Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


KFT. megszüntetése

rumona # e-mail 2015.04.24. 21:50

Igazából nem értem a cégközlönyt:
adószám státusza: felfüggesztett
státusz kezdete: 2015/02/05
Törlés kelte: 2015/04/17

Most akkor felfüggesztett, vagy törölt? Valahol azt olvastam, hogy a felfüggesztéstől 180 nap van a kényszertörlésig, ez igaz?

Megpróbálunk hatni/sírni a könyvelőnek, de nála van minden papír, ami alapján lehet a nav felé küldeni a hiányzó bevallásokat.
Milyen összegű lehet ilyen esetben a bírság, ha mégis kényszertörlés a vége?

Dr. Attika, köszönöm, nagy valószínűséggel megkeresném az ajánlott könyvelőt!

Dr.Attika # e-mail 2015.04.24. 16:29

Tudok egy profi könyvelőt ajánlani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2015.04.24. 15:56

Akkor keressetek egy könyvelőt, aki tud veletek foglalkozni most.
Ha neked nincs közös a céghez, akkor a lakást nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

rumona # e-mail 2015.04.23. 23:09

Köszönöm a választ! Attól tartok kifutunk az időből,mert a könyvelő csak júniusban ér rá velünk foglalkozni, viszont ma már a cégközlönybejegyzésben azt láttam, hogy az adószámot már törölték. A végelszámolónak semmilyen vagyona nincs (21 éves, és úgy gondolták megváltják a világot ezzel a céggel, és rövid időn belül rájöttek, hogy mégse...). A cég az én lakásomba van bejelentve, mint székhely (én az anyja vagyok), megterhelhetik a lakást valamivel?

ObudaFan # e-mail 2015.04.23. 18:27

Igen, valószínűleg kkor le lehet folytatni a végelszámolást.
Ha nem csináltok semmit, akkor előbb-utóbb kényszertörlés lesz belőle.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

rumona # e-mail 2015.04.22. 14:52

Üdvözlöm!

Számomra elég bonyolult végelszámolási ügyben kérném segítségét. A szóban forgó kft. 2014 januárban alakult, majd 2014 júniusában a tagok a megszüntetéséről döntöttek, amit egy ügyvédi iroda el is indított. Azonban azóta semmi sem történt, a végelszámolónak kinevezett tisztségviselő sajnos nem intézte a könyvelővel és az ügyvédi irodával a továbbiakat. A nav többször felszólította elmaradt bevallások pótlására, de mivel a levelet többedszerre sem vette át, az adószám 2015. februárban felfüggesztésre került. A cégjegyzékben a cég végelszámolás alatt megjelöléssel szerepel. Kérdésem az, hogy amennyiben a végelszámolással megbízott, pótlólag benyújtja a hiányzó bevallásokat, a végelszámolás menete halad tovább? Tehát a könyvelő beadja a hiányokat + elkészít egy végbevallást, és a nav mindent rendben talál, továbbítja a cégbíróság felé, hogy a cég megszüntethető?
Mi történik, ha továbbra sem történik semmi a céggel? (nincs adótartozása, követelése se senkinek)
köszönettel
rumona

ObudaFan # e-mail 2015.04.16. 14:34

Módosítani kell és jogi képviselőn keresztül bejelenteni a cégbíróságnak. De ez már az új ügyvezető feladata.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Névnélkül # e-mail 2015.04.14. 21:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm, hogy megtisztelt válaszával. Kérdésem lenne még. Ha szeretnék lemondani az ügyvezetői tisztségről, akkor elég csak 1 nyilatkozatot beküldeni a Cégbíróságra, és törlődik a tisztségem (lenne helyettem más), vagy a cég papírjait is módosítani kell?

ObudaFan # e-mail 2015.04.13. 17:19

Egyébként ugyanaz az épület nem igazán lehet egyszerre székhely és telephely.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.04.13. 17:18

Névnélkül

Telephelye eleve nem feltétlenül kötelező, hogy legyen minden cégnek, székhelye igen. A székhelyen biztosítani kell az iratok átvételét és őrzését. Ha ez biztosított, akkor maradhat ott a székhely, ha nem, akkor nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Névnélkül # e-mail 2015.04.13. 15:22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nem tudtam, hogy hová tartozik a téma, elnézést kérek előre is ha rossz helyre írok. Kérdésem a következő lenne: Cégünk (Kft) bérbe adott egy üzletet.Idáig ott volt a Székhely és a Telephely is. Most, hogy kiadtuk, a székhelyt és a telephelyet is át kell helyeznünk máshová? Ha ellenőrzésre kerülne sor, hová mennek ellenőrzést tartani, a székhelyre vagy a telephelyre? Mit és hogyan kellene változtatni?
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.07. 08:29

(De eléggé rosszat tesz a felépíteni kívánt imázsnak, ha azzal kezded az üzletet, hogy nem vállalod a megrendeléseket.

www.kbs-ugyved.hu

Sherlock # e-mail 2015.04.07. 08:22

Hirdetheted.

joghallgató

TMOBILEDANI # e-mail 2015.04.06. 22:30

tisztelet forumozok tudom nem a megfelelő helyre irok de nem találtam az én kérdesemnek megfelelőt de nem rabolok sok időt a kft forumrészből eg rövid kérdésem lenne
egéni válalkozó akarok lenni és a kérdés az volna hogy ameddig nem vagyok vállalkozó hirdethetem e magam már csak kiváncsiság képp is hogy mekkora igény volna a szolgáltatásomra (vill.szerelésröl lenne szo)
természetesen ameddig nincs meg a válalkozás nem vállalok el semmilyen munkát vagy már a hirdetés is adócsalás stb nek számit megköszönöm megtisztelő válaszokat

ObudaFan # e-mail 2015.04.06. 18:28

Kft. esetében nincs lehetőség egyszerűsített végelszámolásra, hanem a végelszámolás általános szabályai szerint kell eljárni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

emeszter #   2015.04.06. 18:14

Tisztelt Ügyvéd Urak!

2012-ban egy 500 ezer forintos kft-t alapított a fiam, mert nem volt állása, de cégként némi állandó jövedelemre szert tehetett volna.
Mire a kft-t bejegyezték, lett megbízható állása is hosszú távra.
A kft bankszámlájára 100 ezer forintot fizetett be, erről csak a bankköltségek fogyogattak, most kb. 60 ezer a maradék.
Pénztárban pénz nincs, működés semmi nem volt.
0-ás bevallások és mérleg rendben bementek, bemennek.

Nem akarja feltőkésíteni, inkább megszüntetné, gondolom végelszámolással.
Létezik valamilyen egyszerűsített végelszámolás, mintha hallottam volna erről?

Örülnék némi jótanácsnak, hogy lehet mielőbb befejezni, tekintettel a kötelező feltőkésítés közelgő határidejére.

Előre is köszönöm.

Sz.Andrea82 # e-mail 2015.01.16. 20:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következő lenne. 3 éve jövedelemmel nem rendelkező Kft.-t szeretnénk megszüntetni! A probléma az, hogy a pénzárban 1,5 millió Ft van. Hogy tudom ezt legálisan eltüntetni onnan? Mi ennek a menete? (Édesanyám cégéről lenne szó, egyelőre csak érdeklődöm, hogy mi lehet megoldás.)

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2015.01.16. 19:42

Ha hagyos kényszertöröltetni a céget, akkor jó eséllyel nem csak ezért fogsz felelni. Annál még a felszámolás is jobb lehet, még ha ott sem teljesen kizárt a felelősséged megállapítása.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

orok0s # e-mail 2015.01.15. 16:04

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Van egy Kft-k (3mFt törzstőke 1,5 pénzbeni 1,5 eszköz apport) melyben édesapám és én vagyok a tag (50-50%) édesapám az ügyvezető. Édesapám halála után én örököltem a kft-ami már nem folytatott semmilyen tevékenységet. Mivel a megszüntetéshez egyszer cégmódosítást kellett volna végrehajtani, majd töröltetni, egy navos ismerősöm azt javasolta h mivel úgysem működik ne csináljak semmit nem vegyem át a leveleket és majd kényszertörlik a kft-t.
A cégbíróság megbüntette a kft-t 100eft-ra mivel nem terjesztettük elő a cégmódosítást, és egy ügyvéd ismerősöm arról tájékoztatott hogy hiába nincs semmilyen vagyona a cégnek a 3mFt törzstőkéig felelek én is tagként hiába csak az alapító okiratban létezik a vagyon a valóságban nem, és hiába nem én vagyok az ügyvezető. A kérdésem az hogy valóban be kell-e fizetnem ezt az összeget plusz egy 100eft-os eljárási költséget vagy ezt nem fogják tudni rajtam követelni ( a vállalkozás mérlege negatívban -4 mft van). Köszönöm válaszát!

ObudaFan # e-mail 2014.11.19. 20:14

Ha a korlátozott tagi felelősséggel működő céget a cégbíróság kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, a cég - a cég törlésének időpontjában a cégjegyzékbe bejegyzett - volt tagja korlátlanul felel a cég hitelezőjének kielégítetlen követelése erejéig, ha a tag a korlátolt felelősségével visszaélt. Több tag felelőssége egyetemleges.
Korlátozott felelősségükkel visszaéltek azok a tagok, akik tartósan hátrányos üzletpolitikát folytattak, a cég vagyonával sajátjukként rendelkeztek, továbbá azok, akik olyan határozatot hoztak, amelyről tudták vagy az általában elvárható gondosság mellett tudhatták volna, hogy az a cég törvényes működésével nyilvánvalóan ellentétes.
Ha a korlátozott tagi felelősséggel működő céget a cégbíróság a kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, az a volt tag, aki a kényszertörlési eljárás megindulását megelőző három éven belül ruházta át részesedését, korlátlanul felel a cég hitelezőjének kielégítetlen követelése erejéig, ha a korlátolt felelősségével tagsági jogviszony alatt visszaélt vagy a részesedésének átruházásakor rosszhiszemű volt. Mentesül a tag a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezői érdekek figyelembevételével járt el. Több tag felelőssége egyetemleges.

Ha a cégbíróság a céget kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, a cég vezető tisztségviselője - ideértve a kényszertörlési eljárás előtt a cégjegyzékből törölt vezető tisztségviselőt is - az okozott hátrány erejéig felel a kielégítetlenül maradt hitelezői követelésekért, ha a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezését követően ügyvezetési feladatait nem a hitelezői érdekek figyelembe vételével látta el, és ezáltal a cég vagyona csökkent, illetve a hitelezők követeléseinek kielégítése meghiúsult. Több vezető tisztségviselő esetén felelősségük egyetemleges.
Vezető tisztségviselő a cég által megválasztott végelszámoló is. A cég vezető tisztségviselőjének minősül az a személy is, aki a cég döntéseinek meghozatalára ténylegesen meghatározó befolyást gyakorolt.
A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a cég vezetői előre látták vagy ésszerűen előre láthatták, hogy a cég nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.
Mentesül a felelősség alól a vezető tisztségviselő, ha bizonyítja, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet nem a vezető tisztségviselői jogviszonya alatt vagy ügyvezetési tevékenysége miatt következett be, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően pedig az adott helyzetben az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható valamennyi intézkedést megtette a hitelezői veszteségek elkerülése, csökkentése, továbbá a cég legfőbb szerve intézkedéseinek kezdeményezése érdekében. Ha a vezető tisztségviselő a kényszertörlés elrendelését megelőzően vagy a kényszertörlési eljárás alatt nem tett eleget a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének,, a hitelezői érdekek sérelmét vélelmezni kell. Hitelező az a személy, aki követelését a kényszertörlési eljárásban bejelentette és követelése jogerős és végrehajtható bírósági, hatósági határozaton, más végrehajtható okiraton alapul vagy nem vitatott vagy elismert, pénz- vagy pénzben kifejezett vagyoni követelés. A hitelező a keresetét a cég törlését elrendelő jogerős határozat Cégközlönyben való közzétételét követő kilencven napos jogvesztő határidőn belül a cég utolsó bejegyzett székhelye szerint illetékes törvényszéken terjesztheti elő.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Danton # e-mail 2014.11.19. 13:18

Köszönöm Óbudafan válaszát, de az örök kérdés merül fel bennem:
1., Kft ügyvezetőként felelek a korábbi évek (új Ptk hatálybalépése előtti) járuléktartozásokért?

Olvasgattam ezt a fórumot és KBS ügyvéd mindig azt írja, hogy a Kft. jogi személy, csak a törzsvagyon erejéig felel a kötelezettségekért.

Köszi

ObudaFan # e-mail 2014.11.19. 12:24
  1. Ha még nem is törölték, de meg fog szűnni.
  2. Éppen a kényszertörlés miatt lehet, hogy behatják rajtad.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Danton # e-mail 2014.11.19. 11:50

Üdvözlet!
Kft.-m volt, de elrendelték a kényszertörlést és tegnap megnéztem az e-cégjegyzékben, e szerint a cég megszűnéséről hozott határozat 2014.06.19-én hatályossá vált.
1., Ezek szerint megszünt a cégem?
2., korábban járuléktartozása volt a Kft-nek a NAV felé, a cég megszüntetés miatt ezt már nem hajtják be rajtam ügyvezető igazgatón?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.20. 16:06

A különbözettel mi fog történni?
Az kamatozik tovább.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.20. 16:06

Milyen következményekkel jár ez a cég részére?
Törvényességi felügyeleti eljárás, esetleg törlés. Ha kényszertörléssel szűnik meg a cég, akkor téged el fognak tiltani az ügyvezetéstől.

www.kbs-ugyved.hu