Kötelmi jog igény mit jelent?


ObudaFan # 2018.01.17. 15:34

Ez így van, egy vagyonjogi perben egyrészről tulajdoni igények merülhetnek fel, másrészről kötelmi típusú igények. A kettő között aztán van egy sor különbség. De ezek így általánosságban nem fognak rajtad segíteni, a konkrét ügyed ismerete feltételezné a részletesebb és hasznosabb választ.

(Polgári perben nincs védő, csak jogi képviselő.)

hókuszpók100 # 2018.01.16. 13:21

Tisztelt ObudaFan!

Vagyonjogi tárgyaláson hangzott el a következö ill. a jegyzökömnyvben is ez szerepel:

Alperes védöje:
,,Pontosan azért hivatkoztam arra, hogy kötelmi jogi igénnyel élhet a felperes és nem pedig a tulajdonjog során, hiszen itt 9 millió és 14 millió között is 5 millió Ft a különbség, tehát, hogy pontosan hova kerül elszámolsra a 2 millió Ft, ezt csak kötelmi igényként lehet figyelembe venni és nem keletkezhet plusz tulajdoni igény."

A megosztani kivánt ingatlan tulajdoni arányánál van vita.
Felperes ragaszkodik ahhoz hogy a 2 millió örökségül kapott es CHF hitelnel e 2 millió forint visszatörlesztett rész mint különvagyon részként vegye figyelembe a birósag.
Alperes védöje viszont kötelmi jogra hivatkozik, vagyis kéri elutasitani a plusz tulajdoni igényt.

köszönettel:
László

ObudaFan # 2018.01.16. 12:24

Bármilyen olyan igény, ami valamilyen kötelmi jogi alapon nyugszik. Lehet az szerződés, kártérítés, jogalap nelkuli gazdagodas, és még más is, tehát igen széleskörű fogalom. Kicsit konkretizalni kellene a kérdést.

hókuszpók100 # 2018.01.16. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Mit jelent a kötelmi jog igény kifejezés?

Köszönöm
László