KFT. megszüntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.10. 06:30

Nem az kérdés, mennyi az alaptőke, hanem az, mennyi a saját tőke.
Egyébként egy céget szüneteltetni nem lehet. A könyvelőd elég nagy zöldségeket mond, reméljük, a könyveléshez jobban ért.

2222 # 2011.08.09. 22:49

Azután szeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben, ha van egy két tagú kft-m (alaptőke 500000ft) és az állam fele van kb 800000ft tartozása a cégnek illetve kb 200000ft külső cégnek, ebben az esetben, hogyan lehet megszüntetni a céget. A könyvelőm azt erőlteti, hogy szüneteltessük, de így csak gyűlik az adósság a büntetőkamatok véget illetve a havi járulékokkal+könyvelői díj. Én szeretnék pontot tenni a végére és ha kell valamilyen formában rendezni a tartozásom, csak a cégtől szabaduljak meg.A könyvelő azt is mondja, hogy a felszámolás sem jó, mert a felszámolóbiztos, ha nem bírja kivenni a saját költségét abban az esetben, nem szünteti meg a céget.A cég vagyona igen kevés, kéz-pénz nulla, lefoglalható ingóság/árukészlet kb. 100000ft.
Válaszukat előre is köszönöm.

medulienka # 2011.07.04. 16:04

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy egy Kft. esetében, ahol több tulajdonos van, kötelezheti-e egy vagy több tulajdonos a Kft.-t, hogy vegye meg az ületrészüket, mert a cég (tavaly először) veszteséges volt? Ha igen, mi a helyzet abban az esetben, ha a Kft. nem tudja megvenni az üzletrészeket, mert egész egyszerűen nincs miből? Beperelhetik az üzletrészüktől megválni szándékozó tulajdonosok a Kft.-t? Ha igen, kit perelnek ilyenkor? Az ügyvezetőt? Vagy a többi tulajdonost?
Tisztelettel köszönöm a választ.

Rick4 # 2011.06.11. 09:41

Üdvözlet az olvasóknak. Nagy problémám lenne, a meglévő cégünk mellé alapítottunk egy másik céget, mivel a tevékenység kétfelé vált volna a könnyebb átláthatóság miatt. Azonban a sikeres "cégalapító vállalkozás" kiválasztása során olyanba tenyereltünk bele, ahol a hölgyike 10 papírból 5-öt elrontott, sem a választott cégnevet, sem a párom nevét nem tudta leírni elsőre. A lényeg, hogy ezek mellé olyan orbitális hibát vétettek, ami káromra vált.
Az első beszélgetés során kérd adatokat e-mailben megkapta, majd 1 óra múlva felhívtuk, mindent megkapott-e, erre igen lett a válasz. A papírok kitöltése során nem írtunk alá olyan papírt, ami az új cég áfa körösségéről szólt volna, de a beszélgetés során kihangsúlyoztuk, hogy többek között ezért is lenne szükségünk az új cégre. A cég megalakult, a bankszámlanyitás megtörtént, már épp az ügyvezető jelentkezett volna be mint munkavállaló is, mikor a könyvelő szólt, hogy gond van, a cég áfa körös... Sem az apeh, sem a cégbíróság nem tud már módosítani, a hölgyike ránk mutogat, hogy mi nem küldtük el ez az e-mail-ben, holott ugye ha mondja, elküldöm, a cégalapítás előtti hónapokban is tudtam, hogy egy áfakörön kívüli cégre van szükségem....
Ő azt mondja, ők ha nem mondja az ügyfél, minden céget áfa körösre csinálnak... Szerinte ez a mi bajunk, majd szól, ha talál valakit akinek kellene a cég, meg ilyen lerázó duma, de ez nekem kevés, nincsen erre a cégre szükségem, és akármelyik másik cégalapító társaság weboldalát nézem, mindnél ott van, hogy az első konzultáció alatt a cégnév, székhely, áfa kör, stb mind szerepel. ...
Mit tudok tenni, hogy a pénzemet is visszakapjam, és a cég is megszűnjön? forduljak ügyvédhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.27. 06:08

Kft.-ből kilépni nem lehet. Ha nem talál vevőt a tag az üzletrészére, akkor ő marad a tag. Az ügyvezetőnek viszont kötelezettségei vannak arra az esetre, ha a saját tőke tartósan negatív, vagy a jegyzett tőke meghatározott hányada alá csökken.
Meg lehet szüntetni azt a kft.-t is, amelynek tartozásai vannak, sőt bizonyos esetekben meg kell szüntetni.

xdri # 2011.05.27. 05:38

A tulajdonost nem terheli felelősség/általában/! Felelős az ügyvezető lehet ha bármi is felróható neki.
A kft felel a tartozásokért a vagyonával.

www.drhalasz.eoldal.hu

kiss27 # 2011.05.20. 20:18

Van egy egyszemélyes Kft., én vagyok az ügyvezetője. A tulajdonos ki akar lépni, de a társaságnak tartozásai vannak, ezért nem lehet megszüntetni, új tulajdonost pedig nem tud találni. Tud-e vmit tenni, őt terheli-e felelősség?

R.k200 # 2011.05.19. 14:53

Rendben ,köszönöm!Esetleg ha itt akad olyan akinek kéne,az irjon nyugodtan.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.19. 10:51

Jogi akadálya nincs az üzletrészek elidegenítésének. Hogy akad-e vevő, az meg nem jogi kérdés.

R.k200 # 2011.05.19. 07:27

Üdv!
Lenne egy Kft.-m 8 hónapja,bevétele nagyon minimális volt,de tartozás nincs rajta,legalábbis az e havi bejelentésem ügyvezetőként nem volt még utalva mert sajnos elfogyott a pénz,kérdésem az lenne hogy lehetséges lenne e eladni a céget,vagy ez így nem ér semmit és megkéne szüntetni?

Dr.Attika # 2011.05.13. 20:33

Jó estét!
Ha Ön az ügyvezető és egyedüli, akkor jogilag kizárt, hogy a társa kezéből "ki folyon a pénz". Nem kezelhet pénzt. Valószínű, hogy Ön nincs tisztában az ügyvezető jogaival és kötelességeivel. Egy kft. tagját nem lehet kiléptetni. Ő üzletrész tulajdonos, amivel szabadon rendelkezik. Az Ön nevén milyen hitel van? A kft. jogi személy, ami azt is jelenti, hogy az alapítók vagyonától elkülönül. Talán kezesi szerződést írt alá a banki tartozás fedezeteként?

dggabor # 2011.05.13. 19:24

Jó estét!

Segítséget illetve tanácsot kérek!Van egy 2személyes kft 50-50% os részaránnyal,az ügyvezető illetve az aláíró is én vagyok személyesen.Az elmúlt pár hónapban kiderült hogy kifolyik a pénz a társam kezéből,hogyan tudnám kiléptetni a cégből úgy hogy ő nem akar?Milyen következmények lehetnek,illetve mit tudna ő tenni ellene?
A cég jól működik és 6 hónapja van meg.Természetesen minden hitel az én nevemen van.Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.05. 09:41

Valószínűleg meg lehet azt a székhelyhasználati megállapodást szüntetni.

egyszervoltholnemvolt # 2011.05.05. 06:19

Még annyit, hogy nem "engem" ellenőriznek, hanem a Kft.-t, ami sajnos székhelyhasználati szerződés szerint szüleim címén van, s én vagyok az egyetlen elérhető személy...

egyszervoltholnemvolt # 2011.05.05. 06:16

Ez így van, nem voltam ügyvezető, még ez a szerencse :-)

További szép napot mindenkinek!

ObudaFan # 2011.05.04. 09:47

Igazából rajtad ellenőrizni sincs mit, ha nem voltál ügyvezető.

egyszervoltholnemvolt # 2011.05.04. 09:16

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ, megnyugtató tudni, hogy más is így látja :-) Egyébként beszéltem egy apeh-os, témában jártas ismerőssel, aki szintén azt mondta, hogy sem fizetni, sem magyarázkodni, elő a papírokkal ellenőrzéskor és mosolyogni :-) Szóval, rajtam nem vasalhatják be, max. vagy 10 évig kijárnak ellenőrizni a nagy semmit... vagy felszámoják.

További szép napot.

ObudaFan # 2011.05.03. 14:58

A leírtak alapján nem tűnik valószínűnek, hogy bármit is tenni kellene, az meg pláne nem, hogy érdemes egy fillért is kifizetni a cég tartozásaiból egy kisebbségi tagnak.

egyszervoltholnemvolt # 2011.05.03. 10:38

Másik témába (kft. ügyvezető felelőssége) írtam bele véletlenül, ide szerettem volna:

Kedves Fórumozók!

Többször, többféle oldalról próbáltam már megközelíteni, megoldani a dolgokat, eddig sikertelenül. Most a teljes elkeseredés határán állok. Igyekszem röviden, tárgyilagosan fogalmazni.

két évvel ezelőtt alapítottunk egy két tulajdonossal rendelkező kft-t, társam 51%, én 49%
társam az ügyvezető, nekem aláírási jogom nincs
két hónapig működött, addig volt kiadás, bevétel, bár minimális.
társam az indulást követően két hónappal börtönbe került (mint utólag kiderült, cca. 7 évre), közügyektől is eltiltották.
utána még néhány hónapig elkészültek a nullás bevallások, jártam a könyvelőhöz, igyekeztem tisztességgel eljárni, a nullás bevallások elkészültek. Majd a könyvelő felmondta a könyvelést. Onnan kezdve nem lett beadva a bevallás. Társam eladni a részét nem volt hajlandó, az én részemet megvenni szintén.
ügyvéd által próbáltuk cégbíróságra adni a dolgot, hogy szüntessék meg, mivel működőképtelenné vált.
közben társamról kiderült, hogy privát adótartozása van (saját (nem céges!) gk. után be nem fizetett súlyadó, fogsorkészítés díja). Mindez végrehajtás alá került, míg ő már a hűvösön volt. A végrehajtó ráterheltette az üzletrészére a tartozást.
apeh bekérte a könyvelést (fenti adótartozásként van nyilvántartva), amire reagálva én becsatoltam minden iratot, hogy miből ered az adótartozás.
A törzstőke 500e, aminek a fele lett befizetve, s nagyjából a kezdetekben, és az általam fizetett költségek (természetesen számlára, mint céges költségek), könyvelő, ügyvéd, társam "munkadíja" - mivel be volt jelentve munkavállalónak, a felét fedezik.
Kérdésem: mit tehetek, hogy kimásszam ebből a slamasztikából? Nem eladni/megvenni akarom az üzletrészeket, hanem egyszer s mindenkorra megszüntetni és elfelejteni. Természetesen anélkül, hogy rajtam akarnák bevasalni a tartozást.
Sokminden nem tiszta, elnézést, ha nem jogszerűen cselekedtem, akkor, ott az tűnt helyes döntésnek. Most már viszont egy életre elég volt...
Várom hozzáértő válaszukat.

ObudaFan # 2011.05.02. 11:59

Szerintem azzal, hogy előbb kezdeményezed, nem jársz jobban.

niti # 2011.05.02. 11:55

Van egy Kft-m, amit úgy néz ki, hogy fel kell majd számolnom, mivel munkaügyi ellenőrzést kaptunk és várhatóan elég nagy összegű bírságot is ki fognak szabni. A kérdésem az lenne, hogy megvárhatom-e a bírság kiszabását, vagy jobban járok, ha előtte kezdeményezem a felszámolást? A cégnek nincs más cég felé lejárt tartozása, csak másik cégnek van felénk (ezért is szeretnék még várni a felszámolással). Apeh tartozásunk van, de nem nagy összeg.
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.30. 17:59

De kártérítési igényt megalapozhat, vagy kötbérrel szankcionálható.

pazs # 2011.03.30. 17:02

Persze, csak ez kikényszeríthetetlen: ha például mégis alapít céget, azt ugyan senki nem tiltja el a tevékenységétől/szünteti meg az alapító akarata ellenére.

kata_ # 2011.03.30. 17:00

Tisztelt Szakértők!

Ki lehet-e kötni - ellentételezés nélkül - egy Kft.üzletrész adásvételi szerződésében, hogy az üzletrészt átruházó a következő 5 évben nem alapít hasonló profilú céget, nem ad konkurens társaságoknak szakmai tanácsot, egyszóval: az elmúlt 15-20 év minden megszerzett tudását és szakmai tapasztalatát nem bocsátja áruba.
Fontos itt az, hogy mindezt ellentételezés nélkül teszi.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2011.03.29. 11:18

Erre így nincs megoldás.