Társasházi jog


ragyasdezso # 2016.02.12. 20:01

Semmi különleges nem kell hozzá: a napirendben szerepelnie kell.

touchdown # 2016.02.12. 16:18

A konkrét probléma:
A közös képviselő, az előző évi közműhasználatok (5 év) ismételt befizetését szavaztatta meg a közgyűlésen, a hiány összegének pontos meghatározása nélkül.

MajorDomus # 2016.02.10. 22:56

CXXIII/2003.tv a tarsashazról

Valamint a saját Szmsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.10. 17:58

?? Mi a konkrét problémád?

touchdown # 2016.02.10. 15:00

Üdv.

Tudna valaki segíteni, hogy társasházi célbefizetéssel kapcsolatban hol találok jogszabályi rendelkezést, amelyből kiderül, hogy milyen szabályok szerint lehet azt a közgyűlés elé terjeszteni, elfogadtatni?

MajorDomus # 2016.02.03. 21:11

Szél ellen nem lehet....

Ha többsége van, csak a Jegyzőhöz fordulhattok.

vaúú # 2016.02.03. 19:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
120 lakásos társasházban a közös képviselő "kiskirály".A törvényeket hatályon kívül helyezve ténykedik. Ő írja a jegyzőkönyveket utólag. Hamis jegyzőkönyvet készített, a szavazás tényét sem említve. Saját és a SzB. hatáskörébe utalta a döntés jogát és az elvégeztetett munkáért több mint dupláját fizette ki, mint amit megszavaztunk.A határozatokról a tulajdonosok évek óta nem kapnak értesítést.
A közgyűlések érdektelenek,sok az idős, befolyásolható és a nem itt lakótulajdonos. A közös képviselő rendkívül kedves és készséges, ha munkát kell elvégeztetni. Csak kérdezni nem szabad tőle, mert akkor dühbe jön. Ez velünk történt, akik többek között a számláinkba szerettünk volna betekinteni. Megtagadta. Tértivevényes ajánlott levelünket nem vette át, a SzB.elnöke ugyancsak nem reagált az ajánlott levelünkre. A jegyző személyes jó barátja, és a rendőrségre sem mernénk bízni az ügyünket.
Aláírást gyűjtünk a visszahívása érdekében, de nagyon sokan a kedvességét méltányolják, nem értik az írásba foglalt jogtalanságokat. Mit tehetünk még?
Szíves válaszát várom és megköszönöm:
Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.27. 11:58

A társasház közgyűlési határozatainak érvénytelensége megtámadhatóság, nem pedig semmisség.

ugyintezes2015 # 2016.01.27. 11:03

A Társasház SZMSZ-ben:

"A Közgyűlést a Közös képviselő hívja össze. A Közgyűlésre valamennyi tulajdonost írásban, az ülés tervezett időpontját megelőzően 5 nappal, mindhárom lépcsőházban jól látható helyen kihelyezett meghívólevéllel kell meghívni."

Egy társasház az SZMSZ-ben leszabályozhatja-e, hogy a Közgyűlést, annak megtartása előtt 5 nappal hívnak össze (THT 8 napot ír elő). - Az összehívás módja kizárólag a lépcsőházban (3 lépcsőház, 4-4 lakás) kifüggesztett meghívó, amely még a THT előírásainak sem felel meg. - Vannak olyan tulajdonosok is, akik nem lakástulajdonosok, tehát nem is értesülhetnek róla. (Csak garázstulajdonos, nem lakik a társasházban, a lépcsőházakban sem közlekedik.) Nincs a tulajdonosoknak tehát kiküldve a meghívó és előterjesztés. A lépcsőházi kifüggesztéssel egyidőben ki kell küldeni a tulajdonosoknak - minden tulajdonosnak a meghívót és az előterjesztést. Mit lehet tenni? Felhívni a figyelmet az SZMSZ módosítására? Ezeket a közgyűlési határozatokat érvényteleníteni, ahol így van összehívva a Közgyűlés?

capisca # 2016.01.15. 09:09

Mivel tulajdonos vagy, jogosult vagy a ház könyvelésébe betekinteni, amiről másolatot kérhetsz, mondjuk ennek lehet költsége.

Ha közgyűlés nem szavazza meg a mérlegképes könyvelőt, akkor még saját zsebedből állhatod a költségeket.

bundori # 2016.01.15. 05:24

Capisca, köszönöm.
A helyzet az, itt többségben a 75 év fölötti lakók vannak, akik tájékozatlanok, befolyásolhatóak és mindent aláirnak, megszavaznak egy kis nyomásgyakorlással ész nélkül. Nagyon rafinált az ötvenes csaj, nem véletlen hogy a potenciális áldozatok az öregek közül kerülnek ki akár termékbemutatókról, akár álrendőrök, álvillanyóraleolvasókról van szó.

És ez ellen tehetetlenek vagyunk. Független könyvelőt honnan szerezzünk? Mert közgyűlésen ez nyilván em lesz napirendi pont, mert nem ffogják hagyni. Viszont egy átvilágitás nem ártana.

capisca # 2016.01.14. 08:18

Ki a felettes szerv a társasházi visszaélésekkel kapcsolatban?

A jegyző.

Hova lehet fordullni sikkasztás gyanúja esetén?

Én elsőnek a közgyűléshez és kérném, hogy bízzon meg a társasház egy független könyvelőt, hogy nézze meg a társasház könyvelését.
Ha alapos gyanúd van és bizonyítékod, akkor feljelentést lehet tenni a rendőrségen.

Azt ugye nem kell tagadni, hogy professzionális csalók vannak a közös képviselők között, akik visszaélnek a lakók tájékozatlanságával és sokszor félre is vezetik őket, kozmetikázzák a számlákat?

Előfordul ilyen is.

bundori # 2016.01.14. 05:43

Ki a felettes szerv a társasházi visszaélésekkel kapcsolatban? Hova lehet fordullni sikkasztás gyanúja esetén?
Azt ugye nem kell tagadni, hogy professzionális csalók vannak a közös képviselők között, akik visszaélnek a lakók tájékozatlanságával és sokszor félre is vezetik őket, kozmetikázzák a számlákat?
Tehát ki ellenőrizheti egy átvilágitás keretében a társasházi pénzeket?

MajorDomus # 2016.01.13. 23:23

Vau

Honnan veszed hogy hamis a jegyzökönyv?

A közös képviselő a törvény szerint betöltheti egyidejűleg a levezető elnöki és jegyzőkönyvvezetõi
Tisztet a közgyűlésen.

Ha nem látod a könyvelési és úgy vadaskodsz az sokba kerülhet neked.

Obudafan
A takarítási szerződés ismerete nélkül talán nem kellene a közös képviselő leváltasát javasolni, mikor a kérdező tulajdonos követ el szabalyszegést azzal, hogy nem tartja be a Házirendet.

A kor nem mentség!

Adjon 1000 Ft-ot a szomszédnak, akik felmosnak helyette!

Amikor fizetni kell vagy tenni valamit, akkor a társasházban kizárólag sánta, béna, öreg nincstelen és munkanélküli van, akinek pont erre nem jut.

De karácsonykor kétszer kell pót szemétszállitási kérni mert a szegények is ünnepelnek. Imádom az ilyeneket,

vaúú # 2016.01.13. 22:05

Kedves Jogtudor, Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a gyors választ!
Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.13. 21:58

Ha adnak meghatalmazást, akkor a meghatalmazott szavazhat helyettük.

vaúú # 2016.01.13. 21:24

Tisztelt Jogtudor!

Nem tudom, konkrétan kihez forduljak a kérdésemmel - szeretnék választ kapni a következő kérdésemre:
120 lakásos társasház a miénk. Sok tulajdonos nem lakik itt, a lakás vagy üresen áll vagy bérlő lakja. Sok az idős, beteg ember, aki ki sem mozdul, és többen vannak, akik éppen a k.k.személye miatt maradnak távol.
A közös képviselőt szeretnénk visszahívni /lemondatni/ - súlyos szabálytalanságok miatt./Hamis jegyzőkönyv /ő a levezető elnök és a jk.vezető, ő készíti el a jegyzőkönyvet utólag, a tulajdonosok nem értesülnek a határozatokról, a megszavazott összeg duplájának kifizetése, - és még sorolhatnám..../
Tudjuk, hogy rendkívüli közgyűlés keretében válthatjuk le, a tulajdonosok 50% feletti arányának szavazatával.
A kérdésem az, hogy ha a rendkívüli közgyűlésen nem jön össze a szavazatok megfelelő aránya, a távol maradó, de
egyetértő tulajdonosok aláírásával pótolható-e a hiányzó tulajdoni hányad?
A szíves választ megköszönöm!

ObudaFan # 2016.01.11. 05:34

Ezt a kérdést egyetlen lakó nem fogja tudni megoldani. Új közös képviselőt kell választani, aki hajlandó a munkát elvégezni.

siSsi56 # 2016.01.10. 08:37

Tisztelt Fórumozók!
(( Én egy idős asszony vagyok nincs internetem ezért egy ismerősömet kértem meg, hogy erre a fórumra írja meg a kérdésemet, ezért kérem, hogy ne csak jogszabályokkal válaszoljanak)).

12 lakásos a társasházunk, a Házirend 10.pontja idézem " A társasház közös helyiségeit: lépcsőház,függőfolyosó,kapubejáró,utca,udvar,kert gondozását, takarítását a tulajdonosok és a bérlők közösen kötelesek elvégezni - a lakóközösség által meghatározott rend szerint ( fűnyírás, hó eltakarítás, kertgondozás, udvar, utca tisztántartása). Ha nem vesz részt, a lakóközösség által meghatározott összeget köteles fizetni.
Én a korom miatt sem a folyosót sem mást - takarítási, gondozási munkát már nem tudok csinálni. 80 éves múltam és ez a házirend már több mint 10 éves, tehát több mint 10 éve sem én sem más a társasházban nem vállalta a fenti munkákat , ezért a közös-képviselő elvállalta a takarítást, és az eddigi években nem is volt gond, de most szólni kellett neki, hogy az udvar, az utca-kapu bejárata és más is csúszik- azt válaszolta, hogy nem kötelessége ezeket megcsinálni, csinálja meg mindenki maga előtt, ő csak a folyosót fogja hetente egyszer felmosni!

Szerintem ezzel egyoldalúan megszegte a házzal kötött takarítási szerződést mert a fent említett munkákból csak egyet fog ezután elvégezni, de a fizetése marad.

Tisztelt Fórumozók- mit lehet tenni ilyen esetben?
( én már nem sokszor de azért elmegyek, de a mostani jegesedés miatt vissza kellet fordulnom és napok óta nem tudom a lakást elhagyni mert félek attól, hogy elesem).

Válaszukat tisztelettel köszönöm: Emma néni.

leop # 2016.01.09. 01:04

AZT szeretném megkérdezni ha az általunk üzemeltetett vendéglátó egység minden engedéllyel rendelkezik, önkormányzat által mért és meghatározott decibelt nem lépi át a zene szolgáltatás, valamint egy 25 éve működő üzletet vettünk át 2 év szüneteltetés után ami jelenleg sajnos kevés vendéggel üzemel , ennek ellenére a lakók hetente több alakalommal nagy zajra hivatkozva feljelentenek bennünket a rendőrségen akik intézkedés nélkül mennek el mivel nincs zaj! , feljelentettek az önkormányzatnál is , és az üzlet bezárását szorgalmazzák, emellett vízet vagy olajat öntenek a bejárat elé. Mit tehetnék a rosszindulatú lakók ellen , hogy tovább tudjunk üzemelni ?

köszönettel várom válaszát

zsovizi # 2016.01.07. 15:15

Üdvözlöm Önöket!

12. kerületben 4 házas, 36 lakásos 2 emeletes házak közül az egyik felső emeletén lakok. Szeretnék érdeklődni, milyen feltételek mellett lenne lehetőségünk felfelé, újabb emelet építése mellett terjeszkedni? Házanként 9 lakás van. Hogyan kivitelezhető jogilag?

Köszönettel,
Zs.

muscat # 2015.12.21. 11:20

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretnénk a segítségüket kérni.
Társasházban első emeleten élünk és erkéllyel rendelkezünk.
Az alattunk lévő földszinti lakásba új lakó költözött és az erkélyre rácsot szereltettek. Amivel nem lenne semmi baj sem, de a rács kb. 30x30-as élére állított négyzet alakúra hegesztett vasból van.
Ami azt jelenti, hogy ez a szerkezet tulajdonképpen egy masszív létra, amin minden erőfeszítés nélkül kb. 10-15 másodperc alatt felmászhatnak a mi erkélyünkre.
Arra hivatkozik, hogy van a biztosításkötésnek egy ilyen jellegű feltétele, hogy a mechanikai védelemnek így kell kinéznie, mert ha nem ilyen a rács, akkor nem kötnek vele biztosítást.
Természetesen velünk, ez ügyben egyeztetés nem történt.
Jó mondjuk ezt megértem, nem a mi lakásunkról van szó, de azért néhány szóban valami tájékoztatás történhetett volna mielőtt munkából hazaérvén ezzel az erkélyünkre vezető „Jákob lajtorjájával” szembesülünk.
Megmutattuk a közös képviselőnek is ezt a betörő invitáló alkalmatosságot aki csak annyit válaszolt, hogy intézzük el egymás között neki nincs semmi köze hozzá.

Kérdéseink a következők lennének:

  • tényleg csak kizárólag ilyen sűrű létraszerű rács a megoldás? Olyan rácsot nem szerelhetett volna, ami kevésbé egyszerűsíti felsőbb erkélyekre történő feljutást?
  • esetleg nem kell ehhez engedély a társasház lakóitól miután a külső homlokzatot érinti?
  • amennyiben az erkélyen keresztül betörnek hozzánk és egyértelműsíthető, hogy ez a rács nyújtott úgymond "segítséget" a betöréshez felelősségre vonhatjuk emiatt a szomszédot?
  • miután ennyire kiszolgáltatottá tette ezzel a lépésével a lakásunkat sajnos kénytelenek leszünk mi is vagyonvédelmi rendszert építtetni (ilyen gyönyörű rácsot nem akarunk, marad a riasztórendszer)ennek a költségeit ráterhelhetjük?

Egyáltalán tehetünk, ez ellen valamit vagy be kell, nyeljük ezt a „békát” és az új lakó azt csinál, amit akar, a mi kárunkra?

Válaszukat előre is köszönjük!

Immaculata # 2015.12.05. 19:46

Vicababa

Építésfelügyelet - jókarbantartási kötelezettség kérése

Immaculata # 2015.12.05. 19:44

Segítségre van szükségem

Igen.

agi0426 # 2015.12.01. 20:00

A következő problémám van:
X. ker. 8 lakásos társasházban - udvarral, a főút mellett - elszaporodtak a patkányok.
Sajnos a lakásomban is megjelentek. Felhívtam a közös képviselőt, hogy mikor szünteti meg végre ezt a tarthatatlan állapotot, amely már legalább két-három éve fennáll. Közölte velem először is, hogy neki csak a közös részekkel van dolga, a lakással nem. Másodszor közölte velem, hogy a többi lakásban nincs patkány invázió.

OK! A lakás sajnos az enyém, mégis a probléma abból ered, hogy nem hatékonyan és véglegesen szünteti meg ezt az állapotot, azaz a patkány inváziót.
Időnként kihívja a Bábolna Biot, amelynek embere lerak az egész udvarban összesen két helyen csapdát és kész. Hogy ellenőrzi-e, cseréli-e és milyen gyakran teszi ezt nem tudom, mert nem látom és nem ad tájékoztatást a közös képviselő.

Úgy gondolom, ha a közös részek nem megfelelően vannak kezelve ebben az ügyben, akkor a közös képviselő igenis felelős a lakásban és az egészségemben - esetleg - okozott minden kárért.

Feljelenthetem-e a közös képviselőt, ha nem lép, mert jelen pillanatban elutasítja a kérésemet és felszólításomat, amit telefonon és email-ben megtettem.
Kihez fordulhatok? Segítségre van szükségem.