Korlátolt mögöttes felelősségű egyéni cég


ObudaFan # 2018.09.30. 17:17

Már nem lehet.

andras42 # 2018.09.29. 19:57

Üdvözletem,

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy korlátolt felelősségű egyéni cég-et (kfc) lehet-e még alapítani?

Amiért úgy gondolom, hogy nem lehet, az a 2009. évi CXV. törvény 38. §-a (a kiemelés tőlem származik):

38. § * (1) A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi IV. törvény, továbbá az ezekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCVII. törvény (a továbbiakban: Módtv.) hatálybalépését követően korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cég nem alapítható.

(2) A Módtv. hatálybalépését megelőzően a cégjegyzékbe bejegyzett korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cégek 2013. február 1-ig kötelesek létesítő okiratuk megfelelő módosításával e törvény rendelkezéseinek megfelelő működést megvalósítani vagy gazdasági társasággá alakulni, valamint a korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cég a Módtv. hatálybalépését megelőzően fennálló korlátlan felelősséggel bíró tagságát köteles 2013. február 1-ig megszüntetni.

Ugyanakkor rákeresve például arra a mondatra, hogy „választása szerint korlátlan vagy korlátolt mögöttes felelősséget vállalhat”, rengeteg olyan találat van (még jóval 2013 után is), ami azt állítja, hogy lehetséges ilyen céget alapítani, pl. itt van egy 2016-ból: http://www.vallalkozzitthon.hu/…egrol-tobbet .

Illetve látszólag elég sok a még működő korlátlan felelősségű egyéni cég is (akiknek 2013-ban át kellett volna alakulniuk?): https://www.google.hu/search?…

Szóval a kérdés: lehet egyáltalán ilyet még 2018-ban alapítani? Ha igen, akkor milyen szabályok/melyik törvény vonatkozik rá?

Ez a keresés sem ad túl sok értelmes találatot: https://www.google.hu/search?… (Nekem csak Tádzsik köztársasággal kötött megállapodások, meg ehhez hasonló törvények jelennek meg...)