Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2016.02.05. 14:10

Ha tudod igazolni, hogy mellette veszélyben van a gyerek, akkor fordulj a gyámhatósághoz.

ojooco # 2016.02.04. 15:11

De az új férj egy csapodár ukrán fickó ! Ez ellen nem lehet tenni?

ObudaFan # 2016.02.04. 14:19

A volt feleséged engedélyével igen.

ojooco # 2016.02.04. 12:35

Üdvözletem!
Engem az érdekelne, hogy a volt feleségem új" férje kiviheti-e kiskorú gyermekeimet külföldre az engedélyem nélkül akár rövid időre is?

ObudaFan # 2015.12.16. 17:01

Ezzel csak akkor lehet gond, ha apuka megis rajon, hogy szeretne a jelenlegi szabalyozas szerint tartani a kapcsolatot, mert akkor a gyamhatosag elinditja az eljarast a kapcsolattartas vegrehajtasara.

ObudaFan # 2015.12.16. 17:01

Ezzel csak akkor lehet gond, ha apuka megis rajon, hogy szeretne a jelenlegi szabalyozas szerint tartani a kapcsolatot, mert akkor a gyamhatosag elinditja az eljarast a kapcsolattartas vegrehajtasara.

ObudaFan # 2015.12.16. 17:01

Ezzel csak akkor lehet gond, ha apuka megis rajon, hogy szeretne a jelenlegi szabalyozas szerint tartani a kapcsolatot, mert akkor a gyamhatosag elinditja az eljarast a kapcsolattartas vegrehajtasara.

illetékes elvtárs # 2015.12.15. 19:51

@Erunka:

Bocs, hogy belevau, de hasonló cipőben jártam én is.
Itt egy elég jó leírás:
https://e-justice.europa.eu/…MS_EJN-hu.do?…

"Ha a másik szülő nem adta hozzájárulását a gyermek külföldre távozásához, a szülő a gyámhivatal döntését kérheti e kérdésben. A gyámhivatalnak a gyermek külföldre vitelét engedélyező határozata ebben az esetben pótolja a másik szülő hozzájárulását."

Ha egyébként nem érdeklődik, hogy derül ki, hogy kiköltöztetek? Én kivinném "nem huzamos" időre, az itthoni suliban egyéni tanulói státust kérnék. Addig is, amíg az engedély / határozat megszületik.

ObudaFan # 2015.12.11. 05:42

Véleményem szerint kell gyámhatósági határozat és kell igazolni azt, hogy a gyermek fog tudni ott iskolába járni. Hogy erről valamilyen előzetes igazolást kiadnak-e, azt a célországban kell megkérdezni. És valóban, újra kell szabályoztatni a kapcsolattartást.

Erunka # 2015.12.08. 18:41

Tisztelt uram!

Én 2015 januárjában váltam el férjemtől.Van egy közös gyermekünk,aki 8 éves.

Gyermeket 2 éve egyáltalán nem látogatja,nem érdekődik iránta(se sülinap,se névnap).Gyermektartást nem fizet.

Mi nem sokára ki akarunk költözni Angliába,mostani párom már kint van és ránk vár.

Apa valószínüleg nem egyezne bele hogy kiköltözzünk.Eddig semmibe nem volt együttműködő.

Gyámügyön azt a tájékoztatást kaptam hogy apa engedélye nem kell hozzá ,csak a bíróságon a kapcsolattartás

Újraszabályozását kell kérnem.Én ezt megtettem.

A kérdésem a következő lenne:-elegendő ennyi vagy még milyen jogi lépéseket kell tennem az ügy érdekében?

-a bíróság kb.mennyi idő alatt dönt ?

-valóban nem kell az engedélye?
pl.az lehetséges megoldás hogy kimegyek a gyerekkel,elvileg" 1 évnél tovább nem maradok",de közbe én ott beiratom iskolába,orvoshoz,lakás meglesz(befogadó nyilatkozat),mert ezeket elvileg kéri a bíróság ha ki akar menni az ember gyerekkel.De ezeket csak akkor lehet beszerezni,ha már kint élünk ugye.Ez az egész hogy kivitelezhető?

ObudaFan # 2015.07.13. 16:15

fdrienn

Teljesen megvonni a kapcsolattartást leginkább csak a gyermekeket veszélyeztető igen súlyos magatartás (jellemzően bűncselekmény) esetén reális. De az nem irreális, hogy a gyámhatóság úgy dönt, hogy kimehetnek és akkor esetleg a szünetekre korlátozódhat a kapcsolattartásod.

fdrienn # 2015.07.13. 13:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Lehetséges, hogy volt már hasonló kérdés, de nem sikerült minden bejegyzést végigolvasnom. Egy elég összetett problémával fordulok Önökhöz, megpróbálom röviden összefoglalni:

  • Van egy 7 éves fiam az exemtől. Fél évvel a születése után megállapodtunk a tartásdíjban és a láthatásban. Az első pár évben elég viharos volt a kapcsolatunk, mivel ő a gyermekkel próbált meg megfogni, nekem viszont új kapcsolatom lett, amiből született 3 gyermekem. Az exem eleinte hol engedte a láthatást, hol nem, nehezen sikerült normális kapcsolatot kialakítani.
  • Fiam 3 éves kora körül újabb problémák jöttek, a gyermektartásdíj emelését akarta, irreális összeget kért (60 ezer havonta). Ügyvédhez fordultunk, önként elkezdtem magasabb összeget fizetni (25 ezer), ebbe belenyugodott.
  • Hosszú békésebb időszak után, most megint probléma van. Exemnek végre állandó partnere lett (Az első négy évben négy-vagy öt barátja volt, és ugyanennyiszer költözött fiúnkkal), férjhez ment, és van egy közös, 3 éves fiúk is. A férj egy fél éve Amerikába ment turista vízummal. de nem jött haza. Állítólag lett munkája, zöld kártyája, és most ki akarnak menni utána. Mivel a zöld kártyát kérésre sem mutatta meg, és félek, hogy nem látom többet a fiamat, nem írtam alá az útlevélhez a papírokat, és nem szeretném, hogy kimenjen. Bár igaz, hogy nem éltem mindig a kapcsolattartás lehetőségével, a munkám miatt sokszor hétvégén is dolgoztam, de szeretem a fiamat, és szeretném vele tartani a kapcsolatot. Mivel exem érzi, hogy nem akarom kiengedni, elkezdte az ellenünk való nevelést, olyannyira, hogy fiam már hetek óta nem akar hozzánk jönni, már kimondatta vele (szó szerint), hogy nem szeret engem.

Most azzal fenyeget, hogy bírósági úton megvonatja a láthatási jogomat (mert van a kezében olyan bizonyíték, hogy két hét alatt elintézheti ezt), és akkor szabadon kimehet, az engedélyem nélkül is.
Kérdezem Önöket, hogy mi alapján vonhatják meg a láthatási jogomat, és mit tehetek én, hogy a láthatást rendszeresíthessem?

Segítségüket köszönöm!

ObudaFan # 2015.06.25. 20:18

A magyar jog szerint is meg lehet szüntetni a közös felügyeletet vita esetén. Itt mondjuk a brit jog lesz irányadó, de gondolom, ott seörök időkre szól egy ilyen megállapodás.

Magyar apa Angliaban # 2015.06.24. 23:33

Tisztelt Jogi Forum

Probalom rovidre fogni. 5 eve koltoztem Angliaba a felesegemmel es ket kiskoru fiammal (7 es 9 evesek) Idokozben a hazassagunk megromlott. 3 evvel ezelott adta be az exem a a Magyar birosagra a valasi kerelmet. Kozosen megallapodtunk mindenben. Torvenymodositasok es egyeb halasztasok miatt amik nem a mi hibankbol tortentek vegul elvaltunk. A gyerekeket 3 eve felvaltva neveljuk heti valtasban. Az a birosagi vegzesben a kozosen megegyezett pontok szerepelnek. Tehat közös szuloi felugyeleti jog
a heti valtast
gyermektartasdijra igenyt nem tartunk egymastol
a vagyont megosztottuk
es a gyermekek lakcimerol, tartozkodasi helyerol, ami az anya lakcime es az en lakcimem.
Tehat mindenben megegyeztunk es veghez is ment.
Az exem egy fel eve megismerkedett egy iraki ferfival es el akarta vinni a fiaimat egy nagyvarosba a beleegyezesem nelkul. Ezert en felkerestem a Magyar ugyvedunket es o azt mondta, hogy nem viheti sehova a gyerekeket a beleegyezesem nelkul, mert a szuloi felugyelet kozos. Es ha ezt megteszi sulyosak lehetnek a kovetkezmenyek. Es ezt itt is be kell tartania. Erre az exem azt mondta hogy beszelt egy ugyveddel es felbontatja a vegzest, mert a Magyar torvenyek es birosagi vegzesek Angliaban semmit sem ernek. Ezt eleg nehez lenne elhinni , hogy egy Magyar vegzes itt semmit sem er. Vagy megis? Csak ugy modosithato egy vegzes? Kerdezem ugy ,hogy Magyar allampolgarok vagyunk. 3 evig nem volt problema. A gyerekek elfogadtak a helyzetet, az iskolai koltsegeket megosztottuk tehat mukodik. Most az uj iraki szerelme hatasara tortennek a dolgok. Szerintem. De mindezt a hivatalos valas kihirdetese utan kezdik meg? Erthetetlen. Termeszetesen nem egyezek bele hogy egy fel eves kapcsolatra alapozva egy masik vilagbol es kulturabol erkezo ferfival onkenyesen elkoltoztesse a fiaimat. Persze a fiuk sem akarnak menni es ezt az anyjuknak is jeleztek. Bar gondolom nincs beleszolasuk mivel kiskoruak. En soha nem akartam elvenni az anyjuktol oket, mert szukseguk van mindkettonkre. Koszonom elore is a valaszt.

YourEurope # 2014.09.16. 14:10

Kedves Anasztázia!

Az Európa Önökért oldalon is találhatsz releváns információkat, érdemes átnézni. Remélem, segít!

http://europa.eu/…index_hu.htm

YourEurope

"Üdv!
Kérdésem lenne külföldi utaztatással és átköltözéssel kapcsolatban.
Átköltöznénk Magyarországról Szerbiába.Az apuka bele is egyezett megírja a beleegyező nyilatkozatot.Van erre külön formanyomtatvány ,jogi személynek is jelen kell lennie?
A határon átmehet a gyerek szülő nélkül?
Nemsokára kezdődik az iskola és jó lenne ha ott kezdhetné.
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Tisztelettel:Anasztázia"

Nastya # 2014.08.26. 18:07

Köszönöm szépen a választ.

ObudaFan # 2014.08.25. 14:05

Nastya

Ügyvédi ellenjegyzés nem szükséges rá.

ObudaFan # 2014.08.25. 14:04

MilevA

Az egészet elintézhetitek a járásbíróságon. Ha mindenben megegyeztetek, akkor a bíróságtól egyezségi kísérletre idézést érdemes kérni.

Nastya # 2014.08.24. 16:26

Üdv!
Kérdésem lenne külföldi utaztatással és átköltözéssel kapcsolatban.
Átköltöznénk Magyarországról Szerbiába.Az apuka bele is egyezett megírja a beleegyező nyilatkozatot.Van erre külön formanyomtatvány ,jogi személynek is jelen kell lennie?
A határon átmehet a gyerek szülő nélkül?
Nemsokára kezdődik az iskola és jó lenne ha ott kezdhetné.
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Tisztelettel:Anasztázia

MilevA # 2014.08.22. 17:22

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszod.

Annyi változás történt, hogy az apa hajlandó teljes gyerektartást fizetni és szeretnénk hivatalossá tenni a megállapodásunkat, hogy én nevelem a fiunkat, hogy milyen rendszeres láthatásban egyeztünk meg és hogy mennyi rendszeres gyerektartást fizet. Hova kell ezt bejelentenünk? Többféle információt találtam, így nem tudom eldönteni, hogy mit kell a gyámhatóság felé és mit a járási bíróság felé, vagy hogy kell ezt az egészet lebonyolítani.

A külföldre való költözésben továbbra sem egyezünk, de egyelőre én annak is örülök, ha a korábban leírtakat sikerül elintéznünk.

Köszönöm a válaszokat.

TommysGirl # 2014.08.22. 16:50

Köszönöm ObudaFan a választ. Az apa biztos nem fog beleegyezni. A gyám hivatal milyen alapon dönt?

ObudaFan # 2014.08.22. 10:13

Vagy az apa hozzájárulása kell ehhez, vagy a gyámhatóság határozata.

TommysGirl # 2014.08.21. 15:32

Sziasztok!
A fiam,a volt férjemtől, Kanadában született de nemsokára a születése után Magyarországra jöttem vele mert akkor a volt férjem itt dolgozott és várta a Kanadai papírjait. Végül elváltunk és újra férjhez mentem. A férjemmel kiszeretnénk költözni Kanadába és a fiamat is természetesen vinni magunkkal. Fiam kettős állampolgár tehát minden Kanadai papírja is megvan.
Nálam van elhelyezve és nekem van egyedül szülői felügyeletem.
Milyen módom tudom elintézni, hogy kivigyem Kanadába?

Köszönöm előre a segítséget!!

ObudaFan # 2014.08.20. 20:17

gyorsolyka

Melyik ország bíróságán van folyamatban a per?

ObudaFan # 2014.08.20. 20:15

MilevA

Mivel a gyerek idáig is nálad nevelkedett, elég jók az esélyeid a gyermekelhelyezésnél. Utána a gyámhatóság dönthet abban, hogy a gyereket kiköltöztetheted-e az országból.