árvaellátás


lalu96 # 2016.11.14. 08:53

Tisztelt szakértő.
szeretném kérdezni hogy milyen feltételei vannak hogy 20 éves nappali tagozatos egyetemista magyar áll.polg.édesapja német állampolgár aki tavaly márciusban kinnt meghalt.Mi elváltunk már rég.van e lehetősége árvasági ellátást kapni.köszönöm.


szeretném kérdezni milyen feltételei vannak hogy a 20 éves nappali tagozatos gyermekem elhunyt német állampolgár édesapja után részesülhessen árvael

Goauld # 2016.09.26. 13:03

Segítséget szeretnék kérni méltányossági árvaellátás elutasításához!

A 25 éves húgom, nappali tagozaton mesterképzést kezdett és méltányossági árvaellátását elutasították! Kérdésem, hogy mit lehet tenni? Új kérelmet beadni, vagy van más lehetőség?

A húgom, előnyugdíjas édesanyánkkal él együtt. Ebből és a húgom árvaellátásából éltek eddig. Az elutasítással nem fogja, vagy nagyon hátrányos helyzetben tudja folytatni a tanulmányait.

Válaszokat előre is köszönöm

Laci93 # 2016.09.26. 11:37

Tisztelt Szakértők!

23eves diak vagyok 2.szakmamat szeretnem letenni esti felnottkepzesen .Eddig nappali tagozaton voltam jart az arvaellatas de ahogy meglett az elso szakmam es a masodikat szerettem volna letenni amire csak esti tagozaton tudok beiratkozni arra azt a valaszt kaptam hogy a papirom nem birjak ki tolteni csak akkor jarna ha a munkaugyi altal ki iranyitott iskolaban helyezkedek el e!lehet kicsit ertelmetlenul foglamazok de azt irom amit ok mondtak .A kerdesem az ha en bemegyek egy iskolaba es beiratkozok 23 evesen esti tagozaton szeretnek letenni 2. szakmat felnottkepzesen ingyenes oktatasi rendszerben akkor nem jar nekem az arvasagi?
valaszt elore koszonom !!!

kovacsnora46 # 2016.07.24. 14:04

Most diplomáztam alapképzésen, és szeptemberben egy másik alapképzésen folytatom a tanulmányaimat, nappali képzésen, a kérdésem az lenne, hogy továbbra is kapom-e az árvaellátást?

zsovesz # 2016.03.02. 10:54

Tisztelt Szakértők!
1990-óta rokkant nyugdíjas vagyok. A házastársam 2012-ben elhunyt. Két gyermekem után, gyermekenként 30% árvaellátást kapok. 2015 októberében I. fokú orvosi felülvizsgálaton voltam, ahol "D" minősítést kaptam (ÖEK 70%). 2016.01.01-től rokkantsági ellátást állapítottak meg. Úgy tudom ezzel együtt az árvaellátás összegét gyermekenként automatikusan 60%-ra kellett volna emelni. Ez nem történt meg, ezért február 17-én írtam egy kérelmet, de még nem kaptam visszajelzést,hogy foglalkoznának az üggyel. Mennyi idő lehet ennek az elbírálása? Hová fordulhatok és mit tehetek, ha nem történik semmi ebben az ügyben?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.10. 10:36

Szerintem csak akkor kellene visszafizetni, ha felróhatóan jártál el (pl.: mégis tudtad, hogy életben van) és a Nyufig. erre kötelez.

Susuka1995 # 2016.01.10. 10:13

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem arra irányulna, hogy eltűnt személy halottnak nyilvánítása után, ha igénylem árvaellátásban kellene részesülnöm. Mivel az adott személyről valóban semmilyen információnk nincs eltűnése óta, ezért érdeklődnék, hogy amennyiben a későbbiekben előkerülne vissza kell-e fizetnem az addig folyósított árvaellátást.

Várom válaszukat,

Maris_91 # 2015.11.08. 22:09

Tisztelt Jogi Fórum!
Barátom 2016-ban tölti be a 25. életévét, de osztatlan nappali képzésben tanul (első diploma), melynek várható befejezése 2017 június. A kérdésem, hogy meghosszabbítható-e az árvaellátásnak a folyósítása számára?
Válaszát előre is köszönöm!

Disu # 2015.03.24. 15:10

Jó napot kívánok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogyha valaki megszakítja egy időre tanulmányait (éveket halaszt, érettségi után elmegy dolgozni) és újra nappali tagozaton felsőoktatásban szeretne részt venni, akkor kapni fogja újra az árvaellátást vagy sem?

Üdvözlettel: Klaudia

éva62 # 2015.03.23. 09:51

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődnék,hogy főiskolán -25 évet betöltött- aktív nappali jogviszonnyal rendelkezem. Részmunkaidős állást vállalnék e jogviszony megléte mellett, ekkor is kérvényezhető e még az árvaellátás méltányossági alapon?

Segítséget előre is köszönöm.

Aladár00 # 2015.01.07. 10:02

Tisztelt Jogi Fórum!

Nevelő szülő vagyok és van egy 28 éves utógondozott szellemileg fogyatékos kislányom,akit 7 éves kora óta nevelek.Szülei elhunytak ezért teljes árvasági járadékot kap.Eddig ezt a járadékot számlára kapta, és össze gyűlt egy nagyobb összeg,amit behelyeztem bankba és lekötöttem .A kérdésem az lenne hogy én miért nem használhatok fel belőle?A gyermekvédelmi hivatal semmit nem engedélyez.Akkor ki használhatja fel azt a pénzt?Milyen lehetőségek vannak?Jártam pár ügyvédnél és nem találnak megoldást.Vagy ez a pénz is az államé lesz?

Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat.

Hajny91 # 2015.01.04. 12:39

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődnék,hogy főiskolán aktív nappali jogviszonnyal rendelkezem és kapok árvaellátást. Viszont teljes munkaidő állást vállalnék e jogviszony megléte mellett,akkor jár e még az árvaellátás összege?

Segítséget előre is köszönöm.

ahamima # 2014.12.14. 16:41

KCsaba84

Természetesen jogosult amennyiben az elhunyt a gyermek édesapja, a Nyugdjfolyósító Igazgatóságnál kell az igényt előterjeszteni.
Igénybejelentő lapot a www.onyf.hu oldalon a nyomtatványtárban talál.

Üdvözlettel: ahamima

KCsaba84 # 2014.12.13. 21:17

Tisztelt Szakértők!

Jogosult-e az újszülött kisfiú árvaellátásra vagy sem?

Történet:
Az egyik ismerősöm elhalálozott. 4 még iskolába járó -köztük egy 18 éven felüli- gyermek maradt árván. A felesége terhes volt amikor a tragédia megtörtént. A hölgy azóta megszült. Egyészséges kisfia született. Az újszülött kisfiú édesapja az asszony néhai férje.

KCsaba84 # 2014.12.12. 22:12

Az egyik ismerősöm elhalálozott. 4 még iskolába járó -köztük egy 18 éven felüli- gyermek maradt árván. A felesége terhes volt amikor a tragédia megtörtént. A hölgy azóta megszült. Egyészséges kisfia született. Az újszülött kisfiú édesapja az asszony néhai férje.

Az árvaellátásra jogosult-e az újszülött kisfiú is vagy csak a 4 másik gyermek?

ahamima # 2014.12.08. 15:56

Panna94

Attól az időponttól kell visszafizetnie a jogalap nélkül felvett árvaellátást, amikortól a tanulói/hallgatói jogviszonya már nem áll fenn.
A folyósításra és a jogosultságra vonatkozóan bejelentési kötelezettsége van, így a lehető leghamarabb jelentse be a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy már nem folytat tanulmányokat.
A jogalap nélkül felvett árvaellátás visszafizetésére méltányosságból részletfizetés engedélyezhető, ezt természetesen kérni kell a folyósító szervtől.

Üdvözlettel: ahamima

Panna94 # 2014.12.08. 14:34

Segítséget szeretnék kérni!
10 éve jár édesapukám után árvaellátás.
2013ban magántanulóként jártam nappali tagozatra.
Sajnos nem sikerült a vizsgám. Ugy volt, hogy szeptemberbe ujra neki kezdek az iskolának. De nem így történt.
Nyáron viszont felvettem az árvaellátást.
Az iskolából viszont még nem iratkoztam ki.
A kérdésem az lenne, ha most ki iratkozok, vissza kel fizetnem az ellátást?
Ha igen részletfizetés kérvényezhető? Részletre is?
Köszönöm előre is a segítséget.

zso53 # 2014.10.20. 14:47

Tisztelt Hozzáértő!

Szeretném kérdezni,hogy egy tartósan fogyatékos gyermek kaphat-e árvaellátást? Édesapja meghalt az anyukája pedig születése óta ápolásin van vele. A gyermek mivel már felnőtt korú de szellemileg és fizikailag is nem- cselekvőképes jár-e neki? vagy mit igényelhet a nehéz anyagi körülmények köt élő anyuka?

Köszönettel:Zsó

försi54 # 2014.10.15. 11:59

Üdvözlök Mindenkit!

Kérdésem az, hogy jogilag meddig "árva" a gyermek? Életkorhoz, vagy tanulmányok befejezéséhez van kötve?

niki03 # 2014.09.11. 19:46

Tisztelt Szakértők!
Én márciusban töltöttem a 18-at de még mindig apukám veszi fel az árvaellátást. Azt szeretném megtudni,hogy ha ő nem íratja át, hogy az én bankszámlámra küldjék a pénzt akkor nem büntetik meg érte? vagy nem csinálnak semmit?
Előre is köszönöm a választ!

Kimber # 2014.08.29. 14:34

Tisztelt szakértők!
Azt szeretném megkérdezni, hogy méltányossági árvaellátás esetén mennyi a minimum összeg amit megítélhetnek nekem? Továbbá, ezt a havi folyósítást visszamenőleg (az elhunyt szülőm halálának napjától) is megkapom? És végül, jár-e utazási kedvezmény (az a lepecsételgetős)?
Segítségüket előre is köszönöm.
Kimber

ahamima # 2014.07.17. 10:42

Lachesis

Amennyiben előterjesztette az árvaellátás megállapítása iránti igényt és kérte az eljárás felfüggesztését az apasági eljárás befejezéséig, akkor visszamenőleg is kifizethető az árvaellátás.

spayk23

Írjon egy levelet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazgatója részére, és akkor korrekt kivizsgálás történik.

kicsilili

Abban az ügyben, hogy a külföldi társadalombiztosítási szerv gyorsabban adja ki a szükséges adatokat a nyugdíjbiztosítási igazgatóság nem tehet egyebet, mint meghatározott időközönként megsürgeti a külföldi szervet. Sajnos ebben az esetben nincs ügyintézési határidő, így türelmesen kell várni. Van azonban megoldás a problémájára, ami a következő:
2014.01. hótól módosult a 168/1997. kormányrendelet, mely szerint, ha az elhunyt jogszerző Magyarországon nem szerezte meg a jogosultsághoz szükséges szolgálati időt, az árva alapvető szükségleteinek a biztosítása veszélyeztetve van, és az árvaellátásra való jogosultság fennállása a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek vagy szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmény alapján figyelembe vehető szolgálati időre vonatkozó adatoknak a beérkezéséig nem bírálható el, rendkívül indokolt esetben megállapítható az árvaellátás.
A szolgálati idő és egyéb adatok beérkezését követően az így megállapított árvaellátás összegét a végleges árvaellátásba előlegként be kell számítani.
Tehát terjessze elő az igényét a fentiekre tekintettel és remélem sikerrel jár.

Üdvözlettel: ahamima

kicsilili # 2014.07.16. 19:30

Üdvözlöm!

Segítségét szeretném kérni a következőben:több mint két éve halt meg a a párom, maradt egy gyermek kiskorú. Külföldön dolgozott konkrétan olaszországban,de az ottani hatóságok nem reagálnak a magyarországi nemzetközi nyugdíjügyekkel foglalkozó szerv megkeresésére
Illetve ez a magyarországi szerv már egy éve nem ad tájékoztatást részemre, érdekelne hogy milyen jogai vannak a kiskorú gyermekemnek. A magyarországi szerv egy évvel ezelőtt azt a tájékoztatást adta hogy jogosult
kintről árvaellátásra. Lehet e lépéseket tenni ez ügyben és ha igen akkor mit?
köszönettel

spayk23 # 2014.07.10. 13:46

Jó napot kívánok mindenkinek. Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy 2013.10 hótól nem folyósítják az árva ellátásomat. Pedig iskolába járok! Többször személyesen vittem be a nyugdijfolyosítónak az iskola által kitöltött hivatalos iskolai igazolást. És többször is kaptam 1-2 hónap múlva vissza egy ajánlott levelet amiben tömören annyi áll, hogy azért nem folyósítsák tovább a pénzem mert hogy én nem igazoltam az iskolai jogviszonyom.
Abban kérném a segítségüket, hogy ebben az esettben mi a teendőm. Mert már 8 hónapja küzdök a pénzemért. Előre is köszön.

Lachesis # 2014.07.07. 09:02

Kedves Fórumozók! Tudna nekem abban valaki segíteni, hogy abban az esetben, ha az elhunyt apasága még vitatott (jelenleg bizonyítás alatt áll, DNS minta alapján), az apaság megállapítása után az árvaellátást visszamenőleg is kifizetik? A gyermek 2 éves.