Gyerektartás és láthatás


Majordomus # 2023.06.26. 20:11

Elvileg tartásdij elmulasztása miatt kell inditania végrehajtást.
.
Mindenképpen kapsz valamit akár egy Fizetési Meghagyást aminek ellentmondhatsz.

Egy Apa # 2023.06.26. 14:35

drbjozsef,

Egy kérdés...ha a régi bírósági végzéssel felkeresi a végrehajtót hogy hajtsák be rajtam az összeget....mi a folyamat?
Kérdés nélkül inkasszóznak vagy kapok tőlük egy felszólítást amiben ellent mondhatok vagy mik a lehetőségek ilyenkor?

drbjozsef # 2023.06.26. 12:45

Egy Apa,

Igen, jogos, ezek valid érvek a részedről.

Finoman jelezd neki, hogy emlékeid szerint nem ebben egyeztetek meg, hanem XY órakor írt emailjában ő maga írta, hogy megszűnt a tartási kötelezettséged.
Aztán majd meglátod az érveit.

Egy Apa # 2023.06.26. 12:34

drbjozsef,
Hát nem tudom mit hitt de ezt mondta és írta. Véleményem szerint ha ezt nem szándékosan rosszindulatból csinálta volna akkor már az első elmaradt hónapban ordítva fenyegetőzött volna. Másodsorban én válaszként leírtam neki hogy az utalást akkor megszüntetem és arra sem reagált semmit. De persze ezek csak feltételezések.

drbjozsef # 2023.06.26. 11:39

Hangfelvételem is van,de ugyebár azt nem tudom mennyire tudnám használni hiszen nincs jogom titokban felvételt készíteni.
Polgári bíróságon szabad bizonyítás van. Ha máshogyan nem lehet valamit bizonyítani, akkor a jogszerűtlenül beszerzett bizonyítékot is elfogadHATja a bíróság. Nyilván itt a bizonyítandó tény és a megsértett jogot egymás mellett kell mérlegelnie, de esetedben ez simán elfogadható lenne szerintem.

A gyerektartási díj fizetésére való kötelezettséged ezen nyilatkozat aláírásával megszűnik, tehát nem kell külön kört futni emiatt
Azért ez félreérthető. Ez olyan, mintha ő azt HINNÉ, hogy ezzel az aláírással jogilag megszűnik a kötelezettséged (tévesen, mert az a jogerővel történt meg), és nem feltétlenül azt jelenti, hogy ő maga lemond róla. A hangfelvétel ennél pontosabb? Konkrétan Ő MOND LE RÓLA ?
Nem lehet, hogy félreértettétek egymást?

Egy Apa # 2023.06.26. 11:11

drbjozsef,

Köszönöm szépen a hozzá szólást. Igen,az írásban közlés egy email volt. Pontosan idézem:" alá kell írnod egy nyilatkozatot, melyhez személyesen kell megjelenni a hivatalban. A gyerektartási díj fizetésére való kötelezettséged ezen nyilatkozat aláírásával megszűnik, tehát nem kell külön kört futni emiatt."
Én úgy érzem ez elég konkrét. Hangfelvételem is van,de ugyebár azt nem tudom mennyire tudnám használni hiszen nincs jogom titokban felvételt készíteni. De szerintem ez a csalás határait súrolja. Hozzáteszem ha küld egy normális emailt hogy meggondolta magát,kell a lóvé,stb akkor esküszöm simán elutalom az a 210 ezer forintot. De így hogy aljas módon fenyegetőzik....

drbjozsef # 2023.06.26. 10:14

Egy Apa,

A szerződések, megállapodások - főszabály szerint - szóban is érvényesek.
Közöttetek a megállapodás megtörtént, a szerződés létrejött atekintetben, hogy lemond a tartásdíjról már most (akkor).

A kérdés mi igazolható ebből. Az általad említett írás ("Másnap írásban is közölte...") gondolom egy email, és van hangfelvételed is a beleegyezéséről.
Ezekben egyértelmű, hogy a nyilatkozat megtételéért cserébe AZONNAL lemond a tartásdíjról?

Ha igen, én a helyedben írnék neki egy emailt, hogy megállapodtál vele, a szerződés létrejött, nem kívánod kifizetni. Emellett megemlíteném, hogy ha pert indít, akkor több bizonyítékom is van az előbb említett szerződés létrejöttéről.

Egy Apa # 2023.06.26. 08:28

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi dologban kérném a segítséget. 10 éve fizetem a tartásdíjat a fiam után amit a bíróság határozott meg az anya kérésére. Az anyával hihetetlen rossz a kapcsolat de ez év februárjában megegyeztünk hogy a jelenlegi férje örökbe fogadja a gyereket az ő kérésükre.
Szóban megegyeztünk hogy a tartásdíjról lemond ha a nyilatkozatot megteszem a gyámügynél, sőt a bíróságra is ha kell bemegy és nyilatkozik erről. ( Hangfelvétel van ). Másnap írásban is közölte hogy bemegyünk a nyilatkozatot aláírni és ezzel automatikusan megszűnik a gyerektartási kötelezettségem a részére. Még aznap válaszoltam neki hogy köszönöm,tudomásul vettem és leállítom az utalást. Aláírtuk a nyilatkozatot és kb 4 hónap múlva emelkedett jogerőre az örökbefogadás. Ez alatt a 4 hónap alatt nem beszéltünk. Miután megjött a határozat,pár napra rá kaptam egy fenyegető levelet emailben hogy a jogerőre emelkedéstől számít hivatalosan a gyerektartási kötelezettség megszűnése és a 4 hónapra számító díjat egyben 7 napon belül utaljam különben végre hajtatja rajtam.
Kérdésem hogy hivatkozhatok a szóban és írásban elhangzott ígéretére és a hónapokig tartó ráutaló magatartásra hogy nem tartozom semmivel hiszen egyszer sem jelezte ez idő alatt hogy fizessek?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

Renike88 # 2023.06.22. 13:15

Kedves Fórumozók!
Gyerektartást kapok a fiaimra, évente kicsit nő az összeg, ebben megegyeztünk. Most sajnos minden jobban drágul, mint eddig.
Ha jól tudom, lehet olyat kérni, hogy inflációval nőjön minden évben a gyerektartás. Ezt meg szokta ítélni a bíróság? Érdemes kérni? Mit szoktak figyelni, milyen indok kell?
Köszönettel

Vyktor # 2023.06.07. 05:54

Tisztelt Szakértők, Ügyvédek!

A bírói gyakorlatban előfordul-e olyan, hogy a gyerektartás felét pénzben, felét pedig természetben (ruha, élelmiszer, stb..) teljesíti a gyerektartásra kötelezett fél?

Köszönöm!

Majordomus # 2022.06.15. 20:44

Persze ha jó a kapcsolat közöttetek akkor támogathatod tovább is.

Bár egy 24 éves dolgozó nő és a gyerektartás.....?

SuBa1113 # 2022.06.15. 17:23

Köszönöm a tájékoztatást!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.15. 10:19

Az önálló jövedelem nem kizáró ok
Nem kizáró, de egy teljes munkaidős, nem minimálbéres jövedelem vezethet oda, hogy a tartásdíj összege nulla.

drbjozsef # 2022.06.15. 07:35

SuBa1113,

A kérdés szempontjából teljesen indifferens házasok voltatok-e.

SuBa1113 # 2022.06.15. 07:04

Kiegészítés: nem voltunk házasok, apasági nyilatkozatot tettem.

drbjozsef # 2022.06.15. 06:39

SuBa1113,

Ha ő a feleséged volt, és közös gyereketek van, akkor igen. Nem írtad...

Ha ő a nagykorú továbbtanuló gyermeked, akkor főszabály szerint igen, a mértékének megváltoztatását persze ilyenkor kérheted a bíróságon. Az önálló jövedelem nem kizáró ok, a tanulmányok húzódása sem önmagában.

Ptk. 4:221.§ A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

SuBa1113 # 2022.06.15. 06:25

24 éves egyetemista lányom utolsó féléve óráit 2 félévre "osztotta fel", (hogy tudjon mellette dolgozni). A maradék óraszámmal ezért hátravan még fél éve. A közelmúltban főállású munkaviszonyt létesített, amelyet az egyetem végzése mellett is el tud végezni. Kérdésem:: továkbian is köteles vagyok-e a tartásdíjat fizetni.

Tadegi # 2022.06.09. 07:33

A dolog nem ennyire fekete-fehér. Még az is előfordulhat, hogy a párod ki tudja járni, hogy nála helyezzék el a gyerekeket, hiszen ha jól értem, neki elég vaskos jövedelme van, neked viszont ha jól sejtem csak a GYED.
Természetesen mindent meg lehet tenni, de nem biztos, hogy a válóper során a bíró ezt díjazni fogja. Pl. ha a távolság ellehetetleníti a rendszeres láthatást akkor még akár az is lehet, hogy megosztott felügyeletet fog elrendelni, mert a másik szülőtől sem lehet elvenni a jogot, hogy lássa a gyermekeit. Főleg nem akkor, ha egyébként a gyermekekkel a kapcsolata jó, és csak veled romlott meg. És adott esetben pláne nem, ha mondjuk az derül ki, hogy te tehetsz a kapcsolat megromlásáról (ezt persze most még nem tudjuk).

Az, hogy "a költözés az apa miatt történt", jogilag ilyen formán nem értelmezhető, hiszen közös döntés volt nyilván, hogy költözzetek. Elég nehezen elképzelhető, hogy a párod beleerőszakol egy autóba, majd rabságban tart az új albérletben...

A "hol, mikor, mennyi ideig" stb. című kérdésekre meg mindig az "attól függ" a válasz. Van pl. közös vagyon? Lesz vita a szeparáció során, vagy meg tudtok egyezni? Hosszan sorolhatnám még a releváns kérdéseket.

Attól óva intenélek, hogy se szó,s e beszéd felpakold a gyerekeket és lelépj. Egyrészt a gyerekeknek is rossz, másrészt ha előzetes jelzés nélkül bontod fel az életközösséget, az általában nem jól veszi ki magát.

Majordomus # 2022.06.04. 20:06

Havi nettó 600 ezret keres és ott akarod hagyni?

Te sem vagy teljesen komplett!

groszfater@gmail.com # 2022.06.04. 08:06

Cidri!
A párod tudja-már, hogy Te készülsz vermet ásni a számára?!

Cidri # 2022.06.04. 07:28

Kedves ügyvédek!
Gyermekelhelyezéssel kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket. Két gyermekem van, 3 éves és 8 hónaposak.
Párommal végérvényesen megromlott a kapcsolatunk, szeretnék elköltözni a gyerekekkel a korábbi lakhelyünkre. Az idősebb gyermek még oda született, ott saját lakásom van és az ottani munkahelyemröl mentem szülni. A születése után elköltöztünk az ország másik felébe, mert a párom itt kapott állást, albérletben élünk. A kisebbik gyermek már ide született.

  1. Megtehetem azt, hogy fogom a gyerekeket és a párom akarata ellenére haza költözünk? (300 km). Ha nem, hogyan tudnám ezt jogszerűen megtenni?
  2. A távolságra való tekintettel kérhetek kizárólagos felügyeleti jogot, hogy ne kelljen mindenért a beleegyezését kérni?
  3. Úgy tudom, ha messze költözik az anya, a külön élő szülő kérheti a láthatás során felmerülő költségei megtérítését. Mi van abban az esetben, ha a költözés az apa miatt történt? Mint írtam, ott stabil lakhatásunk és munkahelyem volt, miatta költöztünk messzire.
  4. Mekkora gyerektartásra számíthatok havi nettó 600e ft-ból?
  5. Hol és mikor kellene megindítani a gyermekelhelyezési eljárást? Költözés előtt vagy után? Melyik lakhely szerinti hatóságnál? Ezt a bíróságnál kell benyújtani vagy a gyámhatóságnál? Mennyi ideig tart egy ilyen eljárás?

Köszönöm a segítségüket!

Majordomus # 2022.06.02. 19:16

Ez igy van.
Kellene kötnötök egy magánjogi szerződést ügyvéd előtt,amiben minden kérdést szabályoztok.
Gondolj arra ha az új pároddal is gyermeked születik akkor igencsak megalapozott lesz a volt párod aggodalma.

groszfater@gmail.com # 2022.06.02. 16:21

"A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak akkor, ha a volt párom nem engedné itt aludni a gyereket a fent említett ok miatt?"
A családsegítőtől kérj környezettanulmányt, mi-szerint a körülmény megfelel a kapcsolattartásra.
Azzal próbálj egyezségre jutni, lehetőleg elkerülni a pereskedést!
Az a lehető legrosszabb ha egy harmadik félnek kell dönteni a Ti gyereketek "sorsáról"

tj95 # 2022.06.02. 10:56

Kedves Fórumozók és Jogászok! Az ügyben írok ide, mert akadt egy kis családjogi problémám. Van egy 6 éves kisfiam az előző páromtól. A gyerek édesanyjával nem voltunk házasok, viszont jelenleg is bejegyzett élettársi kapcsolatban vagyunk, de nagyjából 2 éve élek külön tőlük. Semmilyen írásos vagy egyéb bírósági végzés nem készült a láthatással kapcsolatban, csak szóban kettőnk között lettek leegyeztetve a dolgok (gondolok itt a gyerektartás összegére és a láthatás kapcsán minden második hétvégére). Most összeköltöztem a jelenlegi párommal egy másfél szobás albérletbe. A probléma az, hogy a volt párom szerint a lakás nem alkalmas a gyermek számára, mivel nincs neki külön dedikált gyerekszoba, amit csak ő használna. Mi úgy terveztük a párommal, hogy mikor itt van a kisfiam, akkor a hálószobánkban aludna, mi pedig a nappaliban, a kanapén (esetleg én bent a hálóban a gyerekkel, mivel még igényli az együttalvást). Ezek mellett természetesen - mivel iskolás korú lesz ősztől - külön tanulósarkot fogunk neki kialakítani a nyár folyamán és minden egyéb holmijának (játékok, ruházat) van hely.
A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak akkor, ha a volt párom nem engedné itt aludni a gyereket a fent említett ok miatt? Ő elvileg kikérte szakemberek véleményét erről a helyzetről, akik azt mondták neki, hogy ilyen körülmények közé nem jöhet a kisfiam, mivel a gyerek személyes fejlődése miatt kötelesek vagyunk külön neki szánt ágyat, bútorokat, stb. beszerezni. Én azonban ilyen jogszabállyal, törvénnyel nem találkoztam, ami ezt így ilyen szinten beszabályozná. Továbbá nem is tartom jogosnak azt, hogy ő eltilthatja tőlem a gyereket, mivel jelenleg közös felügyeleti jogunk van.
Mindezek tudatában az jutott még eszembe, hogy nincs-e valamilyen módja annak, hogy pereskedés nélkül, de írásba foglalva tisztázhassuk a láthatások idejét, gyerektartás összegét, stb.?
Köszönöm a segítséget előre is!

Robiapa # 2022.05.12. 09:57

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, meglátjuk mi lesz.