Személyes közreműködés


ObudaFan # 2018.07.11. 11:55

A taggyűlés meghatalmazza a kültagot.

CreatER # 2018.07.10. 21:40

Köszönöm a választ ObudaFan!

Még egy kérdésem lenne ha belefér:
Munkaszerződésnél mi az eljárás akkor, ha az ügyvezetést munkaviszonyban látja el a cég beltagja? Azt aláírhatja ugyanaz az ember? Tekintettel arra, hogy a társasági szerződésben az új PTK alapján eleve rögzítve lett, hogy az ügyvezetést a beltag munkaviszonyban látja el. Azt ugye aláírta beltag/kültag/ügyvéd is. De ettől még kell munkaszerződés, amit fentiek alapján aláírhat munkaadói/munkavállalói oldalról is a beltag, vagy a formai követelmények miatt itt is szükséges meghatalmazni a kültagot az aláírásra? Utóbbi esetben persze kérdés az is, hogy egyáltalán ilyen szerződést jogosult-e aláírni, ha egyébként nem működik közre a cég tevékenységében és nincs képviseleti joga sem. Teljes káosznak érzem ezt az egészet.

ObudaFan # 2018.07.09. 09:58
  1. Valóban nem írhatsz alá a társaság nevében, ha te vagy a szerződő fél, de ettől még a szerződés létrejöhet, ha a taggyűlés megbízásából más valaki aláír a társaság nevében.
  2. Ehhez a szerződéshez egyébként is kell a taggyűlés hozzájárulása.
CreatER # 2018.07.08. 14:59

Elfelejtettem említeni, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látom el, a munkaszerződés pedig eleve tartalmazza a feladatok leírása között, hogy jogosult vagyok szerződéseket megkötni. Ez számít valamit, vagy ettől függetlenül kell a taggyűlés felhatalmazása?

CreatER # 2018.07.08. 14:56

Köszönöm a választ!

A személyes közreműködés akkor tiszta és ezt ismét köszönöm, de a szerződéskötés még mindig kicsit aggályos nekem.
A neten számos cikket olvastam ahol azt írják, hogy formailag is lehetetlen, ha egy szerződést ugyanaz a személy ír alá mindkét oldalról, tehát nem jogszerű és nem fogadják el a hatóságok.
Nekem bár jobb lenne ez a megoldás, csak tartok attól, hogy gond lesz belőle. A kültag viszont semmilyen módon nem vesz részt a cég tevékenységében, tehát ha egy mód van rá, nem szívesen testálnám rá a feladatot, de ha jogilag nincs más megoldás, akkor persze nincs mit tenni.

Esetleg van-e valamilyen paragrafus amire hivatkozhatnék, ha mindkét oldalról én írok alá és kötekednek vele?

ObudaFan # 2018.07.04. 04:59
  1. A taggyűlés hozzájárulásával a beltag is kölcsönözhet.
  2. A kölcsönnyújtás nem személyes közreműködés.
CreatER # 2018.07.03. 18:49

Üdv,

Bt.-ben tagi hitel szerződést szeretnénk kötni, de mint ismeretes, a cég beltagja önmagával nem szerződhet.
A kérdés az, hogy a cég kültagja, aki egyébként mindössze 5% tulajdonrésszel rendelkezik és személyesen semmilyen formában nem működik közre a cég tevékenységében, felkérhető-e a szerződés megkötésére anélkül, hogy ezzel személyes közreműködői státuszt zúdítana magára?

Magyarán, az aláírására csak a jogszerűség miatt van szükség, de kérdés, hogy ez keletkeztet-e személyes közreműködői státuszt, annak minden negatív vonzatával?