tartozás öröklése


Kenderice # 2014.06.04. 13:41

Nem terhelhetik rád az örökhagyó tartozását, ettől ne félj.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a bank nem fog bepróbálkozni ezzel, erre számíthatsz. De ne ijedj meg tőlük!

tehát? # 2014.06.04. 12:04

Segítséget kérnék!
Édesapám elhunyt. A hagyatéki tárgyalás ügyében, a kerületi polgármesteri hivatal hagyatéki osztályára kellett mennem. Ott az ügyintéző hölgy közölte, hogy mivel édesapám után nem maradt érdemi örökség, nem volt semmi megtakarítása, műszaki cikke (még működő tévéje sem), ingatlana, stb, csak pár tucat könyv, egyik sem értékes, és ruhaneműk maradtak utána, így mivel gyakorlatilag nem maradt utána örökség, a hatályos jogszabály értelmében (az örökség összege nem haladja meg a 300 000 ft-ot), elég egy semmiségi nyilatkozatot tennem, ami szerint nem kérem a hagyatéki tárgyalás lefolytatását, örökség hiányában. Ezzel a papírral indulhatok az ügyeit lezárni, beleértve a pénzügyeit is.
A bankban, illetve a papírjai átnézésekor tudtam meg, hogy két kölcsönt is felvett más-más helyekről, illetve a banknál volt egy folyószámla hitele is, ami tartozást mutat. Közölték velem, hogy a negatív örökség is örökség, tehát nekem kutya kötelességem ez rendezni. Utána néztem pár helyen, és megtudtam, hogy a Ptk.674 §.1 bek. értelmében, tehetek egy visszautasító nyilatkozatot, akár negatív, akár pozitív az örökség. Visszamentem a hagyatéki osztályra, ahol is a hölgy közölte velem, hogy ennek a visszautasító nyilatkozatnak csak akkor lenne funkciója, ha bármekkora összegű örökségről beszélnénk. Az örököst csak az örökség összegéig terheli a hátramaradt tartozás. Mivel jelen esetben az örökség összege gyakorlatilag nulla, így az öröklendő tartozás összege is nulla. (A bankban erősen érdeklődtek, hogy biztos nem maradt semmi vagyon édesapám után?)
Most akkor kinek van igaza? Rám terhelhetik a tartozásokat, ebben az esetben, ha kezemben van a hagyatéki semmiségi nyilatkozat?
Válaszuk köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.04. 10:25

Bocsilli

Akkor vállalhatja át a hitelt az örökhagyó volt élettársa, ha ehhez a volt élettárs és a bank is hozzájárul. Mondjuk a bank számára ebben a helyzetben ez lehet, hogy megnyugtató megoldás lenne.
Az autóhitel vonatkozásában: már miért mondana le a bank egy jogos követeléséről, aminek még fedezete is van?

Bocsilli # 2014.06.03. 20:42

Tisztelt Szakértő!

Nővérem tragikus hirtelenséggel autóbalesetben elhunyt 30 évesen és felmerült bennünk pár kérdés amiben remélem hogy tud segíteni. Nővéremnek semmi vagyona nem volt, viszont volt 2 hitele, egy autó és egy jelzálog hitel.
A jelzáloghitel a nővérem nevén van, 2008-ban lett felvéve 20 évre, a jelzálog egy volt élettársa édesanyjának a házán van kb 4 millió ft. A hitelt átíratni eddig nem tudtuk, mert a volt élettárs bár listás az édesanyja nyugdíjas, de a hitelt eddig is ők fizették. Mit tehetünk? Van arra mód hogy átkerüljön a hitel a volt élettárs nevére, vagy ha esetleg a tartozás öröklését visszamondanánk akkor a bank viszi a házukat?
Az autóhitel: 2006-ban lett az autó vásárolva, még 2 évig kellene fizetni és édesanyám a kezes. A felvett tőketartozás már rég ki lett fizetve. Az autó részlete változatlanul 40ezer ft, de negyedévente kapunk kb 100 ezer ft-os csekket a kamatkülönbözetre. Kérdésem az lenne, ha az autót szeretnénk megtartani akkor lehet kérni a banktól hogy tekintsenek el a hitel fennmaradt részétől, vagy mindenképp kell fizetni tovább. Esetleg ha a hitel öröklését visszamondanánk akkor a bank elviszi az autót, vagy édesanyámon hajtaná be a tartozást mint kezesen?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.05.20. 09:54

Benibogi2

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásért. Ha az örökös az örökrészét felajánlja a hagyatéki hitelezőnek teljes egészében, akkor azzal rendben is van.

Kincsu

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásért és az öröklés visszautasítható.

Benibogi2 # 2014.05.20. 08:33

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem,hogy örökölt tartozást(amit 3 kiskorú örökölt)"kifizethető-e" a megörökölt 1/2 házrész felajánlásával? Papíron a ház értéke 4.5 m ft,a tartozások összesen kb 3m Ft bankoknak(autó,kölcsön),provident,önkormányzatnak.A jogerős közjegyzői végzés megvan,abban nincs nyilatkozat arról,hogy az örökösök mit csinálnak a tartozással.A kiskorúak gyámjai fizetni nem tudnak,de mégis mit tehetnek,hogy a kecske is jóllakjon,és a káposzta is megmaradjon?
Köszönöm válaszukat!

Kincsu # 2014.05.19. 17:37

Tisztelt Jogi Fórum!
Sajnos édesapám elhunyt, így a másik két testvéremmel mi leszünk az örökösök...Sem nekem, sem testvéreimnek nincs gyereke.
Viszont, apának és anyának 1/2 arányban lévő házán 1/2 arányban jelzálog hitel van.
Most az apai részt örököljük meg...
Az összes tartozás (ami jelzálog) 18 millió forint, jelen helyzetben ami minket érint mint öröklés az 9 millió ft.
Mire számíthatunk? Nekünk kell ezeket visszafizetnünk?
Tisztelettel: Kincsu

ObudaFan # 2014.05.05. 09:21

Judit1963

Az általatok megfizetett tartozásból azt a részt, ami az örököstársat terhelte volna, bírósági úton be lehet rajta hajtani.
Nem a családi pótlékból fogják ezt végrehajtani, hanem a házból, ha nem fizetitek.

ObudaFan # 2014.05.05. 09:18

retropsnart

  1. Valószínűleg igen, házastársi együttélés esetén a házastárs hozzájárulását a szerződéskötéshez vélelmezni kell.
  2. Szerintem nincs jelentősége.
  3. Végrendelet hiányában igen.
  4. Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklés visszautasítható.
ObudaFan # 2014.05.05. 09:15

evykevagyok

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklés visszautasítható.

Judit1963 # 2014.05.05. 08:51

Tisztelt szakértők!
3 éve meghalt a volt élettársam 2 gyermekem örökölt egyik 17 éves másik pedig 7 éves.Élet társam első házasságából született fia aki 42 éves örökölte az ingatlan hoz tartozó földet a két gyermek pedig a házat.A tartozást ami az ingatlanon maradt én törlesztem a két gyermekem után de a 3.-dik fél nem hajlandó fizetni az örökölt földet eladta és ránk maradt a tartozás.Közmunkás voltam e hónapban meg szűnt a munkaviszonyom munkanélküli lettem és nincs munkalehetőségem.Kiderült hogy még 2 hitel is van a házon de csak az egyiket tudom fizetni.2 hónapja mikor még dolgoztam a bankkártyámról levontak 140.000 ft-ot ami a családi pótlék és a fizetésem volt és a kártyámról -40.000-ft pluszba levontak.Én úgy tudom hogy a családi pótlék nem terhelhető szeretnék tanácsot kérni hogy most mit tudok tenni?Jövedelmem a két gyermek után az árvasági pótlék + a családi pótlék.Ilyenkor mi a teendő?
válaszukat előre is köszönöm.
Bujka Judit

retropsnart # 2014.05.05. 03:44

Tisztelt Szakértők!

Anyósom elhunyt nemrégiben. Mint kiderült utólag, eltitkolt Providentes kölcsönt és egyéb folyószámlahitelt, valamint áruvásárlási hitelt vett fel, kb. félmillió forint értékben.
A nevén nem szerepel ingatlan, ingóságai nem jelentősek.
A kérdéseim:

  1. Apósom nevén lévő tanyán, autóján végrehajtható-e a tartozás?
  2. A hagyatéki tárgyalásra vinni kell-e az adósságokat bizonyító iratokat? (egyenlegértesítő,stb)
  3. Gyermekeik hárman vannak, mind felnőttek és valamennyien gyermekesek. Ők is örökösök valamely hányadban, vagy csak apósom egyedül?
  4. Hogyan úszható meg a tartozások kifizetése? A közműtartozásait rendeztük.

Válaszukat köszönöm.

evykevagyok # 2014.05.02. 06:34

Sziasztok.Csak annyi kérdésem lenne,hogy per pillanat árverésen vav egy ingatlanom.Nem hogy maradna,de még nekem kel fizetni,amit persze nem fogok megtenni,mivel nincs is miből.Kérdésem csak annyi,ha meghalok gyerekeim öröklik e a tartozást.Jelenleg albérletben élek,semi vagyonom nincs csak a ruháim és a háztartási gépek Kérem válaszoljatok köszi elöre is

ObudaFan # 2014.05.01. 21:20

HA nőtlen, gyermektelen, akkor a szülei öröklik a hagyatékát, a kiesett szülő helyén a szülő leszármazója.
Az örökös az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

noiram # 2014.05.01. 17:41

Tisztelt Szakértő!

Fiam házán jelzálog van. Ha enyém a haszonélvezeti jog, akkor gyermekem halála esetén ki örökli a házat? (fiam nőtlen, gyermektelen) És halála esetén a felhalmozott tartozás(hitel, kiegyenlítetlen számlák, végrahjtás, törlesztőrészletek) és a házon lévő jelzálog fizetése rám száll-e majd? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.04.28. 09:54

Nagyjából tényleg ennyi. Kell a gyámhatósági hozzájárulás, de ilyen esetben megadják. Egyébként az öröklés visszautasítása hiányában is csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásért az örökös.

mogyimogyi # 2014.04.26. 09:04

Anyu azt mondja nem kell tenni semmit, mert ha ő meghal akkor lemondhatunk az örökségről, ez esetben a tartozásról és ennyi. Valóban ennyi lenne? Mind a négyen azt mondhatjuk, hogy köszönjük, nem kérjük. A bank meg beletörődik hogy kb 6 milliót bukik?

Vagy ha életében mondunk le az örökségről mindannyian, az is csak ennyi lenne? Lemondunk róla most, és mikor meghal, akkor meg bukik a bank?

Igen, van egy féléves gyerekünk, egyik tesómnak 2 gyereke van, a másik két tesómnál még nincs gyerek.

monalisa1 # 2014.04.25. 09:52

Lehetséges még az örökhagyó életében lemondani a várható örökségről, a mamával együtt keressetek fel egy ügyvédet és/vagy közjegyzőt. (Ha van kiskorú gyermeked utánad övé lenne az örökrész, "megoldásként" a gyámhatóság bevonása szükséges a dologba.)

A hagyatéki eljáráson is vissza lehet utasítani az örökséget., ha van kiskorú aki utánad következne az öröklésben úgyszintén szükséges a gyámhatóság bevonása.

Egyébként mindenki csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásért.

Érdemes összefogni a testvéreknek, közös az érdek.

----
  • laikus hozzászóló
mogyimogyi # 2014.04.24. 20:04

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám családi házán jelzáloghitel van. A ház jelenleg lakhatatlan, leégett. A hitelt havonta vonják tőle. A hitel értéke jóval meghaladja a ház jelenlegi értékét.
Négyen vagyunk testvérek, apánk már nem él.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lesz ha anyánk meghal? Örököljük mindannyian a tartozást egyenlő arányban? Van rá lehetőség hogy már most lemondjunk a házról, így a tartozás örökléséről is?
Válaszát előre is köszönöm!

pinkerton # 2014.04.22. 10:09

ObudaFan: Köszönöm szépen a segítséged!

ObudaFan # 2014.04.21. 20:31

Ha ti próbáljátok eldönteni, abból az lesz, hogy fizettek többet, mint kellene. A hagyatéki hitelezők a követeléseik arányában jogosultak megtérítésre, az örökösök az örökrészükkel felelnek.

Detti26 # 2014.04.21. 15:07

Jó napot!

Érdeklődnék,hogy örökölt a férjem egy családi házat az édesanyjától aminek értéke 7 millió forint,az ingatlanon jelenleg 8,6 millió hitel van ez deviza tartozása tartozás a férjem nevén van,mert anyukája nem kapott hitelt,de mint tulajdonos zálogkötelezett az elhunyt édesanyja.Az lenne a kérdésünk,ha fizetjük tovább a jelzálog banki hitelt,ami több is mint az örökség akkor az anyós egyéb tartozásait is ki kell fizetnünk? Még körülbelül 2 millió forint személyi kölcsönt halmozott fel.
Vagy hogy megy ez a tartozás kifizetés?

Ha fizetjük a részleteket a jelzáloghitelre akkor a másik 2 bank is behajthatja annak ellenére,hogy az már az örökrészen felül van? Ilyenkor mi az eljárás? ki élvez előnyt? Mi döntjük el,vagy amelyik bank a gyorsabb?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.04.18. 10:33

A régi Ptk. 679. § (1) vonatkozik erre.

papisa1975 # 2014.04.17. 13:00

Tisztelt Szakértők.

köszönöm a gyors választ. Megnyugodtam kissé, bár gondolom van ennek valami jogszabályi háttere is. Abban tudnának segíteni hogy merre tapogatózzak ?
A válaszlevélben jó lenne hivatkozni valamilyen jogszabályra. Gondolom bepróbálkoztak az Otp Faktoring emberei ebben a témában, de valamire jó lenne hivatkozni a válaszlevelemben .

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.04.17. 10:53

pinkerton

A hagyatéki tartozást az örökös fizeti meg, de csak az örökrésze erejéig. A hagyatékból ki nem elégíthető tartozást senkinek nem kell megfizetnie.