KFT. megszüntetése


ObudaFan # 2014.09.22. 20:55

greenlief

Ha nincs a cégnek tartozása, akkor nem felszámolást, hanem végelszámolást kell indítani. Ehhez ügyvédhez kell fordulni, plusz szükség lesz könyvelőre is.
Székhely az azért kellene a végelszámolás alatt, hogy ott az iratokat átvegye valaki. Ha más nem, bejelentheted a lakásodat, ha a tiéd, vagy erre egyébként jogosult vagy.
Az állam felé 18.000 Ft költség lesz, ennél azért az ügyvédi munkadíj több lesz, az szabad megállapodás tárgya és nyilván kér valamit a könyvelő is.

greenlief # 2014.09.19. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő problémával fordulok Önhöz: jelenleg egy egyszemélyes kft ügyvezetője vagyok, de van mellette főállásom is. Szeretném ezt a céget megszüntetni, mert nem tudok vele annyit foglalkozni, mint amennyit kellene. Tartozása nincs, van egy behajthatatlan követelése (legalábbis az Intrumnak nem sikerült), perelni nem akarok, csak megszüntetni a céget. Hová kell ez ügyben mennem és milyen költségekre számíthatok? Sajnos pár napja megszűnt a székhelyszolgáltatóval a szerződés és nem kívánok már ebbe pénzt rakni. Ez okozhat gondot a felszámolás során?
Előre is köszönöm válaszát.

Margit77 # 2014.09.02. 01:36

Tisztelt Ügyvéd úr! Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.01. 17:10

Akadálya szerintem nincs, de hogy pontosan milyen adójogi következményei vannak, azt csak egy jó könyvelő tudná megmondani.

Margit77 # 2014.09.01. 16:17

Köszönöm közben megoldódott, "műszaki okok miatt bizonytalan ideig zárva" és telefonszám :-D

Ha már itt vagyok lenne még 1 kérdésem.
Több zöldség üzletem van főleg a minőségi árút értékesítjük napi 2x válogatjuk az árút.
Hétfőn és Csütörtökön hozzuk a frisset.
Ezért elég sok minőség hibás de még garantáltan fogyasztható zöldség és gyümölcs halmozódik fel amit eddig a kecskéimnek adtam, de miközben vágom fel nekik a szívem szakad meg a jó árú kárba veszése miatt.

Azt találtam ki, hogy csinálok egy raktárat(nem üzletet) a raktár elött 300.-Ft ért adok egy bevásárló szatyrot és azt a lehetőséget, hogy aki megvette a szatyrot az bemehet a raktárba és ingyen tele rámolhatja azt zöldséggel és gyümölcsel.

A kérdésem ; Van e ennek jogi vagy adójogi akadálya ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.01. 16:03

Az üzletet szerintem akkor zárod be, amikor akarod.

Margit77 # 2014.09.01. 12:24

Sziasztok nem találtam opciót a kérdésemhez bocsi, hogy ide rondítok.Egy zöldség üzletet üzemeltetek működési engedéllyel ahol a bérbeadó nem konstruktív a téliesítésben ezért időszakosan szüneteltetni szeretném a tevékenységet elösszőr mától november 30.-ig ezt követően pedig január 1-től május 1.-ig. azt az infót kaptam a jegyzőtől, hogy ezt nem lehet.Kutattam a neten de sehol nem találtam rá infót ezért kérném a segítségeteket van-e jogszabály az üzlet ideiglenes bezárására ?
A választ előre is köszi .
UI: A vállakozásomat nem szeretném szüneteltetni mert más üzleteim működnek tovább.

ObudaFan # 2014.08.02. 22:10

Ha te irányítod akár formálisan, akár informálisan ezt a céget, és "becsődölteted", akkor jó esély lesz rá, hogy a hitelezők - köztük is elsősorban az adóhatóság - keresetére a bíróság megállapítsa a cég tartozásaiért a felelősségedet.

RAI01 # 2014.07.26. 17:32

Tisztelt Ügyvéd úr!

A problémám a következő:

Vagyonvédelmi céget üzemeltetek már 9 éve az egyik bizalmasom fel akar mondani és pénzt követel különbem elküldi az adóhivatalhoz a bizonyítékait.Sajnos a céget papírforma szerint nem tudtam volna üzemeltetni ezért a kiskapukra kellett támaszkodnom....a kérdésem az lenne,ha becsködöltetem a Kft-m az adóhivatal behajthatja e rajtam a büntetést?Közel 120 emberről van szó akiket egy új Kft-be raknák át...(de ha van megoldás szívesen venném)
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.07. 05:57

A végelszámolásnak akadálya, nem a felszámolásnak.
Nagy valószínűséggel nem fogsz tartozni a kft. tartozásaiért.

papisa1975 # 2014.06.07. 04:31

Anno amikor meg akartam szüntetni a céget , már tartozással terhelten akkor azt az információt kaptam a könyvelőmtől és az akkori ügyvédtől hogy én csak akkor tudom megszüntetni , felszámolni a céget, ha előtte a tartozásokat kifizetem. Ha ettől el tudnék tekinteni, akkor ennek én örülnék a legjobban . Mivel nem vagyok jogász ezért kérek segítséget, útmutatást tematikus helyekről és a vége úgyis egy ügyvéd megbízása lesz csak szeretném több csatornából begyűjteni azokat az információkat ami laikusként most nem áll rendelkezésemre .
Azzal már tisztában vagyok hogy az esetemben a székhely problémát meg kell oldani. Ez 18000 Ft + ügyvédi munkaköltség .Ha minden igaz akkor a székhely áthelyezés az egyszerűbb eset. A kérdésem továbbra is az ha tudnának egy útmutatást adni, hogy ha ezek után a fentiek ismeretében elindítom a kft. felszámolásának folyamatát akkor mire számíthatok mint magánember-ügyvezető ?
Anyagi felelősségre vonhatnak-e a kft tartozásaiért ?

Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.06. 11:52

Köztartozása van a cégnek évek óta ( adók; tb ) .ezek miatt nem tudtam a felszámolást elindítani.
Az éppenséggel nem akadály, hanem ok a felszámolásra.

Kavarod te ezeket a dolgokat nagyon.

papisa1975 # 2014.06.06. 11:48

Először is köszönöm a gyors választ.

Természetesen a könyvelő akit megbíztunk a könyvelést rendben tartja. Értem ez alatt azt hogy mivel nincs forgalom a cégben, minden esetben elküldi a 0-ás bevallást és minden évben a szokásos procedúrát a NAV, stb. felé.

Köztartozása van a cégnek évek óta ( adók; tb ) .ezek miatt nem tudtam a felszámolást elindítani. Szabadulnék a cégtől, de az adósság visszafizetése nélkül én nem tudom megszüntetni.

Most az említett székhely probléma miatt költenem kell a székhely áttelepítés miatt mint magánember. Ha a székhelyet átviszem egy másik helyre és utána elindítom a felszámolást ,végelszámolást, szóval azt a procedúrát ami végén remélhetőleg a cég megszűnik akkor milyen anyagi terhekre számíthatok ?
Ügyvédi költség + illetékek vannak azt tudom ilyenkor is.
A közel 1 milliós adó és TB tartozás hogy alakulhat majd miután kft-ről van szó . Én úgy tudtam hogy ügyvezetőként a kft tartozásaiért csak a kft vagyonával felelek . Nem jól tudom ?

mire számíthatok ?

előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.06.05. 20:30

Azt semmiképp nem lenne baj elkerülni, hogy kényszertörléssel szüntessék meg a céget, így nem ártana találni egy székhelyet. Emellett ha bármilyen elmaradásod van az elmúlt évek beszámolóinak a leadása körében, azt sürgősen pótold, különben tényleg felmerülhet a felelősséged.

papisa1975 # 2014.06.05. 10:39

Tisztelt Szakértők,

A következő ügyben kérném tanácsukat.

Pénzügyi-biztosítási termékek közvetítésére alapítottunk kft-t élettársammal 2009-ben mint tulajdonosok.

A kft-nek én vagyok az ügyvezetője. A mellékállásban addig végzett tevékenység ígéretesnek indult, de sajnos a válság kiterjedésével az üzlet visszaesett.

Próbáltuk amig lehetett, de végül visszamentem az eredeti szakmámba dolgozni. Egy könyvelő cég végzi a NAV felé a bevallások készítését .

Mivel 2010 óta nem dolgozunk a kft-ben, így 0-s bevallások mennek. A cég székhelyét egy ismerősnél jegyeztük be, megbízást adván neki hogy a cég levelezését átvegye és értesítsen engem mint cégvezetőt.

Ez azonban az utóbbi 1,5 évben elmaradt. A NAV keresett a céghelyen és mivel kétszer is visszament a levelük hogy kézbesíthetetlen, így a cégbíróságra adták be az ügyet.

A Tatabányai Törvényszék Cégbírósága egy korábbi lakcímemre küldte a végzést .Így kaptam meg .

A NAV törvényességi felügyeleti kérelmet terjesztett elő amit a Cégbíróság eljárásban folytatott és egy végzést küldött nekem mint cégvezetőnek. Felszólítanak hogy szüntessem meg a törvénysértő állapotot.

A jogszabálysértésnél a Ctv. 7.§ (1) bekezdésre hivatkoznak .A cég a székhelyén nem érhető el.

Amennyiben nem állítom helyre a fenti állapotot, a bíróság a 2006.évi V.tv. 81. § (1) bekezdés szerinti intézkedést fogja alkalmazni.

A megjelölt cégbírósági ügyintézővel beszéltem és levélben kértem is haladékot a végrehajtásra.

Amikor a kft-t alapítottuk 500.000 ft törzstőkére alapítottuk, amiből a felét tettük bele induláskor, a másik felét meg időközben kellett volna. Ez nem történt meg.

A céget szívem szerint megszüntetném, de eddig pont azért nem tudtam megtenni, mert van adó és tb tartozás amit nem tudunk kifizetni.

A cégben semmilyen érték nincs a számlára inkasszó van téve.

A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben engem mint cégvezetőt milyen elmarasztalás érhet ?

Próbáltam tájékozódni és az a része hogy nem vehetek rész más cégben mint tisztségviselő, nem érint hátrányosan.

Engem az anyagi oldala érdekelne mint magánember .

Úgy tudtam és anno így alapítottuk kft-nek a céget, hogy az ügyvezető csak a cég vagyonával felel a cég tartozásaiért.

Most más forrásból ennek az ellenkezőjét kaptam mint információ . A NAV beperelhet és mint cégvezető magánemberként is a vagyonommal felelős vagyok a cég tartozásaiért. Igaz ez ?

Sajnos vagyonom ,nincs és más végrehajtás miatt ma már albérletben lakunk a családommal. Bérből fizetésből élünk és érzékenyen érintene minket ha a cég miatt is végrehajtanának.

Mit javasolnak ? A székhely áthelyezés elégséges az időhúzáshoz ? Vagy hogyan tudom esetleg a megszüntetését a cégnek kezdeményezni ? Mi várható ez esetben ?

Milyen kötelezettségeim lesznek ha a végelszámolás, felszámolás megindul valamilyen okból ? Mindegy-e hogy én indítom el vagy kényszer felszámolással a NAV ?

Mit kellene tennem ? Az kapott határidő sürget , szeretnék tisztábban látni a témában.

Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.04. 10:19

A te felelősséged nem feltétlenül fog felmerülni, az övé azért felmerülhet. Ennek elkerülése végett mindenképpen könyvelőhöz és ügyvédhez kellene fordulni.

bferencne # 2014.06.03. 18:30

Üdv!
A kérdésem a következő: egy kft 100%-os tulajdonosa vagyok. Az ügyvezető a fiam. A kft ügyeit teljes egészében rábíztam, nem értek ezekhez a dolgokhoz. Ma kapott egy levelet a kft a NAV-tól, amelyben tájékoztatják őt, mint vezető tisztségviselőt a kft adószámának törléséről. Tetemes (közel 600 ezer forint) tartozást halmozott fel. A kft-t 500 ezer forint törzstőkével alapítottuk.
A kérdésem a felelősségünkkel kapcsolatos: ha a kft megszűnik, rajta, mint ügyvezetőn, vagy rajtam, mint tagon fogják ezt végrehajtani? Kérhetem, hogy kizárólag őt vonják felelősségre, mivel a kft-vel kapcsolatos döntéseket ő hozta?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.17. 20:10

Az ügyvezető személyének változása elvileg nem igényli a társasági szerződés módosítását.

BM1969 # 2014.03.17. 20:00

Még egy kérdés:
Ha most az ügyvezetőváltás megtörténik, akkor az mennyiben érinti a törzstőkeemelést. 2014.03.15-től 3 millió Ft a kötelező törzstőke új cég esetén, ez a szabály vonatkozik-e módosításra is, hiszen azt kell csinálni, ha jól értem?

BM1969 # 2014.03.07. 06:28

Köszönöm.

ObudaFan # 2014.03.04. 11:58

Ügyvédhez kell fordulni, mert a változásbejegyzési eljárásban kötelező lesz a jogi képviselet. Az ügyvéd pedig úgyis megszerkeszti az iratokat.
De egyébként mindegy , hogy hol és mikor ajánlod fel az üzletrészedet, csak legyen, aki elfogadja. Aztán üzletrész-adásvételi szerződést kell kötni, az ügyvezetőnek meg a változást - ügyvéden keresztül - be kell jelentenie a cégbíróságon.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.04. 08:03

Nem. Igen. ? ?

BM1969 # 2014.03.03. 21:12

Igen, értem. Pontatlan volt a megfogalmazás. A kérdésem az, hogy taggyűlést kell összehívni a lemondás miatt, ugye? És felkínálhatom az üzletrészemet megvételre ezen a taggyűlésen, ugye?

Erről jegyzőkönyvet kell készíteni? Ha igen, utána mi a teendő?

ObudaFan # 2014.03.03. 19:39

Kft-ből kilépni nem lehet, eladhatod, vagy elajándékozhatod az üzletrészed, ha van kinek. Az ügyvezetői tisztségről természetesen le lehet mondani.

BM1969 # 2014.03.02. 20:56

Kedves Ügyvéd úr!

Segítségre lenne szükségem. Pár hónapja alapítottunk egy Kft.-t, de veszteségesen üzemel. Úgy látom, nincs értelme tovább folytatnom nekem. Mit kell tegyek? Egyúttal az ügyvezető is én vagyok.

Taggyűlést kell összehívni? Ott bejelenteni, hogy ki szeretnék lépni? Vagy írásban kell tájékoztatnom a többieket? Mit kell tenni, ha más is ki szeretne lépni?

Kérem, mielőbb válaszolni szíveskedjen, mert a helyzet számomra súlyos mentális teher.

Előre is köszönöm.