egyéni vállalkozás indítása


Gabor37 # 2017.02.17. 06:09

Tisztelt Ugyvedek/Hozzaertok,

Szeretnek egy Budapesten mukodo turistak reszere privat varosnezessel/turizmussal foglalkozo vallalkozast/egyeni vallalkozast letrehozni.
A turistak kozossegi oldalon elhelyezett hordeteseken keresztul szereznenek tudomast a vallalkozasrol.

Valamint lenne 1-2 fo "megallito" emberke akik Budapest forgalmasabb helyein "szereznenek" ugyfeleket.

Nem nagyuzemre kell gondolni, napi 3 varosnezes lenne, 2-2.5 oras idegenvezetos tura. Maximum 6 fo/alkalom.

Mielott megveszem a vallalkozashoz szukseges 9 szemelyes gepjarmuvet szeretnem megtudni, hogy egyaltalan a mukodesi engedelyeket a vallalkozas megkaphatja e?

  • Rendelkezem szemelygepkocsis szemelyszallitoi vizsgaval
  • Szemelyszallito vallalkozo vizsgaval

De mi a kovetkezo lepes, es tortenhet e olyan, hogy megvasarolom a gepkocsit, hogy utana barmelyik hivatalnal elbukik az engedelyeztetesi eljaras, es nem tudok mit csinalni a gepjarmuvel?

Valamint egyben ugyvedet is keresnek, aki az elejetol a vegeig vallalna ennek az engedelyeztetesi eljarasnak a lebonyolitasat.

Tisztelettel,
Gabor

zsuov # 2017.01.10. 08:57

SZiasztok

egyéni vállalkozást szeretnék indítani, de nincs olyan végzettségem amilyen tevékenységet szeretnék folytatni. Alkalmazni kell jogviszonnyal egy olyan embert akinek van képesítése és akkor lehet. De erre nem lenne pénzem. Megbízási szerződéssel lehetséges TEÁOR-t felvenni?

Amúgy nagy sok cég úgy folytat tevékenységet, hogy nincs is képesített foglalkoztatott a cégükben....biztos megoldható.

wers # 2016.07.13. 16:14

Az ügyvéd szerint megnyithatnánk

Az ügyfélkapun keresztül bárki bármikor bejelentheti, hogy a vállalkozói tevékenységet megkezdte.
Majd a hivatal felszólít, hogy a tevékenységhez szükséges feltételeket igazolja a vállalkozó. Ha nem teszi meg, vagy nem tudja igazolni, többek között a tulajdonostárs hozzájárulását, hivatalból meg fogja tiltani a tevékenység folytatását.

Deedi85 # 2016.07.13. 16:02

Az ügyvéd szerint megnyithatnánk, a hivatal szerint nem.... ez az utolsó közös házastársi lakás, lakáshasználatról még nincs végzés.

wers # 2016.07.13. 15:50

Birtokvédelemhez és bontóperhez nem értek, de az biztos, vállalkozó tevékenység végzéséhez a tulajdoni lap szerinti minden tulajdonos hozzájárulása kell.

ObudaFan # 2016.07.13. 13:39

Ez egyben az utolsó házastársi közös lakás? Van a bontóperben döntés a lakáshasználatról?

Sherlock # 2016.07.13. 11:04

Menjetek el ügyvédhez. Jól láthatóan nem érted (értitek) a helyzetet. A birtokpernek pl. biztosan nem ez lett az eredménye.

Deedi85 # 2016.07.13. 10:54

Tisztelt Fórumtagok!

A mi helyzetünk elég bonyolult és nem tudjuk a megoldást...
Édesapám és édesanyám válófélben vannak, de vagyonmegosztás még nem volt, így 1/2 és 1/2 arányban tulajdonosok abban az ingatlanban, ahol a közös boltjuk is működött. Ezt az üzletet apu elvitte más székhelyre, amikor elköltözött, így anyu újra nyitott, mint Kft, de mivel apu aláírása kellett volna, így apu erre hivatkozva bezáratta az üzletet, a Kft pedig el lett adva.
Most volt egy birtokháborítási per, amit apu elbukott, tehát megvonták tőle a birtoklási jogot.
A kérdésem az lenne, hogy milyen módon tudna anyu újra megnyitni, mint egyéni vállalkozó?

Válaszukat nagyon nagyon köszönöm!

éber # 2016.06.08. 14:53

Tisztelt szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni. Tavaly nyáron pályázaton elnyert 6 havi támogatással egy ismerősömmel boltot nyitottunk,közösen,mindketten ugyanannyi tőkével. Viszont egyéni vállalkozáskènt lett bejegyezve az üzlet a "társam" nevére,szerződést sajnos nem írtunk,hogy én egyenlő arányban fiezettem vele egxütt minden kiadást,illetve, hogy a hasznot majd felezni fogjuk. Később kiderült,hogy a társ átvert, a támogatás egy részét (105 ezer forintot kapott a vállalkozás,nekem 50 ezret mondott) ezek után engem kirúgott,mivel a kevesebb kiadás érdekében én,mint alkalmi munkavállaló voltam bejelentve. Ķérdésem,hogy jogosan kérem-e vissza a befektetésem? Hozzáteszem szerződést nem írtunk de mindene amit állítok írásos bizonyítékom van. Köszönöm.

wers # 2016.06.05. 17:02

Legjobb lenne az okmányirodában érdeklődni, szinte naponta változnak a szabályok. Lassan a lufifújáshoz is szakképesítés kell, amit egy páréves gyerek is megtesz maga.
Azért én így elsőre azt gyanítom, nem lesz megfelelő a végzettséged.

tepi79 # 2016.06.04. 17:57

Tisztelt szakértő!
Másodállásként szeretnék egy vállalkozást indítani.Faipari szerszámok élezése és javításával foglalkoznék,iskolai végzettségem bútorasztalos.Közel 20 éve erdészetben dolgozok élezés munkakörben.Ezzel a tevékenységi körrel elindíthatom-e a vállalkozást,még úgy is,hogy nincs hozzá szakképesítésem? bár 1996.óta dolgozom ilyen munkakörben.Milyen lehetőségeim lennének ezzel kapcsolatban?Válaszát előre is köszönöm!

tepi79 # 2016.06.04. 17:56

Tisztelt szakértő!
Másodállásként szeretnék egy vállalkozást indítani.Faipari szerszámok élezése és javításával foglalkoznék,iskolai végzettségem bútorasztalos.Közel 20 éve erdészetben dolgozok élezés munkakörben.Ezzel a tevékenységi körrel elindíthatom-e a vállalkozást,még úgy is,hogy nincs hozzá szakképesítésem? bár 1996.óta dolgozom ilyen munkakörben.Milyen lehetőségeim lennének ezzel kapcsolatban?Válaszát előre is köszönöm!

tepi79 # 2016.06.04. 17:51

Tisztelt szakértő!
Másodállásként szeretnék egy vállalkozást indítani.Faipari szerszámok élezése és javításával foglalkoznék,iskolai végzettségem bútorasztalos.Közel 20 éve erdészetben dolgozok élezés munkakörben.Ezzel a tevékenységi körrel elindíthatom-e a vállalkozást,még úgy is,hogy nincs hozzá szakképesítésem? bár 1996.óta dolgozom ilyen munkakörben.Milyen lehetőségeim lennének ezzel kapcsolatban?Válaszát előre is köszönöm!

wers # 2016.06.02. 04:43

Költség szempontjából teljesen mindegy, mivel a vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése a te nevedre is ingyenes. Szerintem egyszerűbb és átláthatóbb lenne, ha a te nevedre indítanál új vállalkozást. A tevékenység folytatásához szükséges végzettséget úgy is neked kell igazolnod. Annyi plusz macera, hogy a székhelyként bejelentett ingatlant igazolnod kell, hogy jogosan használod. Ha csak a te tulajdonod, akkor nincs teendő, mert a hivatal maga ellenőrzi, de ha nem egyedül vagy tulaj, tulajdonostárstól kell vinned egy hozzájárulást a használathoz. Ha bérlemény, akkor a bérleti szerződést kell bemutatni.

Mayus001 # 2016.06.01. 20:05

Üdvözletem!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet, az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Kézművesként szeretném kipróbálnám magam, szeretnék alkalmi jelleggel, egy két vásárra elmenni az általam készített termékekkel, esetleg a későbbiek során webáruházat is csinálnék. Jelenleg gyermekemmel vagyok itthon gyesen. Férjemnek van egy jelenleg szüneteltetett Egyéni vállalkozása (mellette van rendes 8 órás munkája). Melyiket kellene válasszam a vásározáshoz? Én legyek EV, a férjem tegye újra aktívvá, vagy esetleg nekem egy 7-es adószám? Nyilván a legkisebb plusz költséggel szeretném ha működne. Segítségüket előre is köszönöm!

wers # 2016.05.26. 15:49

létezik e alternatív megoldás a folyamatok felgyorsítására?
Egyéni vállalkozást akarsz indítani? Ügyfélkapu, vagy személyesen az okmányiroda (ezt javaslom), és néhány óra. Az, hogy mit kel majd x időn belül benyújtanod a tevékenység gyakorlásához, végzésben értesít az okmányiroda.

Nekem így elsőre: igen, kell majd a végzettséget igazolnod, ha neked nincs, akkor bejelentett alkalmazott bizonyítványa, a bejelentésről kell az igazolás a navtól, kell ugye egy üzlethelyiség, azt pedig majd a polgármesteri hivatal igazolja.

Tanács, először a polgármesteri hivatal, azután az okmányiroda, akár pár óra alatt kész a procedúra.

Tsurke # 2016.05.26. 15:30

Tiszteletem
Zöldfülűként az lenne a kérdésem, hogy milyen feltételekhez van kötve egy vállalkozás elindítása vendéglátás területén?
Szükség e képzettség, és ha igen létezik e alternatív megoldás a folyamatok felgyorsítására?
Köszönöm!

Rexor # 2016.05.18. 12:07
  1. Igen.
  2. Ezt neked kell tudni.
  3. Lehet, de ezt a szerződésben kellene szabályozni.
téboy # 2016.05.18. 11:27

Jó napot!

Külföldi (szlovák) terméket (kávés üdítő) szeretnék itthon forgalmazni és elindulásnak az EV forma tűnik célszerűnek a 40 órás munkaviszony mellett. Ezzel kapcsolatban merültek fel kérdések.
1 - Ev köthet-e szlovák céggel kizárólagos forgalmazói szerződést vagy csak kft (a szlovák cég felajánlotta nekünk, ami igencsak kecsegtető)?
2 - Van-e értelme (gondolok itt arra, hogy van egy ember, aki azt mondja a gyártónak, hogy ő szlovákiában adja el, de behozza hozzánk, akkor mit tudok tenni?)
3 - Ha van a terméknek védjegye, akkor azt mondjuk le lehetne korlátozni, hogy csak a magyar forgalmazó EV/Kft használhatja?

Előre is köszönöm a segítséget!

swedcsawar # 2016.04.09. 14:35

Kedves vinodol!
Az "Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke"-t itt találja:
http://www.nyilvantarto.hu/…tj_kodok.pdf
A működési feltételekről pedig érdeklődjön bármely okmányirodában / kormányablakban.
Üdv.

vinodol # 2016.04.01. 17:19

Tisztelt Szakértő!
Egyéni vállalkozóként szeretném bővíteni a tevékenységi körömet, a TEÁOR számokkal azonban nem boldogulok. Már több helyen is próbáltam utánanézni (pl.: ksh.hu, stb.), de csak tippelni tudok, hiszen ezek a tevékenységek sehol sem szerepelnek. (Több esetben még hasonló sem!)
A következő tevékenységek végzéséhez milyen kódot válasszak: Pályázatírás és projektmenedzsment, szabadidős programok, túrák szervezése, gyerektáborok szervezése vezetése (nemcsak ottalvós, napi hazajárással), női torna vezetése?
Melyik igényel ezek közül szakképzettséget? Melyik nem folytatható egyéni vállalkozóként, ha van olyan?
Válaszát előre is köszönöm!

Sherlock # 2016.03.31. 15:14

Első körben el kellene felejteni, mert ha eddig jutottál, akkor nagy valószínűséggel ebbe nem szabad belekezdeni.

labamba # 2016.03.31. 15:10

Üdv!
Vállalkozást szeretnék indítani Görögországban.Nézegettem az interneten,de nem igazán találok ezzel kapcsolatban semmit,hogyan kellene egyáltalán elindulni.Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Dothcorp # 2016.03.27. 09:24

Üdv!
Egyéni vállalkozást szeretnénk indítani Magyarországon mint román állampolgár. Bejelentett főállásom van heti 40 órás munkaviszonyban, viszont az egyéni vállalkozás indításáról szóló feltételek között a következőt olvastam: "nem lehet egyéni vállalkozó, az a személy akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül."
Kérdezném: Mit jelent az hogy, "amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül"?
Köszönöm a választ!

parko # 2016.03.26. 19:02

Sziasztok!

Érdeklődenék hogy egy mobil wc-ket üzemeltetö vállalkozáshoz, milyen engedélyek szükségesek?

Köszönettel