Válóper előtt!


monalisa1 # 2006.06.28. 12:57

Akkor lenne a ház fele - vagy egésze - tiéd ha a 28 év alatt azt neked ajándékozta volna, illetőleg ha korábban azt kivásároltad volna tőle. Most már bizonyára egyik sem fog bekövetkezni.

Sajnos ő vagy bírtokon (= tulajdonjog) belül, kizárólagossággal.

monalisa1 # 2006.06.28. 12:55

Nem az kérdéshez tartozik, de olyan alkoholista nincs aki ezt be is valláná...

monalisa1 # 2006.06.28. 12:52

A leírtak szerint egyértelmű, hogy a ház jelenleg is a férj különvagyona.

Az évek/évtizedek során ráfordított beruházások/korszerűsitések fele összege a jelen értéknek megfelelően követelhető.

Esetleges halála esetén a feleség haszonélvezetet örököl de csakis a válás kimondásának bezárólagosságáig = válás után nincs haszonélvezet se.

Igaz én csak egy laikus fórumozó vagyok, tehát NEM KELL 100%-osnak venni amit írtam., ha valami téves, jogász bizonyára kijavít majd.

Szef # 2006.06.28. 12:42

Sziasztok !
28 éve tart a házasságom. Férjem sajnos egy alkoholista, amit Ö nem ismer el. Évek óta tűrnünk kell a piszkálódását, ivászatát a Fiammal(elmúlt 18 éves). Ha elválnák vagyon megosztás lenne. A ház a férjem nevén van, házasság kötésünk előtt vette. A házon történő nagyobb beruházásokat a Fiam és Én fizettük A házra ilyenkor érvényes a vagyon megosztás ?Ha igen: a férjem nem tudná kifizetni a fél házat nekem. De mi a fiammal kitudnánk fizetni Öt ! Tehát akkor neki mennie kellene ?
Választ előre is köszönöm szépen !

kérdezőné # 2006.06.20. 17:02

szia rita002! Bíróságra kell beadnod keresetlevelet, minek tárgya a házasság felbontása, közös vagyon megszüntetése, és, ha van baby: gyermekelhelyezés, kapcsolattartás és gyermektartásdíj megállapítása tárgyával. Akitől válni akarsz, annak a lakóhelye szerint illetékes bírósághoz. Ez az első lépés. Ezt te írd meg, vagy panasznapon a bíróságon segítenek megírni. Illetve sok infót kaphatsz a www.magyarorszag.hu/ügyleirások alatt is, de több link is van, ami segíthet!
De attól ne félj, hogy nem fognak benneteket szétválasztani! Mindegy, hogy mit akar, ha te ezt akarod!
Kitartás!!!!

rita002 # 2006.06.20. 10:22

sziasztok
Én most akarok válni de nem tudom mi az első lépés és hogyan tovább. a Férjem hallani sem akar róla.Segítenétek hogy pontosan hová kel menni és milyen papírok szükségesek?

Jeromos # 2006.06.10. 12:10

Köszönöm ObudaFan. Hogyan tudom elindítani a bíróságon a vagyonközösség megszüntetését? Ügyvédhez nem akarok menni, a válóperemet is magam csináltam végig.

Mennyi illetéket kell előre fizetni? Visszakapom a felét az alperestől a per végén? Hol tudnék ezeknek utánanézni?

ObudaFan # 2006.06.09. 19:16

Jeromos!
Közös tulajdon megszüntetése esetén a bírósági ítéletben meghatározott vételár alá menni a végrehajtási árverésen nem lehet, ezen tehát nem kell aggódni. Két dolgon kell. Az egyik, hogy a bíróság ne értékelje alul az ingatlant, másik, hogy ebben a teljesen tönkerett országban legyen árverési vevő. Ez utóbbi gyakran probléma.

ObudaFan # 2006.06.09. 19:14

Pirszi!
Akár közjegyző, akár ügyvéd.

monalisa1 # 2006.06.09. 19:09

Tamás123: esetleg írj a Pappának egy prívát e-mailt, címét ezen "öröklés és családjog" topicban megtalálod.

Vagy akár Derill-nek.

A fenti egy "profi" elvált apuka, a másik és profi ügyvédnő.

monalisa1 # 2006.06.09. 18:18

Pappa, alant itt téged keresnek!

Tamás123 # 2006.06.09. 17:09

Sziasztok!

Valójában gyermekpszichológustól szerettem volna kérdezni, de hátha tud nekem valaki segíteni.

A kérdésem a következő lenne: Egy 10 éves gyermek számára mely időközöket kellene, illene betartania egy válási szándékú anyának, az alábbi események közt?

Kérem javítsátok ki a sorszámok sorrendjét, ha más a normális, én úgy írtam, ahogyan a feleségem csinálta. (megjegyzem, szerintem a 2-3 at normál esetben felcseréli az ember)

1.) A válási szándék közlése a gyermekkel
2.) A feleség napokra való kimaradása az új pasival
3.) A gyermek bemutatása az új pasinak
4.) Többnapos programok közösen, a feleség, a gyermek és az új pasi

Tehát a 10 éves gyermek számára elfogadható sorrendre és azok közti megfelelő időtartamra lennék kíváncsi.

Előre is köszönöm a segítséget, véleményt.

Jeromos # 2006.06.09. 16:27

Köszönöm a segítségeteket!
Még egy utolsó kérdésem lenne, hátha valaki tud segíteni: a megegyezés a volt férjemmel teljesen lehetetlen. Ha a vagyonközösség megszüntetését kérem a bíróságtól, akkor a lakás árverezésénél élni fog elővásárlási jogával és én kapok néhány millióval kevesebbet, mint ami piaci viszonyok között járna.
Mit tehetnék, hogy megkapjam a tulajdonrészem után járó összeget?

Pirszi # 2006.06.09. 12:49

Sziasztok! Hogy kerül az ingatlan 1/1 arányba rám, ha férjemmel megegyeztünk és ő lemond a részéről. Közjegyzőnél vagy csak kizárólag ügyvédnél lehet ezt elintézni.

ObudaFan # 2006.06.07. 20:39

Erre egy egyezségben van lehetőség, ha a másik fél is belemegy. Ha nem, akkor nincs, a két dolognak semmi köze egymáshoz.

Manna 69 # 2006.06.07. 20:06

Van-e arra lehetőség, hogy ha lemondok a ház rám eső részéről, akkor magasabb összegű gyerektartást állapítsanak meg?

ObudaFan # 2006.06.07. 19:53

Igen. AMit a házastársi együttélés alatt szereztek, az 50-50% közös vagyon, így az ebben az időben az Önök által az ingatlanra költött valamennyi ráfordítás fele az Öné.

Manna 69 # 2006.06.07. 19:31

Nekem nem volt egyértelműen bevitt pénzem az építkezésbe, csak amíg ő arra keresett, addig én magunkra kerestem. Ebben az esetben is lehet követelésem?

ObudaFan # 2006.06.07. 19:15

Én csak a bajt láttam abból, ha váló házastársak az adóstársak. Sokkal tisztább az, ha a férj megfizeti azt, amit Ön ráköltött a házra. Nagyjából ez egyébként perben is érvényesíthető, ezért nincs sok értelme a részéről nem belemenni.

Manna 69 # 2006.06.07. 19:09

Szép estét mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni a válással kapcsolatban. Nemrég költöztünk külön a férjemmel, de már elég régen megromlott a kapcsolatunk, pontosabban mondva elhidegültünk egymástól. Van egy 7 éves kisfiunk. A gyerek miatt szeretném ha meg tudnánk egyezni a férjemmel még a válókereset beadása előtt, de nem igazán tudom, hogy milyen követelésem lehet vele szemben. Van egy építés alatt álló félkész házunk. Az építési telket a rajta álló régi házzal a férjem örökölte a nagymamájától, amin anyósomnak haszonélvezeti joga van. Az építkezés már mindkettőnk nevén futott. Az építkezés évek óta áll, mert elfogyott a pénzünk. Most, hogy el akarok vállni, előállt azzal, hogy hitelt venne fel, hogy be tudja fejezni a házat, és rá akar venni, hogy írjam alá a papírokat mint társigénylő, mondván, hogy ez az én részemről semmiféle kötelezettséggel nem járna. Nem igazán vagyok otthon ebben a témában, és nem tudom, hogy válás esetén ez a dolog hogy alakulna. Ezen kívül van egy autó, ami az ő nevén van, mivel annak idején a vállalkozásába bevitte. Van mindkettőnknek megtakarítási életbiztosítása, bár azt nem tudom, hogy ez mennyiben számít bele a közös vagyonba ( én még a házasságunk előtt kötöttem). Végül pedig van egy megtakarítási betétszámla, aminek a gyerek a kedvezményezettje. Szeretnék megeggyezni a férjemmel. Milyen javaslatokkal állhatok elő, ami jogos? Nem feltétlenül ragaszkodom a ház rám eső részéhez.
Előre is köszönöm a tanácsot!

ObudaFan # 2006.06.06. 22:01

Árverezés helyett a bentlakó mindig megválthatja saját pénzén a másik tulajdonos hányadát, ha erre megfelelő fedezete van. Ha nincs közös bentlakó kiskorú gyermek, akkor a bentlakás értékcsökkentő hatását minden megoldás esetén a bentlakó viseli.

monalisa1 # 2006.06.06. 09:25

ObudaFan a jogász, én csak mint laikus...

A bíróság által közös használatra megosztott lakást te "zavartalanul" használhatod, de az, hogy oda albérlőt kívánsz fogadni - ahogy alant ObudaFan írta - csak a másik fél engedélyével lehet őt beköltöztetni.

Tehát az ex-ed lehet hogy beleegyezik egy szőke bombázó albérlőtársba (...), de egy szakállas muksóba esetleg már nem...

De ha ő téged bármiként is gátol a kizárólagosságú szobád használatába - pl. hasznosításába -, ezen ok miatt IS kérheted a lakás eladását és a vételárból a vagyoni részed kifizetését.

Jobb ha meg tudtok egyezni a közös értékesítésen, vagyis a lakásra ti kerestek vevőt, mintsem a bíróság rendeli el a kényszerértékesítést., egyrészt egy árverezés "negatív" eredménnyel is járhat, másrészt amire egy birósági per lezajlik (...), valamint a perköltség, az esetleges ügyvédi költség, valamint az árverezés sincs ingyen.

Kívánom a legjobbakat!

Jeromos # 2006.06.05. 18:52

Köszönöm a válaszokat. Monalisa1-től kérdezem, hogy akkor kizárólag én használhatom, vagy kiadhatom?

Az már engem nem nagyon érdekel, hogy a bérlővel a volt férjem hogy jön ki, éppen ezzel akarom arra rábírni, hogy egyezzen bele az eladásba, vagy fizesse ki a részemet.

Ha a vagyonközösség megszüntetését kérem, akkor annak a lakás bírósági árverezése a vége? Akkor gondolom jóval a piaci árán alul megy el. Bár még az is több, mint a semmi.
Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2006.06.05. 17:07

Általában a bérlőtársi jogviszony szabályait kell alkalmazni erre a helyzetre, vagyis a gyermekeken, házastárson kívül csak a másik fél engedélyével lehet beköltöztetni.

monalisa1 # 2006.06.05. 14:07

Azt a szobát kizárólag te vagy jogosult használni, valamint közös használatú a konyha és vizesblokk helyiségek.

Természesen akár ki is adhatod - az már más kérdés, hogy az ex-ed és az albérlő hogyan jönnek majd ki egymással...

Arra még nem gondoltál, hogy utóbb kérni lehet a bíróságtól a jelen vagyonközösség megszüntetését?!

Akár kényszeríteni is lehet az ex-edet a lakás eladására - ha erre esetleg önszántából nem lenne hajlandó -, hiszen végtelen időkig csak nem ülhet az arányos vagyoni értékeden.

Vélem akár neki is jobb lenne az őt megillető pénzzel valami "csak az övő" lakhatást megvalósítani a továbbiakban magának.