Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklés és haszonélvezeti jog

AndreaPal # e-mail 2014.10.20. 18:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni.
A volt élettársamnak meghalt az édesanyja. Az anyukája tanácsi bérlakásban lakott, ahol a fia is vele együtt élt már évek óta. A fia sajnos egy hónapja lebénult, és jelenleg korházban ápolják mert egyedül nemtudja magát ellátni.
Azt szeretné, hogy én vigyemn haza az anyukája önkormányzati lakásába ahol eddig is élt. Megbeszéltük, hogy elvállalom a gondozását és odaköltözök hozzá. De közben felhívtam a volt élettársam anyukájának az unokáját, mivel ő a legközelebbi hozzátartózója a volt élettársamnak, és ő intézi a temetést is. Ő aztmondta hogy ő már beszélt a volt élettársam orvosával, és mivel ő nemtudja elvállalni a gondozását, beakarja tetetni valami szociális intézetbe. Aztmondta ő már intézi hogy ő legyen a gyámja. Az élettársam anyukájának van egy saját háza is , amit gondolom a fia örököl mivel ő az egyetlen gyermeke aki még él, mivel nem volt végrendelet. Gondolom azért akar gyámságot vállalni a volt élettársam felett hogy igy megszerezze ezt a házat. Azt nem értem hogy lehetséges-e h ő gyámságot vállaljon, mivel a volt élettársdsam beszámitható,csak lebénult a jobb fele, ezért nemtudja magát egyedül ellátni.Közben pedig egy intézetbe akarja tetetni, és leakarja adni asz önkormányzati lakást. Mondtam neki h engem nem érdekel a saját lakás amit a volt élettársam örökölne, csak az önkormámnyzati lakást ne adja vissza, mert én odaköltözök, és ápolom a volt élettársamat. Az a baj hogy ő korházban van, és aztmondták mindent a testvérének a lánya intézhet, mert ő a legközelebbi hozzátartozója.
Azt szeretném kérdezni h én ilyen esetben mit tehetek? Várom szíves segítségüket!Köszönöm szépen.

szafika # e-mail 2014.10.19. 13:30

Anna ! ha ott is laksz nem csak oda vagy bejelentkezve , akkor / gondolom én / a gyerekeid tudomásul veszik , h míg az anyukájuk él , addig ő rendelkezik vele , akár ági vagyon , akár nem !

Anna1949 # e-mail 2014.10.19. 08:58

Kedves szafika! ez teljesen így van.Csak azért említettem,meg,ha az ági vagyon ennyire erős,akkor amit együtt építettünk és a gyereké lett arra is pontosan ez vonatkozik!Csak annyira szétszórt voltam,hogy nem pontosan fogalmaztam. Így van,oda vagyok állandóra bejelentkezve,de volt a nyaraló amit eladtunk és a gyerekeknek lett belőle lakás.Köszönöm szépen a válaszokat.Igazán választ kaptam arra a kérdésre is amit föl sem tettem.Köszönöm szépen.

szafika # e-mail 2014.10.19. 05:47

Bocsánat a belekotyogásért ! csak az építkezés + az adósság miatt gondoltam arra , h nem a panel az egyetlen ingatlan , még ha oda is van állandóra bejelentkezve .

szafika # e-mail 2014.10.19. 05:37

Ha Annának a panelban van az állandó bejelentett lakása , mert nem azt írta , h ott is alkik , attól még máshol építkezhettek és az is lehet az elhúnyt férj nevén ! mert itt másodjára már az építkezésről írt !

Anna1949 # e-mail 2014.10.18. 16:52

Kedves Béla Sándor!
Önnek teljesen igaza van.Hangosan gondolkodtam. Abszolút megértettem és most igazából valóba boldog is vagyok! Igazából nem voltam tisztába a haszonélvezet mit is takar.Számomra jobb mint az élet biztosítás.Hálásan köszönöm a mindenre kiterjedő magyarázatot.

ObudaFan # e-mail 2014.10.18. 14:00

Haszonélvezőként a tulajdonost sem vagy köteles beengedni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.18. 10:36

Mamika, nem beleszólhatsz, hanem egyedül te döntöd el.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.18. 10:34

Ja, bocs, te nem Anna vagy.

www.kbs-ugyved.hu

mamika60 # e-mail 2014.10.18. 10:27

Tisztelt szakértők!
Ha én mint haszonélvező bele szólhatok hogy ki költözhet az ingatlanba? Vagy a tulajdonos bárkit oda költöztethet?
Köszönöm válaszát.

Sherlock # e-mail 2014.10.18. 09:41

Nem kell hozzájárulás, a haszonélvezőt, bármikor, akár akkor is.

joghallgató

"Golyót mindegyikbe, Isten majd kiválogatja!"

Truzzancs # e-mail 2014.10.18. 09:19

Elnézést kérek, csak nem akartam ismételni önmagam.

Édesanya elhunyt, két gyermeket hagyott maga után, akik öröklik az ingatlanait, viszont a nagymamának haszonélvezete van mindkét ingatlanon. A gyermekek 2 külön apától vannak, de már jó ideje egyik sem élt velük.
Most a gyerekek az apákhoz kerültek.

Ezért szeretnénk tudni, hogy a bérbeadáshoz is kell-e a hozzájárulásuk, mint az eladásnál, vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet a bérlővel?

Vagy ha éppen nem kerül kiadásra, senki sem használja, akkor kit terhelnek a fenntartó rezsiköltségek? A tulajdonost vagy a haszonélvezőt?

A nagymama bármikor lemondhat a már a vásárláskor bejegyzett haszonélvezeti jogáról? Akár a hagyatéki eljárás során? Vagy mi ennek a jogi menete?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.18. 07:05

Milyen nagymama?! Ez a tényállás olyan, mint egy amőba.

Egyébként a haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni, hasznosítani, használni, szedni a hasznait. A haszonélvezet gyakorlását másnak ingyen és visszterhesen is átengedheti. A használattal kapcsolatos költségek természetesen őt terhelik (egyes helyi adók is).

www.kbs-ugyved.hu

Truzzancs # e-mail 2014.10.17. 23:44

Köszönöm a korábbi válaszokat!
A kérdések sajnos újra jönnek.

A gyerekek, mint tulajdonosok, hozzá kell, hogy járuljanak a bérbeadáshoz? Vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet?
Az adó és egyéb esetleges kiadások kit terhelnek?

Ha üresen áll, pl. A téli fenntartó fűtés költsége, vagy a szolgáltatói alapdíjak kit terhelnek a hagyatéki előtt és után?

A nagymama bármikor lemondhat a haszonélvezeteről? Akár a hagyatéki eljárásban?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.17. 16:53

Másrészt mi a baj a haszonélvezettel? Ebben a helyzetben jobb, mint egy 1/2 tulajdoni hányad haszonélvezet nélkül.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.17. 16:51

Elsőre semmiféle építkezésről nem volt szó. Sőt, telekről se, csak egy szolgálati lakásról, amelyet a férj munkáltatójától, a férj szülei által ajándékozott pénzből vásároltak meg.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2014.10.17. 15:26

Ha közösen építkeztetek rá, akkor valamekkora tulajdoni hányadod is keletkezhetett, most erről vagy megegyezel a gyermekeiddel, vagy perelhetsz érte. A haszonélvezetet viszont gond nélkül megkapod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Anna1949 # e-mail 2014.10.16. 22:50

Kedves Kovács Béla Sándor és manya1973, Mindkettőjüknek köszönöm szépen a választ.Nem mondom,hogy nagyon boldog lettem tőle.Van két felnőtt gyermekem,akkor ha jól értettem a 2 gyermek lesz a tulajdonos és számomra a haszonélvezet örökölődik.1971 ben házasodtunk.felneveltünk 2 gyönyörű gyermeket.Építkeztünk,és ez maradt a végén,mert nem voltam erőszakosabb.Hát nagyon át kell gondolnom,hogyan tovább.Mivel férjem után csak adóság maradt,nem túl rózsás jövőnek nézek elé. Még azt szeretném kérdezni,kell-e előre jelezni a haszonélvezeti igényt a Közjegyzőnek,vagy ez automatikusan intéződik?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.16. 21:57

Az utóbbi esetben az ingatlan ági vagyon, az örökhagyó szülei öröklik, és az özvegy akkor is csak haszonélvezetet kap.

www.kbs-ugyved.hu

manya1973 # e-mail 2014.10.16. 21:52

Tisztelt Anna!
Ha van gyerek, vagy férje szülei akkor haszonélvezetet örököl, ha nincs leszármazó vagy szülő sincs, akkor egyedül örököl. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.16. 20:48

haszonélvezet

www.kbs-ugyved.hu

Anna1949 # e-mail 2014.10.16. 10:26

Tisztelt Fórum!
Ez év nyarán elhunyt a férjem!Egy panel lakásunk volt amibe közösen éltünk évtizedek óta!A lakás a férjem nevén volt.A szülei vásárolták meg annak idején amikor a honvédség eladta az ingatlanait.Az lenne a kérésem ez esetbe mi az ami törvény szerint megillet?Itt van az állandó bejelentett lakásom.Volt törvény változás ingatlan öröklés ügybe,nem tudom ez,hogyan befolyásolja ennek fényébe az örökösödést!Köszönöm szépen a választ!Üdvözlettel:Anna1949

ObudaFan # e-mail 2014.10.16. 00:06

Truzzancs

A gyámhivatal hozzájárulása szükséges. Gyámhivatali számlán már nem kell elhelyezni, de a gyámhivatal aligha fog hozzájárulni, ha nem lát valamilyen biztosítékot arra, hogy megmarad ez a vagyon, elsősorban hogy ingatlanba fektetitek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.10.16. 00:05

csicsike90

Önmagában a fák kivágása még az ingatlan rongálásának nem biztos, hogy tekinthető, de ha ennél súlyosabb magatartás lesz, akkor nem ért észben tartani, hogy ha a haszonélvező a dolgot nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, illetve rendeltetését meg nem engedett módon megváltoztatja, továbbá ha a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet, ha tiltakozása nem vezetett eredményre.

Ha nem tudsz megegyezni a haszonélvezővel, akkor csak haszonélvezettel terhelten tudod az ingatlant eladni, úgy meg aligha kell bárkinek is. Ekkor te választhatsz, hogy felajánlod így a részed a hagyatéki hitelezőknek, vagy inkább kifizeted őket.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Truzzancs # e-mail 2014.10.15. 22:43

Köszönöm korábbi kérdésemre a választ.

A gyermekek által az anyától örökölt ingatlanok eladásához a Gyámhivatal hozzájárulása is szükséges?
Ha eladásra kerül, az összeget el kell helyezni Gyámhivatali számlán, vagy az apa megkapja, és rendelkezhet vele?

Előre is köszönöm a válaszokat!