KFT. megszüntetése


ObudaFan # 2014.01.07. 10:01

Persze, így meg fog szűnni a cég, te kifizetsz egy csomó bírságot, és öt évig nem lehet új céged.

HA meg eladod és a vevő csődbe viszi, akkor jobb, ha tudod igazolni, hogy amikor eladtad, akkor még rendben volt a cég. Ezt igazolni pedig nem biztos, hogy minden helyzetben könnyű.

A végelszámolásnak nyilván megvannak a maga költségei, de mégis az a célszerű megoldás.

Moo08 # 2014.01.06. 19:09

Üdvözlet mindenkinek!
Van egy 3 éve alapított Kft-nk, tartozásunk sem hatóságok,sem egyéb cégek/magánszemélyek felé nincs. Mivel gazdasági tevékenységet nem folytat a cég már közel 1 éve,a céget szeretnénk "megszüntetni". Olyan megoldást keresek,ami a leginkább költséghatékonyabb.
Néztem jónéhány cégeladási oldalt, de ami ingyen,vagy olcsóbban lenne, attól némileg tartok, ami cégmegszüntetésre pedig rákérdeztem, az nem kevés pénzbe kerül. A céget azért nem akarom tovább fenntartani, mert már csak költségeket (könyvelő) termel.
Van-e lehetőség arra, hogy a céget "jegelem", nem adok, nem készítek hozzá bevallásokat, nem folytatok további tevékenységet - így megszűnhet egy idő után a cég?
Köszönöm a segítő válaszokat!

itt02 # 2013.12.13. 07:24

Tisztelt Ügyvéd Úr(ak)!
Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Természetesen megtettem a szükséges lépéseket.

ObudaFan # 2013.12.12. 12:42

Akkor taggyűlés az nincs. Azt az egy tagot kell tájékoztatni a helyzetről.

itt02 # 2013.12.12. 07:27

Bocsánat, ha nem voltam pontos.
Nem. Én nem vagyok tag. Ahogy céloztam rá, én csak a "balek" ügyvezető vagyok...

ObudaFan # 2013.12.11. 11:22

Szerintem sem, de ez egyértelműen nem derül ki a kérdésből.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 10:47

Szerintem ő nem is tag.

ObudaFan # 2013.12.11. 10:15

Mármint egyszemélyes a kft, vagy rajtad kívül van még egy tag?

itt02 # 2013.12.10. 08:37

Úgy gondolom a felelősségem megállapítása lemondással és anélkül is következmény lehet. Tehát ha nem tévedek, akkor nem jelent hátrányt a lemondásom.
Utolsó kérdésem, egy tag esetén is kötelezettség van taggyűlés összehívására, ha a tájékoztatás már írásban megtörtént?

ObudaFan # 2013.12.07. 09:54

Egyrészt a taggyűlés megkövetelheti, hogy még 60 napig ellásd a feladatot. Másrészt attól, hogy lemondasz, egy esetleges, a felelősséged megállapítása iránti perben lehet, hogy bizonyítani kell majd tudni, hogy nem jártál el a hitelezők érdekeivel ellentétesen.

itt02 # 2013.12.06. 07:17

Csak jelképes összegért vállaltam, tehát még a papírmunkát sem éri meg, pláne a vele járó stresszt. Pláne a következő felszámolással járó ügymenetet-eltiltást.
Tehát ez azt jelenti, ha taggyűlésen bejelentem, utána rám nézve hátrányok nélkül mehet a lemondás?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.06. 06:13

Igen, ezt értettem többek között bizonyos kötelezettség alatt.

ObudaFan # 2013.12.05. 22:53

Viszont a taggyűlést összehívni mindenképpen kötelező.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.05. 18:51

Fizetésed megkapod? Akkor?

(Viccet félretéve: bizonyos kötelezettségeid vannak, ha észleled a fizetésképtelenséget - de a tartozásokért alapvetően nem felelsz. A felszámolást például te nem tudod kezdeményezni, csak a taggyűlés.)

itt02 # 2013.12.05. 07:16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Naivan felvállaltam egy cég ügyvezetését. Mint kiderült a cég menthetetlenül csődben van jelentős adótartozással várja a végelszámolást.
Mit tehetek?
Nyerhetek-e valamit a lemondással illetve a mielőbbi felszámolást kellene kezdeményeztetnem?
Válaszát előre köszönöm.

qw12 # 2013.11.23. 18:31

Köszönöm

ObudaFan # 2013.11.23. 08:55

Szerintem nincs akadálya a lemondásnak, de az eltiltást nem lehet vele megúszni.

qw12 # 2013.11.22. 12:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem lenne: kényszertörlés alatt álló cégben ügyvezető vagyok. lemondhatok e a folyamatban lévő eljárás alatt, illetve lesz e hátrányos következménye számomra?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2013.11.18. 14:16

Fel kellene keresni egy ügyvédet és elindítani a felszámolási eljárást, mielőtt törlik a céget, mert ott még mindig nagyobb az esély, hogy ne feleljenek a magánvagyonukkal, még ha kizárni azt sem lehet ezek után. De előtte a könyvelést rendbe kell tenni és az adószám visszaállítását el kell érni.

tottunde # 2013.11.16. 09:06

Segitségüket kérném.
2012-ben építőipari céget alapitottunk férjemmel!A cégben nem történt semmilyen tevékenység!Férjem volt bejelentve a céghez mint alkalmazott.Sajnos mivel nem történt semmilyen tevékenység,emiatt megcsusztunk és a járuléktartozás befizetése nem történt meg.Kb.300.000Ft.
Ezután a férjemet kijelentettük és elhelyezkedett más cégnél.Könyvelőnk elmondása alapján igy a cég megtartható,ha máshol bevan jelentve(Férjem is cégvezetőként is jelen van).Szerettük volna megszüntetni a céget,de a könyvelőnk elmondta hogy csak ha kifizetjük a tartozást.Sajnos olyan anyagi helyzetben vagyunk,hogy nem áll módunkban rendezni.A könyvelőnk hozzáállása se volt hozzánk a legmegfelelőbb..igy nem tudtunk dolgokat,hogy mit kell tennünk ..hiaba nem folyik semmilyen tevékenység a cégben.Év elején(májusban) Közzétételi dij fizetését kérte a könyvelő.Elutaltam,másolatot küldtem a könyvelőnek.Pár hete a cégbiróságtól kaptunk egy értesitést miszerint emiatt a dij miatt a cég adószámát megszüntették.
Mindeközben többször kértem a könyvelőt hogy javasoljon valamit hogyan tudnánk abbahagyni a céget..én inditsak el egy csődeljárást..vagy várjam meg amig az apeh indiztja el.Nem kaptunk erre se választ.
Kérdésem,az lenne hogy most mit tudok tenni?Ha az adószámot már megszüntették.A cég székhelye a családi házunk.Kft..felelek e a saját vagyonunkkal..
HA megszüntetik...mi a teendőm...Sajnos tapasztalatlanul kezdtünk neki,igy semmit nem tudunk hogy mi a következménye ha ezeket a tartozásokat nem fizetem meg.Nekünk a bevételünk nem fedezi szinte a magánéleti kiadásainkat.Ezeket igazolni tudjuk..mind a bevételeinket..mind a kiadásainkat.
Kérem segitsenek.

ObudaFan # 2013.08.11. 22:44

Vagyonilag akkor vagy felelős, ha a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben nem a hitelezők érdekeinek megfelelően jártál el, a céget felszámolják és a hitelezők követelése kielégítetlen marad. Ha a céget felszámolják és a hitelezők követelése kielégítetlen marad és a cég az elmúlt években a beszámoló letétbe helyezési kötelezettségének nem tett eleget, vagy a felszámolóval nem működsz együtt, akkor a felelősségedet vélelmezni kell.
Hogy érdemes-e csődvédelmet kérni, vagy hagyni érdemes felszámoltatni a céget, az azért igen sok körülménytől függ, arra aligha elég egy néhány mondatos kérdés egy fórumon.

Kyttana # 2013.08.11. 17:03

Tiszteletem!

Sajnos az idei évben az alkalmazottaim miatt- nyugtaadás elmulasztása- tetemes büntetésre számíthatok. Azonban a cég bevétele igen kevés. Én ügyvezető vagyok a cégben. Ha a büntetéseket nem tudom befizetni sem most, sem valószínűleg a közeljövőben, mi a teendő? Csődeljárás? Mit kell ilyenkor tenni? Pontosan milyen folyamat zajlik le ilyenkor? VAgyonilag én mennyire vagyok felelős?

ObudaFan # 2013.08.03. 08:46

Hát, ez kivételes, de ilyen tényállás mellett elképzelhető, de legalábbis az ügyvezető felelőssége mindenképp felmerülhet. Nem ártana az összes irattal felkeresni egy ügyvédet.

Mephy # 2013.08.02. 11:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan problémám lenne, hogy kft alapításkor ellettek rontva a papírok. A cég be lett jegyezve a székhelyre, de székhelyszolgáltatás nem valósult meg. Emiatt nem kaptuk meg a kockerd kérdőívet, és törölték az adószámunkat.
Mivel nem volt adószámunk a szerződött partnereink sem tudtak minket kifizetni. A cég tőkéje elfogyott viszont tartozásunk még van egy cég felé. Most közjegyzői eljárást akarnak indítani. Egyetemi hallgató vagyok, a volt üzlettársaimnak nyoma sincs, én vagyok az ügyvezető a cégben.
Ön szerint mi a legrövidebb, és legolcsóbb módja hogy lezárhassak a kft-vel kapcsolatos minden problémát.
Illetve kérdezem hogy igaz-e hogy a kft tartozásait átterhelhetik a tulajdonosokra?

Előre köszönöm válaszát!

Rexor # 2013.07.30. 09:41

Semmi sem lehetetlen :).

Szóba jöhet a pótbefizetés, ami annyit jelent, hogy a tagi kölcsönnel megegyező pénzt befizettek pótbefizetés jogcímen (ez bekerül lekötött tartalékba), majd ebből a Kft. visszafizeti a tagi kölcsönt. A hátránya, hogy ehhez a 10 millát be is kell fizetni a bankszámlára (amit aztán visszafizettek) Annyit kell csak lecsekkolni, hogy az alapító okirat megengedi e a pótbefizetés lehetőségét (ha nem, akkor módosítani kell). Szóba jöhet még a tagi kölcsön apport is (tehát a jegyzett tőke megemelése a tagi kölcsön összegével, de ehhez is kell ügyvéd, cégbírósági eljárás).