Kft. - s kérdések


F.Laci # 2010.12.28. 21:08

Köszönöm szépen.Igazából azért érdekes nekem a kérdés mert kft-m van(nem nagy cég,2 alkalmazott,de régen amikor indultunk külföldre is adtam el dolgokat és muszály volt a kft)és azon elmélkedtem érdemes lenne e megszüntetni a kft-t és mondjuk bt-vagy egyéni vállalkozó lenni.de ott viszont a teljes vagyonommal felelek a kft-nél meg nem.És ugye 1 akármilyen szabálysértés,mondvacsinált okok stb bármikor belefuthat az ember 1 ilyenbe,és mivel a túlélésért kűzdünk nem tudnám kifizetni a kft pénzéből.Egyéni váll.-ként meg ugye terhelnék a saját vagyonomra(ami mindössze 1 hitelre vett ingatlan,ahol lakom, és minimális kp.de tényleg minimális.Szóval akkor nem éri meg a váltást nekem ugy érzem.Szerintetek jól gondolkodom,vagy kifelejtek valamit a számításból?Tisztelettel és köszönettel:F.László

ObudaFan # 2010.12.28. 18:38

F.Laci

Már jó régóta változatlanok a szabályok: főszabályként a kft. csak a saját vagyonával felel, kivételesen lehet felelős a tag, vagy az ügyvezető a saját vagyonával.

Kbrs

Csak kivételesen. Csődtv- 63/A. § Amennyiben az adós ellen megindított felszámolást cégbírósági megszüntetési eljárás előzte meg, és az adós a felszámolás kezdő időpontjában saját tőkéjének 50%-át meghaladó tartozást halmozott fel, a felszámoló vagy a hitelező kereseti kérelmére a bíróság megállapítja, hogy a felszámolási eljárás megindítását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással (Ptk. 685/B. §) rendelkező volt tag (részvényes) korlátlanul felel az adós ki nem elégített kötelezettségeiért, kivéve, ha bizonyítja, hogy a vagyoni hányad átruházásának időpontjában az adós fizetőképes volt, a vagyonvesztés csak ezt követően következett be, illetve az adós ugyan nem volt fizetőképes, de a tag (részvényes) az átruházás során jóhiszeműen járt el.

Kbrs # 2010.12.28. 15:44

Kedves Fórumozók!

Egy Kft.-ben ügyvezetöként és többségi tulajdonosként szerepelek. Az üzlettársi viszony megromlott, így én ki szeretnék lépni a cégböl. Az üzlettárs beleegyezett, hogy megveszi a részem.A cég ügyeit eddig is ö intézte, így tisztában van mindennel.
Kérdésem az, hogy ha a cégnek tartozása van és az Apeh felé is el van maradva és így adom el a részem, késöbb felelösségre vonhatnak e engem, mint "volt" ügyvezetöt?
Válaszukat elöre is köszönöm!

F.Laci # 2010.12.27. 18:59

Sziasztok,az lenne a kérdésem hogy volt 1 olyan tervezet ha jól tudom,hogy a kft tulajdonosai(ügyvezetői)a saját ingó-és ingatlanjaival-vagyonával-felel a kft-ért avagy nem?/életbe lépett e és van e visszamenőleges hatálya,vagy a cég alapításakor lévő törvények az irányadók/kb 4 éves a kft./AZ érdekelne hogy ha megbünteteik a kft-t akkor csak a cég vagyonát zárolhatják,vagy a tulajdonosaiét is.Régebben ugyanis csak a cég vagyonát zárolhatták.Köszönöm előre is a válaszaitokat.Üdv Laci(egyenlőre semmi nincs folyamatban de az ördög nem alszik:):)

fuszekli12 # 2010.12.11. 12:16

Köszönöm a válaszokat. Ez így valamivel bíztatóbb, mint az ügyészség álláspontja, miszerint az új ügyvezető nincs tudatában leváltásának, így nem követ el semmit ha a cégem nevében aláírogat, s levelezést folyata különböző hivatalokkal. Még akkor sincs tudatában leváltásának tényével, ha átvette az erről szóló levelet. Az ügyészség szerint kár sem ért engem azzal, hogy a leváltott ügyvezető a cég álatal végzett szolgáltatásért pénzt vett fel, mert az ügyészség szerint nem lehet tudni, hogy ha kvázi én adtam volna el ezt a szolgáltaást, akkor egyáltalán el tudtam volna-e adi s lett volna-e belőle bevételem. Így szerintük nem történt csalás. Eszerint a logika szerint a mai napig eljárhat, aláírhat a cégem nevében, sőt szolgáltatást is eldahat ha tud, majd a bevételt zsebre teheti. Szép nem? Még pótmagánvádlóként felléphetek az ügyben, ami még kiegészül néhány vádponttal. Az én történetem tanítani lehetne, komolyan mondom. Valamint ékes példaként szolgálhat arra, milyen nevetséges tud lenni a jogrendszerünk. Azért még hiszem, hogy bizonyítani tudom madj az igazam.
Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

Dr.Attika # 2010.12.10. 15:30

Bélának van igaza. Álképviselet. Hogy ezen képviselete kapcsán követett-e el bűncselekményt azt külön vizsgálni kell a konkrét eljárásoknál. Tehát normál esetben polgári jogi kategória.
Javaslom olvassátok el Hamza Gábor: Az ügyleti képviselet c. könyvét. ( Rejtjel Kiadó 1997.)

pazs # 2010.12.10. 15:14

Az "érdekes ügyek"-ből úgy sejtem, hogy van kár. De igazad van, nem muszáj büntetőjoggal lőni, jó erre a kártérítés is, ha van kár. Ha meg nincs, hát... akkor miért csinálja?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.10. 15:02

Vagy csak álképviselet. A csalásnak tényállási eleme a károkozás.

pazs # 2010.12.10. 11:54

okirathamisítás és/vagy csalás, így első blikkre.

fuszekli12 # 2010.12.10. 11:26

Jó napot kívánok!

Kérdésem lenne:
kettő évvel ezelőtt láváltottuk jelenlegi cégem ügyvezetőjét. Hivatalosan, cégbíróság át is jegyezte az új ügyvezetőt. A régi soha semmiféle jelzést nem adott arról, hogy ő leváltását vitatná, azzal nem ért egyet stb.
Leváltásáról tudott, az erről szóló értesítést átvette, meg van róla minden dokumentumom.
Ennek ellenére leváltását követően is több hónapon keresztül, vélhetőleg talán még ma is. A KFt nevében eljár, hivataloknak levelet ír, mint ügyvezető, pecséttel ellátva. Kérdezem, milyen jogsértést követ el ezzel???
Van tippem, de kíváncsi lennék a válaszára, mert elég érdekes ügyem van ebből.

ObudaFan # 2010.12.08. 21:05

Az apportáló nyilatkozik róla, de ezért felelősséggel is tartozik. Ha nem akarja az apportáló, illetve a többi tag, hogy az esetlegesen felülértékelt apport miatt felelős lehessen a társaság tartozásaiért, akkor érdemes erről beszerezni könyvvizsgálói véleményt.

Csaba64 # 2010.12.07. 21:37

Üdvözlök Mindenkit!
Kft alapításnál a törzstőke lehet szellemi apport is. Kérdezném, hogy a szellemi apport mértékét (árát) igazolni kell? Pl. egy weboldal esetében ki értékeli fel, s azt ki, hogyan ellenőrzi?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 16:00

Rendőrséghez. A jogosulatlan pénzintézeti tevékenység bűncselekmény.

csenli # 2010.12.01. 13:45

Akkor ebből akár az is következhet, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélye nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet valósít meg a cég minden egyes szerződéssel?? Megközelítőleg 800 ilyen szerződést kötöttek! A szerződésekben 60 banki munkanapos kifizetést jelöltek meg, ami egyes esetekben november 23-án lejárt. A lejáratott követően a cég kiküldött egy levelet, amiben az állt, hogy 15 banki munkanapon belül kifizetnek 150.000 forint hitelelőleget. Megjegyzem: a kihelyezésre váró összeg: 2-2,5 milliárd (!) forint. Amit állítólag egy magánember adott a cégnek kölcsön.
Több dologban is vérzik a dolgok. Pl: egyoldalúan módosították ezzel a kifizetési határidőt.
Hova lehet ebben az esetben fordulni?

csenli # 2010.12.01. 13:18

Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 12:32

Természetesen nem nyújthat üzletszerűen kölcsönt.

csenli # 2010.12.01. 10:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni:
Adott egy Kft, aminek a cégkivonatába a "Mns egyéb pénzügyi közvetítés" szerepel, akkor ő végezhette hitelnyújtást. A cég az interneten hirdeti magát, és "kamat mentes" kölcsönöket nyújt. A cég még PSZÁF regisztrációval sem rendelkezik, csak az egyik alkalmazottjuk regisztrált.

Köszönöttel: Magdi

ObudaFan # 2010.11.28. 09:59

Attól függ, hogy azon kívül, hogy tag vagy, még mit szeretnél abban a társaságban csinálni.

Csaba64 # 2010.11.27. 22:40

Üdvözlöm a fórum olvasóit!
Kérdezném a hozzáértőket, hogy főállású alkalmazottként szeretnék egyszemélyes Kft-t létrehozni. Ebben az esetben milyen járuléko(ka)t kell majd fizetnem?

bandeeraz # 2010.11.18. 08:18

Kedves Sanyi152!

Én úgy általában nem bíznék ilyen oldalban, elsősorban azért, mert nem az oldal a lényeg, hanem a mögötte álló ügyvédi iroda. Ha olyat találsz, ahol egy ügyvédi iroda a nevét is adja a dologhoz, az sztem már rossz nem lehet (most fejből nem tudom, de már találkoztam ilyennel). De ezeket is csak úgy érzésből tudom mondani és nem tapasztalatból:)

sanyi152 # 2010.11.18. 04:46

Szeretném mégegyszer feltenni ugyanezt a kérdést. Kérem válaszoljanak rá. Köszönöm.

sanyi152 # 2010.11.14. 03:51

Üdv. Sanyi vagyok. Érdeklődnék, hogy az interneten található, cégalapítással foglalkozó oldal közül melyik a legjobb? Hol érdemes tájékozódni? Melyik oldal megbízható? Köszönöm a segítséget.

Riccosito # 2010.11.12. 21:50

Köszönöm szépen a segítséget!

nandy # 2010.11.12. 16:58

Az ügyvezetés (képviselet) nem minősül személyes közreműködésnek, továbbá ingyenesen is ellátható pl. megbízási jogviszony keretében.
Ha a cég valóban nem működik, azaz nem szerez bevételt, nem köt szerződéseket, nem vesz árut, szolgáltatást stb... (kivéve a kötelezőt, mint pl. könyvelő), akkor nem szükséges a járulékokat megfizetni, hisz személyes közreműködés hiányában nincs ilyen kötelezettség.

Bővebben: kérdezd meg a könyvelődet.

Riccosito # 2010.11.12. 16:44

Tisztelt jogi fórum!

A havi készpénz kivétnek úgy tudom azt hívják, amit havonta a kft bevételéből, mint ügyvezető igazgató bérként kivételezek. Pontosabban az érdekelne, hogy a kft tevékenysége szüneteltethető-e illetve hogy tudnám a minimumra vagy a 0-ra vinni a járulék fizetést, mivel jelenleg nincs bevétele a kftnek amiből ezeket a megállapított járulékokat fizessem.

Köszönöm válaszát!