KFT. megszüntetése


Mókuska83 # 2011.03.29. 07:52

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem van, hogy két személyes kft-nél mi a megoldás arra az esetre, ha az egyik tag szeretne kilépni, vagy megszüntetni a kft-ét. 50-50%ban tulajdonosok, tehát egyedül nem szavazhatja meg az egyik tag a megszüntetést. Mi a helyzet akkor, ha nem egyezik bele a másik tag a megszüntetésbe, nem is vásárolja meg sz üzletrészt, és a kilépni akaró tag másnak sem tudja eladni az üzletrészét. A társaság nem fizetésképtelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.15. 18:50

Valami ilyesmire gondoltam. De ha még sincs nyilatkozat? Akkor az ügyvéd követi el a hamisítást?

ObudaFan # 2011.03.15. 17:43

Ha az ügyvezető nyilatkozik írásban, hogy be van fizetve, akkor ezzel az ellenőrzés meg is történt. Más kérdés, hogy az ügyvezető részéről minimum magánokirat-hamisítás, ha nem igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.15. 16:08

Azt nem az ügyvédnek kellett volna ellenőriznie?

ObudaFan # 2011.03.15. 08:51

A társaság bejegyzésére csak azután kerülhet sor, ha a bejegyzési kérelem benyújtásáig minden egyes pénzbeli hozzájárulásnak legalább a felét a társaság javára befizették.

Pénzbírságra is, és előbb-utóbb megszüntetésre is.

Judyt # 2011.03.14. 09:18

A már bejegyzett és visszaigazolt Kft törzstőkéje még nem lett befizetve, de még a 8 napon belül vagyunk. Kérdés: Mi van akkor, ha a törzstőke első részletét sem fizetjük be? - Megszűnik a Kft? Vagy bírság várható?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.13. 13:54

Akkor úgy.

ObudaFan # 2011.03.13. 12:33

és az összes papírt adja vissza neked (minden egyes példányt)

Ellenjegyzett iratot? Abból egy példány mindenképp marad az ügyvédnél. Viszont természetesen az alapító a bejegyzés megtörténte előtt nyilatkozhat, hogy mégsem kívánja megalapítani a céget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.13. 08:14

Ha nincs még bejegyeztetve az a kft. - és szerintem nincs - mondd meg az ügyvédnek, hogy kifizeted a munkadíját, és az összes papírt adja vissza neked (minden egyes példányt). Aztán felejtsd el a céget.

(Természetesen a bejegyzés után el is lehetne adni, el lehetne ajándékozni, de az további költség - és a tőke felét is be kellene fizetni előbb.)

Judyt # 2011.03.13. 07:03

Tisztelt Szakértő!

Kftével kapcsolatban lenne kérdésem!
4napja alakitottam egy egyszemélyes kftét!
A gond csak az hogy nem néztem Időben utánna hogy hogy müködik ez a Kft!Van egy partnerem aki elvittaz ügyvédükhöz és megcsináltuk a kftét!
Csak utánna kezdtem el kérdezösködni keresni könyvelött Miután már létezik a kft!A tökét még nem raktam be a számlára és nem is szándékozom!
Szoval egy olyan KFTé ahol még semmi tranzakcio nem történt!Nem vettünk még semmit!Ami bánt az egészbe hogy a Párom az elejétől fogva látta amit én nem!
Most ott tartunk hogy vagy megszüntessük vagy ha lehetséges el ajándékozzuk!Semmijen szerződést nem irtunk velük az ügyvédi dij:100.000 követeli rajtam mert én visszatáncoltam!Kiis fizettem volna de megzsarolt hogy felhivja a helyi lapot és kitálal!Amitöl nem félek mert az már rágalmazásnak minősül!
Én nem akartam partnerséget hogy lehet ebböl kiszálni!
El lehet ajándékozni? Át lehet iratni másra!
Én már ingyen is odadnám akinek kell!Várom válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.12. 22:35

Hogyan tudok lemondani az ugyvezetöi tisztségröl konkrétan!!

  • Kinevezel magad helyett valakit. Persze, olyat, aki vállalja.

Megtudom változtatni a cég székhelyét?

  • Meg. De az mire lesz jó?

Én mint tag és ugyvezetö a cég tartozásaiért saját vagyonommal is felelek?

  • Lehet.

hogyan tudom megszüntetni, felszámoltatni a céget

  • Egyszerűen úgy, hogy elhatározod. De megint csak az a kérdés: miért gondolod, hogy az segítene rajtad.
attesz001 # 2011.03.12. 21:37

Tiszteletem!

Olyan problémám lenne, hogy van egy egyszemélyes kft-m, aminek én vagyok az ügyvezetö igazgatója is!
De csak papiron az enyém!
A cégnek tartozása van és az APEH-is vizsgálodik!
Kérdéseim:
Hogyan tudok lemondani az ugyvezetöi tisztségröl konkrétan!!
Megtudom változtatni a cég székhelyét?
Én mint tag és ugyvezetö a cég tartozásaiért saját vagyonommal is felelek?

A legfontosabb hogyan tudom megszüntetni, felszámoltatni a céget mi a konkrét menete!!

Elöre is köszönöm a válaszokat!


Tiszteletem!
Van egy egyszemélyes kft-m aminek én vagyok az ügyvezetö igazgatója! De csak papirom az enyém a cég. A cégnek tartozása van meg az apeh v

ObudaFan # 2011.02.07. 09:43

Illetve megvan-e még, mert attól, hogy bevétel nincs, a törzstőke még lehet, hogy megvan.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 09:12

Ha a társaság vagyona nem fedezi a tartozásait, akkor csak felszámolás útján lehet megszüntetni. Főszabályként a tag nem felel a kft. tartozásaiért, de meghatározott feltételekkel a felelőssége megállapítható.
Hova lett a törzstőke?

bosmar # 2011.02.07. 09:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Múlt év áprilisában a férjemmel együtt alapítottunk egy Kft-t, mely gyakorlatilag semmilyen bevételt nem termelt a közel 1 év alatt (egy állásportál üzemeltetéséről van szó). Ezért úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük a céget. Tartozásainkat illeőten: könyvelési díjjal és néhány havi informatikai díjjal tartozunk (APEH, egyéb nem). Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnánk a céget minél rövidebb idő alatt megszüntetni, illetve bevétel hiányában milyen módon vagyok kötelezhető a fenti szolgáltatások (elmaradt könyvelési díj) kifizetésére?

Köszönettel.

ObudaFan # 2011.01.31. 10:53

Ha a kérdés arra irányult, hogy velem van-e lehetőség, írjon e-mailt.

kiszi2 # 2011.01.30. 18:02

Van esetleg lehetőség személyes megbeszélésre? Amennyiben igen, van valamilyen költsége?

nap50 # 2011.01.30. 16:47

kiszi2: nem jogászként hanem vállalkozóként mondanám a következőket. A teherkocsira ha lezárják a szerződést mert nem tudod fizetni akkor miután eladják a kocsit a kft -nek várhatóan ki kell pengetni nem kevés összeget. Mi 2009-ben vettük a kocsit de mivel induló cég volt mindkét családtagnak készfizetői kezességet kellett vállalnia. Ti megusztátok e nélkül?

ObudaFan # 2011.01.30. 14:09

Van esély, de ehhez a körülményeket jobban kellene ismerni.

kiszi2 # 2011.01.30. 13:45

Köszönöm a gyors válaszát. Tehát ha az adós (ügyvezető) nevében a felszámoló nem is kéri, a hitelezők kérhetik, hogy a bíróság vizsgálja felül az ügyvezető tevékenységét, hogy befolyásolta-e a tartozás kiegyenlítését. Egyszerűsítve a kérdést: ez egy vállalkozásnak mondható Kft, ami az építőiparban dolgozik. Az építőiparban az elvégzett és kifizetett munka távol áll egymástól sajnos. Van-e esély arra, hogy ez a kft úgy szűnjön meg, hogy nem kell kifizetni sem a járulék elmaradást sem pedig a teherautón lévő hátralévő tartozást, persze az autó ebben az esetben elvész.
Üdv:
kiszi2

ObudaFan # 2011.01.30. 13:21

A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási eljárás ideje alatt keresettel kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy azok, akik a gazdálkodó szervezet vezetői voltak a felszámolás kezdő időpontját megelőző három évben, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látták el, és ezáltal a gazdálkodó szervezet vagyona csökkent, vagy a hitelezők követeléseinek teljes kielégítését meghiúsították, vagy elmulasztották a környezeti terhek rendezését. Ha többen közösen okoztak kárt, felelősségük egyetemleges. A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a gazdálkodó szervezet vezetői előre látták vagy ésszerűen előre láthatták, hogy a gazdálkodó szervezet nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket. A keresetben vagyoni biztosíték nyújtása is kérhető a hitelezők követelésének kielégítése céljából. A biztosíték a bíróság gazdasági hivatalában letéti számlára befizetendő pénzösszeg vagy hitelintézetnél lekötött és elkülönítetten kezelt pénzösszeg (pénzbeli letét), EGT-állam vagy hitelintézet által kibocsátott vagy garantált, a letétbe helyezéstől számított 180 napnál hosszabb hátralévő futamidejű, azonnal beváltható vagy értékesíthető, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, bankgarancia, biztosítói garancia, biztosító által kiállított, készfizető kezességvállalást tartalmazó kötelezvény lehet. A bíróság által megállapított biztosíték teljesítéséért az adós gazdálkodó szervezet többségi befolyással rendelkező tagja (egyszemélyes társaság és egyén cég esetén a tag) kezesként felel.

kiszi2 # 2011.01.30. 12:33

Tisztelt Szakértő!

Egy 1 személyes Kft megszüntetésével kapcsolatban kérném a segítségét. 2008 óta működő, építőipari tevékenységet ellátó cég, aminek jelenleg nincs alkalmazottja csak az ügyvezető, aki a tulajdonos is egyben. A cégnek van járulék tartozása (apeh) és egy lízingelt (bank) teherautója, elmaradással és még 7 év törlesztési kötelezettséggel. A cég teljes mértékben fizetésképtelen. Milyen lehetőség van ilyen paraméterek mellett a kft megszüntetésére? Ha felszámolás, akkor a felszámolás során az ügyvezetőt terheli-e valamilyen pénzügyi felelősség, ktg?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:
kiszi2

ObudaFan # 2011.01.29. 09:00

Amíg a társaság egyébként fizetőképes. Ha már nem, akkor jogszerűen nem lehet kivenni.

Dr.Attika # 2011.01.28. 20:06

A tagi kölcsön nem bír semmilyen különleges polgári jogi elbírálással, tehát azt akár egy összegben is vissza lehet, vissza kell fizetnie a cégnek. A párja nyugodtan fizesse vissza magának.

Nikike9 # 2011.01.28. 19:39

A segítségeteket kérném!
A párom egy kétszemélyes Kft.ügyvezető igazgatója.A társa 1évvel ezelőtt titokban egy saját céget hozott létre,azóta is abban a cégben tevékenykedik,a közös cégben 50%-os tulajdona van.
Párom azóta egyedül tevékenykedik,sikerült neki a tartozásokat,amit a társa felhalmozott,kifizetnie,ám június-július környékén szeretne lemondani az ügyvezetői posztjáról.
A kérdésem annyi lenne,ha tagi kölcsönként 1.800.000Ft-ja van a cégben,ezt hogyan tudja kivenni?A számlán nincs ennyi pénz,mivel a társa ezt is lenyúlta a cég számlájáról.
Pl.havi részletekben is ki lehet venni a haszonból?

Válaszotokat előre is köszönöm!