CSOK visszafizetése


ObudaFan # 2020.06.17. 08:13

Átadni átadhatja, de kiskorú gyermek nevére ritkán érdemes ingatlant írni, mert az a nagykorúságáig kvázi forgalomképtelen lesz.

Nikcs01 # 2020.06.16. 12:52

Tisztelt Jogi fórum!
Élettàrsammal 2018 ban CsOKra vettünk ingatlant, 2 gyermeket nevetünk amiből csak 1 közös. Az élet úgy hozta hogy szeretnénk külön menni, ő költözne. Az ingatlan 50-50% van van a tulajdonunkban. Én maradnák a 2 gyerekkel az ingatlanba. A kérdésem az lenne hogy az elettarsam át adhatja e a gyermeknek a tulajdon jogát mivel nem szeretné hogy kifizessem az ingatlanbol. Van valamint egy kisebb összegű jelzálog hitel is az ingatlanon amit szeretnék én fizetni. Milyen megoldással lehet ezeket a dolgokat megvalósítani.
Válaszukat előre is köszönöm.

Robert.Schlisz # 2019.09.26. 12:24

Tisztelt Jogosok,

az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.
2017-ben vásároltunk használt ingatlant párommal, melyre igénybe vettük a CSOK-ot 2 gyerek után. 1 már volt, ezért úgy gondoltuk hogy a másodikat is összehozzuk a törvény által előírt 4 éven belül.
Azonban bekövetkezett egy olyan egészségügyi változás ami miatt természetes módon nem lehet gyerekünk és ezért a lombik programhoz folyamodtunk. (Valami olyasmi rémlik hogy 5 államilag finanszírozott lombikon kötelezően részt kell venni)
Eddig 4 sikertelen kísérletünk volt, és sajnos az is előfordult már, hogy a beültetésig sem jutottunk el mert vagy nem volt életképes placenta, vagy már a petesejt leszívás után derült ki, hogy a petesejtek nem megfelelőek/felszívódtak stb...
Hamarosan belevágunk az 5. és egyben utolsó lombiknak.

A kérdésem az lenne, hogy mi számít a törvény szerint befejezett lombik kísérletnek? El kell jutni a beültetésig, különben nem számít egy ciklusnak?

Jelenleg 6-8 hónapra adnak időpontot, és ha tegyük fel eddig 2 olyan alkalom volt ami nem számít a törvény szerint, akkor bárhogy nézem, de kifutunk az időből.

Nem is beszélve arról, hogy ez lelkileg nagyon megterhelő a páromra nézve mivel nem kevés injekciót kapott, és folyamatos csalódás volt eddig a részéről.

Köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel: Róbert

SaireyVMK # 2018.03.16. 08:43

Az otp-nek mi köze a csokhoz? Már a +10milliós hitelen felül amit új lakásra lehet igényelni.
Nyilván a csokot az államnak kell visszafizetni. Kamatostul. Szerintem. Feltehetőleg ugyanott kell utánajárni,ahol az igénybejelentés megtörtént a csokra. (Gondolom én,de majd egy nálam okosabb fórumozó megmondja,hogy melyik szerv az illetékes.) Esetleg meg kellene nézni a csokos papírokat,hátha valamelyikbe benne van,hogy ilyen esetben ki az illetékes és,hogy ilyenkor mik a szankciók.

A bank meg gondolom én akkor is el kell fogadja az egy összegben történő kifizetést,ha arra kérik, ha tetszik neki ha nem. Ha megszűnt a csokra való jogosultság,ha nem. Csak nyilván máshogy fognak számolni,ha már megszűnt.

De ez csak az én személyes véleményem. Sajnálom,hogyha nem tudok konkrét információkkal szolgálni.

Xanax00 # 2018.03.14. 08:35

Tisztelt Fórumozók!

Nem nagyon találtam ebben a témában információkat, ezért írok ide, hátha valakinek van tapasztalata már ebben.

Tavaly előtt alá írtunk két gyermekre megelőlegező csokot, de tavaly év végén elváltunk. A gyerekek nem születtek meg.
Szeretnénk a CSok őt vissza fizetni de senki nem tudja hova, hogyan..?
OTPben bejelentettem a válás után egy hétre, kérvényeztem az egy összegű vissza fizetést, de küldenek a kormány hivatalba, onnan újra az OTP, onnan kormányablak megyei központba, rengeteg levelezés telefon stb egymásra mutogatnak. Telefonáltam már a kincstárnak is de semmi érdemi infó.
Az annó megkötött szerződés azt írja hogy a folyósító bankhoz kell bejelenteni, egyszer egy otp-s ügyintéző is ezt mondta a központban és hogy írjak levelet, de arra is csak az a válasz jött, hogy a kormányhivatalban..
Nem tudom már kihez forduljak...
Válaszukat előre is köszönöm