Öröklés és haszonélvezeti jog


mamika60 # 2014.10.18. 08:27

Tisztelt szakértők!
Ha én mint haszonélvező bele szólhatok hogy ki költözhet az ingatlanba? Vagy a tulajdonos bárkit oda költöztethet?
Köszönöm válaszát.

Sherlock # 2014.10.18. 07:41

Nem kell hozzájárulás, a haszonélvezőt, bármikor, akár akkor is.

Truzzancs # 2014.10.18. 07:19

Elnézést kérek, csak nem akartam ismételni önmagam.

Édesanya elhunyt, két gyermeket hagyott maga után, akik öröklik az ingatlanait, viszont a nagymamának haszonélvezete van mindkét ingatlanon. A gyermekek 2 külön apától vannak, de már jó ideje egyik sem élt velük.
Most a gyerekek az apákhoz kerültek.

Ezért szeretnénk tudni, hogy a bérbeadáshoz is kell-e a hozzájárulásuk, mint az eladásnál, vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet a bérlővel?

Vagy ha éppen nem kerül kiadásra, senki sem használja, akkor kit terhelnek a fenntartó rezsiköltségek? A tulajdonost vagy a haszonélvezőt?

A nagymama bármikor lemondhat a már a vásárláskor bejegyzett haszonélvezeti jogáról? Akár a hagyatéki eljárás során? Vagy mi ennek a jogi menete?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 05:05

Milyen nagymama?! Ez a tényállás olyan, mint egy amőba.

Egyébként a haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni, hasznosítani, használni, szedni a hasznait. A haszonélvezet gyakorlását másnak ingyen és visszterhesen is átengedheti. A használattal kapcsolatos költségek természetesen őt terhelik (egyes helyi adók is).

Truzzancs # 2014.10.17. 21:44

Köszönöm a korábbi válaszokat!
A kérdések sajnos újra jönnek.

A gyerekek, mint tulajdonosok, hozzá kell, hogy járuljanak a bérbeadáshoz? Vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet?
Az adó és egyéb esetleges kiadások kit terhelnek?

Ha üresen áll, pl. A téli fenntartó fűtés költsége, vagy a szolgáltatói alapdíjak kit terhelnek a hagyatéki előtt és után?

A nagymama bármikor lemondhat a haszonélvezeteről? Akár a hagyatéki eljárásban?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 14:53

Másrészt mi a baj a haszonélvezettel? Ebben a helyzetben jobb, mint egy 1/2 tulajdoni hányad haszonélvezet nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 14:51

Elsőre semmiféle építkezésről nem volt szó. Sőt, telekről se, csak egy szolgálati lakásról, amelyet a férj munkáltatójától, a férj szülei által ajándékozott pénzből vásároltak meg.

ObudaFan # 2014.10.17. 13:26

Ha közösen építkeztetek rá, akkor valamekkora tulajdoni hányadod is keletkezhetett, most erről vagy megegyezel a gyermekeiddel, vagy perelhetsz érte. A haszonélvezetet viszont gond nélkül megkapod.

Anna1949 # 2014.10.16. 20:50

Kedves Kovács Béla Sándor és manya1973, Mindkettőjüknek köszönöm szépen a választ.Nem mondom,hogy nagyon boldog lettem tőle.Van két felnőtt gyermekem,akkor ha jól értettem a 2 gyermek lesz a tulajdonos és számomra a haszonélvezet örökölődik.1971 ben házasodtunk.felneveltünk 2 gyönyörű gyermeket.Építkeztünk,és ez maradt a végén,mert nem voltam erőszakosabb.Hát nagyon át kell gondolnom,hogyan tovább.Mivel férjem után csak adóság maradt,nem túl rózsás jövőnek nézek elé. Még azt szeretném kérdezni,kell-e előre jelezni a haszonélvezeti igényt a Közjegyzőnek,vagy ez automatikusan intéződik?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.16. 19:57

Az utóbbi esetben az ingatlan ági vagyon, az örökhagyó szülei öröklik, és az özvegy akkor is csak haszonélvezetet kap.

manya1973 # 2014.10.16. 19:52

Tisztelt Anna!
Ha van gyerek, vagy férje szülei akkor haszonélvezetet örököl, ha nincs leszármazó vagy szülő sincs, akkor egyedül örököl. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.16. 18:48

haszonélvezet

Anna1949 # 2014.10.16. 08:26

Tisztelt Fórum!
Ez év nyarán elhunyt a férjem!Egy panel lakásunk volt amibe közösen éltünk évtizedek óta!A lakás a férjem nevén volt.A szülei vásárolták meg annak idején amikor a honvédség eladta az ingatlanait.Az lenne a kérésem ez esetbe mi az ami törvény szerint megillet?Itt van az állandó bejelentett lakásom.Volt törvény változás ingatlan öröklés ügybe,nem tudom ez,hogyan befolyásolja ennek fényébe az örökösödést!Köszönöm szépen a választ!Üdvözlettel:Anna1949

ObudaFan # 2014.10.15. 22:06

Truzzancs

A gyámhivatal hozzájárulása szükséges. Gyámhivatali számlán már nem kell elhelyezni, de a gyámhivatal aligha fog hozzájárulni, ha nem lát valamilyen biztosítékot arra, hogy megmarad ez a vagyon, elsősorban hogy ingatlanba fektetitek.

ObudaFan # 2014.10.15. 22:05

csicsike90

Önmagában a fák kivágása még az ingatlan rongálásának nem biztos, hogy tekinthető, de ha ennél súlyosabb magatartás lesz, akkor nem ért észben tartani, hogy ha a haszonélvező a dolgot nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, illetve rendeltetését meg nem engedett módon megváltoztatja, továbbá ha a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet, ha tiltakozása nem vezetett eredményre.

Ha nem tudsz megegyezni a haszonélvezővel, akkor csak haszonélvezettel terhelten tudod az ingatlant eladni, úgy meg aligha kell bárkinek is. Ekkor te választhatsz, hogy felajánlod így a részed a hagyatéki hitelezőknek, vagy inkább kifizeted őket.

Truzzancs # 2014.10.15. 20:43

Köszönöm korábbi kérdésemre a választ.

A gyermekek által az anyától örökölt ingatlanok eladásához a Gyámhivatal hozzájárulása is szükséges?
Ha eladásra kerül, az összeget el kell helyezni Gyámhivatali számlán, vagy az apa megkapja, és rendelkezhet vele?

Előre is köszönöm a válaszokat!

csicsike90 # 2014.10.14. 19:50

Pénteken megkaptam a hatósági vègzést mi szerint örököltem egy családi ház tulajdonjog át egészben.
Az özvegy haszonélvezeti jogot örököl.
Nekem ki kell fizetnem ez èv vègéig a temetesi költség felét.vmi elmaradt önkormanyzati tartozast.vizdij tartozast.ill otp factoringot.
A házat szeretném eladni van rá vevő.
A hölgy fel se veszi a telefont.el kezdte a ház gyümölcsös kertjéből kivágniaa fákat nagy értékű fenyőket.
Kérdem èn ehez van e joga?
Hogy tudom megmutatni a házat belülről?
Van e jogom bemenni?
Mi történik ha nem egyezik bele az eladàba és nem tudom teljesíteni a hagyatéki hitelezők kéréseit?
Milyen esetben vitatható az özvegyi jog?

ObudaFan # 2014.10.09. 08:52

Mert itt adásvételről van szó, visszterhes szerződéssel elidegenített vagyon után nem jár kötelesrész. (Ha sikerülne igazolni, hogy ez csak egy színlelt ajándékozás, az más kérdés lenne.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 07:55

Ami a hagyaték megnyíltakor nincs meg, az nem része a hagyatéknak. (Másképpen: azt lehet örökölni, ami az örökhagyó halálakor az örökhagyó tulajdona.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 05:13

Az adásvételi szerződésen, amin eladta a lányának a lakás 50%-át szerepel egy összeg. A kérdés az lenne, hogy a nagyobbik lánya ebből nem örököl semmit?
Megvolt az a pénz az örökhagyó halálakor?

ObudaFan # 2014.10.07. 17:16

A gyerekek örökölnek egymás közt egyenlő arányban, a nagymama haszonélvezete fennmarad.
A haszonélvező hozzájárulása nélkül csak haszonélvezettel terhelten lehet eladni a lakást, ebből következően a tehermentes eladáshoz kell a haszonélvező hozzájárulása is, így annál többet nem lehet mondani, mint hogy annyi jár a nagymamának a haszonélvezetéért, amennyiben sikerül megállapodni egymással. Ha nem sikerül megállapodni, nem lesz eladva az ingatlan.
Ha a haszonélvező a bérleti díjra igényt tart, akkor az az övé.

Truzzancs # 2014.10.07. 15:24

Tisztelt Szakértő!

Édesanyának 2 gyermeke van. Az ingatlannak ő a tulajdonosa, anyukája(nagymama) a haszonélvező.
Az édesanya elhunyt. Ebben a helyzetben hogyan örökölnek a gyermekek? Férj, élettárs nincs, csak két külön élő apuka. A gyerekek lesznek a tulajdonosok, a nagymama pedig marad a haszonélvező? Az apukákat megilleti valami?
Ők fogják nevelni természetesen a gyerekeket.
Eladás esetén milyen hányadra tarthat igényt a haszonélvező?
Ha bérbe adják az ingatlant, akkor a haszonélvezőt illeti meg a bérleti díj, ha jól gondolom.

Előre is köszönöm válaszait!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.17. 10:30

Félreértés ne essék. Nem mondtuk, hogy biztosan nem lehet visszaszerezni az ingatlant. Azt ennyi adatból nyilván nem is tudhatjuk.

bevike # 2014.09.17. 10:26

köszönöm,így már értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.17. 10:13

Azt hittem, elég egyértelmű. Főszabály szerint a szerződésektől nem lehet elállni, nem lehet őket egyoldalúan felbontani. Ha az egyik fél nem teljesít, akkor a másik fél követelheti a teljesítést - de nem nyílik meg az elállási joga.
Az ajándékot szűk körben, szigorú feltételek fennállása esetén lehet visszakövetelni.