Örökség, a másik örökös nem együttműködő?


nonolet # 2018.01.14. 09:16

Azért érdekes, mert általában önmagában nem éri meg pénzügyileg...

Szemben a hőszigeteléssel pl.

Ezért csak e miatt eladósodni nem ésszerű döntés.

- -

Nyílászáró cserét
egy KOMOLY hőszigeteléssel együtt,
annak részeként érdemes csinálni.

A komplex hőszigetelési cél pedig, hogy
az egész épületre számolt
ÁTLAGOS U érték U

Szomorú örökös # 2018.01.14. 05:54

matthiasi

Nyílászáró csere hitelre? Felettébb érdekes!!

Miért lenne az? A panelokban is többnyire hitelre végzik, csak ott az egész házban, az összes lakásban egyszerre.

matthiasi # 2018.01.14. 05:02

rizike !
Persze , hogy vehetsz ha a bank ád !
Nade mi ebben a racionalitás ?
Előbb a tulajdonviszonyokat kell rendezni, aztán a beruházás !
Nyílászáró csere hitelre ?
Felettébb érdekes !!

drbjozsef # 2018.01.08. 15:52

Viszont Attika doktornak van valamiben igazsága: érdemes rizike figyelmét felhívni arra, hogy egy osztatlan közös tulajdonban úgy "érdemes" invsztálni, vagy bármit változtatni, ha annak feltételeiről egyetértés van a tulajdonostársak között. Különben később csúnya prolémákba futhatnak bele.

rizike,

Ha csak az a kérdésed, hogy felvehet-e Te egyedül a hitelt, akkor az minden bizonnyal menni fog. Ha a testvéred beleegyezik a nyílászárók kicserélésébe, az is jó (de ha nem szeretné, már abból is gond lehet). A kérdés, hogy a pénzügyeket is rendezitek-e. Ha Te felveszel kétmilliós hitelt mondjuk, kicserélteted a nyílászárókat, és egyedül fizeted vissza a hitelt, de valamiért el kellene adni a lakást, hogyan osztoznál a nővéreddel? Az eladási ár felét odaadnád neki? Gondolom, nem szívesen, mégiscsak a saját pénzedből toltál belel két millát. A nővéred elfogadna ennél kevesebbet? Gondolom, nem, hiszen 50% tulajdonrésze van, magánügyed, hogy csereberéled az abkakokat, hol érdekli az őt. És akkor mindezt bonyolítja, ha csak egyikőtök lakja a lakást (ergo csak a fejlesztést is ő élvezi, de a lakás többi részét is használja, elhasználja).

A későbbi nézeteltérések érdekében érdemes megbeszélni pár dolgot, mielőtt ilyen beruházásba fogsz. És előre gondolkozz, az kevés, ha rálegyint a testvéred, hogy csináld csak. Később az csúnyán visszaüthet.

drbjozsef # 2018.01.08. 13:05

Egyébként teljesen igazad van, hogy nem kellene jogi tanácsokat adnom.

drbjozsef # 2018.01.08. 12:36

azt egyik tulajdonostárs sem kezdeményezheti csak saját költségére

Nem-e? Szerintem ha akarom, kifizethetek bármit, ha a másik fél nem áll ellen. Kifizethetem a kávédat, nem tiltja semmilyen törvény, legfeljebb Te nem fogadod el. Ha meg igen, legfeljebb egy hét múlva nem perelhetlek be, hogy fizesd vissza, hiszen önként fizettem.

nonolet # 2018.01.08. 12:11

...és, ha nem akar a másikra költséget ráverni?

Végül is CSAK ez volt a kérdése:

"Vehetek-e úgy fel kölcsönt, hogy a nővérem nem irja alá.
Ó ugyanis az ország másik végében lakik."

Erre pedig jó volt a válasz is, szerintem.

Dr.Attika # 2018.01.08. 10:07

drbjozsef! Valahol azt írtad, hogy nem vagy jogász. Ha ez így van akkor miért adsz jogi tanácsot. Nem helytálló a tanácsod. A nővér nem kötelezhető, hogy akarata ellenére a közös tulajdonban lévő ház nyílászáró cseréjére kölcsönt vegyen fel adóstársként a másik tulajdonossal. A nyílászárók cseréje nem szükséges az állag megóváshoz így azt egyik tulajdonostárs sem kezdeményezheti csak saját költségére. Ehhez a tulajdonosok szótöbbséggel hozott határozata keletkeztet mind a két tulajdonosra fizetési kötelezettséget.

drbjozsef # 2018.01.08. 09:46

Elvileg minden további nélkül, nem tiltja semmi.

Jelzáloghitelt is lehet úgy felvenni, hogy csak a Te tulajdoni hányadodra kerüljön fel a jelzálogjog. Ehhez aa nővéred beleegyezése sem kell.

Viszont a gyakorlatban a bank szereti, hogy ha osztatlan közös tulajdonnál a nem adós tulajdonostárs is legalább zálogkötelezett a szerződésben. Esetleg akkor nem, ha a hitelösszeg nagyságrendileg kevesebb, mint az ingatlan értéke.

Egyszóval ezt egy bankban kellene megkérdezni, vagy inkább többnél. Jogi akadálya nincs, a banki gyakorlatok viszont eltérőek.

rizike # 2018.01.08. 08:57

Üdvözlöm!
Szüleimtől örökölt családi házban lakom, amit a nővéremmel fele-fele arányban örököltünk. Nyilászáró cserére lenne szükség. Vehetek-e úgy fel kölcsönt, hogy a nővérem nem irja alá. Ó ugyanis az ország másik végében lakik.
Köszönettel.

drbjozsef # 2018.01.06. 18:18

A bank meg a posta esetét ott kellene megkérdezni. Jogi osztály, asztalra csapni, van egy jogerős hagyatéki végzés, jár neki az 50%-a a pénznek, utalják el X számlaszámra, vagy adják ki készpénzben. Ha nem hajlandóak, törvényi hivatkozással adjanak írásos indoklást az elutasítás okáról, azzal mehet a felügyeleti szervhez, itt asszem most az MNB.

Nem hinném, hogy ne lenne más megoldás, mint az együtt megjelenés. Ez a szokásos, de kizártnak tartom, hogy ne lehetne eltérni ettől.

nonolet # 2018.01.05. 20:25

Közös tulajdon megszüntetése iránti per...

Csabi112 # 2018.01.05. 19:47

Üdvözlöm önöket!

Egy olyan probléma állna fent, hogy anyám és az ő testvére örökölt az apjuk után, és ez az örökség állampapír volt. A bankban volt számlára rá is került a pénz évekkel ezelőtt.

Viszont a bank nem adja ki az örökséget, szimplán csak akkor ha mindkét örökös megjelenik - ugyanígy egy posta biztosítással is - így konkrétan édesanyám egyik örökségéhez sem fér hozzá, mivel a másik örököst ez nem érdekli.

Örököltek egy házat is, de ott is hasonló a történet, ő nem akarja se eladni se belakni, így csak áll üresen, elamortizálódni.

Milyen lehetőségeink lennének hozzájutni - de legfőképpen - megszabadulni a közösködésben édesanyám testvérétől?