ingatlanát.

derill # 2005.05.17. 08:38

A lemondó nyilatkozat az utódokra is kihat, ha a lemondó nyilatkozatban ez szerepel, vagy azért történt, mert már megkapta a kötelesrész erejéig terjedő vagyont. Azonban természetesen a lemondó nyilatkozatot is meg lehet támadni - bár általában kicsi a siker esélye.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

őszirózsa # 2005.05.23. 06:22

Kedves Deril!
Ugyen nem kell megjelennem ezen a hagyatéki tárgyaláson, ha a bátyám viszi az évekkel ezelőtti lemondó nyilatokazomat.
Vagy szóban is meg kell erősítenem?
Válaszát köszönöm.

derill # 2005.05.23. 07:22

Nem kell megjelenned, ha a nyilatkozatod teljes bizonyitó erejü magánokirat, vagy közokirat. Előbbinél vagy teljes terjedelemben te irtad saját kezeddel és aláirtad, vagy két tanu bizonyitja, hogy Te irtad alá, közokiratnál pedig mondjuk közjegyző előtt tetted.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Judyka777 # 2009.02.24. 17:25

Kedves Deril!

Hagyatéki tárgyalás ügyében kereslek meg.
Nagymamám és nagypapám halála után már 2003-ban megtörtént a hagyatéki tárgyalás.

Most egy föld került elő, ami mamáméké volt valaha(55 aranykorona), amit hárman öröklünk: mamám két gyereke és én(elhunyt anyukám után).

Mamámék egy árverésen vették a földet anno, csak nem lett a nevükre íratva mert a meliorizációs költséget nem fizették be.

Most mi kifizettük és elvileg megörököltük a földet-a földhivatalban már a nevünkön van.

A rokonaim trükköznek és mindenképp azt akarják a hátam mögött, hogy ne örököljek semmit.

Most kitaláltak egy mesét, hogy mondjak le a föld egy részéről, írjak alá egy lemondó nyilatkozatot. Mivel jött egy ember, egy Vili nevezetű illető, aki azt állítja, hogy övé a föld, már 15 éve megvette és kifizette a nagyszüleimnek. Csakhogy erről nincs semmiféle bizonyíték erejű papírja. Most ügyvéddel próbálkozik, hogy hátha elhisszük.

Szerintem ez az egész csak a rokonaim trükközése.
Kérdésem, hogy mi az a papír, ami jogos bizonyíték arra, hogy tényleg ezé a Vilié a föld? Magyarul mit szabad aláírnom?

Földhivatali okirat, vagy számla, vagy mivel tudja bizonyítani, hogy övé a föld? Mi az a jogos papír, amit elfogadhatok bizonyítéknak? Nem szeretnék lemondani a jogos örökségemről.

Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Judy

ObudaFan # 2009.02.24. 19:18

Adásvételi szerződés, és az eladó nyilatkozata arról, hogy a kifizetés megtörtént. Földhivatali bejegyzés nyilván nem lesz, ha az ingatlan-nyilvántartás szerint a tiétek az ingatlan.

bajussz # 2009.06.30. 16:59

szeretnék egy olyan nyilatkozatmintát kapni, amibe le lehet mondani valaki javára a hagyatékról (ingatlan és minden más)

jövő héten lesz egy hagyatéki tárgyalás, és az ismerősöm ezzel szeretné elérni, hogy ne kelljen jelen lennie, ugyanis körülményes az utazás nekiű

a címem: pgcsoport kukac freemail pont hu

köszönöm

Egyjogász # 2009.06.30. 21:10

Az örökhagyó halála után az örökséget visszautasítani lehet, de nem valaki javára.

Azaz az örökösnek ahhoz van joga, hogy azt mondja, neki nem kell az örökség, de ha ezt nyilatkozza a közjegyzőnek, a továbbiakban semmi köze nincs az örökséghez, így azt ő már nem határozhatja meg, kié legyen az örökrésze, azé lesz, akit a törvény alapján megillet.

A másik variáció, hogy nem utasítja vissza az örökséget, hanem elfogadja, és odaajándékoza valakinek, de erre már az élők közötti ajándékozás szabályai az irányadóak.

Panita75 # 2009.07.02. 07:35

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni; hátha valaki tudja a választ!

Nővérem nemrégiben elhunyt. Tetemes banki tartozást (milliók) hagyott maga után. Nincs férje, élettársa, csak egy 24 éves fia. Érdeklődnék, hogy mi lesz az adósságokkal? Kinek kell megtérítenie? A fiának semmije nincs; minimálbért keres, albérletben lakik. A ruháin kívül semmi nem maradt a testvérem után.
Behajthatják a tartozást a többi élő rokonon is (szülők, testvér)?

Kaptam már olyan választ, hogy mondjunk le az örökségről közjegyzőnél; illetve volt, aki azt tanácsolta, ne foglalkozzunk vele, mert ha nincs örökség, nincs miből behajtani a tartozásokat!

Elég komoly milliókról van szó valószínűleg!

Válaszaitokat előre is köszönöm!


-

ObudaFan # 2009.07.02. 10:36

Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja.

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Egyjogász # 2009.07.02. 21:04

Halálesetkor először az illetékes polgármesteri hivatal keresi meg az örököst (aki adott esetben a fiú, így a szülőknek testvérnek a hagyatéki eljáráshoz semmi köze nincs), hogy nyilatkozzon, van-e olyan vagyontárgy (ingatlan, nagyértékű ingóság, takarékkönyv, bankszámla), ami miatt szükséges a közjegyzői hagyatéki eljárás megindítása.

Ha az örökös azt nyilatkozza, hogy nem volt semmilyen vagyona az örökhagyónak, a polgármesteri hivatal nem is továbbítja az ügyet a közjegyzőhöz, mivel ilyen esetben nem kell közjegyzői eljárást lefolytatni.

Az örökösnek elvileg nem kötelező tudnia arról, hogy az örökhagyónak voltak-e hitelei, de ha bejelenti, hogy voltak, ilyen esetben megindítják a közjegyzői eljárást és a bank bejelentheti a hitelezői igényét, de hagyaték hiányában az örökösön nem fogják tudni behajtani.

Ha az örökös nyilatkozata alapján nem indul közjegyzői hagyatéki eljárás, a bank előbb-utóbb észreveszi, hogy nem fizeti senki a hitelt, és ilyen esetben hagyatéki hitelezőként ő is kérheti a közjegyzői hagyatéki eljárás megindítását, de hagyaték hiányában nem fogja tudni behajtani az örökösön az örökhagyó adósságát.

Egyjogász # 2009.07.02. 21:12

Ja, azért anyit jó ha tudtok, a bankok általában nem szoktak lazán leírni első szóra több milliós hitelt, és vélhetően be fognak próbálkozni az örökösnél, hogy fizessen, de erre csak azt kell mondani, jelensék be a hitelezői igényüket a közjegyzőnél, ha akarják, de jó ha tudnak, róla, hogy annak fedezetét képező hagyatéki vagyon nincs, így az örökösnek nincs miből kifizetnie. (De pl. hagyatéki vagyon az elhunyt még ki nem fizetett munkabére, vagy nyugdíja is, arra a bank ráteheti a kezét.)

Egyébként érdekes, a több milliós hitelnek biztos nem volt valamilyen fedezete? Ennyi hitelt a bankok nem szoktak puszira, minden fedezet nélkül adni.

Napsugár68 # 2009.07.03. 05:25

Sziasztok,

Bocsánat, de nem értem konkrétan. Ha nekem van banki hitelem, mondjuk bármi, vagy APEH felé tartozásom, akkor azt a gyerekemen behajthatják, ha nekem semmi vagyonom nincs? Ergo nem örököl, csak mondjuk adósságot.
köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.03. 06:27

Pisa teszt negatív...

Százzor leírtuk - csak ebben a rovatban már vagy háromszor -, hogy az örökös az örökhaygó tartozásaiért csak az örökrészével (vagy annak erejéig) felel.

Panita75 # 2009.07.03. 08:22

Köszi a válaszokat!

Fedezet nélkül nem adnak a bankok, de aki akar, tud szerezni hamis papírokat (gondolom)...de ez már egy másik történet.

Igazából rég nem tartottuk már a kapcsolatot, így csak most kezdenek kiderülni dolgok. Nem szeretnék más után fizetni!


-

Panita75 # 2009.07.03. 08:26

Elfelejtettem írni, hogy a polgármesteri hivatalban már tett a gyerek nyilatkozatot, hogy nem volt semmi vagyon.


-

ObudaFan # 2009.07.03. 09:50

aki akar, tud szerezni hamis papírokat (gondolom)

A hitelezési csalás bűncselekmény.

Panita75 # 2009.07.03. 15:18

Ezzel tisztában vagyok. Nem tudom, hogy hogyan sikerült hiteleket, kölcsönöket felvennie, de mivel vagyona, lakása nem volt, ebből gondolom, hogy talán így. Gondolom lehet olyan embert találni, aki segít ebben. Felnőtt ember volt, akiről már kb. 10 éve nem tudtunk. Amit ő mit csinált, az az ő dolga; viszont bűnhődni senki nem akar helyette. Nem is akarok ezekről tudni.

Csúnya ilyet mondani, de neki a legkönnyebb....


-

klarianya # 2009.07.26. 07:58

Üdv.!
Tanácsot szeretnék kérni,hogy mi a módja az apaságról való lemondásnak?
Jelenleg 31 hetes terhes vagyok.
Az első házasságomból van egy 8 éves kisfiam.
Sajnos születendő gyermekem apjával szakításra került sor,de amikor még együtt voltunk,tett apasági elismerő nyilatkozatot.
Most viszont ott tartunk,hogy azon gondolkodik,inkább lemond a kislányáról,és felejtsük el egymást.
Igazából nem tudja mit akar.
Egyszer foglalkozna a gyermekkel,máskor nem.
Megjegyzem,neki ez már a 3.gyermeke.Egyik sem vele él,és csak az egyik van a nevén,de gyerektartást ott sem fizet.Viszont azért a gyermekért harcol!
Kérdésem,hogy mi a módja a lemondásnak,ha van már elismerő nyilatkozat,és meglehet-e ezt tenni még a szülés előtt úgy,hogy ne is kapja meg a gyermek a nevét sem?
Ugyanis így már a nevét sem szeretném adni a gyermeknek.
Azonkívül a volt férjem,akivel baráti kapcsolatban vagyunk,felajánlotta,hogy szívesen adja a nevét a gyermeknek,csak hogy nekünk ne kelljen az emberek
negatív véleményét hallani,miszerint 2 gyerek 2 apától,
és azt is felajánlotta,hogy amikor nagyobb lesz,akkor elvinné mindkét gyereket láthatásra,csakhogy a kicsi ne érezze úgy,vele nem törődik az Apukája.
Én a legjobbat szeretném a gyermekemnek,de nem tudom,mikor teszem a legjobbat.
Ha hagyom,hogy lemondjon róla az Apja,vagy sem?
Ő sajnos az atípus,aki csak ígérget,de nem tartja be az ígéretét.
Még azt is mondta,hogy még ha vállalja is a gyermeket,
gyerektartást csak akkor fizetne,ha van munkája.
Ezt viszont nem tudnám ellenőrizni,mert általában bejelentetlenül dolgozik/szobafestő/.
Ebben az esetben hogyan lehetne kötelezni rá,hogy rendszeresen fizessen gyerektartást?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.26. 09:09

Ha az elismerő nyilatkozatot hatóság előtt tette vagy már benyújtottátok, akkor annyi. Aztán már csak örökbeadással szabadulhat.
Ha még nem nyújtottátok be anyilatkozatot, akkor annyit tehetsz, hogy nem is adod be. Ez esetben nem jegyzik be apaként. Azt viszont tudni kell, hogy ez nem jelent semmiféle garanciát a számára, bármikor beperelhetd. Sőt, ha nem jegyeznek be annak a gyereknek valós személyt apaként, akkor ő is bármikor a pert indíthat az apasága megállapítása iránt.

Azt, hogy te mit akarsz, nem tudjuk eldönteni helyetted.

klarianya # 2009.07.26. 16:30

Köszönöm a segítséget.
Sajnos ez nem túl bíztató.
A nyilatkozatot az Anyakönyvvezető előtt tettük,de a baba csak szeptemberben fog megszületni.
Tehát akkor jogi következmények nélkül megtehetem,hogy szüléskor nem adom oda a nyilatkozatot,mintha nem is készült volna?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.27. 06:07

Az anyakönyvvezető hatóság. Tehát az előtte tett nyilatkozat hatályos.

Freemami # 2019.05.12. 14:52

A következő kérdésem lenne. Fiam, édesapja (akinek első felesége én voltam) első házasságából született. Nem régen elhunyt. A második házasságából 2 gyermeke született. Jelenleg a hagyatéki eljárás fázisában vagyunk, amikor is a közjegyző telefonon megkereste a fiamat és bemondta az "állítólagos" öröklött összeget (80 eFt) és megkérdezte, hogy igényt tart-e rá? Fiam - a csekély összegre való tekintettel - azt mondta nem. Most a közjegyző E-mailben kéri a fiamat, hogy Ő készítsen egy lemondó nyilatkozatot, melyben az alábbiak szerepelnek, idézem: "
Tisztelt Uram!

Nem küldöm a nyomtatványt, mert az Ön esetében mégsem jó.

Egy lemondó nyilatkozat-ot kellene írnia, melyben nyilatkoznia kell, hogy az örökhagyónak Ön törvényes örököse, hogy a hagyaték átadását tárgyalás tartása nélkül kéri és hogy az Erste Banknál vezetett bankszámla Önre eső részét az özvegynek ajándékozza."

Nekem ezzel több problémám is van: Nem szerepelnek az özvegy adatai, nem szerepel az örökölt összeg, nem szerepel, hogy mit kell tartalmaznia a nyilatkozatnak és egyáltalán nem értem miért nem a közjegyző írja ezt meg, miért a fiamnak kell? Véletlen sem akarnék vádaskodni vagy kételkedni, de azért valamilyen bizonyító erejű okirat másolatot legalább illene bemutatni a közjegyzőnek, hogy milyen értékről van szó, nem? Kérem szíves tájékoztatásukat ennek törvényes rendjéről. Segítségüket előre is köszönöm!