Házasságon kívüli gyerek


Burn Out # 2017.11.25. 12:00

DNS teszt sem kell hozzá...

ObudaFan # 2017.11.25. 11:40

Nincs szükség az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra, ha az apaság vélelme az anya házassága alapján áll fenn, a házastársak életközössége legalább háromszáz napja megszűnt, és az a férfi, akitől a gyermek ténylegesen származik, a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak kívánja elismerni.
Ebben az esetben a bíróság nemperes eljárásban a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi közös kérelmére megállapítja, hogy a gyermeknek nem az anya férje vagy volt férje az apja. Az apaság kérdését ugyanebben az eljárásban teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal kell rendezni.

Burn Out # 2017.11.24. 11:28

apaság vélelmének megdöntése iránt nemperes eljárást a Ptk. alapján is lehet kezdeményezni.

szerintem ezt lehetne kezdeményezni a születés előtt is.

Dr.Attika # 2017.11.24. 10:08

Üdv!
A gyermeket a férj nevére fogják anyakönyvezni. Ezt követően kell indítani polgári peres eljárást az apasági vélelem megdöntésére. Január 01-től az új Pp. hatálybalépésétől már nem peres eljárásban is lehet intézni. Teendő, hogy a gyermek születését követően csináltassanak DNS tesztet. Ha az kimutatja az egyezőséget akkor gyorsan rendezhető az ön nevére az anyakönyvezés.

Achilles # 2017.11.24. 09:04

Üdv!

Most jöttem rá, hogy egy elég érdekes helyzetbe csöppentem.

A páromnak van egy férje, akivel már évek óta nem él együtt, csak egyéb okokból még nem adták be a válópert.

Nemrég tudtam meg, hogy gyermekünk lesz, és most szembesültem vele, hogy nem is biztos, hogy az én nevemet fogja kapni. Még akkor sem, ha mindenki nyilatkozatot tesz, hogy az enyém.

Mit tudok tenni ilyen esetben? Ha most beadják a válópert így fogantatás után, mi a helyzet?

A válaszokat előre is köszönöm!