ÖRÖKLÉS - KÖVETELÕZÉS?


szutimi # 2006.07.28. 14:17

Édesapám tavaly szeptemberben felakasztotta magát. sikertelenül, azonban maradandó agykárosodás lépett fel nála. Miután kiengedték a kórházból párommal úgydöntöttünk gondjainkba vesszük. Édesanyám ( 5 éve külön élnek) nem kívánt közreműködni segíteni, két hugom szintén nem törödött apám sorsával. Pontosabban beakarták dugni valamilyen otthonban. Alig tudtam kiverekedni, tőlük, hogy had gondoskodjunk mi róla az elkövetkezendő időben.Megjegyzem a papa a végtelen elhanyagoltság és nem odafigyelés miatt tette amit tett. A ct kimutatta az akasztást megelőzően sok agyinfarktusa volt. atestvéreim kb. 1,5-2 km re laktak a papától . én 60 km-re. Sajnálom, hogy nem figyeltem fel a dolgokra hamarabb.Otthagyva városi munkahelyünket, bevállaltuk a tanyai életet, a papa gondozását.Ápolásídíjat nem adott az önkormányzat ahova TARTOZUNK LAKÓHELYILEG. iGY MARADT A SZOCIÁLISSEGÉLY, a munkanélkülijáradék, a gyenge nyugdíj. Édesapám kis falusi házát sikerült eladni 1,2 millió forintért. abból építettünk egy hőszigetelt nagyon szép kis faházat a birtokunkon.Hely van bőven rajta. Papa felépűlt amennyire lehet. Félig meddig önellátó, feladatokat lehet rábízni, kisebb házkörüli munkákat. Akérdésem az, félhetek e a testvéreim követelőzésétől apám halála után, ugyanis semmilyen papiros nem íródott eddig még. A kis háza eladásának összegét maximálisan a jelenlegi faház felemésztette. Sőt mivel a párom építi az ő munkadíját nem is számoljuk fel. Jelzem a családom egy fillér segítséget sem nyújt.Eltartási szerződést kössünk ugye sürgősen, vagy elég csak egy lemondási nyilatkozat részükről?

ObudaFan # 2006.07.31. 16:48

Ha az összes többi örökös (beleértve a házastársat is, a biztonság kedvéért, mert ugyan 5 év után kimondják általában a helyreállíthatatlan megromlását a házaséléetnek, de hát sosem lehet tudni) hajlandó írásban lemondani az örökrészéről úgy, hogy az kiesésük esetén az esetleges leszármazókra is kiterjedjen, akkor igen. Ez a kötelesrészről lemondást is magába foglalja. Ha nem hajlandóak, akkor valóban az eltartási szerződés lehet a megoldás, de itt meg meg kell vizsgálni, hogy édesapja nem minősíthető-e cselekvőképtelennek, ezért nem ártana a későbbi viták elkerülése érdekében szakértői vélemény.

szutimi # 2006.08.16. 17:22

az egyik ismerősömtől hallottam, hogy létezik olyan, hogy szülőtartás. érdekelne, mit takar ez valójában, létezik e ilyesmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.16. 18:02

Létezik. A rokontartás (benne a szülőtartás) lényege, hogy a rokonok meghatározott szabályok szerint kötelesek gondoskodni annak a hozzátartozónak az eltartásáról, aki arra önhibáján kívül maga nem képes.

ObudaFan # 2006.08.16. 18:40

A kötelezett a tartás teljesítéseképpen köteles anyagi viszonyaihoz képest a jogosultat mindazzal ellátni, ami annak a megélhetéséhez szükséges. A A tartási kötelezettség kiterjed az öreg koránál fogva vagy egyébként is tehetetlen és gondozásra szoruló rokonnal kapcsolatos gondozás költségeire, illetôleg az azzal kapcsolatos szolgáltatásokra is.

Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné.

A gyermek a szülô érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülô tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

szutimi # 2006.08.18. 05:51

Köszönöm! akkor most leírnám mi a helyzet a mi családunkban.Bár az elején utaltam arra mi a helyzet nálunk, azért részletesen leírnám: édesapámat 9 hónapja mi " gondozzuk". A téma indításakor leirtam néhány dolgot amit most már nem ismétlek meg. A lényeg az , hogy a két hugom hivatkozva arra, hogy mi "elhappoltuk" apu vagyonát nem segítenek semmit. Karácsonykor hoztak egy kis édességet és ennyi. Hónapok óta el sem jöttek megnézni aput. /50 km/.A vagyon 1,3millio forint. Illetve ennyiért adtuk el apukám házát. Most a mi erdei lakóhelyünkün építettünk neki egy nagyon szép faházacská
t.Jelen állapotában 2 milliót ér. A házat a párom építette. amikor megemlítem a hugaimnak és az anyámnak, hogy micsoda dolog az, hogy kb. fél éve 2 tojással nem segítettek bennünket felháborodnak. Azt mondják,hogy mi vállaltuk és hadjuk mi őket békén. Kérhetek e én tőlük hozzájárulást. Jelenleg nincs munkahelyünk. A párom az apu házát építette, én a háztartást vezettem apukámmal törödtem. Hatalmas a kertünk, őszibarackot termelünk, én foglalkozom a fákkal is. Ezért kellett a munkahelyünket is felmondanunk, mert nem győztünk volna ennyi mindent csinálni munka mellett. Ráadásul 1 éve költöztünk ki. Rá voltunk kényszerülve, hogy ide kijöjjünk egy kicsit távol a várostól, mert erre volt csak pénzünk. De lehet, hogy hiába kapálódzunk akkor ha apukám nyugdíjat kap. (zárójelben jegyzem meg, hogy a papának 12.000 Ft-os személyi hitel levonása van havonta, dohányzik, kávézik, gyógyszer, élelem, mosás, rezsi, üzemanyagköltség......). IGAZI JUT IS MARAD IS VERZIÓ! De akkor is az apám, aki amikor kicsik voltunk törödött velünk és nem vagyok hajlandó bedugni egy otthonba! Hogyan lehet ezt a kérést jogi úton a testvérek felé kezdeményezni, ha jogos a kérésünk?

ObudaFan # 2006.08.23. 18:49

A szülőtartást perben kérheti az a tartásra kötelezhető gyermek is a testvéreitől, aki saját háztartásában eltartja a tartásra szoruló szülőt. Tehát saját nevedben is indíthatsz keresetet ezügyben.
Az örökség vonatkozásában legjobb lenne tartási szerződést kötni édesapáddal, mert akkor akötelesrészt sem követelhetik a testvérek.

mary94 # 2006.08.30. 12:56

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kérdésem: ketten vagyunk testvérek (2 lány)95- ben szüleimet rávették nővéremék hogy adják el a 2 szobás öröklakásukat, ez meg is történt akkor 1.3 miilióért, akkor velem megváltatták a szüleim a kötelesrészt(gondolom nővéremék akarták így)nehogy semminélkül maradjak, de azóta is különböző arányokat hallok a valóságos kötelesrészről (mennyi járt volna)

  • Lakás eladva 1.3m-ért
  • Nekem kötelesrészként kifizették papíron 325.ezret (1/4-et), ebből levontak lakásfelújítás címen (amiről nem is tudtam)csak utólag, 50ezret majd kétrészben kifizettek kaptam 1x 200ezret,és 1 évre rá ami fennmaradt 75ezret.
  • A maradék pénzért vettek egy házat vidéken, ahova a szülők is költöztek velük, azt a nevükre iratták,és haszonélvezet van bejegyezve talán,de már csak anyu él, apu elhunyt 2002-ben.
  • az érdekelne hogy valóban mennyi kötelesrész járt volna nekem és van e valami jogom a továbbiakban,(ha több járt volna, követelhetek-e, utólag és milyen alapon?)

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.30. 13:38

Ez így ajándékozás. 2010-ig a köteles rész alapjába be kell számítani ezeket az ingyenes juttatásokat. (Azt hiszem, a nővérednek adott összegből lejön a haszonélvezet értéke - mert az tuéajdonképpen visszterhes ügylet.)
A köteles rész egyébként a fele annak, minta mi törvényes örökrészként járna.

2002-ben miért nem kértél hagyatéki tárgyalást? Bár az öröklésből származó igények, lévén tulajdonjogiak, nem évülnek el.
(Lehetséges, hogy van itt egy öröklési )szerződés is.

mary94 # 2006.08.30. 13:48

Kedves kbs!

ügyvéd csinált minden formaságot (a kötlesrész megváltásáról szóló papírt is!),engem odahívtak aláírni.
A megmaradt pénzből megvették a házat vidéken, és a nővéremék nevére lett iratva, tehát ajándékozás de nem nekem hanem a nővéreméknek, mert az övék a ház, a szülő(k)nek) haszonélvezet lett bejegyezve. Ezután még lehetne követelőzni,? ezt én nem tudtam, hogy igy van. Kötelesrész nem azt jelenti, hogy én megkaptam amit kaptam, utána nincs követelni valóm nővéreméktől?

Köszönettel

Vadalma # 2006.08.30. 13:50

csak kiegészítésképpen, nem a témához kapcsolódóan: BH 2005. 176

A Ptk. 115. §-ának (1) bekezdése értelmében a tulajdonjogi igények nem évülnek el. A felperes a perben öröklési jogi igényt érvényesített. Az öröklési jogi igények körében az elévülés szempontjából különbséget kell tenni tulajdoni és kötelmi jellegű öröklési igények között. Nem évül el az állagöröklésre, a dologi hagyományra irányuló igény, mert azok tulajdoni jellegűek, ezzel szemben ötéves elévülés alá esik a kötelesrész, a kötelmi hagyomány stb., mert ezek kötelmi jellegű alappal rendelkeznek (BH1967/6/5334., PJD III. 23. sz. jogeset).

mary94 # 2006.08.30. 13:52

nincsen öröklési szerződés legalábbis nekem nincs, csak a kötelesrész megváltásáról van papírom, még azt se tudtam hogy van e hagyatéki tárgyalás(biztos volt) de mivel a nővéremék nevén van a ház más vagyon nem volt apunak, nem volt mit hátrahagynia szegénynek.

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.30. 14:08

Ajvé! Szóval írásban lemondtál az örökségről, méghozzá visszterhesen. Akkor passzé.

mary94 # 2006.08.30. 14:24

Mit jelent az hogy visszterhesen? nekem még azt se mondták hogy ezzel az örökségről mondok le, vagyhogy ez a lényege az egésznek, csak azt tudtam( ez igyvan )de már ebbe se vagyok biztos, hogy ennek ez a módja, igy kell csinálni, annyit kapisgáltam, hogy utána ne tudjak követelőzni, de ez tisztasor, ezért csinálták igy. Amihez nem értek ahhoz nem tudok mit szólni, szerinted tudok tenni még valamit ez ügyben, mert szerintem semmit sem.

kösz helo

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.30. 16:02

Az rendben van, hogy valaki nem ért a joghoz. (Némelyik dr. iuris is így van ezzel.) De az már nincs rendben, ha valaki nem olvassa el a szerződést, amit aláír; vagy elolvassa, nem érti - és mégsem magyaráztatja el magának.
Mindenesetre ha valakinek megmutatod azt a szerződést, akkor biztosat fog tudni mondani. De a jelek szerint x összegért szabad akaratodból egyszer s mindenkorra lemondtál a várható örökségedről.

ObudaFan # 2006.08.30. 19:13

Ha lemondtál az örökségről, és a kötelesrészt (annak a felét, ami az ajándékozás nélkül az örökrészed lenne) nem éri el a kapott összeg, akkor ha te nem is, de leszármazóid már a kötelesrészig kérhetik a kiegészítését annak, amit te kaptál.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.30. 20:12

Hacsak a lemondás nem úgy szól, hogy a leszármazókat is érinti. [Ptk. 604. § (1)] S ez esetben - tekintve, hogy a lemondó nyilatkozatot az ellenérdekelt fél által megbízott ügyvéd szerkesztette - valószínűsíthető. (Meg aztán, ha nem így lenne, hagyatéki tárgyalást tartottak volna az apa halála után.)

bajussz # 2006.11.27. 10:16

Az egyik ismerősöm, egy öreg néni úgy néz ki, hogy 4-5 hónapon belül meg fog halni az orvosok szerint. A férje 7éve halt meg. Gyerekeik nincsenek, nem is voltak, más házasságuk nem volt. Felmenőik sem élnek. Végrendeletet nem írt a néni, nem is fog, tehát marad a törvényes öröklés.

A néni nevén van egy bankszámla, ami felett 2 személynek van rendelkezési joga, nem tudom pontosan hogy nevezik ezt, de pénzt vehetnek ki, és tehetnek be együtt is, vagy külön-külön is.

A néninek van 6 testvére, ebből 2 él, a többiek meghaltak, viszont vannak gyerekeik.

Ha a számlán van teszem azt 10.000.000 ft, akkor hogy alakul az öröklés? minden testvér kap 10.000.000 ft hatodát, az elhalt testvérek hatodát pedig az ő gyerekeik öröklik?

Igazából ezt a pénzt arra szánták, hogy a 2 személy, akiknek hozzáférése van a számlához, eltartsa a nénit, ha leesik a lábáról, ami marad, azt pedig fele-fele arányban az övék marad. Szegény öregasszony mostmár nem nagyon tud magáról, az elhelyezése folyamatban van.

A kérdésem a következő: ha ez a 2 szamély kiveszi a pénz nagy részét, mondjuk 8millió forintot, a maradék 2-t az elhelyezésre és tartásra költik, az örökösök támaszthatnak-e bármilyen igényt arra a 8millióra?

ilyenkor a testvéreknek a 2millió forintból maradó rész kerül szétosztásra, gondolom. ház, egyebek nincs a néni nevén.

köszönöm előre is

_Lala_ # 2006.11.27. 10:20

Igazából ezt a pénzt arra szánták, hogy a 2 személy, akiknek hozzáférése van a számlához, eltartsa a nénit, ha leesik a lábáról, ami marad, azt pedig fele-fele arányban az övék marad.

Írjon a néni végrendeletet. Mivel nincs leszármazó, nincs kötelesrész sem, így arra hagyja a pénzét, akire akarja.

bajussz # 2006.11.27. 13:12

csak az a baj, hogy annyira kevés olyan pillanata van, amikor tud magáról, hogy végrendeletet már biztos nem lehet készíteni. ez esetben mi lenne a jegjobb megoldás?

mojac # 2006.12.07. 11:37

Sziasztok!

Öröklésiszerződés mintát keresek.

Ha tudtok segítsetek.
Köszi

ObudaFan # 2006.12.07. 18:56

bajussz!
Azt a kevés pillanatot kellene kihasználni, hogy szülessen egy végrendelet, vagy egy tartási szerződés. És nem ártana abban a tiszta pillanatban egy pszichiátriai szakvéleményt is csináltatni, hogy tiszta a pillanat. Különben marad a törvényes öröklés.

vzoli # 2006.12.07. 18:57

Szia!

Parancsolj:

http://www.magyarorszag.hu/…es.rtf//data

De azért szerintem a jogászi kontroll nem árt, sőt .. Ez csak egy minta.

ObudaFan # 2006.12.07. 19:01

Mondjuk ha ingatlant érint az öröklési szerződés, a földhivatali ügyintézéshez így is úgy is ügyvédre van szükség.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.08. 10:53

mojac, nem akarok kötöszködni, de az nem öröklési szerződés (legalábbis az alapján amit a Pte topicban hozzátettél)