ÖRÖKLÉS - KÖVETELÕZÉS?


MajorDomus # 2010.09.26. 18:39

Ha a papa 32 éve halt meg akkor ennyi idő alatt 2 szer is elbírtokolhatta. Ajánlatos a tulajdoni lap kikérése s elolvasása.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.26. 16:51

Senki nem tud eladni egy olyan ingatlant, amelynek nem ő a nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa. Tehát vagy abban tévedsz, hogy az illető nem tulajdonos, vagy abban, hogy érvényesen eladta.

Egyébként ez nem öröklési jogi kérdés egyáltalán.

ObudaFan # 2010.09.14. 11:26

Kérhetsz, hacsaknem vonható le a körülményekből az a következtetés, hogy az örökhagyó szándéka az volt, hogy te kevesebbhez juss. Persze, minimum a kötelesrész még ebben az esetben is jár.

kismuk # 2010.09.14. 04:51

Kérdésem a következő lenne: Édesapám elhunyt, én első házasságából született gyermek vagyok. Második házasságából született 2 gyermekének lakást vett, ő saját családi házzal rendelkezik. Kérhetek e osztályra bocaátást, mert cél, hogy féltestvéreim kisemmizzenek.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.13. 22:02

Oldalági rokon nem jogosult köteles részre.

nicolasjoneten # 2010.09.13. 20:44

Sziasztok!
Tudjátok e a választ arra, ha végrendelet született a részemre, amelyben minden ingó és ingatlan vagyonát rám hagyja az örökhagyó, aki nem rokonom, de van örökös rokon a testvérének a gyereke, mert a többiek már meghalltak. Akkor van e törvényes rész, vagy az enyém az örökség?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.14. 09:11

Már többen is leírták: a házassági vagyonközösség ideje alatt szerzett vagyon 1/2-1/2 arányban közös tulajdon, akkor is, ha az ingatlannyilvántartásban más szerepel. Az örökös erre eredményesen hivatkozhat.
Lehet ugyan trükközni azzal, hogy a nyilvántartás szerinti tulajdonos eladja az ingatlant, még mielőtt a hagyaték átadására sor kerülne, de ezzel csak magát keverheti bajba, az örökség kiadása alól nem mentesül.
(Megjegyzem, az örökös a trükközésnek is könnyen elejét veheti, ha pert indít, és perfeljegyzést kér az ingatlanra.)

polmamuci # 2009.05.13. 20:41

Kedves obudafan, luk66? imaculata...!
Köszönöm a válaszokat ismét! De érthetően leirtam a kérdést:-)!

Tehát Editnéniék 74-ben házasodtak, 95-ben vettek lakást. A István bácsi kérése az volt 100 % os tulajdonosként az Edit néni szerepeljen a tulajdoni lapon, István bácsi csak a haszonélvezeti jogot kéri.!!!

Tehát az adásvételi szerződés ez alapján jött létre Edit néni mint tulajdonos és István bácsi mint haszon élvező az adásvételi meg van!!!!

Egy ügyvéd úr azt mondta, hogy elméletileg ha István bácsi nem rendelkezik vagyonnal akkor hagyaték sincs mivel nincs ingósága ingatlana...

Tehát a megkapott halotti anyakönyvi kivonattal azonnal lehet menni a földhivatalba és lehet töröltetni István bácsi haszonélvezeti jogát. Edit néni kikéri a friss tulajdoni lapot melyen már csak ő szerepel mint tulajdonos majd eladja a házat még a hagyaték megtartása előtt, ez lehetséges?? Mi az igazság??

Mi az erősebb a házassági jog, vagy a tulajdon jog. Ez esetben jár-e István bácsi gyermekének / mint jogos örökös / a köteles rész??? Ha igen miből, hiszen hivatalosan nincs tulajdona???

luck66 # 2009.05.13. 12:47

Talán,kulturáltabban is lehetne!


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

ObudaFan # 2009.05.13. 12:45

Az speciel teljesen mindegy, hogy az adásvételiben mi volt. Ha lett volna házastársi vagyonjogi szerződés, akkor lenne már a helyzet, de azt a kérdező csak leírta volna.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.13. 12:44

Mi a lófaszt kötekszel?

Ingatlannyilvántartáson kívüli szerzésmódba tartozik a házassági közös vagyon.

luck66 # 2009.05.13. 12:40

˝Istvánnak az volt a kérése a lakás egésze Edit tulajdona legyen, ő csak a haszonélvezeti jogot kéri.˝

nem tudható,hogy annak idején milyen adásvételi szerződést írtak


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.13. 12:36

Azt kellene tudni,hogy kié is volt pontosan a lakás

Nem kell tudni, tv-i szabályozás, hogy a házasságban szerzett vagyon, közös vagyon.

Nem is különböztünk ObudaFannal. Te mit olvastál?

luck66 # 2009.05.13. 12:29

˝Edit nagymamával vettek lakást 94-ben. Istvánnak az volt a kérése a lakás egésze Edit tulajdona legyen, ő csak a haszonélvezeti jogot kéri.˝

Azt kellene tudni,hogy kié is volt pontosan a lakás


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.13. 12:17

Hú polmamuci! most látom, milyen kegyetlen voltam.
Bocsánatot kérek. Néha belém bújik a kisördöt.

Egy jó hírem van. Edit néni a feleség jogán özvegyi haszonélvezetet élvez a férje tulajdonrészén. Tehát István bácsi fél házrésze papíron Gábor tulajdonába kerül, de Edit néni addig használhatja azt a fél házrészt is, ameddig újra férjhez nem megy, vagy el nem halálozik.
Nem kell átadni, megosztani a házat Gáborral, ugyanúgy használhatja Edit néni továbbra is a házat, ahogy eddig.

ObudaFan # 2009.05.13. 10:20

Nem lehet. HA nincs végrendelet, akkor a fele odamegy.

polmamuci # 2009.05.12. 19:20

Kedves Immaculata!
Köszönöm a választ! Mi az a köteles rész????

Edit néni nem járult hozzá még egy ilyen ilyen nagymama nincs a világon!!!!! A fia egyszer meglátogatta jó pár évvel ezelőtt egyszer, és mondta huuuu mennyi mindenetek van és legalább lesz mit örökölni!!! Ekkor István bácsi kizavarta a lakásból a fiát és azóta nem jött, csak most hogy megtudta hogy beteg!!! egyértelmú hogy haszonleső!!!

És az Edit mama most mi lenne ha eladná az egyik unokájának, fiának a lakást amíg nincs meg a hagyatéki! Ezzel ki lehetne e kerülni hogy a Gábor vigye a felét???

Léccives irjatok! köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 19:03

Ha nem készült végrendelet akkor a fele a saját gyermeké, ha készült, akkor a kötelesrészre tarthat a fiú igényt, vagyis a lakás negyedére.

A nem látogatta dologra most nem reagálnék, de mégis, szerintem az a szégyenletes, hogy a saját gyerekére rá sem nézett, Editnéni ebben biztos nagyban közrejátszott.

polmamuci # 2009.05.12. 18:47

Kedves olvasók!

Párom nagymamája, Editnéni 1974-ben férjhez ment Istvánhoz, aki elvált volt ,Ő mindent a volt feleségének hagyott és az egy fiúknak (Gábornak ) aki a házasságból született. Edit nagymamával vettek lakást 94-ben. Istvánnak az volt a kérése a lakás egésze Edit tulajdona legyen, ő csak a haszonélvezeti jogot kéri. közös gyermekük nem születette mert nem akartak mert Editmamának is volt már két fia. Nagyon szépen éltek, saját gyermekeként szerette Edit mama fiait unokáit.Merthogy István fia Gábor soha nem látogatta apját nem tartotta kapcsolatot 25 évig! István bácsi 1 éve kicsit kezdett lerobbani a fia egyszercsak felbukkant egy éve és néha látogatta. 4-xer talán volt nála meg a kórházban puncsolt... most a István bácsi meghalt ! Kérdésünk hogy most a Gábor vinni fogja a lakás felét?????? Ami Edit mama nevén van????????
Kérem segitsenek minél hamarabb mert szeretnénk tudni mire számithatunk tudunk e elllene tenni valamit????
Köszönennettel, polmamuci

ObudaFan # 2009.05.12. 15:59

Pert lehet indítani az iránt, hogy hagyja el az ingatlant az, aki jogcím nélkül bent lakik.

Szilvia88 # 2009.05.12. 15:46

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy örököltem területeket egy adott településen lakóház, udvar valamint beépítettlen területet, azonban ezen a területen laknak és jogtalanul szerintem szocpolt is felvettek a mi tudtunk nélkül .
Hatan vagyunk mint tulajdonosok az ország egész területén Debrecec Siófok Miskolc!
Mit lehetne tenni? Én szeretném, ha a z Önkormányzat kifizetné az én részeimet, viszont nekik is benne van a kezük ebben az egészben!
Biztosan okirat hamisítás is történt.
Sajnos nem állok úgy anyagilag, hogy perre menjek pedig lehetne követelőzni. Ezek alapján látttalanban tudna nekem segíteni?
Válaszra várva előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.05.12. 13:37

Értem, egyben köszönöm a pontosítást.

A leírás alapján szerintem a bátyó egész biztosan a pénzre fog ráhajtani, vagyis az öcskös kifizeti a bátyót - ha tudja, vagy közösen értékesítik a házat és abból a juss.

Végtelen időkig senki nem ülhet a másik vagyoni értékén.

Sz.Márton # 2009.05.12. 13:20

Monalisa1

Az utolsó mondatod végkövetkeztetését kicsit átgondolásra javaslom...

Mert akkor természetben jár a kötelesrész, ha ez volt az örökhagyó végintézkedéssel vagy élők között nyilvánított akarata. Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmények mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek egészben vagy részben természetben való kiadását.

monalisa1 # 2009.05.12. 13:13

Utsy,

Nem írtad, hogy a háznak ki a tulajdonosa?! Mármint kizárólagosan ki a tulajdonos, illetőleg esetleg megosztva ki még a tulajdonostárs.

Ha az anyukátok az egyedüli tulajdonos, végrendelet nélkül fele-fele örököltök a bátyáddal. Ha az anyukád végrendeletileg mindent rád hagy, mint kötelesrész 25%-ban a bátyádat illeti. (Vagyis annak a felét örökli amit végrendelet nélkül egyébként örökölne.)

A kötelesrészt elsősorban természetben kell kiadni, vagyis pénzben...

"Lisa"
laikus hozzászóló

utsy # 2009.05.12. 12:46

Köszönöm a gyors választ.

És azt még megkérdezhetném hogy az mit jelent?
Mármint a kötelesrészi igény.