KFT. megszüntetése


Rolex1972 # 2017.01.19. 08:08

Üdvözlöm!Két és fél éve működő Kft. 50-50%-os tulajdonosi viszonynál az ügyvezető megszüntetheti/felszámolhatja a kft.-ét a másik üzlettárs megkeresése és hozzájárulása nélkül? Napi kapcsolatban vannak, mindkét fél elérhető! Köszönöm gyors válaszát.

ObudaFan # 2017.01.02. 17:22

Ha a cégnek ilyen mértékű tartozása lesz, akkor a végelszámolás eleve kizárt lesz, illetve úgyis felszámolásba fordul át.
Kényszertörlésnél eltiltanak, és könnyen megállapítják a mögöttes felelősségedet. Egyébként az is könnyen átfordulhat felszámolásba.
Átruházásnál meg még azért is felelős lehetsz majd, ami tartozást később csinál a cég, ráadásul a színlelt átruházás esetén még közokirat-hamisítás miatt is büntetőeljárás indulhat ellened.

nyva # 2017.01.02. 16:14

SOS segítséget szeretnék kérni!
2011-ben alapítottam egy Kft.-ét. Némi nyereségtartalommal továbbadtam alvállalkozásba a munkákat, akik munkaerőkölcsönzőt vettek igénybe. 2014-ben kaptam egy adóvizsgálatot, ahol kiderült, hogy ők nem fizettek adókat. Felelős vállalkozói magatartásként a szolgáltatási területeken rendszeresen megfordultam, ellenőriztem az alvállalkozói teljesítést, azonban ezt a NAV munkáltatásnak minősítette. A NAV figyelmen kívül hagyott rengeteg dolgot, pl. a munkaruhát, az érvényes munkaszerződést, a munkaszerződésben megjelölt vezető meghallgatását, stb.-t. A cégben csak névlegesen szereplő tagtársam (egy korábbi kölcsön miatt kapott tagságot biztosítékként) munkavállalója (területi csoport vezetője) volt az egyik későbbi alvállalkozónak 2 hónapig. Emiatt a munkáltatást az én cégemre vezették vissza, melyben 2014 óta egyszemélyes tag vagyok. Az alvállalkozóktól minden esetben referenciát, NAV köztartozásmentesség igazolást, ügyvezetői nyilatkozatot kértem, gondosan, körültekintően jártam el. Ezeket mindig megkaptam, így nem volt semmilyen tudomásom az adóelkerülésről. Emiatt 2013-ban már egy büntetőeljárás indult. 2015. augusztusában engem is meggyanúsítottak majd 11.500.000 Ft-ra inkasszót kaptam a vállalkozás bankszámlájára. Ez teljesen ellehetetlenítette a cég további működését. Nincs tevékenység, bevételi forrás. Főállásban elhelyezkedtem dolgozni. A vállalkozásból átlagosan havi ~70-100 Ft mellékjövedelmem volt és igyekeztem gyarapítani a társaság vagyonát, hogy azt majd új tevékenységre lehessen fordítani és ezáltal fejleszteni a vállalkozást. Az adóvizsgálatot most, 2016. decemberben zárták le (úgy, hogy a büntetőügyben leírt vádat vették át egy az egyben) és egy számomra elfogadhatatlan és abszurd megállapítással: összesen ~ 15 millió adóhátralékot állapítottak meg, melyre + ~ 15 millió adóbírságot szabtak ki. (A vállalkozás összes forgalma volt kb ez az összeg, melyből mindig időben teljesítettem a kifizetéséket, közterheket).
Meg akarom szüntetni, mert hamarosan törzstőkét kellene növelnem, de ez biztos hogy nem fog megvalósulni.

Az első fokú határozatot 2016. november 2-án kaptam meg, melyet fellebbeztünk, majd december 19.-én a NAV személyesen kézbesítette a jogi képviselőmnek a másodfokú határozatot. Ebben az szerepel, hogy a perindításnak nincs halasztó hatálya a végrehajtásra. Magyar fizetésből élek, hamarosan szülni fogok, nincs olyan jövedelmem, amiből a cég további működését fedezni tudnám, ezért a következő lehetőségeket vettem számba a lezárásra. A cél, hogy lehetőleg ne feleljek a magánvagyonommal, védhető legyek, látszódjon a tisztes szándék, de az is, hogy nincs pénzem már a további jogorvoslatokra (közigper illetéke 1 M+ munkadíjak...)

  1. VÉGELSZÁMOLÁS: ez lenne a legtisztább, de nincs pénz a végelszámolóra
  2. FELSZÁMOLÁS: megindítása önmagam ellen. -A felszámolásba belefoglalni azokat amiket már a mögöttes felelősség megállapítási perben is bővebben részleteznénk -ha erre sor kerülne, de mindenre fel akarok készülni- , hogy egy igazságtalan NAV határozat született, mely megállapításaival nem értek egyet, vitatjuk, valamint hogy a kft. tevékenységet nem végez, bevételei nincsenek, és hogy szociális helyzetemnél fogva nem tudom a továbbiakban a cég vezetését ellátni.

hátrány: mögöttes felelősség esetén én vagyok az ügyv.+egyszemélyes tag, engem tudnak perelni
előny: a felszámolóval is lehet beszélni hogy miért nem áll meg a mögöttes felelősség. Persze lutri, de ha per indul talán helytállóbban lehet védekezni. Lezárás után 90 napos jogvesztő hatály. Nem tudom a Nav ezt figyelmen kívül hagyná-e, vagy erőből nyomulna-e ellenem.
3. KÉNYSZERTÖRLÉS- A jogi képviselőm ezt tanácsolja, de nem tudom hogy jó színezete van-e annak, ha jogszerűtlenül működő cég után kérik a mögöttes felelősség megállapítását. Félek, hogy egy megállapítási perben ez nagy negatívum lenne. Persze ott is el lehet mondani, hogy a társaság nem tud a továbbiakban az üzemeltetésért felelni és nincs vagyon, én pedig a szülőszobáról nem tudom ellátni a cég ügyintézését.
hátrány: mögöttes felelősség esetén én vagyok az ügyv.+egyszemélyes tag, engem tudnak perelni plusz még felmerülhet hogy jogszerűtlenül működött a cég. A gyors eljárás akár vissza is üthet és a megállapítási per elég hamar elindulhat ne adj'Isten érvénybe is léphet és már a GYED-ből is vonhatják.
előny: gyors eljárás, lezárás után 90 napos jogvesztő hatály
4. ELADÁS: Minden dokumentum átadásával eladom annak aki a továbbiakban akar ezzel foglalkozni. Én nem. Jelentkező van. (Valami ukrán, de ettől már elvben is tartok...)
​hátrány: ​a rosszhiszeműséget rám húzhatják ami akár egy új büntetőt is eredményezhet. Nem tudom mi lesz a céggel. A Nav mint hitelező akár kérheti szintén a mögöttes felelősségemet.
előny: gyors eljárás és ha nem csinálnak bajt a cégben talán engem is békén hagynak.

Felelősségteljes és jó döntést szeretnék hozni, mindenhol elemzem a pro-kontra oldalt​, ​de totálisan tanácstalan vagyok. A döntést pedig január első napjaiban meg kell hozzam. ​Mindegyik megoldás rossz, de a következményekkel számolva a legkevésbé rosszat szeretném választani​ és aszerint cselekedni. Ebben szeretnék segítségét kérni.

bea0202 # 2016.12.21. 06:19

Igen ez egy KFT! Egyedüli tulajdonos vagyok! A volt párom dolgozott ebben a cégben be is volt jelentve!


bea

ObudaFan # 2016.12.21. 05:35

Ha ez egy kft. - márpedig ha egyedüli tag vagy, vélhetően az - akkor a társaság tartozása nem automatikusan a te tartozásod. Mindenesetre jobban meg kellene ismerni az ügyet, így fel kellene keresned egy ügyvédet.

bea0202 # 2016.12.20. 18:30

Üdvözlöm!
Nagyon tanácstalan vagyok! Van egy cégem amit a volt párommal csináltunk! Egyedüli tulajdonosa vagyok a cégnek a volt pár be van jelentve a cégbe mint dolgozó! A volt párom intézett mindent viszont most derült ki hogy a legutóbbi adóbevallás nem lett beadva! Felfüggesztette a NAV az adó számot és most 7millio Ft adó tartozás van a cégen! Nekem viszont van be jelentett munkám és van egy ingatlanom jelzáloggal terhelve! Az a kérdésem hogy mit tudok tenni annak érdekèben hogy ne vegyèl el a házamat! Lehet esetleg részletet kérni vagy van valami megoldás hogy a házam meg maradjon?
Előre is nagyon köszönöm a vàlaszt!


bea

ObudaFan # 2016.10.31. 20:49

Ha így megy tovább, akkor vélhetően felszámolás lesz belőle. Viszont keress meg egy ügyvédet, mielőtt lényegesen nagyobb bajba kerülsz ennél is.

kaszika86 # 2016.10.31. 20:22

üdvözlöm! segitséget szeretnék van a nevemen egy cég aminek a adotartozását vonják a fizetésemböl. Semmi papirom a cégröl semmi levél csak fizetek hogy vegyem a nevemre. Semmi nem lesz belöle mit lehetne tenni köszönöm

ObudaFan # 2016.06.21. 15:54

Ha nem fizetésképtelen a cég, akkor végelszámolással szuntetheto meg. Mivel a cégbíróságon a jogi képviselet kötelező, keressetek fel egy ügyvédet.

Dulai # 2016.06.20. 19:34

Üdvözlöm!
Van egy KFT-m amit tavaly vásároltam 11. hónapban.
Mint kiderült a könyvelőm nem csinált semmit. Utólag új könyvelővel visszamenőleg lehetséges a 0.-ás bevallás elkészítése? Illetve ha megszeretném szüntetni a KFT-t, akkor mi a legegyszerűbb módja? Nincsen tartozása a KFT-nek és csak egy társ van, viszont ő is egyetért a megszüntetéssel.
Tisztelettel, Dulai

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.07. 08:31

A végelszámolás annyira nem drága. A bt.-hez kellene még valaki.

Képes Márti # 2016.06.07. 08:14

Üdvözlöm. Egy egyszemélyes kft-m van. Az elsősorban szellemi munkát igénylő vállalkozást különféle formában már 26 éve folytatom. Egy-két éve alig, de inkább nem működik, anyagi értelemben. A vállalkozást mégis folytatni akarom valamilyen (pl. egyéni) formában, de a törzstőke emelés miatt a kft-t meg kell szüntetnem. Sem tartozásom, sem követelésem nincs. Szeretném a lehető legolcsóbban megúszni. Mit tehetek?

jegesmedve81 # 2016.05.18. 18:46

Akkor tényleg kifogytam az ötletekből. A segítséget még egyszer nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2016.05.18. 15:45

Nem hiszem.

jegesmedve81 # 2016.05.18. 13:45

Arra gondoltam csak, hogy az ügyvezetői életét ez nehezítené-e valamiben. Ezek szerint nem nagyon...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.18. 13:42

Az neki miért fájna?

jegesmedve81 # 2016.05.18. 13:34

Köszönöm a gyors válaszát, sajnos én is erre a következtetésre jutottam. Úgy esetleg tudok nyomást gyakorolni rá, ha bejelentem neki, hogy a kiskorú gyermekemnek ajándékozom az üzletrészt, ha nem akarja magához váltani? Vagy csak magammal tolok ki?
Köszönöm még egyszer a segítségét!

ObudaFan # 2016.05.12. 14:13

Legfeljebb az ő egyes döntéseit lehet megtámadni, esetleg a cégbíróság végzése útján a cég nevében kártérítési pert indítani ellene, ha kifejezetten kárt okoz.

jegesmedve81 # 2016.05.12. 13:34

Sziasztok!
Testvéremmel örököltünk egy Kft. üzletrészt, ahol az egyik tagnak többségi befolyása van. Nem fizetnek osztalékot, eladni külsős személynek nem tudjuk, a többségi befolyással rendelkező meg nem akarja megvenni, mivel enélkül is Ő dönt mindenben, nincs rá szüksége. Most indítottuk a póthagyatékot, még nem adta át a közjegyző. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségünk van szerintetek? Gondolom nem sok, de hátha van valakinek valami ötlete.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.21. 20:21

alibi1983

Főszabály szerint nem. De ha a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetének bekövetkezte után nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján jártál el, akkor igen. És ezt kell vélelmezni például, ha nem voltak a beszámolók beadva.

alibi1983 # 2016.04.21. 17:49

T. Fórum

2011 ben szívességből elvállaltam egy családtagomnak egy kft vezetését. Az családtag alkalmazott volt, de mindenhez jogosultsága volt gyakorlatilag ő vezette az egészet. Nekem közben volt munkahelyem fizették utánam a járulékokat. Egyre több levél jött a navtól az utóbbi időben ezért utánajártam a dolognak. Kiderült a könyvelő felkeresése után hogy bnagyjából 3 millió forint ÁFA tartozás plusz járulékok elmaradása van. Valamint a könyvelő kirúgta de még a tavalyi évből sincsenek meg a papírok a bevalláshoz és Jan 01-től könyvelője sincs a cégnek. Kérdéseim: enyém a teljes anyagi felelősség felszámolás esetén? lehetséges bizonyítanom hogy ő irányította a céget kvázi stróman vagyok? Illetve mit tanácsolnak kihez hogy forduljak? A magánvagyonom (fizetésem veszélybe lehet?)
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.07. 09:48

Felszámolás. Régen kellett volna.

tulajdonos_2009 # 2016.04.07. 09:44

Üdvözlöm! Van nekem egy egyszemélyes Kft., amelynek apukám az ügyvezetője, de két-három éve veszteségesként működik (nem működik). 2009-ben alapítottam s két-két és fél évég nyereségesként működött, de aztán nem voltak megbízásaim. Most szeretnék tőle megszabadulni, mert tőkét nem fogok tudni emelni a jövő évben. Van egy 300 000Ft-nyi tartozásom a könyvelő felé (még 2012 és 2013-as évben), amelyet most átadott a közjegyzői kamarának behajtásra. A mostani könyvelőm lezárja a tavalyi évet is és ezután szeretném a céget megszüntetni, töröltetni. A tartozást kifizetni nem tudom, nincs miből. 2012-ben és 2013-ban az éveket az a könyvelő lezárta, akinek tartozom, de a kifizetetlen számlákat és a könyvelést nem adta át. 2015-ben kaptam egy fizetési felszólítást (csak egyet), majd most egy fizetési meghagyást a MOKK-tól. Mit tehetnék ebben az esetben? Válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.29. 20:19

Igen, nem. Igen.

Erzsike2005 # 2016.02.29. 20:07

Az „A” kft-nek van 2 magánszemély és egy „B” kft tagja.
Az „A” kft-ben a „B” kft többségi tulajdonos.
Ha a „B” kft vásárol ingatlant „A” kft-től a „B” kft nem szavazhat a taggyűlési határozathozatalnál.
A két magánszemély szavazata dönt az ingatlan értékesítés ügyében, a tulajdoni hányadtól függetlenül?
Amennyiben az egyik magánszemély tag mindkét kft-ben, akkor Ő megszavazhatja az értékesítést? Az „A” kft-ben 3,24%, a „B”-ben 1,11%-os a tulajdoni része.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Erzsike