Ajándékba kapott lakás, örökös általi visszavétele


ObudaFan # 2017.11.28. 16:14

Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.
Ebből következően ismerni kellene a válaszhoz pontosan a szerződéseket és a körülményeket is.
Az esetleges nem teljesítésére a szerződésnek valószínűleg nem hivatkozhat az ellenérdekű fél, de ehhez is látni kellene a szerződést.

Harmanné # 2017.11.28. 13:51

Üdvözlök mindenkit!

A problémám a következő! Anyai nagyapámtól kaptam én, és a nővérem egy lakást ajándékba 2,5 éve. Nagyapám meghalt 1 hónapja, Mivel édesanyám már régen meghalt, így mi ketten vagyunk az örökösök a nővéremmel. Erre anyukám nővére a következő dolgokkal ált elő: Nagyapám megtakarított pénzét ő akarja egy személyben megkapni, arra hivatkozva, hogy mi kaptuk a lakást. De az ő gyerekei is kaptak nagyapámtól egy lakást, amit persze tagadnak. A mi szerződésünkben bele volt írva a rendszeres kapcsolattartás, de nem volt megjelölve milyen időközönként, mivel a kapcsolatunk nem volt túl jó. Az ügyvédnél szóban annyit mondott nagyapám, nem akar minket zaklatni, ha szüksége lesz ránk keresni fog. Az elmúlt 2,5 évben 1-2X találkoztunk, és talán 2X kért segítséget. A szerződésben foglalt más feltételek teljesítve lettek. Most a másik lánya erre a látogatásra hivatkozva akarja tőlünk elvenni a lakást, ha nem egyezünk majd bele, hogy a hagyatékin az ő javára írják a pénzt. Állítólag ő gondozta, a gyerekei rendszeres látogatók voltak, igaz nagyapám ezt anno nem így mesélte, de persze változhattak a dolgok.
Kérdésem elveheti így a lakást, hogy azt innentől 3-an örököljük? Esetleg mi felhozhatjuk az ő gyerekei által ajándékba kapott lakást, amit ők 5 éve kaptak meg, hogy akkor mi is igényt tartunk arra? Persze erről a lakásról szerződést nem láttunk, nekünk anno nem mutatta, hogy ott milyen feltételek vannak, most pedig a leánya a halála után minden iratot elhozott a lakásból, pedig elvileg tudta a mienk a lakás, tehát egyáltalán a halál után oda bemehtett-e a mi engedélyünk nélkül?
Válaszukat előre is köszönöm!