Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


alapítvány létrehozása

tűzmadár # e-mail 2013.06.26. 17:47

Alapítvánnyal kapcsolatban szeretném kérdezni: egy alapítványban a kuratórium elnöke vagyok és az alapító most egy másik kuratóriumi tagot szeretne elnöknek. Megteheti a hozzájárulásom nélkül? Ha igen, akkor ugyanúgy kell az alapító okiratot módosítani?
Azt olvastam valahol hol nagyon meg kell gondolni az alapítványnál, mi kerül az alapító okiratba, mert nagyon nehezen változtatható.

ObudaFan # e-mail 2013.05.29. 22:05

Esetleg nonprofit gazdasági társaság megfelelő lehet szerintem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

xMiki # e-mail 2013.05.29. 21:24

Akkor mi a megfelelő forma? 4 fiatal felnőtt (2 tanár, 1 főiskolai tanuló és 1 közgazdász) EU programok keretében külföldi önkénteseket hozna magyar iskolákba / magyar önkénteseket vinne külföldi iskolákba.

Ha jól tudom, az egyesülethez min. 10 ember kell, mi négyen vagyunk.
Egy gazdasági társaságnál pedig a profitszerzés a cél, itt pedig az önkéntes csereprogramok. Ezek megszervezése rengeteg munkával jár napi szinten. Jó lett volna, ha az alapító, aki ért hozzá, szívesen is csinálná részt tudott volna venni ebben. De ez alapján úgy néz ki, hogy egy szerződött munkaerőt kell alkalmazni,napi 4 órában, aki sokkal drágább lesz és kockázatosabb is az első 1 év túlélése szempontjából.
A válaszaikat olvasva teljesen elbizonytalanodtunk, hogy belevágjunk-e egyáltalán. Egyébként megdöbbentő, hogy mennyire szubjektív ennek az egésznek a szabályozása. Nem arról van szó, hogy ebből akarunk meggazdagodni, de szomorúnak találom, hogy nem lehet az elvégzett munkát kompenzálni

ObudaFan # e-mail 2013.05.29. 16:04

Vagy a gazdasági társaság. Mert ha valaki jövedelmet szeretne magának, arra igazából az a megfelelő forma. Biztosan nem az alapítvány.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.05.29. 14:08

Kis, induló alapítványok esetében ez nehézségeket okoz a működésben,
A problémát nem a szabályozás okozza, hanem az alkalmatlan eszköz választása. Például alapítványt csinálnak egyesület helyett. Vagy fordítva.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2013.05.29. 12:54

Tehát ebből az adódik, hogy alapítvány képviselője gond nélkül lehet az alapító

Egyre inkább az a bírói gyakorlat, hogy nem lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

xMiki # e-mail 2013.05.28. 20:22

Tiszte Obudafan és Kovács Béla Sándor,
Ismételten köszönöm a választukat! Tehát ebből az adódik, hogy alapítvány képviselője gond nélkül lehet az alapító, csak juttatást nem kaphat a munkájáért. Az erősebb ellenőrzés nem lenne gond, csak úgy gondoltuk, hogy mivel az alapítónk aktívan, akár napi több órát dolgozott volna a pályázatírásokon, a projektek kivitelezésén, siker esetén kapott volna tiszteletdíjat, valamilyen formában, akár mint szerződött munkaerő vagy mint tiszteletdíj.. De ha jól értem akkor, ha valaki dolgozni is akar és ezért egy racionális, megfelelően alátámasztott, igazolt, a kuratórium által megszavazott tiszteletdíjat várna el, akkor az ne legyen alapító. Őszintén nem értem ebben a logikát. Kis, induló alapítványok esetében ez nehézségeket okoz a működésben, de ha ez így van, akkor sajnos nincs mit tenni.
Az elfogadó nyilatkozatnál pont a hiánypótlást akartuk elkerülni, ezért kérdeztem meg. Már mindent végignéztünk, de egyszerűen nem találunk egy megfelelő mintát, de ezek szerint nem fogjuk megúszni.
Tisztelettel,
Miki

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.05.27. 17:48

Láttam már büntetőítéletet, amelyben hasonló tényállás mellett marasztalták a terheltet. Mert ha a Ptk. nem is tiltja, könnyen a Btk.-ba ütközhet.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2013.05.27. 16:28

A jelenlegi Ptk. még nem zárja ki egyértelműen az alapítónak adható juttatást, de szerintem minimum nem szerencsés és minimum erősebb ellenőrzésre sarkallja az egyes ellenőrző hatóságokat.

Komolyabb szerződéskötésnél az alapítvány képviselőjének a képviseleti jogát ellenőrizhetik, ez pedig címpéldány nélkül nehezen képzelhető el.

Az elfogadó nyilatkozatnak általában elég annyit tartalmaznia, hogy elfogadja a kijelölését és nincs vele szemben összeférhetetlenségi ok, de ha az adott bíró/titkár szeretne valamit, majd jelzi a hiánypótló végzésben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

xMiki # e-mail 2013.05.24. 22:49

Tisztelt totika69 és Obudafan!

Nagyon szépen köszönöm válaszaikat! Nagyon nagyra értékelem az itt végzett díjmentes segítségnyújtásukat.

Az előző válaszához kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy mire gondolt, amikor azt írta, hogy a működéshez szükség lehet az alapító aláírási címpéldányára.

Bármennyit kerestem nem találtam mintát a kuratórium tagjainak elfogadó és összeférhetetlenségi nyilatkozatára. Szeretném megkérdezni, hogy milyen törvényi hivatkozásokat és milyen kötelező elemeket kell tartalmaznia.

Az előző üzenetem 3. kérdését szeretnénk specifikálni egy konkrét példával: Alapítványommal önkénteseket küldenénk ki az EU által szervezett mobilitási projektekbe. Mivel ennek a lebonyolítása rengeteg munkával jár, ezért minden sikeres projekt után egy adott összeggel jutalmaznánk a szervezőt. Ez az összeg a projekt nagyságát függne, és nem pedig a szervező személyétől. Kaphat-e így juttatást az alapító?,

Tisztelettel,
Miki

ObudaFan # e-mail 2013.05.23. 12:08

5. Az alapításhoz nem szükséges, de a működéshez szükséges lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

totika69 # e-mail 2013.05.22. 14:43
  1. Mindig kell
  2. közhasznú esetén 5 milla felett. Könyvvizsgáló passz.

3.passz.
4.igen kell. Igen mindig kell módosítani.
5. nem.

Itt nézz szét Nagyon hasznos. http://www.nonprofit.hu

xMiki # e-mail 2013.05.17. 22:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésekben:

  1. Egy közhasznú alapítványnak kell-e közhasznúsági jelentést írnia, vagy az csak a kiemelten közhasznú alapítványoknak szükséges, ha el elkészül ezt kinek és mikor kell leadni?
  2. Milyen esetekben kell egy alapítványak felügyelő bizottságot létrehoznia, illetce könyvvizsgálót alkalmaznia?
  3. Az alapítvány egy 4 tagú kuratóriumból áll, aminek egyik tagja az alapító, a másik 3 pedig az alapítótól független kurátor. Az alapítvány tevékenységének 90%-át (pályázatírás, operatív teendők, adminisztrációs feladatok, könyvelés) ez a 4 tag látja el. Ezen feladatok ellátásáért kaphatnak-e juttatást az alapítvány vagyonából (leginkább az alapító a kérdéses), és ha igen akkor milyen feltételeknek kell teljesülnie, milyen dokumentáció szükséges hozzá? Alkalmazotti jogviszony nem áll fenn. Kell-e járulékot fizetni a juttatások után, vagy csak el kell könyvelni költségként?
  4. Az interneten látott mintákban az alapító okiratban minden esetben név szerint szerepeltek a kuratóriumi tagok. Azt szeretnénk megtudni, hogy ez kötelező-e. Attól tartunk, hogy ha szerepeltetjük az alapító okiratban, akkor változás esetén minden alakalommal új allapító okairatot kell beadnunk a bíróságra.
  5. Az alapításhoz szükséges-e küzjegyző által hitelesített aláírási címpéldányt készíteni az alapítónak? Illetve bejegyzés után az alapítvány képviselőinek kell-e készíttetni.

A válaszát előre is köszönöm.

Őszinte tisztelettel,
Miklós

ObudaFan # e-mail 2013.05.13. 22:54

totika69

Egyelőre nem kapnak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2013.05.13. 22:51

elanor6

Kb. 100.000 Ft induló tőke alatt a bíróság biztosan nem fogja nyilvántartásba venni az alapítványt, de a célhoz képest elképzelhető, hogy magasabb összegre is szükség lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

totika69 # e-mail 2013.05.13. 20:38

Közben megtudtam, hogy módosították a civil törvényt és csak 2014 július 01-től lesz elektronikus minden. Így az adószám megkérése is. Eredetileg amúgy 2012 június 30 volt a határidő. De ez nem tudták tartani.

elanor6 # e-mail 2013.05.13. 17:19

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm szépen a gyors választ.

Neten olvastam, hogy az alapítványnak kell legyen alapító vagyona. Ez kötelező? Illetve amennyiben kötelező, milyen összegnek kell lennie?

Köszönöm szépen előre is a válaszát!

totika69 # e-mail 2013.05.11. 22:50

Tisztel ObudaFan

Köszönöm gyors választ.

Még egy kérdésem lenne:

2012.06.30 -tól állítólag a bíróság kéri meg az új szervezet adó és KSH számát, de akkor ebben a NAV tájékoztatóban: http://www.nav.gov.hu/…ak_2013..pdf, miért szerepelhet vajon ez a mondat? "A civil szervezetek a bírósági nyilvántartásba vétel során automatikusan nem kapnak adószámot."

Most akkor hogy is van a gyakorlatban ? Kapnak vagy nem kapnak ?

ObudaFan # e-mail 2013.05.10. 22:34

Ehhez milyen alapítvány kell? (Közhasznú vagy sima?)

Pályázata válogatja, de alapítástól két évig még úgysem tud közhasznú lenni.

Mi az alapítás menete, illetve milyen költségekkel járna?

Költségvonzata nincs, illetve ha szükséges ügyvédi segítség, az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.
Az alapító okiratot, a tisztségviselők elfogadó nyilatkozatát, a székhelyigazolást kell a formanyomtatvánnyal együtt benyújtani a székhely szerint illetékes törvényszékhez.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

elanor6 # e-mail 2013.05.10. 13:42

Tisztelt ObudaFan!

Egy alapítványt szeretnék létrehozni, ami pályázati úton nyert pénzekből valósítaná meg a céljait.

Ehhez milyen alapítvány kell? (Közhasznú vagy sima?)

Mi az alapítás menete, illetve milyen költségekkel járna?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2013.05.08. 15:35
totika69 # e-mail 2013.05.06. 14:34

Tisztelt szakértők.

Bár áttanulmányoztam több oldalt, de nem találtam rá választ ezért meg kérdezem. Alapítvány esetén mikor kötelező vagy ajánlott felügyelő szerv (felügyelő bizottság)létrehozása vagy kijelölése ? Találtam egy szabályt 5 millió forintos bevétel esetén amikor kötelező. De ez csak közhasznú szervezet esetén kötelező. Van más is?

Tisztelettel
totika

ObudaFan # e-mail 2013.05.02. 22:57
Tara95 # e-mail 2013.05.02. 20:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszát. Egy pontosítást szeretnék még megkérdezni:
Ha a 2 alapító tag közül csak az egyik vezető (főnök), akkor is kell a közhasznú alapítványnál a kuratóriumi tagok többségének a "befolyásolhatatlansága", a főnök-beosztott viszony elkerülése?

ObudaFan # e-mail 2013.04.30. 14:01

A tagok többsége nem állhat semmilyen függőségi viszonyban (munkaviszony, családi kapcsolat, bármi), a tagok kisebbsége állhat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/