Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


KFT. megszüntetése

papisa1975 # e-mail 2014.06.07. 06:31

Anno amikor meg akartam szüntetni a céget , már tartozással terhelten akkor azt az információt kaptam a könyvelőmtől és az akkori ügyvédtől hogy én csak akkor tudom megszüntetni , felszámolni a céget, ha előtte a tartozásokat kifizetem. Ha ettől el tudnék tekinteni, akkor ennek én örülnék a legjobban . Mivel nem vagyok jogász ezért kérek segítséget, útmutatást tematikus helyekről és a vége úgyis egy ügyvéd megbízása lesz csak szeretném több csatornából begyűjteni azokat az információkat ami laikusként most nem áll rendelkezésemre .
Azzal már tisztában vagyok hogy az esetemben a székhely problémát meg kell oldani. Ez 18000 Ft + ügyvédi munkaköltség .Ha minden igaz akkor a székhely áthelyezés az egyszerűbb eset. A kérdésem továbbra is az ha tudnának egy útmutatást adni, hogy ha ezek után a fentiek ismeretében elindítom a kft. felszámolásának folyamatát akkor mire számíthatok mint magánember-ügyvezető ?
Anyagi felelősségre vonhatnak-e a kft tartozásaiért ?

Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.06. 13:52

Köztartozása van a cégnek évek óta ( adók; tb ) .ezek miatt nem tudtam a felszámolást elindítani.
Az éppenséggel nem akadály, hanem ok a felszámolásra.

Kavarod te ezeket a dolgokat nagyon.

www.kbs-ugyved.hu

papisa1975 # e-mail 2014.06.06. 13:48

Először is köszönöm a gyors választ.

Természetesen a könyvelő akit megbíztunk a könyvelést rendben tartja. Értem ez alatt azt hogy mivel nincs forgalom a cégben, minden esetben elküldi a 0-ás bevallást és minden évben a szokásos procedúrát a NAV, stb. felé.

Köztartozása van a cégnek évek óta ( adók; tb ) .ezek miatt nem tudtam a felszámolást elindítani. Szabadulnék a cégtől, de az adósság visszafizetése nélkül én nem tudom megszüntetni.

Most az említett székhely probléma miatt költenem kell a székhely áttelepítés miatt mint magánember. Ha a székhelyet átviszem egy másik helyre és utána elindítom a felszámolást ,végelszámolást, szóval azt a procedúrát ami végén remélhetőleg a cég megszűnik akkor milyen anyagi terhekre számíthatok ?
Ügyvédi költség + illetékek vannak azt tudom ilyenkor is.
A közel 1 milliós adó és TB tartozás hogy alakulhat majd miután kft-ről van szó . Én úgy tudtam hogy ügyvezetőként a kft tartozásaiért csak a kft vagyonával felelek . Nem jól tudom ?

mire számíthatok ?

előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2014.06.05. 22:30

Azt semmiképp nem lenne baj elkerülni, hogy kényszertörléssel szüntessék meg a céget, így nem ártana találni egy székhelyet. Emellett ha bármilyen elmaradásod van az elmúlt évek beszámolóinak a leadása körében, azt sürgősen pótold, különben tényleg felmerülhet a felelősséged.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

papisa1975 # e-mail 2014.06.05. 12:39

Tisztelt Szakértők,

A következő ügyben kérném tanácsukat.

Pénzügyi-biztosítási termékek közvetítésére alapítottunk kft-t élettársammal 2009-ben mint tulajdonosok.

A kft-nek én vagyok az ügyvezetője. A mellékállásban addig végzett tevékenység ígéretesnek indult, de sajnos a válság kiterjedésével az üzlet visszaesett.

Próbáltuk amig lehetett, de végül visszamentem az eredeti szakmámba dolgozni. Egy könyvelő cég végzi a NAV felé a bevallások készítését .

Mivel 2010 óta nem dolgozunk a kft-ben, így 0-s bevallások mennek. A cég székhelyét egy ismerősnél jegyeztük be, megbízást adván neki hogy a cég levelezését átvegye és értesítsen engem mint cégvezetőt.

Ez azonban az utóbbi 1,5 évben elmaradt. A NAV keresett a céghelyen és mivel kétszer is visszament a levelük hogy kézbesíthetetlen, így a cégbíróságra adták be az ügyet.

A Tatabányai Törvényszék Cégbírósága egy korábbi lakcímemre küldte a végzést .Így kaptam meg .

A NAV törvényességi felügyeleti kérelmet terjesztett elő amit a Cégbíróság eljárásban folytatott és egy végzést küldött nekem mint cégvezetőnek. Felszólítanak hogy szüntessem meg a törvénysértő állapotot.

A jogszabálysértésnél a Ctv. 7.§ (1) bekezdésre hivatkoznak .A cég a székhelyén nem érhető el.

Amennyiben nem állítom helyre a fenti állapotot, a bíróság a 2006.évi V.tv. 81. § (1) bekezdés szerinti intézkedést fogja alkalmazni.

A megjelölt cégbírósági ügyintézővel beszéltem és levélben kértem is haladékot a végrehajtásra.

Amikor a kft-t alapítottuk 500.000 ft törzstőkére alapítottuk, amiből a felét tettük bele induláskor, a másik felét meg időközben kellett volna. Ez nem történt meg.

A céget szívem szerint megszüntetném, de eddig pont azért nem tudtam megtenni, mert van adó és tb tartozás amit nem tudunk kifizetni.

A cégben semmilyen érték nincs a számlára inkasszó van téve.

A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben engem mint cégvezetőt milyen elmarasztalás érhet ?

Próbáltam tájékozódni és az a része hogy nem vehetek rész más cégben mint tisztségviselő, nem érint hátrányosan.

Engem az anyagi oldala érdekelne mint magánember .

Úgy tudtam és anno így alapítottuk kft-nek a céget, hogy az ügyvezető csak a cég vagyonával felel a cég tartozásaiért.

Most más forrásból ennek az ellenkezőjét kaptam mint információ . A NAV beperelhet és mint cégvezető magánemberként is a vagyonommal felelős vagyok a cég tartozásaiért. Igaz ez ?

Sajnos vagyonom ,nincs és más végrehajtás miatt ma már albérletben lakunk a családommal. Bérből fizetésből élünk és érzékenyen érintene minket ha a cég miatt is végrehajtanának.

Mit javasolnak ? A székhely áthelyezés elégséges az időhúzáshoz ? Vagy hogyan tudom esetleg a megszüntetését a cégnek kezdeményezni ? Mi várható ez esetben ?

Milyen kötelezettségeim lesznek ha a végelszámolás, felszámolás megindul valamilyen okból ? Mindegy-e hogy én indítom el vagy kényszer felszámolással a NAV ?

Mit kellene tennem ? Az kapott határidő sürget , szeretnék tisztábban látni a témában.

Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.06.04. 12:19

A te felelősséged nem feltétlenül fog felmerülni, az övé azért felmerülhet. Ennek elkerülése végett mindenképpen könyvelőhöz és ügyvédhez kellene fordulni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

bferencne # e-mail 2014.06.03. 20:30

Üdv!
A kérdésem a következő: egy kft 100%-os tulajdonosa vagyok. Az ügyvezető a fiam. A kft ügyeit teljes egészében rábíztam, nem értek ezekhez a dolgokhoz. Ma kapott egy levelet a kft a NAV-tól, amelyben tájékoztatják őt, mint vezető tisztségviselőt a kft adószámának törléséről. Tetemes (közel 600 ezer forint) tartozást halmozott fel. A kft-t 500 ezer forint törzstőkével alapítottuk.
A kérdésem a felelősségünkkel kapcsolatos: ha a kft megszűnik, rajta, mint ügyvezetőn, vagy rajtam, mint tagon fogják ezt végrehajtani? Kérhetem, hogy kizárólag őt vonják felelősségre, mivel a kft-vel kapcsolatos döntéseket ő hozta?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.17. 21:10

Az ügyvezető személyének változása elvileg nem igényli a társasági szerződés módosítását.

www.kbs-ugyved.hu

BM1969 # e-mail 2014.03.17. 21:00

Még egy kérdés:
Ha most az ügyvezetőváltás megtörténik, akkor az mennyiben érinti a törzstőkeemelést. 2014.03.15-től 3 millió Ft a kötelező törzstőke új cég esetén, ez a szabály vonatkozik-e módosításra is, hiszen azt kell csinálni, ha jól értem?

BM1969 # e-mail 2014.03.07. 07:28

Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.03.04. 12:58

Ügyvédhez kell fordulni, mert a változásbejegyzési eljárásban kötelező lesz a jogi képviselet. Az ügyvéd pedig úgyis megszerkeszti az iratokat.
De egyébként mindegy , hogy hol és mikor ajánlod fel az üzletrészedet, csak legyen, aki elfogadja. Aztán üzletrész-adásvételi szerződést kell kötni, az ügyvezetőnek meg a változást - ügyvéden keresztül - be kell jelentenie a cégbíróságon.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.04. 09:03

Nem. Igen. ? ?

www.kbs-ugyved.hu

BM1969 # e-mail 2014.03.03. 22:12

Igen, értem. Pontatlan volt a megfogalmazás. A kérdésem az, hogy taggyűlést kell összehívni a lemondás miatt, ugye? És felkínálhatom az üzletrészemet megvételre ezen a taggyűlésen, ugye?

Erről jegyzőkönyvet kell készíteni? Ha igen, utána mi a teendő?

ObudaFan # e-mail 2014.03.03. 20:39

Kft-ből kilépni nem lehet, eladhatod, vagy elajándékozhatod az üzletrészed, ha van kinek. Az ügyvezetői tisztségről természetesen le lehet mondani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

BM1969 # e-mail 2014.03.02. 21:56

Kedves Ügyvéd úr!

Segítségre lenne szükségem. Pár hónapja alapítottunk egy Kft.-t, de veszteségesen üzemel. Úgy látom, nincs értelme tovább folytatnom nekem. Mit kell tegyek? Egyúttal az ügyvezető is én vagyok.

Taggyűlést kell összehívni? Ott bejelenteni, hogy ki szeretnék lépni? Vagy írásban kell tájékoztatnom a többieket? Mit kell tenni, ha más is ki szeretne lépni?

Kérem, mielőbb válaszolni szíveskedjen, mert a helyzet számomra súlyos mentális teher.

Előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.01.07. 11:01

Persze, így meg fog szűnni a cég, te kifizetsz egy csomó bírságot, és öt évig nem lehet új céged.

HA meg eladod és a vevő csődbe viszi, akkor jobb, ha tudod igazolni, hogy amikor eladtad, akkor még rendben volt a cég. Ezt igazolni pedig nem biztos, hogy minden helyzetben könnyű.

A végelszámolásnak nyilván megvannak a maga költségei, de mégis az a célszerű megoldás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Moo08 # e-mail 2014.01.06. 20:09

Üdvözlet mindenkinek!
Van egy 3 éve alapított Kft-nk, tartozásunk sem hatóságok,sem egyéb cégek/magánszemélyek felé nincs. Mivel gazdasági tevékenységet nem folytat a cég már közel 1 éve,a céget szeretnénk "megszüntetni". Olyan megoldást keresek,ami a leginkább költséghatékonyabb.
Néztem jónéhány cégeladási oldalt, de ami ingyen,vagy olcsóbban lenne, attól némileg tartok, ami cégmegszüntetésre pedig rákérdeztem, az nem kevés pénzbe kerül. A céget azért nem akarom tovább fenntartani, mert már csak költségeket (könyvelő) termel.
Van-e lehetőség arra, hogy a céget "jegelem", nem adok, nem készítek hozzá bevallásokat, nem folytatok további tevékenységet - így megszűnhet egy idő után a cég?
Köszönöm a segítő válaszokat!

itt02 # e-mail 2013.12.13. 08:24

Tisztelt Ügyvéd Úr(ak)!
Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Természetesen megtettem a szükséges lépéseket.

ObudaFan # e-mail 2013.12.12. 13:42

Akkor taggyűlés az nincs. Azt az egy tagot kell tájékoztatni a helyzetről.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

itt02 # e-mail 2013.12.12. 08:27

Bocsánat, ha nem voltam pontos.
Nem. Én nem vagyok tag. Ahogy céloztam rá, én csak a "balek" ügyvezető vagyok...

ObudaFan # e-mail 2013.12.11. 12:22

Szerintem sem, de ez egyértelműen nem derül ki a kérdésből.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.11. 11:47

Szerintem ő nem is tag.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2013.12.11. 11:15

Mármint egyszemélyes a kft, vagy rajtad kívül van még egy tag?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

itt02 # e-mail 2013.12.10. 09:37

Úgy gondolom a felelősségem megállapítása lemondással és anélkül is következmény lehet. Tehát ha nem tévedek, akkor nem jelent hátrányt a lemondásom.
Utolsó kérdésem, egy tag esetén is kötelezettség van taggyűlés összehívására, ha a tájékoztatás már írásban megtörtént?

ObudaFan # e-mail 2013.12.07. 10:54

Egyrészt a taggyűlés megkövetelheti, hogy még 60 napig ellásd a feladatot. Másrészt attól, hogy lemondasz, egy esetleges, a felelősséged megállapítása iránti perben lehet, hogy bizonyítani kell majd tudni, hogy nem jártál el a hitelezők érdekeivel ellentétesen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese