Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklés és haszonélvezeti jog

ObudaFan # e-mail 2014.10.26. 21:18

Ha gondnokság alá helyezik, akkor célszerű lenne már most összeházasodniuk, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy esetleg gondnok lehet.
Két tanúval mindenképpen érdemes a nyilatkozatot ellátni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

AndreaPal # e-mail 2014.10.26. 18:39

Köszönöm.
A nyilatkozatát két tanuval irassuk alá?
A doktornőjének adja oda a nyilatkozatot vagy a szociális intézőjének?
Nemtudom orvosilag hogy vizsgálják h beszámitható-e, de igy laikus szemmel normális, tud mindent, tisztában van a dolgokkal. Nem is pszihiátriai osztályon fekszik, hanem kroniku belgyógyászaton. Remélem mostmár hamarossan lessz valami, mert szegény már nagyon akar hazamenni.

ObudaFan # e-mail 2014.10.26. 13:49

rásban nyilatkozzon arról, hogy mit szeretne és hogy adjanak neked felvilágosítást az állapotáról. Akkor nem lehet akadálya a dolognak, feltéve, hogy beszámítható.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

AndreaPal # e-mail 2014.10.25. 19:04

Kórházban van, mert egyedül nemtudja ellátni magát mert lebénult a jobb oldala.
a rokonai nem látogassák, én megyek hozzá mindennap.
nekem sajnos az orvos nem mond semmit az állapotáról, mert az unokatestvére megtiltotta,annak ellenére hogy ő nem foglalkozik vele,
csak a haghyatéki tárgyalásra akarják elbvinni, mivel a fiű az örökös.
Az orvos aztmondta nem mond semmit mert nembvagyok vérszerinti rokon.
Hiába mondom neki hogy a rokonai nem foglalkoznak vele, csak amig ő korházban volt kipakolták a lakást, és szociális intézetbe akarják vitetne.
Mondtam a doktornőnek hogy én szeretném ápolni, és a volt élettársam is mondta, de rámcsukta az ajtót. Mondtam neki akkor ügyvédhez fordulunk. Aztmondta ügyvédnek sem fog mondani semmit.
Az unokatestvére visszavitte a volt élettársam személyigazolványát, mert rátelefonált hogy feljelenti ha nem adja vissza. A doktornőnek adta oda az iratait. Jelenleg nála van.
Jövőhéten lessz egy elmeszakorvosi vizsgálat, ami alapján eldől h beszámitható-e? De szerintem szellemileg teljessen normális, tud mindent. Ilyenkor mi a teendő?
A doktornőt lehet kötelezni hogy engedje haza, ha a beteg ezt szeretnÉ?

ObudaFan # e-mail 2014.10.25. 10:03

Ha cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá nem helyezik, akkor megházasodhat.

Egyébként mit jelent az, hogy nem engedik intézkedni? Ha ő jelzi , hogy ezt szeretné, akkor ki és hogyan akadályozza meg ebben?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

AndreaPal # e-mail 2014.10.25. 00:57

Köszönöm szépen.
Igen ottlakott anyukájával már 40 éve.
Ha esetleg mégsem beszámitható 100%-ig, olyankor mi a helyzet? Szerintem beszámitható, mert mindennel tisztában van, mindent tud, csak lebénult a jobb fele, mivel strokot kapott, így sajnos egyedül nem képes ellátni magát.Az orvos nem ad nekem felvilágositást, mert nem vagyok vár szerinti rokon, annak ellenére hogy a Pali megmondta hogy velem szeretne élni, és azt szeretné ha én ápolnám. Ilyen esetben hova fordulhatok? Öt nem engedik sehova sem intézkedni.Jövőhéten lessz az elmeorvosi vizsgálat, az fogja kimondani h teljes mértékben beszámitható-e? Addig én mit tehetek?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Esetleg ha összeházasodnánk? Vagy ilyen esetben arra nincs lehetőség?

ObudaFan # e-mail 2014.10.24. 20:18

Ha beszámítható, akkor nyilatkozni is tud az ügyeiben. HA elvették a személyi igazolványát, akkor okirattal visszaélés miatt feljelentést lehet tenni. Hogy a bérlakásba visszatérhet-e, ahol az édesanyja lakott, az attól függ, hogy ő is ott lakott-e vele.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

AndreaPal # e-mail 2014.10.23. 21:32

Köszönöm szépen.
Sajnos nemtudom hogy a szellemileg milyen állapotban van orvosilag, mivel az orvos nekem nem ad felvilágositást, mivel nem vagyok rokon. az unokatestvére megtiltotta hogy nekem felvilágositást adjanak róla. nemtudom mit tehetnénk.
minden nap megyek fel hozzá a korházba, viszek neki a szükséges dolgokat. borotválom, öltöztetem, mert az unokatestvére nem megy hozzá. elvette tőle a személyigazolványát is. nemtudom miért kellett neki, de már a házat is teljessen kipakolták ahol a srác lakik. Ez önkormányzati lakéáás, és mivel a Pali anyukája meghalt, ő jogosult tovább lakni a lakásban, met 30 éve odavan bejelentve, és ottlakik.
Most hogy meghalt az anyukája, és a pali korházban van mivel fél oldalára lebénult, sajnos semmit nemtud intézni. Az unokatestvére vissazaakarja adni az önkormányzati lakást, és a Palit szociális intézetbe akarja tetetni.Megprobálják hülyének beállitani, pedig ő tisztában van a dolgokkal, tud mindent.Lehet a dolgait már nemtudja elintézni segitség nélkül, de nem bolond. Azt akarja hogy bvele éljek, és én ápoljam. Nem akar semmilyen intézménybe menni.Az a probléma, hogy az anyukájának van egy saját tulajdoni vidéki háza, amit szerintem a pali örökölt egyetlen gyermekként mivel nem volt végrendelet. Az unokatestvére azért akarja őt gondnokság alá venni hogy hozzáférjen igy az ő örökségéhez, de közben intézetbe akarja tetetni. A gondnokságot ő megkaphatja ugy hogy nem vállalja az ápolását?Mondtam neki ha kell aláirja a pali ügyvéd előtt hogy lemond az örökségről az unokatesója javára, csak ne adják vissza a tanácsi lakást, és hagy menjen oda haza velem, és én ápoljam, és ne tegyék szociális intézetbe.
Kérem segítsen nekünk mit tehetünk? Köszönöm szépen!

AndreaPal # e-mail 2014.10.22. 18:41

Köszönöm szépen a választ.
Az a baj hogy nemtud intézkedni a volt élettársam mert az egyik fele lebénult, és korházban van. Szeretné ha én gondoznám, és hazavinném. Ezt hogy tudom megtenni? Az unokatestvére kipakolta a lakást, nem adja oda a kulcsot, és a személyi igazolványát se akarja visszaadni. A volt élettársam az anyukájával lakott már régóta önkormányzati lakásba. A kulcsot se adják oda neki, és leakarják adni a lakéást, őt pedig szociális otthonba akarják tenni. Az orvosnak aztmondták nekem nem adhatnak felvilágositást. Én mit tudok tenni hogy ezt megakadályozzam.
Hogy tudom elintézni hogy én ápolhassam, és ne adják vissza a tanácsi lakást amibe már 30 éve lakik?

ObudaFan # e-mail 2014.10.21. 20:00

Aki az ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel rendelkezik, azt nem lehet gondnokság alá helyezni. Az más kérdés, hogy itt keletkezik egy közös tulajdon, a bent lakótól pedig lehet kérni a többi tulajdonos tulajdoni hányadának a megváltását.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

AndreaPal # e-mail 2014.10.20. 18:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni.
A volt élettársamnak meghalt az édesanyja. Az anyukája tanácsi bérlakásban lakott, ahol a fia is vele együtt élt már évek óta. A fia sajnos egy hónapja lebénult, és jelenleg korházban ápolják mert egyedül nemtudja magát ellátni.
Azt szeretné, hogy én vigyemn haza az anyukája önkormányzati lakásába ahol eddig is élt. Megbeszéltük, hogy elvállalom a gondozását és odaköltözök hozzá. De közben felhívtam a volt élettársam anyukájának az unokáját, mivel ő a legközelebbi hozzátartózója a volt élettársamnak, és ő intézi a temetést is. Ő aztmondta hogy ő már beszélt a volt élettársam orvosával, és mivel ő nemtudja elvállalni a gondozását, beakarja tetetni valami szociális intézetbe. Aztmondta ő már intézi hogy ő legyen a gyámja. Az élettársam anyukájának van egy saját háza is , amit gondolom a fia örököl mivel ő az egyetlen gyermeke aki még él, mivel nem volt végrendelet. Gondolom azért akar gyámságot vállalni a volt élettársam felett hogy igy megszerezze ezt a házat. Azt nem értem hogy lehetséges-e h ő gyámságot vállaljon, mivel a volt élettársdsam beszámitható,csak lebénult a jobb fele, ezért nemtudja magát egyedül ellátni.Közben pedig egy intézetbe akarja tetetni, és leakarja adni asz önkormányzati lakást. Mondtam neki h engem nem érdekel a saját lakás amit a volt élettársam örökölne, csak az önkormámnyzati lakást ne adja vissza, mert én odaköltözök, és ápolom a volt élettársamat. Az a baj hogy ő korházban van, és aztmondták mindent a testvérének a lánya intézhet, mert ő a legközelebbi hozzátartozója.
Azt szeretném kérdezni h én ilyen esetben mit tehetek? Várom szíves segítségüket!Köszönöm szépen.

szafika # e-mail 2014.10.19. 13:30

Anna ! ha ott is laksz nem csak oda vagy bejelentkezve , akkor / gondolom én / a gyerekeid tudomásul veszik , h míg az anyukájuk él , addig ő rendelkezik vele , akár ági vagyon , akár nem !

Anna1949 # e-mail 2014.10.19. 08:58

Kedves szafika! ez teljesen így van.Csak azért említettem,meg,ha az ági vagyon ennyire erős,akkor amit együtt építettünk és a gyereké lett arra is pontosan ez vonatkozik!Csak annyira szétszórt voltam,hogy nem pontosan fogalmaztam. Így van,oda vagyok állandóra bejelentkezve,de volt a nyaraló amit eladtunk és a gyerekeknek lett belőle lakás.Köszönöm szépen a válaszokat.Igazán választ kaptam arra a kérdésre is amit föl sem tettem.Köszönöm szépen.

szafika # e-mail 2014.10.19. 05:47

Bocsánat a belekotyogásért ! csak az építkezés + az adósság miatt gondoltam arra , h nem a panel az egyetlen ingatlan , még ha oda is van állandóra bejelentkezve .

szafika # e-mail 2014.10.19. 05:37

Ha Annának a panelban van az állandó bejelentett lakása , mert nem azt írta , h ott is alkik , attól még máshol építkezhettek és az is lehet az elhúnyt férj nevén ! mert itt másodjára már az építkezésről írt !

Anna1949 # e-mail 2014.10.18. 16:52

Kedves Béla Sándor!
Önnek teljesen igaza van.Hangosan gondolkodtam. Abszolút megértettem és most igazából valóba boldog is vagyok! Igazából nem voltam tisztába a haszonélvezet mit is takar.Számomra jobb mint az élet biztosítás.Hálásan köszönöm a mindenre kiterjedő magyarázatot.

ObudaFan # e-mail 2014.10.18. 14:00

Haszonélvezőként a tulajdonost sem vagy köteles beengedni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.18. 10:36

Mamika, nem beleszólhatsz, hanem egyedül te döntöd el.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.18. 10:34

Ja, bocs, te nem Anna vagy.

www.kbs-ugyved.hu

mamika60 # e-mail 2014.10.18. 10:27

Tisztelt szakértők!
Ha én mint haszonélvező bele szólhatok hogy ki költözhet az ingatlanba? Vagy a tulajdonos bárkit oda költöztethet?
Köszönöm válaszát.

Sherlock # e-mail 2014.10.18. 09:41

Nem kell hozzájárulás, a haszonélvezőt, bármikor, akár akkor is.

joghallgató

Truzzancs # e-mail 2014.10.18. 09:19

Elnézést kérek, csak nem akartam ismételni önmagam.

Édesanya elhunyt, két gyermeket hagyott maga után, akik öröklik az ingatlanait, viszont a nagymamának haszonélvezete van mindkét ingatlanon. A gyermekek 2 külön apától vannak, de már jó ideje egyik sem élt velük.
Most a gyerekek az apákhoz kerültek.

Ezért szeretnénk tudni, hogy a bérbeadáshoz is kell-e a hozzájárulásuk, mint az eladásnál, vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet a bérlővel?

Vagy ha éppen nem kerül kiadásra, senki sem használja, akkor kit terhelnek a fenntartó rezsiköltségek? A tulajdonost vagy a haszonélvezőt?

A nagymama bármikor lemondhat a már a vásárláskor bejegyzett haszonélvezeti jogáról? Akár a hagyatéki eljárás során? Vagy mi ennek a jogi menete?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.18. 07:05

Milyen nagymama?! Ez a tényállás olyan, mint egy amőba.

Egyébként a haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni, hasznosítani, használni, szedni a hasznait. A haszonélvezet gyakorlását másnak ingyen és visszterhesen is átengedheti. A használattal kapcsolatos költségek természetesen őt terhelik (egyes helyi adók is).

www.kbs-ugyved.hu

Truzzancs # e-mail 2014.10.17. 23:44

Köszönöm a korábbi válaszokat!
A kérdések sajnos újra jönnek.

A gyerekek, mint tulajdonosok, hozzá kell, hogy járuljanak a bérbeadáshoz? Vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet?
Az adó és egyéb esetleges kiadások kit terhelnek?

Ha üresen áll, pl. A téli fenntartó fűtés költsége, vagy a szolgáltatói alapdíjak kit terhelnek a hagyatéki előtt és után?

A nagymama bármikor lemondhat a haszonélvezeteről? Akár a hagyatéki eljárásban?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.17. 16:53

Másrészt mi a baj a haszonélvezettel? Ebben a helyzetben jobb, mint egy 1/2 tulajdoni hányad haszonélvezet nélkül.

www.kbs-ugyved.hu