Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Nemzetközi válás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.14. 18:07

No. Így talán már megérti. :)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2018.03.14. 14:40

Hát indítsd el egyben a bontópert és a szülői felügyelet rendezése iránti pert Magyarországon.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

wers # e-mail 2018.03.14. 10:48

Az utolsó hosszút már nem olvastam végig. Az első mondatnál lapoztam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.14. 08:32

Mint láthatod, ezen már túl van...

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2018.03.14. 08:10

Béla, szerinted az jó tanács, hogy Timsel16 keressen egy ügyvédet? Meg fogja érteni ha személyesen kap felvilágosítást?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.13. 20:21

És nem érti...

www.kbs-ugyved.hu

Timsel16 # e-mail 2018.03.13. 20:00

A fiam és én mindig Magyarországon éltünk. A fiam itt is született, járt bölcsődébe, és óvodába A házasságunk előtt a gyermekem apjával Magyarországon éltünk 2016 márciusától 2017 februárig. 2017 júniusában házasodtunk össze, a terv az volt, hogy majd később a fiunkkal mi is költözünk, de közben elég drasztikusan megromlott a kapcsolatunk.
"ez a gyermek elhelyezését illetően végleges döntés lenne, vagy tényleges válás végeredménye határozná meg, hogy a kisfiam kivel marad?”

Egy ügyvéd, aki nem jártas a nemzetközi jogban azt javasolta, hogy a gyermekelhelyezési pert Magyarországon érdemes elindítani ( válástól függetlenül), mert így védve vagyok, nem tudja elvinni tőlem a gyereket (hiszen a válás akár évekig is elhúzódhat). A kérdésem arra irányul, hogy ha a gyermekelhelyezési pert megnyerem, és közben a férjem végre elindítja Ausztriában a válást, akkor a válás végén a Magyarországon meghozott gyermekelhelyezési per 'végeredménye' még aktuális lesz,, vagy felülírhatja az ausztriai bíróság?

A kérdésem még az is lenne, hogy nagy valószínűséggel a férjem nem lesz együttműködő, sem segítőkész, és közös megegyezésre sem számíthatok tőle...valószínűleg. Tehát ausztriai ügyvéd, és a rám háruló bírósági költségeket valószínűleg egyedül kell megoldanom, ami sejtésem szerint egy magyarországi tanár fizetéséből nehéz megoldani. Milyen megoldások (ha vannak egyáltalán) léteznek, hogy a válásom kifizetését lehetőleg ne milliós adósággal zárjam?

ObudaFan # e-mail 2018.03.13. 16:43

Nem az a kérdés, hogy ki hova volt regisztrálva, hanem hogy ténylegesen hol éltetek együtt, ténylegesen hol élsz te most és mióta.

ez a gyermek elhelyezését illetően végleges döntés lenne, vagy tényleges válás végeredménye határozná meg, hogy a kisfiam kivel marad?

Ezt a kérdést nem igazán tudom értelmezni. A bontóperben a bíróság dönt a szülői felügyeletről, ha nem egyeztek meg.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Timsel16 # e-mail 2018.03.13. 15:37

A kisfiam és én mindig is Magyarországon éltünk, és voltunk beregisztrálva. A férjemmel 2017- ben házasodtunk össze, korábban évekig nem volt az életünk része, 2016 ban tért vissza hozzánk, egy évig velünk lakott, de soha nem volt beregisztrálva hivatalosan. Tehát hivatalosan soha nem éltünk együtt.
Szeretném elindítani Magyarországon a gyermekelhelyezési pert de nem tudom, hogy van e értelme, ez a gyermek elhelyezését illetően végleges döntés lenne, vagy tényleges válás végeredménye határozná meg, hogy a kisfiam kivel marad?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.13. 12:22

És hogy hol volt az utolsó közös lakóhely. Mert hátha Magyarországon. Ez alatt ugyanis - szerintem - nem lakcímadatot, hanem ténylegességet kell érteni.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2018.03.13. 12:00

Annak a megállapításához, hogy van-e magyar joghatóság, tudni kellene, hogy most hol van az állandó lakhelyed és hogy ha Magyarországon van, akkor mióta.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.13. 08:52

Valaki azt mondta, hogy a magyar bíróságnak nincs joghatósága a perre?

(A "milyenek az esélyek" egyébként így általánosságban nem jogi kérdés, hanem jóslásra esetleg tippelésre felkérés.)

www.kbs-ugyved.hu

Timsel16 # e-mail 2018.03.13. 08:12

Tisztelt Kovács Sándor Béla,
Az egyszerűség és érthetőség kedvéért újra, „milyen kilátásaim/ esélyeim vannak” gyermekelhelyezés tekintetében, és az ausztriai válás költségeit illetően.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.12. 21:53

Akkor mi is a kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

Timsel16 # e-mail 2018.03.12. 21:21

„milyen kilátásaim/ esélyeim vannak.”
"Mire? Aki nagyon akarja, azt elválasztják."
Nyilván aki nagyon akarja, azt elválasztják, de nem mindegy, hogy a válás költségének mértéke magyarországi viszonylathoz képest milyen mértékű Ausztriában. A felmerülő költségeket, nem biztos, hogy egy magyar fizetéssel egyszerű kifizetni. Magyarországon a gyermekelhelyezés inkább anya párti, nem tudom mi jellemzi Ausztriát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.12. 13:18

milyen kilátásaim/ esélyeim vannak.

Mire? Aki nagyon akarja, azt elválasztják.

www.kbs-ugyved.hu

Timsel16 # e-mail 2018.03.12. 13:03

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. A férjem osztrák állampolgár. Házasságot alig egy éve kötöttünk. Házasságkötésünk után a kapcsolatunk szinte azonnal megromlott, ezért a házasságkötés soha nem lett Magyarországon honosítva. Ausztriában kötöttünk házasságot. Van egy közös kiskorú gyermekünk. Bár ő élt Magyarországon, de hivatalosan soha nem volt beregisztrálva ide, és mi (gyermekemmel) sem voltunk beregisztrálva Ausztriába. Szeretnék elválni, szeretném tudni, milyen kilátásaim/ esélyeim vannak.

UjraSari # e-mail 2014.11.14. 16:13

Koszonom, ObudaFan, a valaszat.

Valasza alapjan, a kovetkezoket szeretnem megerteni:

 1. Beadhato-e a kereset megegyezeses valasra a megegyezes reszletei nelkul? ha igen, mikor kell beadni azokat? azaz mennyi ido telhet el a kereset beadasa es az reszletek beadasa kozott?
 2. Ha nem sikerul megegyezni a szukseges ido elott, at lehet-e valtoztatni a keresetet targyalasos/biroi donteses ugyre? Ha igen, on szerint mennyire lenne bonyolult egy USA-beli hazassag reszleteit (vagyon, gyerek) magyar birosag elott targyalni?
 3. Ha valami okbol meg szeretnem szuntetni az eljarast (barmleyik tipust), meg lehet tenni?

Koszonettel,
Sari

ObudaFan # e-mail 2014.11.11. 14:55

Van a magyar bíróságnak joghatósága.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

UjraSari # e-mail 2014.11.11. 01:52

Kedves Forumozok,
valasra keszulunk a ferjemmel es a kovetkezo kerdesem lenne. Mindketten magyar allampolgarok vagyunk, ervenyes szemelyivel es lakcimkartyaval. De tobb, mint 15 eve az USA-ban elunk, itt is hazasodtunk, lakunk, dolgozunk, szuletett a gyermekunk (kiskoru). Otthon van ingatlanunk kozosen, es minden evben hazalatogatunk. Most, hogy valasra kerult a sor, felmerult, hogy otthon adjuk be. Kerdesem, hogy van-e a magyar birosagnak joghatosaga az ugyunk felett, ha mindketten ezt szeretnenk.
Koszonom a segitseget!
Sari

ObudaFan # e-mail 2014.10.28. 19:29

Egyangol bíróság előtt? Hát, szerintem ezen a fórumon nem sokan ismerik az ottani gyakorlatot. Én sem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

tbali0524 # e-mail 2014.10.28. 00:30

Köszönöm!
Ezek szerint UK bíróság az illetékes.
Tudom, hogy "vakon" ez buta kérdés, de tipikusan mi várható gyermekelhelyezés, láthatóság, vagyonmegosztás, tartásdíj szempontból?
Pl. kell-e attól tartani, hogy a gyermekeket az apának férjnek ítélik, csak azért mert a jelenlegi és múltbeli jövedelmi helyzete lényegesen jobb mint az anyának? Mi a helyzet a láthatósággal ha az anya Angliában marad és mi he Magyarországra visszaköltözik?

ObudaFan # e-mail 2014.10.20. 20:09

A házasság felbontásával, különválással vagy a házasság érvénytelenítésével kapcsolatos ügyekben annak a tagállamnak a bíróságai rendelkeznek joghatósággal,

 1. amelynek területén:
 • a házastársak szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek, vagy
 • a házastársak legutóbb szokásos tartózkodási hellyel rendelkeztek, amennyiben egyikük még mindig ott tartózkodik, vagy
 • az alperes szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
 • közös kérelem esetén a házastársak egyike szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
 • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, ha a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább egy évig ott tartózkodott, vagy
 • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, amennyiben a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább hat hónapig ott tartózkodott, és vagy az adott tagállam állampolgára, vagy az Egyesült Királyság és Írország esetében ott van a „domicile”-ja (lakóhelye);
 1. amelynek mindkét házastárs állampolgára, illetve az Egyesült Királyság és Írország esetében mindkét házastárs ott rendelkezik „domicile”-lal (lakóhellyel)

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

tbali0524 # e-mail 2014.10.19. 19:58

Külföldön élő közeli ismerősöm részére szeretnék érdeklődni, vajon egy esetleges válás esetén mire számíthat (még nincs beadva válóper, reméljük nem is lesz.)

 • Egyáltalán: melyik ország joga irányadó, mely bíróság illetékes?
 • Mi várható gyermekelhelyezés, láthatóság, vagyonmegosztás, tartásdíj szempontból?

A helyzet röviden:
Magyar feleség, brit állampolgár férj, 8 éve házasodtak össze Magyarországon (a férj is pár évet itt élt). Három kisgyermek 2-7 év közötti, Magyarországon születtek (gondolom alapból kettős állampolgárok), a család 1 éve Angliában él. Jövedelme csak az apának van (de saját kisvállalkozás, így nem havi fix).

Köszönettel.

ObudaFan # e-mail 2014.10.06. 13:44

Keresetet kell indítani a bíróságon és meg kell jelölni az idézhető címét. Ha az idézés számára hivatalos küldeményként kézbesíthető, akkor el tudtok válni úgy is, ha nem jelenik meg, de egyértelműen egyszerűbb lenne, ha mégis megjelenne. A házassági anyakönyvi kivonatot kellene csatolni eredetiben és a hiteles magyar fordítást, vagy amilyen iratod a honosítás során keletkezett, eredetiben. 30.000 ft illetéket le kell róni, és alighanem fordítási költséged is lesz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/