székhelyváltozás


ObudaFan # 2006.10.30. 17:48

Ha van ilyen üzleti terv, akkor érdemes először az adóhatóságtól fizetési haladékot kérni, majd csődeljárást indítani az illetékes fővárosi/megyei bíróságon. Ha az APEH elfogadja a kibontakozási tervet, akkor a csődmoratórium alatt nem szüntetik meg a céget, és csak annak a végén kell megfizetni ezt az összeget.

Nyilván kft-ről van szó ebben az esetben, hiszen egyszemélyes gt. nem lehet bt, vagy kkt, tehát a tag saját vagyonával nem fog felelni.

blala # 2006.10.28. 12:14

Köszönöm a válaszait!
Sem az ügyvezetőnek, sem a cégnek nincs vagyona, még egy gombostű sem - tudomásom szerint báris, minden a házastársa nevén van, aki pedig nem tagja a cégnek.
Biztos fontos, csak eddig elfelejtettem megemlíteni, hogy az illető külföldi személy, aki letelepedési engedéllyel rendelkezik Magyarországon. Hazánkban nincs semmi vagyona, viszont külföldön van.
Kérdés: a végelszámolás alatt (a közterhek rendezésére) a külföldi tulajdonra ráteheti-e a kezét az apeh, a település önkormányzata - adótartozása van, meg olyan helyi adók amiket fizetni kell, nem tudom pontosan mik ezek.
Legjobb tudomásom szerint hitelezői nincsenek, csak közterhekkel tartozik az államnak. Ugyanakkor vannak meglévő ügyfelei, akikkel üzleti kapcsolattartása folyamatos, érvényes szerződések vannak., számlák jönnek-mennek, de ezek mind kis összegűek ( 1000-200.000 Ft közt max), tehát elő cégről van szó, csak épp veszteséges...Ki (cég, ügyfél) mire számíthat ilyen esetben?
Közben beszélgettem én is vele és van egy végzős közgazdász fiatal ismerőse, aki (konkrétat nem akarok mondani) de szeritntem is meglepően jó vállalkozást ajánlott neki, amely kb fél év - 1 éven belül kitermelni azt a kb 1,5 milliós tartozást (benne vannak közüzemi adósságok is) és - ha összefog az akkor már diplomás közgazdásszal - nyereséges vállakozás lehet belőle. Nem mondanám, hogy 20 milliós kocsival fog járni, de egy kényelmes családi élet fenntartható lenne ebből, mondjuk egy középosztály alsó-középső szint.
Nos, ha erre mondjuk készítenek egy üzleti tervet, akkor van-e ilyen vagy valami hasonló dolog, amivel az állam adhat még haladékot arra, hogy nyereségessé tegyék a céget - nyilván ha elfogadja az üzleti tervet ?

És azt hiszem többet nem is tudok már kérdezni, esetleg 1-2 kérdésem lehet még, utánna megköszönöm a segítségét és később esetleg tájékoztatnám Önt és a fórumot a végeredményről, mert példa lehet másoknak is, hisz nehéz idők járnak most a kisvállalkozásokra.

ObudaFan # 2006.10.27. 17:47

Önmagában az adósság léte, vagy a felszámolás elrendelése nem bűncselekmény. A csődbűntett az. Ezt az követi el, aki a gazdasági tevékenysége körében bekövetkezett fizetésképtelensége esetén

  • a tartozása fedezetéül szolgáló vagyont elrejti, eltitkolja, megrongálja, megsemmisíti, használhatatlanná teszi,
  • színlelt ügyletet köt, vagy kétes követelést ismer el,
  • az ésszerû gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon veszteséges üzletbe kezd, azt tovább folytatja,
  • az ésszerû gazdálkodás követelményeivel ellentétesen vagyonát más módon ténylegesen vagy színleg csökkenti,

és ezzel a hitelezôi kielégítését részben vagy egészben meghiúsítja,illetve az, aki a hitelezôi kielégítését részben vagy egészben azáltal hiúsítja meg, hogy a fizetésképtelenné válást vagy annak látszatát a fent írt magatartások valamelyikével idézi elô.

Az is büntethető, aki a felszámolás elrendelését követôen a jogszabályban elôírt beszámolási, leltárkészítési vagy egyéb tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel a felszámolás eredményét részben vagy egészben meghiúsítja, bûntettet követ el, és három évig terjedô szabadságvesztéssel büntetendô.
Az is bűncselekményt követ el, aki a fizetésképtelenségének tudatában valamely hitelezôjét a többi hitelezô hátrányára jogtalan elônyben részesíti, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel büntetendô.

A felszámoló meg fogja keresni a céget, ha lesz hol keresnie (tehát ha legalább a felszámolási eljárásban a cég bejelent címet). Ez fontos, mert a cég vezetője jogszabályi kötelezettségeinek (a leltárok, beszámolók elkészítésének és átadásának) csak úgy tud eleget tenni, ha elérhető.

blala # 2006.10.27. 16:58

Az én véleményem mondjuk az, hogy aki nem tud üzletelni az ne tartson céget - főleg ha vezsteséges és 30-40e forintot sem tud kivenni belőle. Ugyanakkor sajnálom is, dehát én nem avatkozhatom bele más dolgaiba, még ha barátról is van szó. a legtöbb amit tehetek tanácsot adok ha tudok. Lenne még egy kérdésem: a bíróság elrendeli a felszámolást és kimegy a végrehajtó. De az adott címen semmit nem talál. Mi fog várhatóan következni ezután, ha nem találja sem a céget sem az ügyvezetőt?
És ha az ügyvezető elmegy az illetékes hatósághoz, akkor mit mondjon? Nincs pénze semmire? És mi lesz a közteher tartozásaival? Adósok börtönébe csukják? (ha van még ilyen....)
Azért kérdezek itt, mert nekem van internetem és itt van egy lehetőség informálódni, ismerősömnek meg nincs se internetje, se pénze ügyvédi tanácsra.

ObudaFan # 2006.10.26. 17:42

Nyilván egy egyszemélyes kft-ről van tehát szó. A székhelyváltoztatás költsége 8000 Ft illeték (azért nem 5000, mert a jogszabályváltozás folytán nyilván van némi egyéb módosítás is) , 25000 Ft közzétételi díj, és az ügyvédi munkadíj.
A változás bejelentésének elmulasztása pedig bűncselekmény (gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása) még ha 1000 ilyen esetből egyből is lesz büntetőügy.
Ha még így sem sikerül kigazdálkodni ezt a pénzt, akkor legalább a felszámolást elrendelő bíróságot érdemes erről tájékoztatni.

blala # 2006.10.26. 14:19

Üdvözlök mindenkit!
Nagyjából ehhez a témához kapcsolódik az én hozzászólásom is, amely egy ismerősöm vállalkozásával kapcsolatos.
Az illető egyszemélyes kis céget működtet inkább kevesebb sikerrel. Mostanra kb 1,2millió forintos közteher tartozása van és már minden kedvezményt és haladékot megkapott amit csak adhattak neki. Ugyanakkor elköltözött onnan, ahol a bejegyzett székhelye van a cégnek (nem bármiféle csalás végett hanem mert kisebb lakásba ment kiadás csökkentés végett). De pénze nincs, hogy a székhelyet átírassa, meg hát ott áll a helyzet, hogy lejárt az utolsó 30 napos határideje is és megkezdődik a csődeljárás cégével szemben. Igenám, de hová megy a végrehajtó ha nem találja sehol? Én felajánlottam neki, hogy kölcsönzök számára annyi pénzt amennyiből a székhelyváltozást betudja jelenteni, amit ő elháritot, hogy majd megoldódik. Ahogy én tudom, ha nem találnak egy céget (főleg ha közteher tartozása van) azt azonnal törlik.
Azért írok ide, mert érdekelne, hogy mi várható az ismerősömmel ebben a helyzetben illetve ki milyen kiutat javasolna?
Válaszokat köszönöm!

ObudaFan # 2006.10.19. 18:31

Ez tipikus hiánypótlásos történet sztem. Most akkor a cb fog indítani egy tvességi felügyeleti eljárást, hogy a nyilvt. a tsz-nek megfeleljen? :)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.10.19. 13:56

nekünk van egy cég amiben ugyan bejegyezték a társasági szerződés módosítást /az új székhellyel/ és azt a jegyzőkönyvet is tudomásul vette a cb amiben döntöttek a székhely módosulásról de a számos változás mellett a székhely modosulást a cb nem volt hajlandó átvezetni a cégjegyzéken arra hivatkozzásal a hogy a nyomtatványból hiányzott az a lap amiben kérni kell a székhely változást -ami sztem elveszett- végülis hajthatlan volt a cb és nem adott helyt a kiegészítési kéelmnek -sztem hibásan mert max hpt írhatott volna elő-
na ilyenkor mi van van egy tsz az új székhelyel amit bejegytzett a cb rá is pecsételte hogy bejegyezve stb de a cégjegyzékben szereplő székhely ettől eltérő?

ObudaFan # 2006.10.18. 17:03

A cb. eljárása regisztratív jellegű. Ha tehát a cég valóban az új székhelyen működik, akkor úgyis újra, szabályosan kell beadni a változásbejegyzési kérelmet, az odaköltözés dátumára.

popsimon # 2006.10.18. 12:20

és mi van akkor ha a cb. elutasítja az új székhelyre vonatkozó változásbejegyzési kérelmet?

ObudaFan # 2006.10.03. 15:01

A cégtörvény egyértelmű: a cég székhelyének változása ugyan a bejegyzéssel, de a tényleges változásra visszamenőleg hatályos, ezért a társasági szerződés módosításának dátuma után erre a címre kell a számlát írni, és ettől számít az APEH felé a bejelentési kötelezettség.

Maverick23 # 2006.10.03. 08:31

Az Art szerint be kell jelenteni az Apeh-hez a cég székhelyének változását?

Ilyen esetben mit jelent be a Cég és mit a Cégbíróság az Apeh felé? Hol van ez szabályozva?

15 napos bejelentés a döntés meghozatalától, vagy a változás bejegyzéstől számít? Ez hol van szabályozva?

Ha a cég számlát állít ki ezen idő alatt, a számlán még a régi, vagy már az új székhelyet lehet használni? Hol van ez szabályozva?

Nagyon köszönöm!