Láthatás / kapcsolattartás


ObudaFan # 2018.09.13. 11:00

Esetleg a gyámhatóságtól lehet kérni az újraszabályozást erre az egy hónapra és akkor végrehajtási eljárás sem indulhat ellened.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.12. 17:11

Nem fognak nemzetközi körözést kiadni ellened, ha ezt a kapcsolattartást elmulasztod. S talán a gyerek is meg fogja érteni.

Dady # 2018.09.12. 16:21

Tisztelt forum,
A kovetkezo kerdesben kernek segitseget.
Sajnos nagyon rossz a kapcsolat a volt felesegemmel. A lathatassal soha nem volt vita es gond, annyi, hogy elegge ragaszkodik a leirt dolgokhoz. Vagyis nehez idopontokat modositani. En minden masodik het hetvegen es a szunetek feleben egyutt vagyok a fiammal.
A teli szunetben 4 napot kellene vele toltenem, azonban lehetosegem nyilt eletem almara, egy egy honapos utazasra elmenjek. Azonban ez a lathatas miatt meghiusulhat, mivel nagyszulo es testver sincs ski elhozhatna oket. Az exem biztosan keresztbe tenne, tehat a megbeszeles nem opcio. Milyen lehetosegeim vannak esetleg a megoldasra?
Koszonom!

Sammrita # 2018.06.08. 07:33

Immaculata: A kapcsolattartás nemcsak jog, hanem kötelezettség is a gyermek felé a különélő szülőnek! (A végrehajthatósága a kérdéses...)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.08. 04:44

(Lehet, hogy az van a határozatban, hogy az átadás-átvétel helyen nem az együttélő szülő lakóhelye, és akkor neki kell odavinnie a gyereket.)

Immaculata # 2018.06.08. 03:57

Nem kell papír, és elvinni sem vagy köteles. A kapcsolattartásra jogosult lehetősége, hogy magával vigye a gyermeket.

Avarka # 2018.06.07. 20:05

A kérdésem a következő lenne:
Kapcsolattartásra jogosult elajándékozta az ingatlanját a felnőtt gyermekének, neki haszonélvezeti joga maradt. Lakcím kártyáján viszont másik ingatlanba lakik, ami szintén nem az ő tulajdonát képezi. A tulajdonosoknak kell e nyilatkozatot tenni, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy kapcsolattartásra jogosult az ő tualjdonukat képező ingatlanban tartson kapcsolatot a gyermekkel? Ha igen, akkor ennek hiányában köteles vagyok e a gyermeket a kapcsolattartásra elvinni? 5 éves.
Köszönöm a válaszokat.

Jupiter # 2008.08.27. 08:40

Sok dolog nézőpont kérdése, mivel az exnej meg valószínűleg isleres beleegyezése nélkül költözött 320 km-re, amit ő nem tehetne meg. Úgyhogy nem annyira egyértelmű ez a ki mit kérhet kérdéskör.

anya45 # 2008.08.26. 21:00

Kedves isleres!
Úgy tudom:kapcsolattartás során a gyermek elvitelével felmerülő költségek a kapcsolattartásra jogosultat terhelik. Jelen esetben téged, ebből következik, hogy nem kötelezheted volt párodat a fél-útig való fuvarozásra, sőt a km-pénz fizetésére sem.

monalisa1 # 2008.08.22. 19:36

A 9 Ft/km díjtétel a mai benzinárakra, aztán az alkatrészekre és a szervíz rezsióradíjakra figyelemmel, lehet hogy nem okés már. Kérdezd az autót márkaszervizét.

monalisa1 # 2008.08.22. 19:29

Kérheted, de...

Ha minden hétvégén láthatás van, akkor a gyermek egyetlen hétvégét sem tölthet otthon, és ez nem igazán szerencsés.

Szerintem úgy kellene módosítani a láthatást, hogy minden második hétvégén és akkor dupla időt legyen nálad. (Ehhez nem kell külön bírásági döntés., ti ekként állapodtok meg, melyről elég ha a bíróságot írásban tájékoztatjátok.)

És egy ilyen rugalmas- bölcs döntés részetekről, a gyermek oda-vissza transzportálásának költségére is kedvező kihatású lenne.

Mindettől függetlenül, joggal kérheted, hogy 1. vagy a mindenkori fele útra odaviszi a gyermeket és ugyanoda érte is megy, vagy 2. 9 Ft/km-ban térítse a teljes szállítási költségedet. (Egy autónak nem csak benzinköltsége van...)

Azt, hogy ezen utóbbira hogyan tudod "rábeszélni" az a te ügyességed (...), ha sehogy, akkor pótlólagosan kérjed a bíróságot a gyermek jelen transzportálásának felülvizsgálatára, mert az rád óhatatlanul jelrntős többletterhet ró - elvégre nem te költöztél az ország másik sarkába.

Monalisa
laikus hozzászóló

isleres # 2008.08.22. 18:49

Üdv mindenkinek

1 nagyon egyszerü kérdésben szeretnék jogi tanácsot kérni.
Ex nejem elköltözött tőlem 320 km-re . A bíróság a láthatást heti 24 órában állapitotta meg, nem tudom anyagilag finanszirozni a heti 1300 km, kérhetem ill kötelezhetem az ex nejemet arra hogy félutig elhozza a gyerkőcöket ?

Válaszát előre is köszönöm

kalamalyka # 2008.08.22. 18:30

Kedves bmegara!

gumijogszabály.........

Sablont húzni mindenki életére, főként gyermekekére és kapcsolattartó-nevelő szülőkéjére - NEM LEHET.......

Minden eset egyedi, minden gyermek és szülő, s azok körülményei mások és mások.......

Ezért van a T. bíróság, hogy azt mérlegelje...............

mindfoglalt # 2008.08.22. 15:07

SOS! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
A kisfiam nincs még 8 éves. Az apuka most éppen nagymotorral furikázza a gyerkőcöt! Mit tehetnék ellene? A gyermek még az autóban is elalszik!
Ma 6-ra jön érte. Ha nagymotorral jön, akkor megtehetem, hogy nem adom neki oda?
Köszönöm előre is a választ.

Mamika05 # 2008.08.22. 13:17

Szeretném megkérdezni, hogy ha a féjnél van egy teljes hónapra a gyerek, akkor lehet-e tőle kérni gyerektartást?
Ha bíróságon felmerült a kérdés, hogy nem költözik el a feleség és nem hagyja el a várost a gyerekkel igérte, és megis megtette mit lehet tenni? (uti költség visszatérítés, láthatás ügyben)
Köszönöm a választ előre is.

bmegara # 2008.08.22. 12:15

kalamalyka

Gondolom, a hozzászólás első fele az én kérdésemre ad véleményt. Nem akarom korlátozni az Apa láthatását, sem pedig azt nem szeretném, ha elszoknának egymástól. Meg is állapodtunk abban, hogy ki mikor látja.
Engem csak az érdekelne, hogy van-e bármiféle jogszabályi korlátozás, tanács, javaslat, gyakorlat, ami irányt tud mutatni. Nyilván ettől el lehet térni, kiinduló pontnak viszont valami kellene.

kalamalyka # 2008.08.22. 10:42

.......szerintem bármilyen bírósági döntés alapja a gyermek elsődleges érdeke...................márpedig az apai kapcsolattartáson túl ez is azt szolgálja, szolgálná............
Mindenként meg kell próbálni.................... esetleg gondoskodni a kieső iső pótlásáról....

Magánvélemény: szerintem nem tesz jót az apa-gyermek kapcsolatnak ha a gyermek érdekével, akaratával, sportfoglalkozásával ellenkezik az apa.. vagy annak keresztbe tesz...............

kagyló # 2008.08.22. 09:24

monalisa1

Az a helyzet, hogy nem véletlenül kérdeztem rá arra, hogy mehet-e a gyermekem a láthatás idejére eső mérkőzéseire, mert SAJNOS a másik fél ezt nem így szeretné. Kijelentette, hogy ő nem engedi és nem is viszi el fiúnkat a bajnoki meccseire ill. tornáira, ha vele van. Mi tévő legyek?
A két év most jár le. Milyenek az esélyek arra nézve, hogy egy 10 éves, tehetséges gyerek versenyszerűen sportoljon és lehessen rá számítani a csapatban?

bmegara # 2008.08.22. 06:39

Sziszatok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valamilyen jogszabály arra vonatkozóan, ami a láthatást szabályozza. Ha nincs, akkor érdeklődnék, hogy mi a gyakorlat egy nem egészen 3 éves gyerek esetén? Mi a helyzet olyan esetekben, amikor meghiúsul/lerövidül a láthatás időtartama. Pótolható vagy összevonható ez az időszak?

Előre is köszönöm,
bmgr

monalisa1 # 2008.08.21. 13:37

Értem. Ez bizony "összetöri" a felnőttet is, nem hogy a gyermeket, de egy kisgyerek akkori is hamarább kiheveri az utazás fáradalmait., szóval pár napra akkor is át lehet(ne) adni az apának a téli hazajövetelkor. Már ha igényli...

zapa (törölt felhasználó) # 2008.08.21. 11:54

Kedves Mona lisa1,
Sajnos az ut az Usabol azert 26 oras, mert mi a reptertol 4 oranyira lakunk. Hajnalban elindulunk, reggel 4-kor felszallunk a gepre, es reggel 7-kor erkezunk New Yorkba. Mivel a Malev torolte a tengeretuli jaratait, egyetlen jarat repul csatlakozas nelkul New Yorkbol Budapestre, viszont erre nekunk a New Yorkban 12 oart kell varnunk, azaz mi reggel 7-kor erkezunk New Yorkba, es este 7-kor indulunk. Sajnos ez van.
laikus hozzaszolo

monalisa1 # 2008.08.20. 20:22

kagyló

Egyeztetni- módosítani kellene a láthatások idejét/napját, hogy mindenkinek kölcsönösen megfelelő legyen.

Az egy szülőnek öröm, ha a gyermeke igazolt sportoló, persze ne a járási IV-ben rúgja a labdát vasárnapi sörmeccsen... (Csak mint egy esetleges példa hoztam fel., országosan jegyzett ifjusági sportoló esetében a másik szülő is toleráns lesz bizonyára.)

monalisa1 # 2008.08.20. 20:14

zapa

Az általad közölt 6 óra időeltolódásból kiindulva, a repülőút nemigen lehet több 12-14 óránál - akár átszállással együtt is. (Tudom, rokonom a keleti partról évek óta és évente többször is oda-vissza, és ennyi.) De ha mégis 26 órát tesz ki az utazás, egy gyermek másod- harmad napjára már fitt ismét, tehát 3-4 napra egész nyugodtan oda lehet adni az apjának. Legfeljebb nem veled tölti az itthon-tartózkodás egész hetét.

Az hogy az apa nem veszi igénybe a nyári láthatás teljes idejét, ezzel saját magát röviditi meg - és a gyermeket -, valamint lehet, hogy a te tervezett magánprogramodnak tesz keresztbe...

A gyámhivataltól csak ismétlődő probléma esetén az esetleges pénzbeli bírságolás.

Monalisa
laikus hozzászóló

zapa (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 19:40

Kedves Szakertok
Az a kerdesem, hogy ha a ferjem a gyamugynel feljelent, hogy nem tartottam be az evi ketszeri lathatasbol csak egyet, akkor mi alapjan szamolja ki a gyamugy a birsag osszeget?
En es a kislanyom az USAban elunk, avolt ferjem beleegyezesevel. A birosagi vegzes evi ketszeri lathatasrol dontoot, azaz teli 1 het es nyari egy honap. En a nyari egy honapot mindig betartottam, de tanevkozben hazaternunk egy hetre nem megeoldhato a 26 oras repulout es 6 oras idoeltolodas miatt. Jovo ev januarjaban beadok egy kervenyt a birosagra, hogy modositsak evi minimum egyszeri latahatsra, osszevonva. Mellesleg a volt ferjem a nyari egy honap lathatasbol ez evben 10 napt, tavaly 7 napot vett igenybe.
A valszt elore is koszonom

kagyló # 2008.08.19. 12:49

Tudna-e valaki válaszolni a kérdésemre?
Gyermekem igazolt sportoló.Mi a teendő, ha a láthatás idejére is esnek mérkőzései? El mehet-e ezekre a meccsekre?