Öröklés és haszonélvezeti jog


Htiarw # 2007.01.17. 06:22

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Édesanyám háza, az én és a testvérem nevén van, de édesanyámnak haszonélvezeti joga van rá. A kérdésem arra vonatkozik, hogy az édesanyám nevén lévő közüzemi számlák nem fizetése esetén, milyen következményekkel kell számolnunk. Én és a testvérem máshol lakunk, de aggaszt minket, hogy anyánk nemtörődöm életvitele miatt, esetleg nekünk kell fizetni illetve ráterelhetik e a házunkra a tartozást? Holott nem is élünk benne.

Segítségét, előre is köszönöm.

b_ágnes # 2007.01.17. 00:30

Sziasztok!

Sajnos már megint itt vagyok :(
Már töbször kérdeztem és a válaszokat nagyon köszönöm!

Sajnos nem alakulnak jól a dolgok édesanyámmal:(
Előzmény: enyém a 100%os tulajdon, édesanyámé a haszonélvezet.

Ma kizárt a lakásból, azt mondta lecseréli a zárat is holnap, albérlőt fog fogadni én meg takarodjak - az ő szavaival élve -a lakásból. Na de hova menjek? Nekem nincs másik lakásom. Jan. 02-val a munkahelyem is ugrott, csődbe ment a cég :(
Sajnos nincs pénzem, mindent, amim volt beletettem ebbe a lakásba, amikor megvettük együtt.
Mit tehetek? Mikor kell elhagynom a lakást? és akkor is el kell hagynom, ha nincs hova és miből? Hajléktalan szállóra kellene mennem?
Kérem segítsetek! Teljesen el vagyok most már keseredve, de tudom ez nem segít rajtam:(

Előre is köszönöm!


b_ágnes

ObudaFan # 2006.12.11. 17:48

Az özvegyi jog korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékû lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
A házastársat a megváltásra kerülô vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzônél kell kérni.

monalisa1 # 2006.12.11. 14:26

És olvassad el amit ObudaFan lentebb írt a haszonélvezettel kapcsolatban.

monalisa1 # 2006.12.11. 14:24

A mostohád a haszonélvezetre törvényesen szerzett jogot, így azt megtámadni egy jogvitával vélem kidobott pénz lenne...

Korlátozni ebben a jogában meg egyáltalán nem lehet!

monalisa1 # 2006.12.11. 14:21

A törvény szerint a holtig tartó haszonélvezet 42-50 éves korig 40% vagyoni értélet képvisel.

Ez van.

Legfeljebb engedhet belőle, de NEM köteles méltányosságot alkalmazni.

rea72 # 2006.12.11. 14:12

Sziasztok !

Abbban az ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy édesapám után 1/6 részben örököltem egy ingatlant, amin a mostohaanyám haszonélvezeti joggal bír, de itt sohasem lakott.
Most azzal állt elő,hogy követeli a részének kifizetését.
Kérdésem: Kell-e neki fizetnem, megtámathatom-e a haszonélvezeti jogát, ill. korlátozhatom-e ezt a jogot ? És ez miben áll- pl. ő 48 éves, s így a részem 40%-át vinné.lehet-e csökkenteni ezt a százalékot?

Köszönöm

ObudaFan # 2006.11.30. 19:17

Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti.
A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvezô e jogokkal nem él.

A használat jogánál fogva a jogosult a dolgot a saját, valamint együttélô családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használhatja és hasznait szedheti.

sajtisajt # 2006.11.30. 19:12

Köszönöm a válaszát, de szeretném megkérdezni, hogy a használat és a haszonélvezeti jog között mi a különbség?

ObudaFan # 2006.11.29. 20:03

Kérni nem kérhet haszonélvezeti jogot, de ilyen megállapodás születhet a felek között. Tehát ha a többiek akkor hajlandóak lemondani örökrészükről, ha használati, vagy haszonélvezeti jogot kapnak, és a le nem mondók ebbe beleegyeznek, akkor az egyezség érvényes lesz. Mindenesetre inkább a használat lenne a reális, mint a haszonélvezet, hogy a tulajdonosok is bent lakhassanak azért a haszonélvezők hozzájárulása nélkül.
Önmagában a süketnémaság nem gond, ha az egyezség a közjegyző előtt születik, képviselő sem szükséges. Esetleg egy jeltolmács indokolt lehet.

sajtisajt # 2006.11.28. 18:30

Üdvözletem!

Idén májusban meghalt a nagymamám, aki után 5 gyereke örököl. Két gyereke sokáig vele együtt lakott és közülük az egyik kb. 5 éve elköltözött tőle. A másik három testvér lemondana az örökségről, de persze egyéb lehetőségek is felmerültek a fejekben. Pl. hogy mindenki tartsa meg az örökrészét, hogy bármikor "haza" tudjanak menni. Vagy lemondanak az örökrészről, de haszonélvezeti jogot szeretnének. A kérdésem a következő: Kérhet-e haszonélvezeti jogot az örökös? Nagybátyám süketnéma, az ő képviseletében ki jár el? (Van egy nagykorú gyermeke, aki nem fogyatékos.)
A válaszokat előre is köszönöm.