kapcsolt vállalkozás - e?


Rexor # 2018.01.24. 09:46

"Nem kell új tulajdonos, elég ha a cégek szavazati arányán változtatnak, úgy hogy senkinek sem legyen nagyobb szavazati aránya 49%-nál."

Ezt mégis hogy oldanád meg két tulajdonos esetén? Valahogy nem jön össze a matek :).

Egyébként ez a lényeg:

(1) Többségi befolyás az olyan kapcsolat, amelynek révén természetes személy vagy jogi személy (befolyással rendelkező) egy jogi személyben a szavazatok több mint felével vagy meghatározó befolyással rendelkezik.

(2) A befolyással rendelkező akkor rendelkezik egy jogi személyben meghatározó befolyással, ha annak tagja vagy részvényese, és

  1. jogosult e jogi személy vezető tisztségviselői vagy felügyelőbizottsága tagjai többségének megválasztására, illetve visszahívására; vagy
  2. a jogi személy más tagjai, illetve részvényesei a befolyással rendelkezővel kötött megállapodás alapján a befolyással rendelkezővel azonos tartalommal szavaznak, vagy a befolyással rendelkezőn keresztül gyakorolják szavazati jogukat, feltéve, hogy együtt a szavazatok több mint felével rendelkeznek.

(3) A többségi befolyás akkor is fennáll, ha a befolyással rendelkező számára az (1)-(2) bekezdés szerinti jogosultságok közvetett befolyás útján biztosítottak.

(4) Közvetett befolyással rendelkezik a jogi személyben az, aki a jogi személyben szavazati joggal rendelkező más jogi személyben (köztes jogi személy) befolyással bír. A közvetett befolyás mértéke a köztes jogi személy befolyásának olyan hányada, amilyen mértékű befolyással a befolyással rendelkező a köztes jogi személyben rendelkezik. Ha a befolyással rendelkező a szavazatok felét meghaladó mértékű befolyással rendelkezik a köztes jogi személyben, akkor a köztes jogi személynek a jogi személyben fennálló befolyását teljes egészében a befolyással rendelkező közvetett befolyásaként kell figyelembe venni.

(5) A közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett tulajdoni részesedését vagy szavazati jogát egybe kell számítani.

dobozgep # 2018.01.24. 09:14

T. Jogi fórum,

A kérdésem a következő lenne:

Petinek és Pistinek van több kft.-je, mindegyik kft.-ben Petinek 70%-os, Pistinek 30%-os tulajdoni hányada van. Az ügyvezető minden cégnél különböző ember. Így ezek a vállalkozások, kapcsolt vállalkozások!

Peti és Pisti szeretné megváltoztatni a helyzetet, szeretnék elérni, hogy ne legyenek ezek kapcsolt vállalkozások.

Két tanácsot kaptak az ügyben:
a, Be kell hozni a cégbe, még egy tulajdonost, hogy egyik tulajdonosnak se legyen 49%-nál nagyobb tulajdonrésze. Tehát ha mindegyik cégben megváltozik a tulajdonosi szerkezet a következőre, Peti 40%, Pisti 30 % és Kati 30% ( mint új tulajdonos ), akkor ezek a cégek már nem lesznek kapcsolt vállalkozások?

b, Nem kell új tulajdonos, elég ha a cégek szavazati arányán változtatnak, úgy hogy senkinek sem legyen nagyobb szavazati aránya 49%-nál. Lehetséges-e úgy változtatni a szavazati arányt ( mondjuk az ügyvezetőnek adni szavazati százalékot ), hogy a tulajdoni hányad nem változik? Ha igen, akkor ez megoldás-e arra, hogy ne legyenek a cégek kapcsolt vállalkozások?

nonolet # 2017.10.01. 15:18

Igen, kapcsolt.

rattata # 2017.10.01. 13:01

Sziasztok!
Van egy KFT, amiben ügyvezető, és harmadrészben tulajdonos vagyok.
Ha a feleségem aki gyesen van (máshol van a "főállása"Ö, alapítana egy KATA-s EV-t és bedolgozna a kft-nek, ebben az esetben ez kapcsolt vállalkozásnak minősül vagy nem minősül annak?
Köszönöm...

mira0120 # 2017.03.07. 10:22

Lehet hogy nem vagyok tisztában a fogalmakkal. Elnézést !

Ezért pontosítok az érthetőség kedvéért.

Az említett igazgató részt vesz ugyan a Zrt. igazgatósági ülésein, de szavazati joga nincs. Egy kisebb összeggel (elhanyagolható) részvényes, de nem igazgatósági tag, csak meghívott.

Rexor # 2017.03.07. 09:32

"A Kft. megbízott ügyvezetője a Zrt-ben nem vezető tisztségviselő."

Az előbb ezt írtad:

"A Kft. ügyvezetője pedig a Zrt. egyik igazgatója lesz."

Most akkor melyik?

mira0120 # 2017.03.07. 09:11

A Kft. egyszemélyes.
"A taggyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben a tag írásban határoz és a döntés az ügyvezetéssel való közléssel válik hatályossá.
A legfőbb szerv hatáskörét a tag gyakorolja." ...
"A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el."...

A Kft. megbízott ügyvezetője a Zrt-ben nem vezető tisztségviselő.
Az 1 személyes Kft. alapító tagja viszont a Zrt. vezérigazgatója.

Rexor # 2017.03.07. 08:17

Előfordulhat, hogy kapcsolt vállalkozási viszony alakul ki az ügyvezetőségre tekintettel, de erre a kapott infók alapján nem lehet válaszolni. Így szól a jogszabály:

"az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg"

Tehát a kérdés, hogy megvalósul e az üzleti/pénzügyi politikára a vonatkozó "döntő" befolyásgyakorlás.

Önmagában a kamatmentes kölcsön kapcsolt vállalkozások között sem katasztrófa, feltéve, hogy az adóalapot növelik a Zrt-nél a piaci kamattal.

Margó1959 # 2017.03.06. 22:44

mira0120 a kapcsolt vállalkozás felelős megítélése úgy gondolom, hogy nem egy ilyen fórumtól várható el. Hiszen a felelősség nem számon kérhető akkor sem ha hülyeséget írnak le. Mivel Zrt-ről van szó, ott van könyvvizsgáló az biztosan felelősen elbírálja.
Ugyanakkor a leírt tényekből a kamatmentes kölcsön már akkor is bukta, ha nem kapcsolt vállalkozásról van szó. Azt a NAV nem díjazza.
A bérmunka számlázása mindenképpen piaci áron kell történjen, kapcsolt vállalkozásnál "csak" a transzferárat kell dokumentálni, ami annak a bizonyítása, hogy másnak is ugyanannyiért dolgoznak, vagy dolgoztatnak.
Hogy a beruházás "besegítés" mit jelent, azt már nem is kommentálom.

mira0120 # 2017.03.06. 19:14

Tisztelt Szakértők !

Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e ?

"A" és családtagjai kb. 25 % részvénytulajdonnal rendelkezik egy Zrt-ben, ahol ő a vezérigazgató.(A részvények 40 %-ot birtokló tulajdonosaival - a sajátjával együtt - együttműködési megállapodása van. Másik 40 %-nyi részvény külföldi befektetőé.)
"A" alapít egy Kft-t ahol ő lesz a tulajdonos. A Kft. ügyvezetője pedig a Zrt. egyik igazgatója lesz.
A Zrt. bérmunkát végez a Kft-nek. Kamatmentes kölcsönt nyújt és a beruházásokba is "besegít" ?

Sürgős !!!

Előre is köszönöm !

Midike # 2015.01.14. 19:18

T. Jogi fórum,

Egy Bt és Kft vonatkozáásban szeretnék kérdezni a kapcsolt vállalkozásra vonatkozóan:

A két cégben a férj elnevezés ugyanazon személyt jelöli.
A bt-ben a beltag a férj, kültag az apja, vagyoni betét mértéke: 50-50 %, az ügyvezető a Bt-ben a Beltag- azaz a férj - itt 100 % -ban ő az ügyvezető.

A kft-ben: a vagyoni hozzájárulás 97 % a férjet illeti, 3 % pedig a feleséget, az ügyvezetőségre, a cégjegyzésre és banki tevékenységre mindketten jogosultak - külön külön is mármint a férj és felesége is akkor ez 50-50 % ???? üzletvezetést jelent, ha nincs semmi más részletezve akkor gondolom egyenlő arányú üzletvezetést jelent,
De:

a taggyűlési szavazatok %-a az meg az üzletrész %-a szerinti, azaz 97 % a férjé és 3% a feleségé.

Kapcsolt vállalkozás-e ez a két cég?, ha köztük soha semmilyen üzleti kapcsolat, és értékesítés, számlázás soha nem valósult meg és nem is fog.
A tao és Ptk szerint annak tűnik, bár azt is olvastam, hogy üzleti kapcsoaltban kell állniuk egymással a cégeknek, pontosabbna kkor lenne értelme ebben az esetben.
Illetve azt se értem tisztán, hogy a közeli hozzártozók is beleszámítanak a %-ba értem alatta pl. a Kft esetében az 50-50 %-os ügyvezetői megosztást férj ée feleség között- külön kell venni vagy az is összeadódik?

Hogyan kellene módosítani valamelyik céget vagy mindkettőz hogyha kapcsolt vállalkozásnak számít, hogy ne legyen az?
legyen pl. külsős az ügyvezető? vagy elég lenne ha pl. a Kft-ben csak a feleség lenne az ügyvezető?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget: M.

Thyssen # 2008.07.12. 19:01

Kedves Fórumozók!

Ha egy Bt beltagja és egy egyszemélyes Kft tagja, s mindkettőnek ügyvezetője vagyok, a két cég kapcsolt vállalkozásnak számít-e? (a bt kültagja nem rokonom).

Panka77 # 2008.06.30. 16:49

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.28. 13:28

Nem.

Panka77 # 2008.06.28. 11:52

Sziasztok,

Ha van egy egyszemélyes kft és egy bt, amelyben a kültag az unokatestvére a kft. tulajának, kapcsoltnak számít, ha számláznak egymásnak?
köszi

kata83 # 2007.11.15. 09:51

Ja! A kapcsolt vállalkozási viszony akkor is fennáll, ha az adózó legfőbb szervében az érintett személy nem egyedül, hanem közeli hozzátartozóival közösen rendelkezik a szavazatok több mint felével, illetve akkor is fennáll, ha az érintett személy közeli hozzátartozójával együtt jogosult az adózó vezető tisztségviselői, felügyelőbizottságának tagjai többségének a kinevezésére vagy leváltására. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyenes ágbeli rokon (például gyerek, unoka, szülő, nagyszülő), valamint az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, továbbá a testvér.
Nem írtad, hogy mekkora a tulajdonrészed a Kft-ben. ha 50%-nál nagyobb, akkor biztosan kapcsolt vállalkozásról beszélünk De a többi feltételt is meg kell nézned!

kata83 # 2007.11.15. 09:46

A Tao-tv. rendelkezései szerint kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn az adózó és valamely más személy között, ha az adózó kapcsolt vállalkozási viszonyban van azzal a magyar vagy külföldi jogszabály alapján létrejött jogi személlyel, jogi személyiséggel nem rendelkező társas céggel, személyi egyesüléssel vagy egyéb szervezettel, amelyben az adózó a Gt. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával közvetlenül vagy közvetve többségi irányítást biztosító befolyással rendelkezik.
Ezt a Ptk. többségi befolyásra előírt rendelkezésének megfelelő alkalmazásával lehet eldönteni.A Ptk. szerint többségi befolyás akkor áll fenn, ha egy természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a továbbiakban együtt: befolyással rendelkező) egy jogi személyben a szavazatok több mint ötven százalékával vagy meghatározó befolyással rendelkezik.
Meghatározó befolyás akkor áll fenn, ha a személy a jogi személynek tagja, illetve részvényese, és

  • jogosult e jogi személy vezető tisztségviselői vagy felügyelőbizottsága tagjai többségének megválasztására, illetve visszahívására, vagy
  • a jogi személy más tagjaival, illetve részvényeseivel kötött megállapodás alapján egyedül rendelkezik a szavazatok több mint ötven százalékával.
zeegha # 2007.11.15. 04:49

Bt. (kül)tagja és alkalmazottja egyben tulajdonrészes egy kft-ben. Egyikben sem vezető tisztségviselő (Mi számít annak?) - csak a mindkét cégben való érdekeltség nyilvánvaló.
Ebben az esetben, amennyiben egymásközt számláz a két cég, kell-e az államilag meghatározott piaci árat alkalmazni, mint a kapcsolt vállalkozások esetében? Illetve ez kapcsolt vállalkozásnak számít?