KFT. megszüntetése


ObudaFan # 2018.02.05. 14:32

Ha a korlátozott tagi felelősséggel működő céget a cégbíróság kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, a cég - a cég törlésének időpontjában a cégjegyzékbe bejegyzett - volt tagja korlátlanul felel a cég hitelezőjének kielégítetlen követelése erejéig, ha a tag a korlátolt felelősségével visszaélt. Több tag felelőssége egyetemleges.
Korlátozott felelősségükkel visszaéltek azok a tagok, akik tartósan hátrányos üzletpolitikát folytattak, a cég vagyonával sajátjukként rendelkeztek, továbbá azok, akik olyan határozatot hoztak, amelyről tudták vagy az általában elvárható gondosság mellett tudhatták volna, hogy az a cég törvényes működésével nyilvánvalóan ellentétes.
Ha a korlátozott tagi felelősséggel működő céget a cégbíróság a kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, az a volt tag, aki a kényszertörlési eljárás megindulását megelőző három éven belül ruházta át részesedését, korlátlanul felel a cég hitelezőjének kielégítetlen követelése erejéig, ha a korlátolt felelősségével tagsági jogviszony alatt visszaélt vagy a részesedésének átruházásakor rosszhiszemű volt. Mentesül a tag a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezői érdekek figyelembevételével járt el. Több tag felelőssége egyetemleges.

Ha a cégbíróság a céget kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, a cég vezető tisztségviselője - ideértve a kényszertörlési eljárás előtt a cégjegyzékből törölt vezető tisztségviselőt is - az okozott hátrány erejéig felel a kielégítetlenül maradt hitelezői követelésekért, ha a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezését követően ügyvezetési feladatait nem a hitelezői érdekek figyelembe vételével látta el, és ezáltal a cég vagyona csökkent, illetve a hitelezők követeléseinek kielégítése meghiúsult. Több vezető tisztségviselő esetén felelősségük egyetemleges.
A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a cég vezetői előre látták vagy az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható gondosság mellett látniuk kellett, hogy a cég nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.
Mentesül a felelősség alól a vezető tisztségviselő, ha bizonyítja, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet nem a vezető tisztségviselői jogviszonya alatt vagy ügyvezetési tevékenysége miatt következett be, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően pedig az adott helyzetben az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható valamennyi intézkedést megtette a hitelezői veszteségek elkerülése, csökkentése, továbbá a cég legfőbb szerve intézkedéseinek kezdeményezése érdekében.
Ha a vezető tisztségviselő a kényszertörlés elrendelését megelőzően vagy a kényszertörlési eljárás alatt neki felróhatóan nem tett eleget a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, bizonyítania kell azt is, hogy a vezető tisztségviselői jogviszonya, illetve a végelszámolói tevékenysége alatt nem következett be vagyonvesztés.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.05. 13:36

Bravó! Sikerült elérned, hogy eltiltsanak, talán azt is, hogy a cég tartozásáért személyesen is helyt kelljen állnod.

nanika11 # 2018.02.05. 13:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Abban kérnék segítséget, hogy: cégemet nem működtetem már lassan 5 éve.Bezártam, mert nem tudtam kitermelni ami kellett a működéshez. Egyszemélyes Kft.Törzstőkéje 500.000 ft volt 2010.ben.2013. 06 ota nem folytat kereskedelmi tevékenységet.
Adótartozást halmozott fel Járulékokból. Más egyéb tartozása nincsen senki felé.Tagi befizetésekből fizettem ki sok mindent míg működtettem.Többször voltak kint a székhelyen Behajtani a tartozást, de mivel kereskedelmi tev. nem folytat a cég semmi vagyona sincsen, igy nem tudták.Én mint ü.vezető elmentem dolgozni, hogy megélhessek. Tavaly megemelték a törzstőkét 3 millióra, melyet a cég nem működése miatt meg pénz nélkül nem tudtam megemelni. Most ott tartunk, hogy kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság,törölve van az adószám is.Közzétette ahol kell.Kérdésem az lenne, hogy a NAV rajtam mint magánemberen behajthatja-e a tartozást mondjuk a fizetésem levonásával vagy bárminemű ingatlannal ha rendelkezek ráteheti e a kezét?

Előre is köszönöm a választ,

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.28. 10:18

Ja, hogy már kényszertörlés... Akkor valóban rég kellett volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.28. 10:17

Egyszerűen kérni kellene a felszámolás elrendelését. Rég kellett volna.

könyvelőkgyöngye # 2017.11.28. 10:16

Kedves Dr Tarczay Áron
Kedves Lewho

Igen a felszámoló és egyéb költségek kihagytam valóban. Az ügyvezetőt és tagot mint magánszemélyt érintő bírság 100.000-900.000 Ft lehet , de csak ha NAV felé tartozás van akkor is???? Érdemes akkor mégis könyvelőt alkalmazni hogy kényszertörlés miatti bevallások legalább bemenjenek? A legolcsóbb megoldás érdekelne :-( a cég megszüntetésére!!! Sajnos a banki hitelt nem tudták visszafizetni és utána elindítani a felszámolást, mert az lett volna a legolcsóbb nyilván.

Köszönöm

lewho # 2017.11.28. 07:05

Meg a felszámoló díja. Meg az eljárás kezdeményezésével felmerült költségek. Meg esetleg a céltartalék. :)

ObudaFan # 2017.11.27. 14:08

Meg az esetleges bírságok.

könyvelőkgyöngye # 2017.11.27. 14:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

van egy Kft kényszertörlés alatt, be nem adott NAV bevallások miatt(törzstőke az 3 Millió)

  • A cégnek nincs vagyona,
  • nincs házi pénztárban pénze -tagi hitelből finanszírozta a működést régóta
  • NAV tartozása,önkormányzati adótartozása van
  • OTP hitele van amit rendre fizetnek tagi hitelből- most lesz befizetve a fennmaradó
  • nincs munkavállaló , tehát bérkifizetési kötelezettség sincs (másodállású volt)

a kérdés az lenne, hogyha nem tesznek semmit, vagyis hagyják hogy az idő megoldja helyettük a cég lezárást , mert tényleg nincs anyagi fedezetük fizetni könyvelésre, ügyvédnek, akkor elvileg csak az ügyvezetői eltiltás ami ennek a következménye lehet.

Nagyon szépen köszönöm , további szép napot

ObudaFan # 2017.06.01. 04:37

Kivéve, ha nincs követelése, mert ki van fizetve.

Vaczka50 # 2017.05.31. 20:28

köszönöm válaszát. Kifejtené ezt az utóbbi hozzászólását, hogy mint laikus is megértsem: mivel adótartozásunk van, ezt hogy érti, hogy nem érkezik be követelés bejelentés. A Nav biztosan ad be követelést nem?

ObudaFan # 2017.05.31. 17:06

Megjegyzem, a Ctv. szerint ha a cégbíróság azt állapítja meg, hogy a céggel szemben követelés bejelentésére nem került sor, valamint a cég vagyonával kapcsolatos bejelentés vagy adatszolgáltatás nem érkezett, a cégbíróság - a céget - eltiltás mellőzése mellett - törli a cégjegyzékből.

Ez alapján van olyan bírói gyakorlat, ami szerint ha kényszertörlés során nem marad ki nem elégített követelés, akkor nincs eltiltás.

ObudaFan # 2017.05.31. 16:53

Jogerősnek az már jogerős. A felszámolással talán elkerülhető az eltiltás, de elég drága dolog.

Vaczka50 # 2017.05.30. 18:06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
társaságunk adószámát a NAV törölte adótartozás miatt. Megfellebbeztük, de másodfokon is jóváhagyták. Érdeklődnék, hogy ez a másodfokú döntés hány nap múlva jogerős, illetve a kényszertörlés előtt javasolja-e, ha a társaság saját maga ellen kér felszámolást, ezzel elkerülhető-e az ügyvezető eltiltása. A cégnek van vagyona a tartozás erejéig.
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.06. 07:28

megszünt most a lakcimkártyája (újat nem akarok adni neki)
Mondjátok már el nekem, hogy szűnik meg valakinek a lakcímkártyája! Továbbá eddig azt hittem, hogy azt a hivatal adja.

ObudaFan # 2017.05.05. 12:58

Legalább egy tartózkodási helyet csak be tud jelenteni valahová. Egyébként pedig ügyvédhez kell menni, amert a cégeljárásban a jogi képviselet kötelező.

Csicsi78 # 2017.05.05. 07:35

Üdv.
Egy kis segitségre lenne szükségem:
Évekkel ezelőtt megvettem a párom cégét, én lettem a tulajdonos, ő az ügyvezető. Ez egy kft.
A kapcsolatunk megromlott, szeretném a céget megszüntetni. Tartozása nincs a cégnek. A páromnak megszünt most a lakcimkártyája (újat nem akarok adni neki). Ő megvenné, de ugye nincs lakcime. Hogy szállhatok ki a kftből?

ObudaFan # 2017.03.04. 11:03

Nem a veszteség miatt lesz fizetési kötelezettséged, hiszen azt lehet, hogy fedezi a saját tőke.
Hanem ha a saját tőke nem fedezi a tartozásokat, akkor eldöntheted, hogy jó a felszámolás is, vagy szeretnéd végelszámolással megszüntetni a céget, akkor meg kell fizetni a tartozásokat.
Mindegyik eljárásban kötelező a jogi képviselet, így ügyvédhez kell fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.03. 14:18

Végelszámolás.

Ica68 # 2017.03.03. 13:03

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni. Kft tulajdonosa vagyok, szeretném megszüntetni. Semmi tartozásom nincs. Az eredménytartalékban van nyilvántartva 1200000 Ft az eddigi években felhalmozott veszteség. Szeretném megkérdezni, hogy mibe kerülne a cég megszüntetése? Kinek mennyit kellene fizetnem, hogy megszűnjön, és hogy a veszteség miatt lesz-e valamilyen kötelezettségem. Nagyon köszönöm a válaszukat

ObudaFan # 2017.02.17. 14:48

Már maga a levél is minumum azzal jár, hogy a cég felügyeleti illeték fizetésére lesz köteles.
A kényszertörlés pedig eltiltással jár többek között.

Rexor # 2017.02.17. 13:23

Ha nem emelsz törzstőkét első körben kapsz egy felszólító levelet, hogy tedd meg. Ezt követően már sok minden lehet, kényszertörlés, bírság (max. 10 millió Ft - akár több alkalomal is). tehát célszerű ezt megelőzni, hogy végelszámolod a társaságot.

Cthree # 2017.02.17. 12:54

Tisztelt Uraim!

Egyszemélyes Kft.-m van, tartozás nincsen (sem állam, sem más felé). Nem szeretnék törzstőkét emelni (habár a tagi kölcsönökből megtehetném), mi lenne a "legolcsóbb" megoldás a cég megszüntetésére? Pl. ha nem emelek törzstőkét -> kényszermegszüntetés és ezzel vége vagy ennek más anyagi vonzatai lennének?

Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2017.01.19. 11:47

És a felszámoláshoz pedig taggyűlési döntés kell.

Dr.Attika # 2017.01.19. 09:00