Apai jogokról lemondatni...


derill # 2006.01.27. 19:04

labina: eleve, ha az apa apaságit akar tenni, és az anya nem járul hozzá, attól még perrel apa lesz belőle, csak a nőnek sokkal többe kerül, mert a perköltségeket a nőre terhelheti. Viszont az sem igaz, hogy semmi esély a szülői felügyeleti jog megszüntetésére. Ha ugyanis az apa a kötelezettségeit nem teljesiti és a jogaival sem él, akkor igenis van rá lehetőség. A megvonás egyébként épp arra jó, hogy a kötelezettségei ezzel még fennmaradnak, de azok a jogok sem illetik meg, amik a szülői felügyelet szünetelése esetén megilletik az apát. Viszont a gyerek érdekében bármikor ezekkel a jogokkal fel lehet ruházni, sőt a szülői felügyeleti jogot is vissza lehet állitani.

lütyőke: mit hogyan lehet meguszni? A tartási kötelezettséget sehogy. Van egyezményünk a németekkel. Kapcsolattartási jogot ugyan ki lehet kényszeriteni, de nem érdemes. Milyen kapcsolattartás az, amikor az apa nem akarja? Persze lehet próbálkozni ezzel is, mivel a kapcsolattartási jog kötelezettség is, a gyermeki oldalról pedig jog, tehát ha a német jog lehetővé teszi, az ottani szabályok szerinti végrehajtási eljárást kell lefolytatni.
A bébi egyébként nincs hátrányban sem a magyar jog, sem a tb vonatkozásában, nem értem mire irtad. Ugyanugy jár neked a GYED, GYES, ha az apa külföldi állampolgár, mintha magyar.

Pappa: lényegtelen több okból is, egyrészt uniós állampolgárok ők is és mi is, tehát azonos szabályok vonatkoznak ránk, másrészt ha itt elismerte a gyereket magáénak, ezzel a jogai és a kötelezettségei fennállnak, az állampolgárságot pedig automatikusan megszerezte. Tehát ha kint azt tudja bizonyitani, hogy van egy gyermek, akit valahol az ő nevére anyakönyveztek, akkor a gyerek automatikusan megkapja a német állampolgárságot.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.01.26. 19:55

A németek német és az anyával nem házas apa esetén a gyerek 23 éves koráig akkor igazolnak német állampolgárságot ha az apa a német törvényeknek megfelelően elismerte a gyereket.

ObudaFan # 2006.01.26. 19:22

Nem kell kérni, pl. rengeteg magyar állampolgár él a világban, aki ezt saját magárül sem tudja, de magyar állampolgár. És sokukról a magyar állam sem tudja. Aztán ha valamire kell neki a magyar állampolgárság, és rájön, hogy az, akkor ezt bizonyítja, és a magyar állam igazolni is fogja neki. Bővebben: http://www.martonaron.hu/…/tan_30.html

Azért az apasági nyilatkozattal kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy tartásdíjat csak attól lehet követelni,akivel szemben az apasági vélelem fennáll, Németországból pedig sztem egész jól behajtható a tartásdíj.

labina # 2006.01.26. 16:20

Lütyőke!
Mivel az apa német, ezért elvileg onnan is kérheted a gyerek után a pénzt, ezért ellenőrzi le a magyar állam, ha innen igényeled, hogy onnan nem kapsz-e, mert mindkét helyről nem lehet... És amíg nem értesülnek róla hivatalosan, addig nem fizet az állam egy huncut fillért sem... Nálunk ez 1 év volt... 1 teljes évig nem érdekelte a magyar államot, hogy az állampolgárával mi lesz pénz nélkül, ami pedig jár neki...
A tartásdíjról is úgy tudtuk, hogy a németek nagyon szigorúak. Ha van ítélet, akkor az összeget megelőlegezik, aztán keményen behajtják az apán. Most meg azt hallottuk, hogy ha az apa azt nyilatkozza, hogy nem tud fizetni, akkor azt mondják, hogy renben, és az ügy ezzel lezárva... Azt is hallottuk, hogy elvileg van kint törvény arra, hogy max. csak kb 100-150 eurot köteles fizetni az apa havonta...

labina # 2006.01.26. 16:11

Lütyőke!
Nagyon jól gondold át, hogy akarsz-e apasági papírt, mert, ha úgy alakul a dolog, akkor sok bajod lehet belőle...
Tesóm is amikor terhes lett az apa könyörgött neki, hogy tartsa meg ( persze nem emiatt tartotta meg a babát...), és elveszi feleségül. Az apaságit azért írták meg, mert akkor már látható volt, hogy a szülés előtt már nem lehet esküvő, a gyerek pedig más módon nem kaphatta volna meg az apa nevét. Anyukám persze nem szerette volna az apaságit, csak Tesóm ragaszkodott hozzá, mert azt hitte így könnyebb lesz az apát "kényszeríten" kötelezettségei betartására... Mostmár sok mindent odaadnánk azért, hogy ne legyen az a papír...
Szerintem csak akkor irass ilyet alá az apával, ha tényleg biztos a dolog...
Mert ez a papír nem sokat segít az anyán, csak bonyodalmat okoz...
A Tesóm tényleg nem kapott egy fillért sem az államtól 1 évig. Addig tartott, mire a németek kiderítették, hogy ők nem fizetnek. Ha nem lett volna Anyukám, akkor az apa és a magyar állam felől mindketten éhen halhattak volna...

labina # 2006.01.26. 16:00

Obudafan!
Ez megnyugtató... Szóval, ha mi itt beadjuk, akkor az apa Németo-ban már nem indíthat még egyet, csak hogy keresztbetegyen... És ez az automatikus kettős állampolgárság miben nyilvánul meg, ha a németek nem is tudnak arról, hogy a gyerek létezik? Mégiscsak kérvényezni kell valamilyen szinten, nem?

labina # 2006.01.26. 15:56

Derill!
A Tesómnak mindenhol azt mondták, hogy arra semmi esély, hogy a szülői felügyeleti jogot megszüntessék, azt még akkor sem teszik, ha pl egy apa a gyerekével erőszakoskodik... Úgyhogy marad a gyerekelhelyezési per azzal a kitétellel, hogy ne legyen közös felügyeleti jog, hanem csak a Tesómnak... Ez így jó lesz? Van erre esély? És a beadástól kb mennyi idő, mire döntenek?

lütyőke # 2006.01.26. 10:26

valamint: ha már egyszer van egy kettős állampolgár babóca, és egy nemtörődöm, 'csak azért is szivatlak, akár bújkálok is' apa, akkor a mama miképpen érvényesítheti gyermeke jogait?
valóban attól megússza a papa, mert nem reagál, vagy van bármilyen jogi eszköz amivel úgymond kényszeríteni lehet, hogy a apai kötelességeit igenis betartsa (ha már egyszer jogai vannak)

nam akarom elhinni, hogy ilyen könnyű megúszni ezeket a dolgokat. bár gondolom, ha idáig fajul a dolog, akkor per nélkül nem megy.
tehát: mire is jó a per? mire lehet jó?

lütyőke # 2006.01.26. 10:11

ajajaj!

Ilyen sok kalamjkával járhat ha van egy apasági elismerő nyilatkozatom?
A helyzet - vélhetően - nagyon hasonló lenne labináéhoz (mármint a testvérééhez): apa német állampolgár, gyerkőc itthon születne, nem vagyunk összeházasodva.
Még az is lehet, hogy gyed-et sem kapnék egy évig amíg arról győzödik meg a magyar hatóság, hogy nem kapok-e pénzt kintről? (ezt mondjuk nem értem, mert gyed így is, úgy is jár, nemde?)
nem értem, hogy csak attól, mert kettős állampolgár, miért van hátrányban a magyar jogi és tb keretek között (mármint a bébi)

vagy inkább jobb volna ha hanyagolnám ezt az egész apasági nyilatkozats dolgot?

valóban ennyi veszéllyel jár. vagy inkább így fogalmazom meg a kérdést: milyen veszélyekkel jár ha a német apától van egy apasági elismerő nyilatkozatom?

derill # 2006.01.25. 22:36

Mint irtam, van egy ügyem, ami pont ugyanez. A nő itt szült, a pasi német állampolgár, sőt nem is kint él, hanem itt. A gyerek mégis kettős állampolgár. a pasi sosem kérte az állampolgárságot, automatice kettős állampolgárnak született a gyerek, mivel az apja német, az anyja magyar.

Amennyiben a gyereket elhelyezik az anyánál, nem kell az apa hozzájárulása az utlevél elkészitéséhez. Azonban mint emlitettem, ha ez a helyzet, jobban jár a testvéred, ha a szülői felügyeleti jog megszüntetését kéri.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.01.25. 18:08

lab.! Ha én elmegyek az amazonasi őserdőbe, és egy bennszülött nőnek összehozok egy gyermeket, majd teszek egy elismerő nyilatkozatot, akkor anélkül, hogy bárki ezt bárkitől kérné, a kis bennszülött magyar állampolgár lesz. Más kérdés, hogy ennek nem sok jelentősége van ebben az ügyben.
Magyar joghatóság mindenképpen van, ha pedig per indul Magyarországon, akkor Németországban (a perfüggőség miatt, vagyis épp azért, mert ez már elindult) ugyanarra másik nem indulhat.
Bíróságtól kérjétek nemperes eljárásban, hogy engedje meg a külföldre utazást, írjátok le az indokokat.

labina # 2006.01.25. 11:41

És még van egy olyan kérdésem, hogy a jelen helyzetben van-e arra mód, hogy útlevél nélkül utazzon külföldre a gyerek? Bár gondolom, csak útlevéllel... És ha az apát nem tudjuk utólérni, akkor ki adhat engedélyt az útlevél meghosszabbítására?

labina # 2006.01.25. 11:09

Kedves Derill!!!
Ez a szitu nem pont olyan, mint a román nős példa, mert A Tesóm Mo-n szült, és nem Németo-ban... Én is úgy tudtam, hogy csak akkor lenne automatikusan német állampolgár is, ha Németo-ban született volna a gyerek, de Budapesten született. Szóval szerintem kérvényezni kéne, nem?

labina # 2006.01.25. 10:47

Én úgy tudom, hogy megkérdezték Németo-ban, és azt mondták, hogy kérvényezni kell, hogy megkapja az állampolgárságot. Pár hónap kintlét után könnyen megkapná... Az nehezíti a helyzet rendezését, ha kettősállampolgár a gyerek? Gondolom, igen...
Az apa a gyereket születése óta kb 3x látta, igaz ebből egyszer tesóm volt kint a kislánnyal Németo-ban. Azért is van útlevele a gyereknek. Közben az apa idegileg nagyon kikészítette a nővéremet, aki pszichológushoz is járt, mert nagyon a padlón volt az apa miatt, aki közölte vele, hogy más nővel él együtt, azzal milyen jó az ágyban stb... Szóval szerintem nem egészen komplett a pasi, élvezte, ha bánthatta tesómat. Ennek ellenére a Tesóm a gyerek születése után még 1 évig reménykedett, hogy az apa meggondolja magát, és mégis kell neki a gyereke, de egy fillért sem küldött, se legalább képeslapot a gyerekének, vagy csomagot. Semmit. Pedig dolgozik is. A gyereket nyár végén látta, de akkor is Tesóm vitte el Balatonra, hogy lássa, neki annyira nem volt fontos. Többször is járt Mo-n, de a gyereket nem akarta megnézni. A Tesómnak novemberben lett új kapcsolata, az a férfi is német, és elég valószínű, hogy ki szeretne költözni hozzá a Tesóm. Ami elvileg az apa érdeke is lenne, hisz így a lánya megtanulna németül, és tudnának adott esetben beszélni, mert ha itt maradnak, akkor nem tanul meg németül.
Szóval, mit kéne tenni? Elég egyértelmű, hogy a gyereke nem kell neki, csak a nővérem életét akarja megnehezíteni, miközben ő azt csinál, amit csak akar.

derill # 2006.01.24. 22:25

Nem. Most van egy ügyem, ahol hasonló a helyzet. Az apa is ugy tudta, hogy kérnie kell a német állampolgárságot, sőt az anya beleegyezése is kell. Aztán kiderült, hogy nem igy van, a gyerek automatikusan német állampolgár, ugyanugy, ahogy nálunk. Ha egy román nő itt gyereket szül, és egy magyar apa elismeri az apaságot, a gyerek automatikusan kettős állampolgár lesz. Ugyanigy van a németeknél is.

Óbuda: igaz, hogy az együttmüködés hiánya nem elég a szülői felgyelet megszüntetéséhez, azonban az, ha sem a jogaival nem él, sem a kötelezettségeit nem teljesiti, már elegendő. Azt irta labina, hogy egyáltalán nem foglalkozik vele másfél éve, amióta megszületett. Ez már elég.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.01.24. 19:16

A német állampolgárság megszerzése nem feltétlenül függ ettől. Tudomásom szerint a német szabályozás ebben a magyarhoz hasonló, és ebben az esetben az elismerő nyilatkozat a születésig visszamenő hatályú megszerzéshez elegendő. Természetesen ha német hatóság, vagy német jogász mondta, hogy kérni kell, akkor úgy van, de gyanítom, hogy nem.

Mondjuk a szülői felügyelet megszüntetéséhez önmagában az együttműködés hiánya nem elég. Az még nem súlyos érdeksérelem, ha a külföldre költözés előtt egy nemperes eljárást le kell folytatni.

labina # 2006.01.24. 13:29

Mivel nem voltak házasok, és a gyerek Budapesten született, ezért nem kettős állampolgár, hanem csak magyar. A német állampolgárságot kérvényezni kellett volna, de nem kértük. Legalábbis szerintem... Magyar útlevele van, még 2 éves koráig érvényes, utána lesz majd kalamajka...
A felügyeleti jog megvonását konkrétan mivel lehetne elérni?Mit kell bizonyítani? Hogy nem fizet semmit? Vagy nem látogatja?Ahhoz előbb nem kéne tartásdíjra perelni?

derill # 2006.01.24. 12:17

Nos vegyük sorra. A gyerek nem magyar állampolgár, hanem kettős állampolgár, ugyanis az apa után automatikusan német állampolgár is.

Keresdse meg az anya az apát irásban, és kérdje hogy a Csjt. 48. § (3) bekezdése alapján járuljon hozzá a gyermek ismeretlen személy általi örökbefogadásához. Ha ezt a nyilatkozatot megteszi, akkor a szülői felügyeleti joga megszünik, és nem kell évekig pereskedni. Ennek nem feltétele, hogy a gyermeket örökbe is adják, vagy örökbe akarják valaha is adni.

Ha nem teszi meg, de továbbra sem érdeklődik a gyermeke után, akkor ne gyermekelhelyezési pert inditsa, hanem kérje a biróságot, hogy a szülői felügyeleti jogát vonja meg azzal, hogy a kötelességeit nem teljesiti. Ez esetben a gyerek örököl utána, sőt tartásdijat is kaphat, de az apai jogok megszünnek, tehát nem kell semmihez a beleegyezése.

A gyermekelhelyezési per azért nem jó megoldás, mert ha tényleg nem érdekli a gyerek, akkor is, ha az anyánál helyezik el, korlátozott jogai lesznek, tehát lesz kapcsolattartási joga és bizonyos dolgokba beleszólása, tehát bizonyos dolgoknál kell majd az ő engedélye, például épp ahhoz, hogy a gyermekkel az anya külföldre menjen. Ez pedig elég problémás lesz, ha például nem lehet megtalálni.

A per meginditásával számitson rá az anya, hogy esetleg felélednek az apai ösztönei, és mégis akar láthatást, ez esetben ezt a biróság meg fogja állapitani.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

labina # 2006.01.24. 09:14

Szóval, mint Marci Hevesen... Egy másik országban, goindolom biztos benne, hogy nem tudjuk utolérni a gyerektartás miatt...

labina # 2006.01.24. 09:09

Szerintem arra is képes, hogy ne legyen semmi a nevén, csak hogy ne lehessen arra kényszeríteni, hogy fizessen gyerektartást, és a gyereke ne is örököljön semmit.
A lehető legnagyobb hiba volt az apasági elismerő nyilatkozatot aláiratni vele... Óriási hiba. Joga mint a tenger, kötelezettsége pedig semmi. És él, mint Marci hevesen...

moamoa # 2006.01.24. 08:59

Ettől még ő az apa. Ha pl. meghal, a gyerek örököl utána.

labina # 2006.01.24. 08:54

Az addig oké, hogy ő az apa, sajnos van róla papírja, de látta a gyerekét kb 3x, és fizetni nem fizet semmit. Csak arra van esze, hogy csajozzon, együtt is élt egy nővel, aki terhes volt, de nem tőle. Más gyereke kéne neki,a sajátja pedig nem. De azért jogai azok persze vannak...
Elvileg most valami new yorki egyezmény szerinti tartásdíj kérés van folyamatban a bíróságon, de nem igazán tudom, hogy az mi. Abban a gyereket is elhelyezik az anyánál, vagy az csak a tartásdíjjal foglalkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.24. 08:38

Miért vannak ugyanolyan jogai, mintha elvette volna a nővéremet, vagy legalábbis együtt éltek volna?

Mert ő a gyerek apja. Egyébként pedig tessék már megindítani azt a gyermekelhelyezési pert.

labina # 2006.01.24. 08:23

Tehát semmit sem lehet tenni? Mindig beleszólhat majd mindenbe? Mi meg rohangálhatunk folyton a bíróságra? Miért vannak ugyanolyan jogai, mintha elvette volna a nővéremet, vagy legalábbis együtt éltek volna? Mert egyik sem volt. Anyukám tartotta és tartja el mai napig a Tesómat és az unokáját. A Tesóm ráadásul 1 évig nem kapott gyest, mert ennyi időbe telt, mire a magyar állam megbizonyosodott arról, hogy a Tesóm nem kap pénzt a német államtól a gyereke után. Az apa felől éhen is halhattak volna, akkor sem adott egy fillért sem...

Secret # 2006.01.24. 08:10

A gyermektartásról nem mondhat le, az nem az „övé”, hanem a gyermeké.