alapítvány létrehozása


ObudaFan # 2009.04.25. 12:17

Lehet külföldi is a kuratórium tagja, vagy elnöke, de a kuratóriumban többségben kell lenni az alapítótól független személyeknek.

gerixon # 2009.05.13. 09:37

Alapítványt szeretnénk létrehozni, mely keretein belül később, két ország közötti kultúrális, szociális, tudományos együttműködésen alapuló programokat szeretnénk szervezni és a későbbiekben egyfajta bilaterális együttműködést létrehozni pályázatok útján.
Mi a teendő, az első lépéstől az utolsóig érdekelne minden, mert nagyon zöldfülű vagyok ebben a témában. Kihez kell fordulni, mennyi pénzösszegre van szükség...az alapítvány szükséges felépítése, pénzügyek, mi az, amire oda kell nagyon figyelni...minden információra szükségem lenne ezzel kapcsolatban.
Köszönettel!
gerixon@freemail.hu

ObudaFan # 2009.05.13. 09:54

Szerintem olvass vissza, ebben a topicban már többször leírtam az alapítás folyamatát.

gerixon # 2009.05.15. 12:15

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Köszönöm válaszát.

Még lennének kérdéseim:

  1. Mi a különbség közhasznú, nem közhasznú, illetve kiemelten közhasznú alapítványok fogalma között?
  2. Abban az esetben, ha két ország közötti kultúrális, tudományos együttműködést szeretnénk létrehozni, illetve a későbbiekben programokat szervezni akár nagyobb szervezetek, (állami) intézmények bevonásával milyen szervezetet alapítsunk? Alapítványt vagy egyesületet és az (kiemelten) közhasznú legyen vagy sem?
  3. Attól függetlenül, hogy mit alapítunk az alaptőke összege is változik?
  4. Mindkét ország részéről kötelesek vagyunk kuratóriumi tagokat választani, még akkor, is ha ők nem Magyarországon tartózkodnak?

Egyébként alapító tagok lennének én (magyar) és a Férjem (a másik országot képviselve). Jó ez így?

5. Az alaptőkét (min.100.000 Ft) a bankszámlán csak alapítványi célokra lehet felhasználni, tehát kimondottan erre a célra kell számlát nyitni vagy elég csak bemutatni az adott összeget mint garanciát (mint sokszor a tartózkodási engedély megszerzésekor?)

Köszönjük megtisztelő válaszát!

ObudaFan # 2009.05.15. 16:06

Mi a különbség közhasznú, nem közhasznú, illetve kiemelten közhasznú alapítványok fogalma között?

A közhasznúsági nyilvántartásba vételhez a szervezet létesítő okiratának tartalmaznia kell, hogy a szervezet

  1. milyen, e törvényben meghatározott közhasznú tevékenységet folytat, és - ha tagsággal rendelkezik - nem zárja ki, hogy tagjain kívül más is részesülhessen a közhasznú szolgáltatásaiból;
  2. vállalkozási tevékenységet csak közhasznú céljainak megvalósítása érdekében, azokat nem veszélyeztetve végez;
  3. gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a létesítő okiratában meghatározott tevékenységére fordítja;
  4. közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Kiemelkedően közhasznú szervezet nyilvántartásba vételéhez a szervezet létesítő okiratának a fentieken felül tartalmaznia kell, hogy a szervezet

  1. közhasznú tevékenysége során olyan közfeladatot lát el, amelyről törvény vagy törvény felhatalmazása alapján más jogszabály rendelkezése szerint, valamely állami szervnek vagy a helyi önkormányzatnak kell gondoskodnia, továbbá
  2. a létesítő okirata szerinti tevékenységének és gazdálkodásának legfontosabb adatait a helyi vagy országos sajtó útján is nyilvánosságra hozza.

Abban az esetben, ha két ország közötti kultúrális, tudományos együttműködést szeretnénk létrehozni, illetve a későbbiekben programokat szervezni akár nagyobb szervezetek, (állami) intézmények bevonásával milyen szervezetet alapítsunk? Alapítványt vagy egyesületet és az (kiemelten) közhasznú legyen vagy sem?

Az attól függ. Ha a szervezet inkább csak a pénzügyi alapjait szeretné biztosítani ennek a tevékenységnek, akkor alapítványt, ha a szervezet tagjai maguk vennének részt ebben a tevékenységben, és a pénzügyek másodlagosak, akko egyesületet.

Attól függetlenül, hogy mit alapítunk az alaptőke összege is változik?

Igen.

Mindkét ország részéről kötelesek vagyunk kuratóriumi tagokat választani, még akkor, is ha ők nem Magyarországon tartózkodnak?

Nem.

Egyébként alapító tagok lennének én (magyar) és a Férjem (a másik országot képviselve). Jó ez így?

Jó.

5. Az alaptőkét (min.100.000 Ft) a bankszámlán csak alapítványi célokra lehet felhasználni, tehát kimondottan erre a célra kell számlát nyitni vagy elég csak bemutatni az adott összeget mint garanciát (mint sokszor a tartózkodási engedély megszerzésekor?)

Csak alapítványi célra.

vivia # 2009.05.28. 20:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy testvéremmel vállalhatunk-e egy kuratóriumban tagságot (8 kuratóriumi tag közül csak mi ketten lennénk hozzátartozók, más összeférhetetlenség nincs). Milyen nyilatkozatot szükséges hozzá tennünk, a ptk. melyik szakaszára hivatkozzunk? Köszönöm Válaszát! Vincze

ObudaFan # 2009.05.29. 13:05

Igen. Elég egy elfogadó nyilatkozatot aláírni.

érdeklődő22 # 2009.06.04. 12:33

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék létrehozni egy alapítványt, de a tervezés során ellentmondó információk jutottak hozzám, ezért szeretném pontosítani a következőket:

  1. Amennyiben Alapító vagyok, a tervezett 5 tagú kuratóriumban is jelen lehetek-e?
  2. A nővérem benne lehet a kuratóriumban?

(Több rokon nem lenne a kuratóriumban csak Ő meg Én)

3. Lehet egy külföldi állampolgár is ebben az 5 tagú kuratóriumban?

4. Kaphatok-e hozzáférést az alapítvány bankszámlájához (esetleg egy másik kuratóriumi taggal)?

Elnézést, ha valamely kérdés már korábban külön felmerűlt a Fórumban, de biztosra szeretnék menni a lehetőségeim felmérésében.

Előre köszönöm válaszait. Tisztelettel Endre

ObudaFan # 2009.06.04. 18:05

Mindegyik kérdésre igen a válasz.

Molnár Eszter # 2009.06.09. 08:10

Célszerű-e alapítványt létrehozni egy 3 év múlva esedékes nagyobb szabású osztálytalálkozó megszervezésére. Már most szeretnék elkezdeni a befizetéseket (sok kisebb részletben), de mindenképpen hivatalos formába öntve.
Ha az alapítvány nem megfelelő, milyen más lehetőségek lennének?
Előre is köszönöm

ObudaFan # 2009.06.09. 11:22

Alapítvány tartós közérdekű célra hozható létre, azért ez itt kérdés, hogy megvalósul-e, de a bírói gyakorlatot ismerve meg lehet próbálni.

djarni # 2009.06.22. 12:39

Hello!

Végigolvastam az egész fórumot kérdésekkel válaszokkal együtt, de nem találtam a kérdésemre vonatkozó választ, és mivel nem vagyok benne biztos, így megkérdezem

A kuratóriumi tagok esetén rokonnak számít-e házastárs, feleségé, éllettárs?

Illetve, ha valakinek a "párja" a tag (ami gondolom független személynek számít), és később házastárs lesz belőle, és az rokonnak számít, olyankor mivan?

Üdv.: Arni

ObudaFan # 2009.06.22. 13:35

Nem a rokon, hanem a hozzátartozó fogalmat érdemes használni, és a házastárs és az élettárs is hozzátartozó.

djarni # 2009.06.23. 10:16

Köszönöm a gyors választ!

Na így már teljesen világos számomra is, csak mindenhol a "rokon" kifejezést láttam, és ezért kérdeztem rá.

De mivan akkor, ha később lesz hozzátartozó, ahogy lentebb is írtam?

Arni

ObudaFan # 2009.06.23. 11:25

Véleményem szerint le kell mondania.

p.dorka # 2009.07.28. 12:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Alapítványunk fő célja a sérült gyermekek értelmi- és mozgásfejlesztése. A célok között nem szerepel a "korai fejlesztés" kifejezés, pedig jó lenne, mert többet pályázhatnánk állami és uniós pénzekre. Van-e mód arra, hogy kiegészítsük az alapítvány célját (tulajdonképpen végzünk korai fejlesztést, csak ez konkrétan nincs leírva), vagy az már módosításnak számít, és azt ugye nem lehet?

ObudaFan # 2009.07.30. 17:04

Nem lehet.

andris11 # 2009.08.10. 07:43

Sziasztok!

Nekem társasági jogi problémám van, ha tud valaki, kérem segítsen.

Egy magyar cég romániai cégnek adományt juttatna. Ez a Tao tv. szerinti adomány lesz, vagy erre ezt nem lehet alkalmazni, és ha nem, akkor ez minek minősül? (esetleg térítésmentes átadás?)

Köszönöm előre is!

andris11 # 2009.08.10. 07:44

Sziasztok!

Nekem társasági jogi problémám van, ha tud valaki, kérem segítsen.

Egy magyar cég romániai cégnek adományt juttatna. Ez a Tao tv. szerinti adomány lesz, vagy erre ezt nem lehet alkalmazni, és ha nem, akkor ez minek minősül? (esetleg térítésmentes átadás?)

Köszönöm előre is!

andris11 # 2009.08.10. 07:45

Sziasztok!

Nekem társasági jogi problémám van, ha tud valaki, kérem segítsen.

Egy magyar cég romániai cégnek adományt juttatna. Ez a Tao tv. szerinti adomány lesz, vagy erre ezt nem lehet alkalmazni, és ha nem, akkor ez minek minősül? (esetleg térítésmentes átadás?)

Köszönöm előre is!

Sz.Márton # 2009.08.10. 08:30

Elvileg az 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) "z" részétől kezdődően találni az adományra vonatkozó szabályokat, hiszen magyar cég adományoz és vélhetően itthon adózik.

moncsycsi # 2009.09.28. 10:42

sziasztok!

Érdeklődni szeretnék Alapítvány létrehozásáról, hogy magánszemélynek milyen jogai vannak erre.
Báttyám 5 éve lassan mozgássérült sportlövő, külfödi versenyeken is részt szokott venni, szeretne eljutni a Londoni Paralimpiáig, sok támogatója van, Adó1% ával is sokan hozzájárultak előrejutásához. Érdeklődnék, hogy neki lehetősége van Alapítványt létrehozni, nemtudom hol lehet ez után érdeklődni, és hogy ennek mik az elsődleges lépései. Nagyon fontos lenne a segítség!!! előre is köszönöm válaszukat! üdvözlettel: Moncsi

ObudaFan # 2009.09.28. 13:28

Alapítványt létrehozhat, de az 1%-okkal gond lesz, ugyanis ez az alapítvány aligha lehet közhasznú, mert csak a bátyád részesül az elonyeiben, így pedig 2 éven belül az 1%-okat sem gyujtheti, így az olimpiáig aligha lesz ebbol 1%. Egyéb adományokat persze gyujthet. Ehhez alapító okiratot kell elfogadnia az alapítónak, ebben nagyobbrészt független kuratóriumot kell kineveznie, 100e Ft-ot el kell helyeznie bankszámlán, aminek az igazolását az alapító okirattal és a kérelem formanyomtatványával, valamint a kuratóriumi tagok összeférhetetlenség hiányára is kiterjedo elfogadó nyilatkozatával, továbbá a székhely használatát igazoló okirattal együtt a székhely szerint illetékes megyei bíróságon kell benyújtani.

ObudaFan # 2009.09.28. 13:28

Alapítványt létrehozhat, de az 1%-okkal gond lesz, ugyanis ez az alapítvány aligha lehet közhasznú, mert csak a bátyád részesül az elonyeiben, így pedig 2 éven belül az 1%-okat sem gyujtheti, így az olimpiáig aligha lesz ebbol 1%. Egyéb adományokat persze gyujthet. Ehhez alapító okiratot kell elfogadnia az alapítónak, ebben nagyobbrészt független kuratóriumot kell kineveznie, 100e Ft-ot el kell helyeznie bankszámlán, aminek az igazolását az alapító okirattal és a kérelem formanyomtatványával, valamint a kuratóriumi tagok összeférhetetlenség hiányára is kiterjedo elfogadó nyilatkozatával, továbbá a székhely használatát igazoló okirattal együtt a székhely szerint illetékes megyei bíróságon kell benyújtani.

ObudaFan # 2009.09.28. 13:29

Alapítványt létrehozhat, de az 1%-okkal gond lesz, ugyanis ez az alapítvány aligha lehet közhasznú, mert csak a bátyád részesül az elonyeiben, így pedig 2 éven belül az 1%-okat sem gyujtheti, így az olimpiáig aligha lesz ebbol 1%. Egyéb adományokat persze gyujthet. Ehhez alapító okiratot kell elfogadnia az alapítónak, ebben nagyobbrészt független kuratóriumot kell kineveznie, 100e Ft-ot el kell helyeznie bankszámlán, aminek az igazolását az alapító okirattal és a kérelem formanyomtatványával, valamint a kuratóriumi tagok összeférhetetlenség hiányára is kiterjedo elfogadó nyilatkozatával, továbbá a székhely használatát igazoló okirattal együtt a székhely szerint illetékes megyei bíróságon kell benyújtani.