többlethasználati díj és lelépési díj?


monalisa1 # 2010.01.10. 19:40

Ha nem a bíróság kötelezte/kötelezi távozásra akkor nem jogosult lakáshasználati díjra - önkéntes döntése volt...

A többlethasználati díjat ObudaFan megmagyarázta.

Külön írom: ha a bíróság nem szólitotta fel távozásra akkor a "kisszobát" hagyja meg magadnak., zárcsere és némi holmi maradjon ott - ha semmi más hát bosszantandó az asszonyt...

Természetesen alkalmasint "hazamehet" szellőztetni, netán 1-2 éjszakát ott is aludhat, hiszen joga van a szobát használni.

Az más kérdés, hogy ebben az esetben a rezsiköltség arányos részét fizetnie kell.

A zárcserével meg eleve kizárt, hogy harmadik személy beköltözzön oda...

De meg kell várni miként dönt a kérdésben a bíróság.

"Mona"
laikus hozzászóló

Sly2009 # 2010.01.10. 16:14

A férj már rég elköltözött önként, így szerintem a lakáshasználati jog ellenértéke ugrott,marad a többlethasználati díj. Az anyja kérte a bíróságtól a kizárólagos használatot, tárgyalás még nem volt. A férj albérletben él.
Vagy ha a bíróság megítéli az anyának a kizárólagos használatot, akkor annak ellenére, hogy önként elment otthonról kérhetné a lakáshasználati jog ellenértékét?

ObudaFan # 2010.01.10. 10:33

Ha kizárólagos lakáshasználata lsz, akkor téged a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözete 1/3-ának megfelelő összeg fog megilletni lakáshasználati jog ellenértéke jogcímén. A közös kiskorú gyermek bentlakása miatt többlethasználati díj nem fog járni.

monalisa1 # 2010.01.09. 20:18

Szövegjavítás: "... vagyis a szülő a nagykorúvá vált gyermeke lakhatásáról már nem minden esetben kötelese gondoskodni - de addig igen."

Magyarázva: egy esetleg tartósan, súlyosan beteg gyermekről továbbra is kötelesen gondoskodni, egy egészségesről már nem okvetlenül...

monalisa1 # 2010.01.09. 20:11

Az hogy te most esetleg albérletben laksz vagy egy barátnőnél, netán a szüleidnél ismét, ez a történet szempontjából érdektelen - a te dolgod/gondod megoldani a saját lakhatásodat.

monalisa1 # 2010.01.09. 20:08

Nézd, jogász erre a kérdésre bizonyára kapásból megválaszolna, én meg mint laikus csak a józan paraszti ész alapján találgatok...

Szóval téged a bíróság kötelezett a lakás elhagyására, vagyis "kitiltott" a fél lakástulajdonodból. EZÉRT járhat neked ama többlethasználatí díj.

Nem tudom mekkora a lakás és a szobaszám, de egy anya 1-2 gyermekével végső soron elvan "a" nagyszobában is - akár, míg te lakhatnál ott "a" kisszobában - végső soron meghúzhatnád magad. De nem - neked távoznod kellett, és ezért a jogos igényed ama bizonyos többlethasználati díjra.

A kizárólagos lakáshasználat a (leg)kisebb gyermek 18. életévének betöltése napjáig, vagyis a szülő a nagykorú gyermeke lakhatásárólonnantól már nem köteles gondoskodni... - de addig igen.

A lakást azon másnaptól kezdve árulhatjátok., ha nem hajlandó erre akkor vagy kivásárolja a részedet, vagy bírósághoz fordulhatsz a közös tulajdon megszüntetése
végett. (Végtelen időkig nem ülhet a vagyoni értékeden.)

A t.díj szent és sérthetetlen, abból semmi sem vonható le és azt semmibe sem lehet beszámítani.

"Mona"

Sly2009 # 2010.01.09. 20:07

Még nem rendelkezett a bíróság a kizárólagos l.használatról, most lesz a tárgyalás. A távozó fél már önként elhagyta a lakást, arra nem jár a lakáshasználati jog ellenértéke, de nem is erről van szó:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.09. 19:55

Sly.

Azért nem kérhet, hogy a nő befogad valakit.

Nyilván amikor a bíróság rendelkezett a kizárólagos lakáshasználatról, akkor a lakásból távozónak félnek kérni kellett volna a lakáshasználati jog ellenértékének a megállapítását. Ez egyszeri összeg, a lakás elhagyásakor esedékes, ez után többlethasználati díj nem jár. A lakáshasználati díj, a lakás beköltözhető és a lakott forgalmi értékének arányos különbözete.

Sly2009 # 2010.01.09. 19:48

Szerinted a bíróság akkor is megítéli a használati díjat, ha abban a lakásban laknak a gyerekek?
Kizárólagos lakáshasználatot lehet időben korlátozni? pl. x évre?
A használati díjat - megítélés esetén persze - lehet beszámítattni a havonta fizetendő gyt-be?

monalisa1 # 2010.01.09. 18:41

Többlethasználati díjat köteles fizetni az aki a tulajdoni hányadát meghaladó mértékben használja a közös tulajdonú lakást. (Tehát nem a pasi beköltözése miatt hanem mert az asszony többet használ a lakásból mint amennyi az övé.) A díj mérlegelés tárgya, de a bíróság általában az ingatlan bérbeadási díjából szokott kiindulni.

Azonban a távozásra kötelezett fél köteles fizetni pl. a közös költség, esetleges liftdíj stb. rá eső részét - hiszen továbbra is félig tulajdonosa a lakásnak.

Azonban nem köteles fizetni a fűtés-, víz- gáz stb. közműhasználat/fogyasztás díját, hiszen azt távollétrében nem ő veszi igénybe.

"Mona"
laikus hozzászóló

Sly2009 # 2010.01.09. 17:42

Egy kérdés: ha egy feleség(gyerekekkel) kizárólagos lakáshasználatot kap, a férj kérhet akkor pénzt a feleségtől, ha valaki a nőhöz költözik?
1/2-1/2 tulajdoni hányadban tulajdonosok.

monalisa1 # 2010.01.08. 21:15

eská

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző érdeklődhet néhány nagyobb banknál hogy édesapádnak volt-e náluk számlája, és ha igen akkor annak mi lett "a" sorsa. (Ennyit megtehet, de az országban több tucatnyi kisebb-nagyobb bank van, nem is beszélve a számtalan vidéki takarékpénztárról.)

Aztán van olyan, hogy valaki bírtokosa egy számlának és a banknál rendelkezett un. elhalálozási kezdeményezettről, nos tudtommal ilyen esetben nem kell más mint a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása és a jogosultnak minden további nélkül kifizetik a számlán lévő pénzt - függetlenül egy esetleges hagyatéki eljárástól.

A nő meg simán letagadja, mert aki kételkedik benne az próbáljon utánajárni a fenti x számú pénzintézetnél...

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.01.08. 20:45

A házastárs különvagyonához tartozik:

  • a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
  • a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
  • a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
  • a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Minden más szerzemény közös vagyon. Akkor is, ha csak az egyik házastársnak volt jövedelme.

1.Ha édesapámnak volt bankszámlája, akkor az azon található pénzösszeget én öröklöm-e? És ha igen, akkor 1/1 részben vagy felesben az özveggyel? Sajnos a mai napig nem tudom, hogy volt-e pénze édesapámnak…

Ha különvagyon volt, az egészet, ha közös vagyon, a felét.

2.A temetési költséget nekem kell fizetnem? Az özvegynek semmi kötelezettsége nincs ezzel kapcsolatban? Ugyanis ezt is követeli…

A hagyatékból kell fizetni, az örökös pedig te vagy. Tehát neked.

3.Követelhetek-e lakáshasználati díjat az özvegytől, akinek özvegyi joga van?

Nem.

eská # 2010.01.07. 15:14

Kedves Fórumozók!

2008. októberében meghalt az édesapám, aki után egy egyszobás panellakást örököltem. Az ügy nem egyszerű, mert a lakásban maradt édesapám felesége, akit csak 2008. februárjában vett el, bár előtte 1993-tól már együtt éltek. Ez alapján özvegyi jog illeti meg (haszonélvezeti jog). A mai napig pereskedünk, mert követeli a lakásra fizetett jelzálog törlesztés felét, pedig tudjuk, hogy sokat volt munkanélküli, vagy csak feketén dolgozott, és nem volt igazán keresete, édesapám tartotta el. Ráadásul az özvegy korábbi házasságából származó 3 gyermekét a bíróság a volt férjének ítélte, akik után gyermektartást kellett fizetnie. Tehát biztosan nem tudott felesbe beszállni a közösen fizetendő költségekbe. A bírónő azonban kijelentette, hogy mivel édesapám feleségül vette, ezért feltételezi, hogy mindent közösen, felesben fizettek. Úgy néz ki nem úszom meg a fizetést...
Három kérdésem van:

  1. Ha édesapámnak volt bankszámlája, akkor az azon található pénzösszeget én öröklöm-e? És ha igen, akkor 1/1 részben vagy felesben az özveggyel? Sajnos a mai napig nem tudom, hogy volt-e pénze édesapámnak...
  2. A temetési költséget nekem kell fizetnem? Az özvegynek semmi kötelezettsége nincs ezzel kapcsolatban? Ugyanis ezt is követeli...
  3. Követelhetek-e lakáshasználati díjat az özvegytől, akinek özvegyi joga van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Fantomas # 2009.11.06. 11:37

Óbudafan!

Privát mail ment!

köszi

ObudaFan # 2009.11.06. 10:29

Előrébb lennénk, ha inkább a végzés indokolását ismertetnéd.

Fantomas # 2009.11.06. 10:05

Felebeztünk de ő az atyaúristen!
Én nem értem ha az egyik gyereknek ad a másiknak nem akkor nem elfogult csak igazságtalan? Nem pártatlannak kéne lennie? Jaaaa lehet h nem, hisz nő és a feleségem is az! Már bocs de így van...

ObudaFan # 2009.11.05. 18:20

Ettől még nem feltétlenül elfogult. Ha fordítva ítélt volna, akkor meg az irányodba lenne elfogult? Az ideiglenes intézkedés ellen is fellebbezésnek van helye.

Fantomas # 2009.11.05. 15:17

Értem, csak nem találom.
És mi van akkor ha elveteműlten elfogult a bírónő?
Már benyújtottam elfogultsági kérelmet, de elutasították. egyetlen példa:2 gyerek anyánál 1 nálam. 2 gyerekre fizessek x ezret de én nem kapok semmit!!
2 ideiglenes határozat is van róla!

Nem a pénz érdekel csak az eljárás gusztustalan!

Sly2009 # 2009.11.04. 22:19

Csjt.

Fantomas # 2009.11.04. 20:51

Köszönöm a válaszokat!

Erre van valami törvény is vagy csak Bh?

ObudaFan # 2009.11.04. 19:15

Lakáshasználati jog ellenértékére a lakást önként, visszatérés szándéka nélkül elhagyó házastárs nem tarthat igényt.

Sly2009 # 2009.11.04. 19:14

Ha örökölted a házat, az a te különvagyonod, ahhoz a feleségednek semmi köze. Pláne, ha azon nem végeztetek olyan felújítást ami értéknövelő tényként figyelembe vehető. Pl. kicseréltétek az ablakokat, tetőt, és azt a közös pénzből tettétek. Lelépési díjról én még nem hallottam, nem tudom mire gondolsz. Talán lakáshasználati jog ellenértékre? De arról meg bíróság dönt és feltétele, hogy az elköltözött még ne költözzön el önként. Ha jól olvastam, ez meg már meg is történt.

Ami jár(hat)neki az a közös ingatlanból+ingóságokból, de a különvagyon semmiképp nem vehető figyelembe.

Sly2009 # 2009.11.04. 19:14

Ha örökölted a házat, az a te különvagyonod, ahhoz a feleségednek semmi köze. Pláne, ha azon nem végeztetek olyan felújítást ami értéknövelő tényként figyelembe vehető. Pl. kicseréltétek az ablakokat, tetőt, és azt a közös pénzből tettétek. Lelépési díjról én még nem hallottam, nem tudom mire gondolsz. Talán lakáshasználati jog ellenértékre? De arról meg bíróság dönt és feltétele, hogy az elköltözött még ne költözzön el önként. Ha jól olvastam, ez meg már meg is történt.

Ami jár(hat)neki az a közös ingatlanból+ingóságokból, de a különvagyon semmiképp nem vehető figyelembe.

Fantomas # 2009.11.04. 18:21

Sly2009!

Folytatnád?