Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás

többlethasználati díj és lelépési díj?

ObudaFan # e-mail 2011.10.03. 16:51

Azt azért kérheti, hogy a bíróság a közös tulajdont szüntesse meg, így vagy váltsd magadhoz a részét, vagy árverési értékesítés történjen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

Alva jár az Orbán / Hajnali ködfal a vára

Csaba5232 # e-mail 2011.10.03. 15:34

Még akkor sem, ha lemondott időközben a kizárólagos lakáshasználati jogról? Akkor miért kínoz a bíró ilyen kérdésekkel: mennyit szándékozok fizetni felperesnek? Amúgy a lakásba szabadon bejöhet(ne), nincs megakadályozva ez a szándéka, a zár a régi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.10.03. 15:01

Aki önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyja el az utolsó közös otthonul szolgáló ingatlant, az nem jogosult a lakáshasználati jog ráeső részének megtérítésére.

www.kbs-ugyved.hu

Csaba5232 # e-mail 2011.10.03. 13:26

Tisztelt fórumozók!

Segítsenek kérem abban, hogy milyen esetben jár (nem jár) lakás többlethasználati díj!

Jelenleg a közös gyermekünkkel és élettársammal, annak gyermekével lakunk a házastársammal 50-50%-ban bejegyzett lakásban. A feleségem forrongásának köszönhetően másfél éve elköltözött és magával vitte a legkisebb 5 éves közös lányunkat. Igyekezett az eseményt úgy beállítani, hogy én elüldöztem, de a rendőrségi nyomozás során megállapítást nyert, hogy ez a tény nem állt fenn!

A bíró első lépésben elutasította a feleségem kérelmét. Majd az mikor ismét eljutottunk a tárgyalás során a lakáshasználat tárgyalásához, akkor a feleségem közölte, hogy lemond a kizárólagos lakáshasználatról. A bíró ettől a ponttól fogva kéri, hogy nyilatkozzak, mennyi pénz vagyok hajlandó fizetni felperesnek.

Kérdésem. A fentiek tükrében kérhet-e a feleségem pénzt azért amit önhatalmúlag, nyomozási végzéssel lezárva jóhiszeműen hagyott el?

Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.06.02. 19:20

Társasházi lakás? Előbb azt írtad, a "házat" árverezik. Egy családi háznak nemigen van olyan "fenntartási és üzemeltetési költsége, amelyet harmadik személy követelhetne a tulajdonosoktól.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszta29 # e-mail 2011.06.02. 17:45

Tisztelt ügyvédek .

Követelés jogcime :Fenntartási és üzemeltetési közös költség .97739 ft .

Ehez mellékeltek nekem egy csekket 5/24 arányban kérik be fizetni.
De én ezt nem fizetném ki mert nem én csináltam ekkora számlát szóval nem is lakom ott.
Kérdésem hogy ha nem fizetem be akkor jöhetnek hozzá foglalni ? Nekem csak ez az 5/24 részem a legnagyobb tulajdonom- férjemnek van kocsija ami az ő nevén van,tv ,számítógép, mosógép amikor ide költözött akkor vette. Ezt is le foglalhatják .??
Válaszukat köszönöm.

Kriszta29 # e-mail 2011.06.02. 17:45

Tisztelt ügyvédek .

Követelés jogcime :Fenntartási és üzemeltetési közös költség .97739 ft .

Ehez mellékeltek nekem egy csekket 5/24 arányban kérik be fizetni.
De én ezt nem fizetném ki mert nem én csináltam ekkora számlát szóval nem is lakom ott.
Kérdésem hogy ha nem fizetem be akkor jöhetnek hozzá foglalni ? Nekem csak ez az 5/24 részem a legnagyobb tulajdonom- férjemnek van kocsija ami az ő nevén van,tv ,számítógép, mosógép amikor ide költözött akkor vette. Ezt is le foglalhatják .??
Válaszukat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.06.02. 14:39

Sok fölösleges adat, és sok hiányzó információ...

Mindenekelőtt ki tartozik kinek milyen jogcímen? Melyik tulajdoni hányadra, kinek a javára, mekkora összegre jegyeztek be végrehajtási jogot?

(Egyébként valószínűleg ok nélkül pánikolsz.)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2011.06.02. 14:35

Egészen pontosan mit kellene kifizetni?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

Kriszta29 # e-mail 2011.06.02. 14:27

Tisztelt ügyvédek .

Segitségre lenne szügségem még pedig olyan ügyben hogy örököltem 5/24 részt nagymamám halála tán ,és édesapám halála után én lettem ennek az 5/24 résznek a rész tulajdonosa. velem együtt 4en vagyunk rész tulajdonosok :1tuljajdonos 9/24 rész ,2 5/24 rész ,3 5/24 rész és az én 5/24 részem. Sajnos már ott tartunk hogy elárverezik a lakást ha nem fizetünk be X összeget. Kérdésem lenne hogy én miért fizetnék olyan számlákat amiket én nem is csináltam .Most jelenleg Nagy néném lakik benne családjával, és a nagy bátyám, fizetni nem fizetnek .Rajtam akarják be hajtani, 1 percig nem laktam abban a lakásban . Tartósan beteg gyermeket nevelek férjemmel ,én nem tudok el menni gyermekem mellöl dolgozni a nap 24 órájában felügyeletet igényel.GYest és családi potlékot kapok. Férjem fizetéséböl élünk.Mit tudok ilyenkor tenni?? Ajándékozzam el az 5/24 részemet hogy meg szabaduljak ettől a háztól és ne zaklassanak. Fel ajánlottam hogy oda adom az 5/24 részemet nekik az áron alul de azt sem tudják ki fizetni.Mit tudok tenni ?? Válaszukat köszönöm.

monalisa1 #   2010.12.30. 16:35

Olyan hogy kényszeráríratás olyan nincs, mégpedig azért nincs, mert senki sem kötelezhető hogy "kényszerből" megváljon a tulajdoni hányadától.

Ha a testvéred által mondott 24 M Ft-ot mint vagyoni érték elfogadod, vagyis nagyjából reális az összeg, akkor abból 3+3 = 6 M Ft jár neked. (Miért ajándékoznál neki három millió forintot?!)

A 3 milliót fizesse most ki, a többire meg adj neki egy év fizetési haladékot. (Ameddig ezen utóbbit meg nem kapod a tulajdoni hányadod leíratásához NE járulj hozzá!)

Keressetek fel egy ügyvédet és ő majd megfogalmazza a kettőtök megállapodását. (A 3 M Ft után természetesen ketyegjen a kamat.)

Ha nem fizet, egy év múlva perre viheted a dolgot és meg is nyered, hiszen ügyvéd előtt elismeri a tartozását.

3 M Ft egy évi lekötésére a bankok januártól 7-8% kamatot adnak, ez ca. 225.000 Ft, abból bőven kijön az ügyvédi díj, sőt ha ügyes vagy, a testvéred fizeti...

monaLuis
laikus hozzászóló

k.szonja # e-mail 2010.12.30. 15:43

Kedves fórumozók!
Köszönöm eddigi tanácsukat, nagyon hasznos volt számomra.
Egy ujabb kérdésem lenne.
Testvérem aki az ingatlanban lakik, felkeresett hogy egyezzünk meg. Felajánlotta a Biróságon általa elismert ingatlan érték rám eső részének a fele értékét, vagyis 24 millióra becsülte az ingatlant Ő saját maga, igy gyakorlatilag 6 millió járna nekem, de Ő a felét 3 milliót ajánlott fel, azzal, hogy ha nem fogadom el akkor Birósághoz fordul kényszerátirásért. Az a kérdésem, hogy létezik-e az ingatlanjogban olyan hogy kényszerátirás, és ha igen milyen esetben?

monalisa1 #   2010.12.08. 12:02

Nézd meg a jegyzőkönyvben hogy a bíró által hogyan pontosan rögzítve a beengedés ill. a be nem menés dolga.

Ami az unokahugoddal kapcsolatos feltételezést illeti, nem tudnád bizonyítani.

monaLuis
laikus hozzászóló

k.szonja # e-mail 2010.12.07. 22:23

Egyfolytában az jár a fejembe, hogy a számomra kedvezőtlen itéletnél nem játszott-e közre, hogy a testvérem lánya a biróságon dolgozik, igaz, hogy csak irodai munkát végez.

ObudaFan # e-mail 2010.12.07. 13:54

Szerintem megérne egy fellebbezést a dolog.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

k.szonja # e-mail 2010.12.07. 12:00

Ez év január 25-én egy kéréssel fordultam Önökhöz, többtelhasználat miatt. Megszületett a birói itélet mely szerint elutasitották keresetemet. Birói indok: igaz hogy testvérem arra a kérdésre hogy beengedne-e az ingatlanba, és adna-e kulcsot az ingatlanhoz előszőr szó szerint ezt mondta: "Dehogy engedném be, most, hogy fasirtba vagyunk" de végén helyesbitett és beengedne. (az ügyvédje sugása hatására harmadszori ismételt kérdésre az felelte "attól függ, hogy milyen szándékkal jönnek".)És mivel mi az első tárgyalás (ahol a fenti mondatok elhangoztak) óta nem kiséreltük meg a bejutást ezért nem itéli meg a többleghasználatot sem visszamenőleg sem egyáltalán.

ObudaFan # e-mail 2010.11.24. 22:26

Inkább a Ptk-ban.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

Kata75 # e-mail 2010.11.24. 19:49

Köszönöm szépen "Immaculata"!

Immaculata # e-mail 2010.11.24. 19:22

1952. évi IV. törvény
a házasságról, a családról és a gyámságról

Imma

Kata75 # e-mail 2010.11.24. 18:44

Tisztelt Fórumozók!
Valaki meg tudná nekem írni, hogy melyik törvénykönyv melyik paragrafusában találom a többlethasználati díjat?
Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.26. 10:49

Mivel következetesen rosszul írod, először is tisztázzuk: az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. ("Osztott" közös tulajdon nincs is.) Legfeljebb a használat van megosztva, ha arról a felek megállapodtak, vagy a bíróság határozott.

Ha van megállapodás vagy bírósági határozat a használat megosztásáról, akkor annak megfelelően használhatod az ingatlant. Ha nincs se megállapodás, se bírósági határozat, akkor az ingatlan egészét jogosult vagy használni a tulajdonostárs jogainak sérelme nélkül.

Ha valakit megakadályoznak abban, hogy bejusson lakásába, az a magánlaksértés egyik tényállása lehet; de ezt nem érdemes forszírozni. Helyesebb, ha a jegyzőtől kérsz birtokvédelmet. Majd ha lesz miért.

Használati díjra nem vagy jogosult, hiszen saját akaratodból nem használtad az ingatlant.

OFF
9 év alatt illett volna már normalizálni a kapcsolatot.
ON

www.kbs-ugyved.hu

Lostris # e-mail 2010.08.25. 23:39

Tisztelt ügyvéd Úr!

2001- ben váltam el, jelenleg az ingatlan 50-50% -ban osztott tulajdonban van a volt férjemmel, ő lakik az ingatlanban két gyermekünkkel ( 22 és 19 évesek).
Vagyonmegosztás nem volt a váláskor. 2006-ig laktam ott, majd azóta külföldön dolgozom s amikor hazatérek sem lakom az ingatlanban. Közös megegyezés hiányában a volt férj most fenyegetőzik,hogy kipakolja és utcára teszi a dolgaim és nem tehetem be a lábam az ingatlanba, ügyvédnél jártam,s úgy tudom ezt nem teheti meg.
Milyen jogszabály van az önkényes kilakoltatásra vonatkozóan ezügyben?
Úgy tudom osztott használat esetében jogom van jönni-menni akkor amikor akarok, még úgy is, hogy nem lakom ott.
Milyen büntetőjogi következménye lehet annak, ha a volt férjem megtagadja akár a használatba vételt vagy az osztott tulajdonjogom használatát?
Másik kérdés:
Mivel nem kértem eddig többlethasználati dijat, ezt visszamenőleg megitélheti e a biróság, amennyiben per lenne köztünk a jövőben?
Köszönöm a segitséget előre is.
Lostris

kaméleon # e-mail 2010.03.30. 20:09

jmonica, hasznos, ha végigböngészed azok eseteit, akik válással, vagyonmegosztással, lakáshasználattal kapcs. kértek tanácsokat, hogy ötleteket kapj, és nagyobb rálátásod legyen az ilyen ügyekre. Sok idő, de a legtöbb kérdésedre választ fogsz találni. Illetve, ha - okosan - ügyvédhez fordulsz, már tudni fogod, hogy pontosan mit szeretnél.
Ha kbs tanácsát megfogadod, ne légy szemérmes, add elő, hogy a férjed agresszív, már tettlegességhez is folyamodott, lelki terror, provokáció, a tényeket igyekszik másképp beállítani a feljelentéssel, stb., stb., - természetesen a tények alapján.
(Valószínű egyébként, hogy ő már járt ügyvédnél, és nem véletlenül teszi azt, amit. Az unokahúgom a tárgyalásain – minden figyelmeztetésem ellenére - nem akarta kiteregetni a szennyest, és a végén igencsak meglepődött, amikor a tiedhez kísértetiesen hasonló helyzetben, osztott lakáshasználatot ítéltek.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.03.30. 16:26

Kérj ideiglenes intézkedést a lakáshasználati jog tárgyában.

www.kbs-ugyved.hu

jmonica # e-mail 2010.03.30. 12:12

Egy év együttélés és 5 év házasság után 2009 májusában válókeresetet indítottam. Házasságunk semmilyen területe sem működött már ekkor. Férjem költözött a saját tulajdonomba (1/1) lévő lakásomba albérletből. Azaz a lakás a magánvagyonom volt házasságkötésünkkor. Sajnos nem kötöttünk házassági szerződést. A vagyonmegosztást nehezíti a 4 éve felvett, szabad felhasználású, 10 év futamidejű jelzáloghitel(3,7 M) a lakás felújítására.
Már két tárgyaláson (november, január) túl vagyunk, még mindig nálam lakik, a lakás nagyobb felét használja (30nm - nappali és háló) én jelenleg az első házasságomból származó 17 éves lányommal a gyerekszobát osztom meg. Havi 30 000 Forintot utal havonta a számlámra. Számszerűen ez pont a rezsi fele, szerinte ezzel a törlesztőrészletet is utalja, ám az 35.000/hó...Mind a rezsit, mind a jelzáloghitel törlesztőrészletét természetesen fizetem tavaly május óta is.
De nem tudom használni a nappalit és hálót. Nem zár ki, de provokatív a viselkedése, inkább kerülöm a konfliktust és a lányommal gyakran máshol alszunk esténként.
Semmi hajlandóságot nem mutat sem a távozásra, sem a felajánlott "természetbeni" javak (házimozi, bútor stb) elvitelére és egyéb javaslataimra (pl. nevén lévő de együttélésünk alatt fizetett megtakarítások 1,5M feletti értékben elvihetőek) Arra hivatkozik, hogy ez a bejelentett állandó lakcíme és joga van itt lenni.
És 2,3 M a követelése felém a távozása fejében.Nem tudom a kért 2,3 M összeget megfejteni, ez a lakáshasználatról való lemondás összege lenne? Kérhető tőlem ilyen?

A helyzet azért is tarthatatlan mert kétszer tettlegességre is sor került. A második alkalomról ő is szerzett látleletet (karmolásokat szerzett tőlem, mert nekiment a lányomnak, 110 kg, a lányom 40 kg...) és volt képe engem könnyű testi sértésért feljelenteni. Én bezzeg ilyet nem tettem...
Következő tárgyalás április 9-én, ahol tanuk meghallgatása a következő lépés, hacsak nem egyezünk meg előtte. De erre esély sincs...

A 2006 áprilisában folyósított jelzáloghitel egyenlege, változó törlesztőrészletekkel és fix lakástakarék befizetéssel együtt 1,6 M tesz ki 2009 áprilisáig. Szerintem ennek a feléről kell megegyeznünk. 2009 májusától azon túl, hogy egy ajtón jövünk be és utal egy 30.000-es összeget a számlámra szerintem gazdaságilag és minden egyéb téren is külön élünk. Gondolom a 3 év elszámolandó, de a 4. év hitelfizetése, - azaz a jelen - a gyakorlatban csak rám vonatkozik?
A hitelszerződésből pedig mindaddig nem tudom adóstársként törölni az OTP-ben, amíg nincs kézben vagy ügyvéd előtti megegyezés vagyonmegosztás terén, vagy végzés a válásról. Eközben lelki terrorként hallgathatom, hogy még mindig házasok vagyunk és még mindig minden közös és gyakorlatilag ki vagyok szorítva a saját lakásomból. Igazságérzetem szerint ennek a május óta eltelt időszaknak is "ára" van, mert havi 30 000 -ért nincs szoba bútorozva, takarítva és rezsi is beleértendő.
Mennyi esélyem van végre a kizárólagos lakáshasználatra? Kérhet-e a lakásból távozás fejében pénzt? A felújítás közösen felvett hitelből történt, de nem értéknövelő, egy teljes körű lakásfelújításról van szó, 4 éve történt, az ingatlanárak meg lent vannak... Amit csinál, az véletlenül nem a többlethasználati díj esete?