Öröklés és haszonélvezeti jog


kissir # 2007.03.17. 14:02

Kedves willow! Köszönöm a tanácsaidat. Sikerült ügyvédet találnom - egy lelkes fiatal ember, aki még 15-én is dolgozik - remélem ügyes is lesz. Õ is ezt tanácsolta, elmondta milyen jogaim vannak, ennek ellenére rendőri segédlettel sem tudtam bejutni a tulajdonomba. A füzesabonyi rendőrkp szerint ők csak jogerős bírói végzés birtokában intézkedhetnek, mivel nekem csak tulajdoni lapom van, azt nem fogadták el. Majd hétfőn a jegyzőnél próbálkozom a birtokvédelemmel. Én egy Heves megyei kis faluban lakom, itt nem szokás hagyatéki leltárt készíteni (az illeték miatt), ez már 4 éve az édesanyám halálakor sem készült. Itt vagyunk most bajban a nővéremmel, hiszen annyira nem jegyeztük meg, hogy mi volt a szüleim tulajdonában. Mostmár kezdem látni az alagút végét a segítségetekkel, reménykedek, hogy mégis csak van igazság.
Mégegyszer nagyon köszönöm a hozzászólásokat, további kellemes napokat kívánok mindenkinek, üdv kissir

willow # 2007.03.17. 11:02

Én azt hiszem hogy ez az a helyzet, ahol nincs mit tenni, muszáj mielőbb ügyvédhez fordulni (nem virtuálishoz, valódihoz!;) mert defacto a fél ingatlan mindenképp a tiétek, -mindenféle terhelés nélkül-, mert afelett az apa halálával a haszonélvezet megszűnt. Ergo az élelmes élettársnak már csak a fél ingatlanon van használati joga, olyan pedig nincs, hogy ne lehetne a fél ingatlan-illetőséget birtokba venni, vagy pénzzé tenni (már ha kell valakinek).
Én a beköltözést látom a legcélravezetőbbnek, mert akkor csak-csak nem fogja olyan jól érezni magát az élettárs, és így talán nyílik majd esély a korrekt megegyezésre.
Ami a végrendeletet és a vagyonleltár körüli visszásságokat illeti, ennek egy ügyvéd símán a végére tud majd járni, ha megbízod. Szerintem ebben az esetben mindenképpen érdemes.

Üdv.

vzoli # 2007.03.16. 10:15

Idáig azt hittem, hogy az emberek általában azért írnak végrendeletet, hogy haláluk esetére tiszta helyzetet teremtsenek, mégha ez a helyzet egyes - hozzájuk rokonsági fokban közel álló - személyek számára nehezen elfogadható is. (Naiv vzoli.)

(Az örökhagyó gyermekeként az ember azzal még megbarátkozik egy idő után, hogy a nem nagyon kedvelt mostohaszülő, mint özvegy volt házastárs jogszabály erejénél fogva haszonélvezeti jogot szerez; viszont azt azért szerintem nehezebb lenyelni, hogy egy élettárs viszonylag rövid ideig tartó együttélés után éppen hogy az örökhagyó akaratából szerez haszonélvezeti jogot.)

Apuka tényleg alaposan bekavart.

A végrendelet tételénél a későbbi per lehetősége (vagy inkább: egyértelműsége) már a végrendelet papírja felett olyan szépen kirajzolódott, mint Belsazar király palotájának falán a Mene, Tekel, Ufarszin.

Ha az örökhagyónak már eleve az volt a szándéka, hogy az élettársát lényegesen kedvezőbb helyzetbe hozza mint a saját gyerekeit (szíve joga; mindenki azt kedvel akit csak akar) : akkor a helyében állva speciel nekem logikusabbnak tűnt volna az, ha az élettársamat egy, a gyermeki kötelesrész(ek) mértékét el nem érő végrendeleti juttatásban részesítem. Pláne, ha az élettárs lakhatása annak saját ingatlana révén biztosított.

Mert ez a helyzet nemcsak a gyerekeknek kényelmetlen, hanem - lett légyen bármilyen rámenős és izmoslelkű - : a volt élettársnak sem lehet egy kánaán; hiszen ez neki is egy bizonytalan helyzet.

Persze, ha az örökhagyó célja az volt, hogy mindenkivel maximálisan kitoljon: ezt száz százalékig sikerült teljesítenie.

Jupiter # 2007.03.16. 09:16

Értem, ezt nem tudtam, de nem árt tudni:-(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.16. 09:10

Haszonélvezet szerződésben és végrendeletben is adható. Itt persze, csak az ingatlan 1/2 tulajdoni hányadára.
Apuka alaposan bekavart.

Jupiter # 2007.03.16. 07:12

Állj, nekem valami nem tiszta. Ha az apátok élettársa volt, akkor hogyan adhatott neki halálig szóló haszonélvezeti jogot? Maximum a saját haláláig adhat ilyet, de az élettárs haláláig szerintem nem.
Ha össze is házasodtak, akkor jár az özvegyi haszonélvezet, de az más tészta.

kissir # 2007.03.16. 04:54

Köszike az ötletet, ezt fogom tenni. De mi van a lekötött betétekkel - új kérdés. Most derült ki, hogy már édesanyánk halálakor is megvoltak, csak apu nem vallotta be a hagyatéki tárgyaláson.
Másik kérdésem, ha beköltözök az egyik szobába, de a konyha és a mellékhelységek közös használatúak, használhatom az edényeket?
3. kérdés: az élettársal közösen vett tárgyak tekintetében kérhetünk-e vagyonmegosztást, vagy azokkal mi lesz. Az ajándékok tekintetében természetesen nincs semmiféle követelésünk!
4. Kérhetem-e a boncolási jegyzőkönyvet, mert apám súlyos agyvérzést kapott, és mivel az özvegy tudott a végrendeletről, neki érdekben állt, hogy nem értesítette időben az orvost. Köszike előre is mindenki segítségét!

monalisa1 # 2007.03.15. 23:32

Jut eszembe, hogy azt a végrendeletet - már ha van róla másolat a kezetekben - meg kellene mutatni egy ügyvédnek: hátha talál benne olyant aminek alapján megtámadható az apai haszonélvezeti ajándékozás. (Ha "ingyen" kapta a nő akkor is csak kellett illetéket fizetnie - vélem -, szóval fizetett-e egyáltalán?)

Ha esetleg butaságot írtam, a jogászoktól bocs...

monalisa1 # 2007.03.15. 23:19

Édesapátok halálával az anyai részen lévő holtig tartó haszonélvezeti jog megszűnt, így a testvéreddel a háznak TÉNYLEGESEN a fele tulajdonosai lettetek - ha jól írom.

Jelensétek fel bírtokháborítás címén!

Kettőtök közül amelyikőtök jobban bírja cérnával cuccoljon be az egyik szobába., vélem az esetleges albérlőt a nő a viselkedésével hamar
távozásra bírná...

Peres úton ki lehet kényszeríteni az ingatlan kényszer értekesítését, bár ez általában jelentős vagyoni értékvesztéssel jár.

Az apai ajándékozási bőkezűség ellen nem lehet tenni semmit.

kissir # 2007.03.15. 22:31

Hogy feldobja a talpát?
Valaki azt tanácsolta, költözzünk be az egyik szobába, mivel 3 szoba van, vagy adjuk ki albérletbe. Ez működhetne? Félreértés ne essék, ez az ingatlan a szüleim munkájának a gyümölcse. Az édesanyám 70 éves koráig dolgozott, olyan tiszta volt mint a patyolat. Mióta az új asszony van a háznál, penészesek a falak, a ruhák a szekrényben, mocsok van mindenütt. Az apám mosott, főzött, elhalmozta az asszonykát arany ékszerekkel, ajándékokkal. Mi a nővéremmel semmit nem kaptunk az édesanyánk után, azonkívül, hogy a nevünkre került a 1/2 ház és fizethettük az illetéket!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.15. 21:53

Szurkoljatok.

kissir # 2007.03.15. 21:18

Sos segítséget szeretnék kérni! Édesanyám 4 éve halt meg, a nővéremmel örököltük az ingatlanuk felét. Apám két éve élettársát, akinek saját ingatlana is van, bejelentette a házba, és végrendelkezett, holtig tartó haszonélvezetet adott neki. Apám most meghalt, az özvegy lobogtatja a végrendeletet és nem enged be a saját tulajdonunkba! Felajánlottuk neki a megváltást, de nem kell neki, holtig ott akar lakni. Mit tehetünk?

ObudaFan # 2007.03.14. 19:01

Attól, hogy van nyugdíja, még kérhet tartást.

Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhetô házastársa sincs.

A gyermek a szülô érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülô tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

A tartásra jogosultat rokonai közül elsôsorban leszármazói kötelesek eltartani.

Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné.

vzoli # 2007.03.14. 17:47

Gondolom, hogy ezek jöhetnek számításba a volt (átiratott) anyai rész tekintetében:

Ajándék visszakövetelése (Ptk. 582. §) :

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(582)B(1)#xcel

Ajándék visszakövetelésének eseteihez fűzött magyarázatok:

http://www.magyarorszag.hu/…0060627.html#…

(Mindkettőnél meg kell várni, amíg az oldal teljesen betöltődik!)

Szigorúan jogi értelemben pusztán haszonélvezőként az édesanyának biztos nincsen köze az adásvétel megkötéséhez; kezdeményezésének kötelező ereje nincs a tulajdonosra nézve.

A haszonélvezet viszont az egész lakáson az övé, így ha akarja: akár élete végéig megakadályozhatja a tulajdonost a tulajdona használatában. Tehát jó alkupozícióban van.

Ha az ember eltekint a családi kapcsolatoktól, és az ügyet ügyként és nem családi problémaként kezeli, akkor szerintem a tulajdonosnak azt kell mérlegelnie, hogy egyrészt mennyire komoly a haszonélvező azon szándéka, hogy nem-értékesítés esetén élni fog a kizárólagos használat jogával, másrészt mennyire komoly a haszonélvező ajándék-visszakövetelési szándéka, és ha valóban komoly: van-e olyan PTK.-beli esete az ajándékvisszakövetelésnek (582. %), amelyre a haszonélvező alappal hivatkozhat; harmadrészt ha bármelyik (vagy mindkét) szándék komoly, akkor az eladási árból a haszonélvezőnek a haszonélvezetről lemondás ellenértékeként fizetett összeg levonása után fennmaradó forint-összeg milyen arányban áll a másik lehetőséggel: a haszonélvezettel terhelt ingatlan - vagy esetleges sikeres ajándékvisszakövetelés esetén ingatlanrész - (nyilván piaci áron aluli) eladása után befolyó árával. Mert ez is egy lehetőség, és ha a haszonélvező túl sokat követel az eladási árból: akár előállhat egy olyan szituáció is, hogy ez a kedvezőbb.

nyusz66 # 2007.03.14. 16:54

Rosszul tudom, hogy CSAK a tulajdonos dönthet az eladás mellett? A haszonélvező pedig vagy lemond a haszonélvezetéről, és megkapja annak ellenértékét a vételárból, vagy marad, és akkor terhelten tudja csak eladni a tulajdonos.

Li_liom # 2007.03.14. 13:35

Elfelejtettem írni, hogy Anyu kezdeményezte az eladást, most is akarja, de a 10 millót kéri az árából.

Üdvözlettel: Li_liom

Li_liom # 2007.03.14. 13:33

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszait!

Anyunak van nyugdíja, bár nem tudom mennyi, de a minimális, ha van ilyen biztosan. Jelenleg is a saját pénzéből él, a villanyszámlát és a fele telefondíjat fizeti, a többit én. Ha van saját nyugdíja, akkor is kötelezhet a bíróság tartásra? Na meg Õ akar/akart külön költözni nem én.

Olyan kikötései vannak, hogy 10 milliót kér a vételárból, mert Õ másfélszobás lakást akar, oda pedig majd albérlőket, ami marad az legyen az enyém..... :-(

Ha vissza is követelné az Õ általa átadott fele tulajdont (soha nem kértem, szerződéskötéskor láttam meg, hogy így íratta), milyen címen, vagy milyen indokkal? Csak úgy, hogy mégis meggondolta magát?

Köszönettel, Üdvözlettel: Li_liom

ObudaFan # 2007.03.13. 15:52

Nem örökölheti, a haszonélvezet legkésőbb a jogosult halálával megszűnik.
Nem adható el, nem adható át. A gyakorlásának jogát viszont annak időtartamára át lehet engedni.
Kérhet, olyan mértékűt, ami - a többi tartásra kötelezhető rokon szóbajöhető tartását is figyelembe véve - elégséges lehet az ő megélhetéséhez.
Azt a részt követelheti vissza, amit ő adott, illetve a lakás eladása esetén a vételárból a rá jutó részt.
Mivel az ő hozzájárulása nélkül csak haszonélvezettel terhelten lehet eladni az ingatlant, csak a haszonélvezetre tekintettel nem követelhet semmit, ha nem járul hozzá az eladáshoz.

Li_liom # 2007.03.13. 15:40

Sziasztok Kedves Mindenki!

Kérdezni szeretnék pár dolgot, mert gondban vagyok Anyukámmal, remélem csak átmeneti vita köztünk, de azért szeretném ha kicsit konyítanék a dologhoz.

  • örökölheti-e valaki a haszonélvezeti jogot, ha igen, ki?
  • eladható-e a haszonélvezeti jog, vagy átadható-e?
  • kérhet-e tőlem szülői tartásdíjat, vagyis csak tőlem, amikor 2 gyermeke van és ez milyen mértékű lehet?
  • Apukám, még a halála előtt nekem ajándékozta a fele házrészt, majd Anyu is rám íratta az ő részét, de a haszonélvezet az egész lakáson az övé, most visszakövetelné azt a részt, amit Apu nekem ajándékozott. Megteheti? Ketten vették az előző lakást, Apuval együtt vették fel a hitelt rá, Anyu igényelte meg, majd elváltak és ekkor ajándékozta nekem Apu az Õ részét.
  • Ha eladjuk a lakást, amiben most lakunk, mennyit követelhet tőlem Anyu a lakás árából?

Elnézést a sok kérdésért!

Nagyon köszönöm előre is!

trask # 2007.02.22. 06:45

Köszönöm a tájékoztatást azt hiszem nem vagyok könnyű helyzetben:(

_Lala_ # 2007.02.21. 17:18

Kérdésem az hogy ők továbbra sem tudnak semmit tenni az ingatlannal az én beleegyezésem nélkül?

Akik vonatkozásában lemondtál, azok azt csinálnak a saját részükkel, amit akarnak (használhatják, bérbeadhatják, eladhatják, elcserélhetik, elajándékozhatják) - míg amelyik részre fennmarad a haszonélvezet, ott a tulajdonos csak a haszonélvezet fennmaradása mellett adhatja/ajándékozhatja el - így pedig nyilván nem sokat ér, mivel a használat és a hasznosítás joga marad a haszonélvezőé.

ObudaFan # 2007.02.21. 17:13

Bizony, és jelen esetben a haszonélvezet csak 2/5 mértékű használatot fog így engedni, a 3/5 után - ha az egész ingatlant használni akarod - többlethasználati díjat kérhetnek az arra jutó tulajdonosok, vagy követelhetik, hogy használhassák ilyen mértékben az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.21. 17:10

Csak a pontosság kedvéért: az is eladhatja a tulajdonrészét, akiét haszonélvezet terheli. Csak ő a teherrel együtt.
Nem mellesleg: annak a gyakorlati jelentősége, hogy a haszonélvezet egy ingatlan egészét terheli-e vagy csak egy meghatározott eszmei hányadát, abban van, hogy a haszonélvezettel nem terhelt hányadok tulajdonosai ugyanúgy birtokolhatják, használhatják, hasznosíthatják az ingatlant, mint a haszonélvező. Szóval csak óvatosan azzal a lemondéssal - már ha az általad lakott ingatlanról van szó.

ObudaFan # 2007.02.21. 16:56

Az a tulajdonos, akinek a tulajdoni hányadát terheli a haszonélvezet nem. Akiét nem terheli, az akár el is adhatja a saját részét.

trask # 2007.02.21. 06:49

Az a 2/5 rész az én két kiskorú gyerekeimé lenne.A férjemnek első házasságából volt 3 gyerek és ők szeretnék ha lemondanék az özvegyi jogomról a rájuk eső részen.Kicsit bonyolult.Kérdésem az hogy ők továbbra sem tudnak semmit tenni az ingatlannal az én beleegyezésem nélkül?