Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


KFT. megszüntetése

itt02 # e-mail 2013.12.06. 08:17

Csak jelképes összegért vállaltam, tehát még a papírmunkát sem éri meg, pláne a vele járó stresszt. Pláne a következő felszámolással járó ügymenetet-eltiltást.
Tehát ez azt jelenti, ha taggyűlésen bejelentem, utána rám nézve hátrányok nélkül mehet a lemondás?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.06. 07:13

Igen, ezt értettem többek között bizonyos kötelezettség alatt.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2013.12.05. 23:53

Viszont a taggyűlést összehívni mindenképpen kötelező.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.05. 19:51

Fizetésed megkapod? Akkor?

(Viccet félretéve: bizonyos kötelezettségeid vannak, ha észleled a fizetésképtelenséget - de a tartozásokért alapvetően nem felelsz. A felszámolást például te nem tudod kezdeményezni, csak a taggyűlés.)

www.kbs-ugyved.hu

itt02 # e-mail 2013.12.05. 08:16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Naivan felvállaltam egy cég ügyvezetését. Mint kiderült a cég menthetetlenül csődben van jelentős adótartozással várja a végelszámolást.
Mit tehetek?
Nyerhetek-e valamit a lemondással illetve a mielőbbi felszámolást kellene kezdeményeztetnem?
Válaszát előre köszönöm.

qw12 # e-mail 2013.11.23. 19:31

Köszönöm

ObudaFan # e-mail 2013.11.23. 09:55

Szerintem nincs akadálya a lemondásnak, de az eltiltást nem lehet vele megúszni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

qw12 # e-mail 2013.11.22. 13:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem lenne: kényszertörlés alatt álló cégben ügyvezető vagyok. lemondhatok e a folyamatban lévő eljárás alatt, illetve lesz e hátrányos következménye számomra?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # e-mail 2013.11.18. 15:16

Fel kellene keresni egy ügyvédet és elindítani a felszámolási eljárást, mielőtt törlik a céget, mert ott még mindig nagyobb az esély, hogy ne feleljenek a magánvagyonukkal, még ha kizárni azt sem lehet ezek után. De előtte a könyvelést rendbe kell tenni és az adószám visszaállítását el kell érni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tottunde # e-mail 2013.11.16. 10:06

Segitségüket kérném.
2012-ben építőipari céget alapitottunk férjemmel!A cégben nem történt semmilyen tevékenység!Férjem volt bejelentve a céghez mint alkalmazott.Sajnos mivel nem történt semmilyen tevékenység,emiatt megcsusztunk és a járuléktartozás befizetése nem történt meg.Kb.300.000Ft.
Ezután a férjemet kijelentettük és elhelyezkedett más cégnél.Könyvelőnk elmondása alapján igy a cég megtartható,ha máshol bevan jelentve(Férjem is cégvezetőként is jelen van).Szerettük volna megszüntetni a céget,de a könyvelőnk elmondta hogy csak ha kifizetjük a tartozást.Sajnos olyan anyagi helyzetben vagyunk,hogy nem áll módunkban rendezni.A könyvelőnk hozzáállása se volt hozzánk a legmegfelelőbb..igy nem tudtunk dolgokat,hogy mit kell tennünk ..hiaba nem folyik semmilyen tevékenység a cégben.Év elején(májusban) Közzétételi dij fizetését kérte a könyvelő.Elutaltam,másolatot küldtem a könyvelőnek.Pár hete a cégbiróságtól kaptunk egy értesitést miszerint emiatt a dij miatt a cég adószámát megszüntették.
Mindeközben többször kértem a könyvelőt hogy javasoljon valamit hogyan tudnánk abbahagyni a céget..én inditsak el egy csődeljárást..vagy várjam meg amig az apeh indiztja el.Nem kaptunk erre se választ.
Kérdésem,az lenne hogy most mit tudok tenni?Ha az adószámot már megszüntették.A cég székhelye a családi házunk.Kft..felelek e a saját vagyonunkkal..
HA megszüntetik...mi a teendőm...Sajnos tapasztalatlanul kezdtünk neki,igy semmit nem tudunk hogy mi a következménye ha ezeket a tartozásokat nem fizetem meg.Nekünk a bevételünk nem fedezi szinte a magánéleti kiadásainkat.Ezeket igazolni tudjuk..mind a bevételeinket..mind a kiadásainkat.
Kérem segitsenek.

ObudaFan # e-mail 2013.08.12. 00:44

Vagyonilag akkor vagy felelős, ha a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben nem a hitelezők érdekeinek megfelelően jártál el, a céget felszámolják és a hitelezők követelése kielégítetlen marad. Ha a céget felszámolják és a hitelezők követelése kielégítetlen marad és a cég az elmúlt években a beszámoló letétbe helyezési kötelezettségének nem tett eleget, vagy a felszámolóval nem működsz együtt, akkor a felelősségedet vélelmezni kell.
Hogy érdemes-e csődvédelmet kérni, vagy hagyni érdemes felszámoltatni a céget, az azért igen sok körülménytől függ, arra aligha elég egy néhány mondatos kérdés egy fórumon.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kyttana # e-mail 2013.08.11. 19:03

Tiszteletem!

Sajnos az idei évben az alkalmazottaim miatt- nyugtaadás elmulasztása- tetemes büntetésre számíthatok. Azonban a cég bevétele igen kevés. Én ügyvezető vagyok a cégben. Ha a büntetéseket nem tudom befizetni sem most, sem valószínűleg a közeljövőben, mi a teendő? Csődeljárás? Mit kell ilyenkor tenni? Pontosan milyen folyamat zajlik le ilyenkor? VAgyonilag én mennyire vagyok felelős?

ObudaFan # e-mail 2013.08.03. 10:46

Hát, ez kivételes, de ilyen tényállás mellett elképzelhető, de legalábbis az ügyvezető felelőssége mindenképp felmerülhet. Nem ártana az összes irattal felkeresni egy ügyvédet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Mephy # e-mail 2013.08.02. 13:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan problémám lenne, hogy kft alapításkor ellettek rontva a papírok. A cég be lett jegyezve a székhelyre, de székhelyszolgáltatás nem valósult meg. Emiatt nem kaptuk meg a kockerd kérdőívet, és törölték az adószámunkat.
Mivel nem volt adószámunk a szerződött partnereink sem tudtak minket kifizetni. A cég tőkéje elfogyott viszont tartozásunk még van egy cég felé. Most közjegyzői eljárást akarnak indítani. Egyetemi hallgató vagyok, a volt üzlettársaimnak nyoma sincs, én vagyok az ügyvezető a cégben.
Ön szerint mi a legrövidebb, és legolcsóbb módja hogy lezárhassak a kft-vel kapcsolatos minden problémát.
Illetve kérdezem hogy igaz-e hogy a kft tartozásait átterhelhetik a tulajdonosokra?

Előre köszönöm válaszát!

Rexor # e-mail 2013.07.30. 11:41

Semmi sem lehetetlen :).

Szóba jöhet a pótbefizetés, ami annyit jelent, hogy a tagi kölcsönnel megegyező pénzt befizettek pótbefizetés jogcímen (ez bekerül lekötött tartalékba), majd ebből a Kft. visszafizeti a tagi kölcsönt. A hátránya, hogy ehhez a 10 millát be is kell fizetni a bankszámlára (amit aztán visszafizettek) Annyit kell csak lecsekkolni, hogy az alapító okirat megengedi e a pótbefizetés lehetőségét (ha nem, akkor módosítani kell). Szóba jöhet még a tagi kölcsön apport is (tehát a jegyzett tőke megemelése a tagi kölcsön összegével, de ehhez is kell ügyvéd, cégbírósági eljárás).

pancsoka76 # e-mail 2013.07.30. 09:59

Sziasztok!

Elnézést, ha kicsit hosszú leszek, de a köv. problémával fordulok hozzátok:

2009-ben alapított Kft (kezdetben hentes bolt, aztán bezártuk és most internetes kiskereskedelem), amelyben mindössze mi ketten a férjemmel vagyunk tagok (50-50%), a férjem az ügyvezető igazgató, de katonaként főállásban kereső tevékenységet végez, cégünk pedig jelen pillanatban „szünetel” (nem végzünk semmilyen kereskedelmi tevékenységet, csak „áll”), nincs bevételünk, csak kiadásunk, amit tagi kölcsönökkel fizetünk ki. És itt a probléma:
Az elmúlt nagyjából 4 év alatt közel 10 millió forint tagi kölcsönt adott a férjem, mint magánszemély a Kft-nek, de más tartozása a cégnek nincsen. Készleten kb. 800 ezer forint összegnyi méteráru és kész textil termék van. A NAV kb. 600 ezer forint ÁFÁ-val tartozik nekünk (ezt még nem igényeltük vissza).
Teljesen meg szeretnénk szüntetni a kft.-t, mert sajnos nem éri meg tovább így működtetni, de a könyvelőnk szerint ez szinte lehetetlen megoldani úgy, hogy ne kelljen egy vagyont kifizetni, mert ha a férjem lemond a cégnek adott kölcsönökről (és ő lemondana róla, csak szabaduljunk meg tőle), akkor az ajándékozásnak minősül, ami ajándékozási illetéket von maga után (18%), nagyjából 1,8 milliót még fizethetnék az államnak (röhej). És ehhez jönnek még a zárással kapcsolatos egyéb költségek. Ha tovább szüneteltetjük a céget, akkor is a havi banki, könyvelési költségek éves szinten eléri a 2-300 ezer forintot, kidobott pénz, arról nem is beszélve, hogy így bevétel nélkül tovább növeljük a tagi kölcsönök összegét.
A könyvelőnk riogatásként még felhívta a figyelmünket, hogy a cégzárás (akár egyszerűsített végelszámolás esetén is) elhúzódhat akár évekig. Ez valóban így van?
Tényleg nincs más megoldás? Nem tartozik a cég a férjemen kívül senkinek se és még így is több száz ezer forint a cégzárás + illeték???
A könyvelőnk javasolta a cégeladást. Ez hogy működik és milyen buktatói lehetnek (ha vannak)? Van-e lehetőségünk a végelszámolásra úgy, hogy az illetéket ne kelljen megfizetni? Vagy ez esetben csak felszámolási eljárás jöhet szóba? Annak milyen költségei lehetnek?
Olvastam a pótbefizetésről, ez a mi esetünkben szóba jöhet? Mi ennek a módja?
A tagi kölcsönt szeretnénk valahogy megszüntetni, hogy le tudjuk zárni az egészet.

Köszönöm a szíves válaszát.

Immaculata #   2013.07.29. 15:34

Nem és nem.

rob75 # e-mail 2013.07.28. 07:20

üdvözlet mindenkinek!
azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy,van egy cég ami külkereskedelmi tevékenységet folytat,az unión belül és kívül egyaránt.
a cég jelenleg rendelkezik olyan munkavállalóval akinek erre a tevékenységre van szakképesítése.
amennyiben ez a munkavállaló elmegy a cégtől,folytathatja e a cég a külkereskedelmi tevékenységet?
egyáltalán ez a cég folytathat e bármilyen tevékenységet, megfelelő, képzettségű munkavállaló nélkül?
várom mielőbbi válaszotokat.

ObudaFan # e-mail 2013.07.24. 10:59

A cég nyilván felszámolással szüntethető meg. Hogy az ügyvezető felelőssége megállapítható-e a tartozásért, az ebből a kérdésből nem állapítható meg. Nem ártana egy ügyvédet felkeresni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

kincsesjeno # e-mail 2013.07.24. 00:00

Udvozlom!
Egy csaladtagom nehezhelyzetbe kerulese kapcsan szeretnek kerdezni kft megszuntetesevel kapcsolatban. A kft 2.5 m forint ado tartozassal rendelkezik. Ezt az osszeget a jarulek nem fizetes kapcsan halmozta fel az ugyvezeto. a kft pedig mar evek ota semmilyen tevekenyseget nem vegez. Milyen lehetosegek adodnak az ugyvezeto szamara, ha szeretne rendezni sorait.
Koszonettel: Kincses Janos

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.27. 10:28

Ami minden más tartozással: megszűnik. (Hacsak meg nem állapítják az ügyvezető, tag, volt tag mögöttes felelősségét, de az már egy másik kérdés.)

www.kbs-ugyved.hu

kurta23 # e-mail 2013.06.27. 09:23

Felszámolás után mi történik a NAV -os tartozásokkal? Elpárolog? :)

ObudaFan # e-mail 2013.06.26. 12:08

Az 75.000 Ft + ügyvédi munkadíjba fog kerülni.
Persze, törlik az adószámot és megszűnik a cég, ha nem lesz ügyvezetője, csak akkor az az adótartozás könnyen a saját tartozásoddá válhat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.26. 11:28

Kérhetsz felszámolást. De az sincs ingyen.

www.kbs-ugyved.hu

kurta23 # e-mail 2013.06.26. 10:57

Üdvözlöm!
Cégemet szeretném megszüntetni. Egyszemélyes Kft.
A nav felé van 450 ezer tartozás. (járulékok miatt.)
Ezenkívül semmi más. 1 éve működik.
Sajnos már a könyvelőt és a járulékokat sem tudom finanszírozni.
A kft.-re nincs is szükségem, és költeni sem szeretnék rá.
A tartozás a céget vagy engem terhel?
Mit érdemes tenni vele?
Ha kijelentem magam az gond-e (hogy a tartozás ne növekedjen)?
Így megszűnik-e magától?

Köszönöm!