megtámadható - e az adásvételi szerződés utólag?


ObudaFan # 2017.10.12. 16:09

Egyebkent a teljes cselekvokeptelen állapotot utólag bizonyitani nagyon nehéz minden ügyletben. Ingatlan ügylet esetén, ahol ügyvéd vagy közjegyző jár el, kinek csak fel kellene tunnie, ha oly mértékben zavart valaki, hogy aztán utólag ez bizonyítható legyen, gyakorlatilag lehetetlen.
De, mondom, ha a testvereddel van elszámolási gitár, akkor nem is ez lenne a teendő.

ObudaFan # 2017.10.12. 15:05

Ha esetleg teljesen cselekvőképtelen volt édesanyád aláíráskor, akkor persze semmis a szerződés. Akkor az örökösök visszakapják az ingatlant, de kamatokkal vissza kell fizetni a vételárat.
De ha neked a testvéreddel van elszámolási vitád, miért ezt tennéd?

kilimandzsaro5 # 2017.10.11. 14:23

édesanyám és nevelőapám tulajdonát képezte egyház.nevelőapám 2015.-ben hirtelen elhalálozott.volt egy saját gyermekük az öcsém, aki akkor 45 éves volt,én 65.a hagyatéki szerint ő örökölte az apja 50 %át és maradt az édesanyánk 50 %a.Sajnos anyám évek óta begedeskedett,ebből kifolyólag nagyon leépúlt,nagyfoku demens lett.Gondnokság alá nem lett helyezve.Őt egyedül nem lehetett ott hagyni, ezért otthonba került.az otthonba kerülés előtti orvosi vizsgákat szerint is erősen demens, nem beszámitható,Az otthonba gondozási diját bőven fedezte amit nyugdijat kapott, még jelentős összegnek meg is kellett maradnia.A befizetéseket öcsém rendezte,mivel a nyugdija is az ő lakásukra ment.Mivel a tulajdonukat képező ház üresen állt és állásában tönkrement volna,értékesitette.Anyánkat az otthonból az ügyvédhez nem tudta volna már bevinni,ezért vagy kivitte hozzá az adásvételit,vagy ő irta alá helyette,ezt nem tudom.Akkor azt mondta addig a pénz nála marad, mert nem tudjuk mennyit kell még a Mama után fizetni,ha valami történik akkor elosztjuk.Anyám idén nyáron meghalt. hagyetéki nem volt, mivel halálakor már vagyona nem volt. Öcsém azóta szóba sem áll velem, telefonon felhivtam és kértem üljünk le mert van megbeszélnivalónk.Azt mondta minek, pénz nincs, elfogyott.Kérdésem:megtámadható e utólag az adásvételi azon a címen,hogy anyánk nem volt beszámitható ha netán ő is irta alá,az aláiráskor sem az otthonból sem az ügyvédtől senki nem volt ott?Ugye a ház árából öcsémnek 3/4 rész, nekem 1/4 rész járna.mivel anyánk részét ketten örökölnénk.