alapítvány


Jennyfere # 2022.03.04. 11:14

Tisztelt Fórumozók,

Már régóta segítek magánszemélyként, ahol tudok. Néha kutyamentésben (táppal, szállításban, néha élelemmel rászorulóknak, más alapítványok, menhelyek támogatásával, stb.)
Jelenleg is segítek a menekülteken, adománnyal, szállítással, amire épp szükség van, eseti jelleggel.
Általában saját pénzből finanszírozom ezeket, azonban most egy nagyobb mértékű támogatást kaptam (500.000 Ft.), aminek felhasználását szeretném hivatalos alapokra helyezni, és a jövőben is lehetővé tenni, hogy egyre többen tudják támogatni a céljaimat. Kizárólag közcélról van szó tehát, és non profit szervezetről, munkadíjat sem szeretnék felvenni, a székhely a lakásom lenne, ha az lehet.

Általában a párom segít ebben, de nem vagyunk házasok.

  1. Alapítvány megfelelő lenne ennek a célnak az elérésére vagy más forma is szóba jöhet?
  2. Lehet Ő (vagy az édesapja) az alapító, és én a kurátor? Vagy esetleg egy nem non-profit Bt., aminek én tagja vagyok?
  3. Gazdasági tevékenységet nem kívánok végezni, kizárólag adományokból (természetesen saját forrásból is) szeretnénk segíteni.
  4. Milyen költségei lennének hosszútávon egy ilyen alapítvány fenntartásának? (adózás, könyvelés, maga a működéssel kapcsolatos költségek érdekelnek)
  5. Mennyi időn belül lehet kb. egy alapítványt létrehozni?

Válaszukat előre is köszönöm.

Rongy Elek # 2021.09.10. 16:58

Szép estét!

Alapítvánnyal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

Lehet-e alapítvány vezető tisztségviselője, ill. kuratóriumi tag olyan személy, akinek "terület szintű" lakcíme, tehát mondjuk "Bp 08." lakcímre kiállított lakcímkártyája van?

Az ügyvédünk szerint az az elektronikus űrlap, amin majd neki be kell küldenie a bejegyzési kérelmet a bírósághoz, azonnal visszadobja a nem teljesen kitöltött rovatok miatt, amiben teljes konkrét lakcímnek szerepelnie kell(ene).
A kérdés mögött nincs semmiféle simliskedés, az érintett személy egy full becsületes hippi, aki csak úgy éldegél a nagyvilágban.. :)
Személye azonban megkerülhetetlen!
Intézzünk neki bejelentett lakcímet, vagy a cégbíróság köteles elfogadni a terület szintű lakcímet is - ki mit javasol? Küzdjünk, vagy ügyeskedjünk?

Köszönöm a figyelmet, különösképpen a hasznos tanácsokat. Legnagyobb tisztelettel maradok: Rongy Aurél

Norodoro # 2021.07.02. 15:06

Tisztelt hozzáértők!

OLvasgattam a korábbi kérdéseket, és lenne egy kérdésem melyre nem találtam egyértelmű választ:

Adott egy alapítvány, akit egy kurátor képvisel.

Mivel az alapító elégedetlen a kurátor ténykedésével , de nem feltétlen akar hosszabb procedúrába bonyolódni az " alapitvány céljainak veszélyeztetése" kapcsán, ha nem muszáj - ezért felmerült az, hogy a kurátor visszahívása nélkül 3 tagú kuratóriumot hoz létre, a meglevő kurátor kurátori tisztésgét nem érintve, de elvéve alapítvány képviseletére való jogosultságát.

Ez kivitelezhető lehet ez esetleg Önök szerint?

Természetesen ha nincs más út, marad az " alapítványi célok veszélyeztetése" de azt gondoljuk ahhoz talán érdemesebb lehet hosszabb ideig dokumentálni a fennálló problémákat , viszont a kurátor már most nagy veszteséget okoz az alapítványnál a bejövő adományok terhére ( pl bankköltség ), a könyvelővel nem működik együtt stb.

köszönöm válaszukat.

alap # 2021.06.01. 11:50

Alapítványnál az alapító változásbejegyzéssel élt a bíróság felé, melyben több kuratóriumi tag és a kuratóriumi elnök határozatlan időre szóló képviseleti jogát visszavonta.

  1. Tehet-e ilyet?
  2. Tehet-e ilyet indoklás nélkül?
  3. Ha hiánypótlást kér ezügyben a bíróság, akkor mit fogad el a bíróság?
Rexor # 2021.05.31. 15:16

Mivel közeli hozzátartozók vagytok, nem.

NitaNita33 # 2021.05.31. 13:55

Üdvözlöm!

Testvéremmel több éve végzünk önkéntes alapon jótékonysági munkát. Szeretnénk egy alapítványt létrehozni. Ketten megoldhatjuk-e. Egyikünk az alapító, másikunk a kurátor.

Válaszát előre is köszönöm!

Adventi # 2021.01.21. 10:29

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alapitvány alapitója meghalt. A jelenlegi okiratban "az alapítói jogokat kijelölés hiányában a kuratórium gyakorolja" szerepel.A 3 tagú kuratóriumból 2 tag lemondott, a kuratórium elnöke változatlan.
Kérdéseim:

  1. A jelenlegi elnök fia lehet-e a kuratórium új tagja, akinek vállakozói szerződése van az alapitvánnyal.
  2. A 3 tagú kuratórium 5 tagúvá vállna, melyben az emlitett személyeken kivül további 3 tag lenne, akik nem hozzátartozók.
  3. a változás bejelentési eljárás alatt kik gyakorolják a jogokat? Már az új tagok, vagy még a régiek?

Várva mielőbbi válaszukat, tisztelettel.

ObudaFan # 2020.11.18. 15:29

Az alapító és a hozzátartozói a kuratóriumban nem lehetnek többségben, bármilyen ennek megfelelő megoldás szóba jöhet. Egyébként a működés motorja a kuratórium, nem az alapító.

Gyafipapa # 2020.10.07. 07:10

Három barát vagyunk. Elhatároztuk, hogy egy külföldön élő 1956-ban az országból menekülő, jelenleg is külföldön élő ember, aki az autósportban jelentős eredményeket ért el személyét ismertté tesszük Magyarországon. Alapítványt kívánunk létesíteni. Kérdésem. Három személy az alapító. Ez a három személy lehet a kuratórium is, vagy egyikünk legyen az alapító és ketten legyünk kuratóriumi tagok?
Tartunk attól, hogy ha az alapító nem együttműködő, gyakorlatilag nem lehet módosítani az alapító okiratot, ezért nem vonnánk be külső személyt a döntés hozatalba.
Másik oldalról, ha az alapító nem vehet részt, aktív tevékeny módon az alapítvány működésében, tehát ha ő lenne a tevékenység motorja, nem célszerű, hogy ő legyen az alapító.
Mi a praktikus megoldás az ellent mondásra?
Várom megtisztelő válaszát:
O. Gyárfás

ObudaFan # 2020.03.14. 15:01
  1. Ha a lemondás szabályszerű, akkor már az új.
  2. Az új tagot kell figyelembe venni a határozatképesség vonatkozásában is.
Flóra_Anna # 2020.03.06. 23:55

Az alapítvány egy kuratóriumi tagja lemondott tavaly. Az alapító új tagot jelölt a helyére, a bíróságnak benyújtotta a módosított alapító okiratot. A bíróság hiánypótlásra szólította fel, mert a lemondásról szóló nyilatkozat nem lett csatolva.
A kuratóriumi döntések esetében
1.) kinek van szavazati joga? A régi tag szavazhat-e vagy az új (még be nem jegyzett)?
2.) amennyiben egyik sem jelenik meg az ülésen, s e szavazattól függ a határozatképesség, akkor határozatképtelen a kuratórium?

Milyen jogszabályi hivatkozás van erre?
Köszönöm a választ

ObudaFan # 2020.02.24. 12:35

Kérdő Ivett

Az új kuratórium jogosult eljárni.

ObudaFan # 2020.02.24. 12:33

Cogito

Újra kell írni.

Cogito # 2020.02.20. 07:01

Tisztelt Szakértők!

Egyesület egyszerűsített eljárásban alakult, a bíróság elutasította a bejegyzést, mert sajnos benne maradt egy olyan szó a célok között, ami a közhasznúságra vonatkozik, és egy dátum elírás.
Minden iratot újra kell írni, vagy elég ha a régiben kicseréljük azt az oldalt vagy kihúzzuk a szót?
Köszönöm szépen.

Kérdő Ivett # 2019.07.02. 14:39

Üdvözletem!

Az a kérdésem, hogy ha egy kuratórium határozott időre lett kinevezve, és az alapítók új kuratóriumot neveztek ki, a régi kurátorok meddig tevékenykedhetnek még? Az a szituáció, hogy tavaly decemberben az alapítók teljesen új kuratóriumot neveztek ki. A bíróság hónapokig ült az ügyön, majd hiánypótlást kért. A hiánypótlás beküldése óta több hónap telt el és a bíróság még nem küldte ki a határozatot. De az alapítványnak vannak folyó ügyei. Ki jogosult annak vitelére? Ha az alapítók által decemberben leváltott képviselő jogosult vinni az ügyeket, a lehetősége mi mindenre terjed ki? Most készül a régi képviselő 1,5 millió forintot adományozni az alapítvány pénzéből egy másik szervezetnek. Az új kuratórium viszont ezt aggályosnak tartja. A decemberben alapító szándékkal leváltott, de bíróság által nem ratifikált esetben költheti-e tovább az alapítvány pénzét a képviselő?
Köszönöm a választ!

tejivó # 2019.06.29. 12:28

Alapítvány elektronikusan (mert közhasznú), változásbejegyzési kérelemmel élt a törvényszékhez. Visszautasították, mert hiányzott az alapítók meghatalmazása , melyben megbízzák az elnök-képviselőt, hogy ő intézze a procedúrát. Mivel az elutasító végzés jogerőre emelkedésétől számítva eltelt 30 nap, így tehát ha most kérjük újra a változásbejegyzési eljárást, újra csatolni kell az egyszer már benyújtott iratokat (alapító okirat, lemondó nyilatkozatok a kuratóriumi tagságról, elfogadó nyilatkozatok, meghatalmazás).

A benyújtás ideje 2019 január 08, az elutasító végzés dátuma 2019. április 26.

Mivel ezeken a nyilatkozatokon a dátum 2018. novemberi keltezésű, újra kell-e írnunk ezeket mostani dátummal, vagy elfogadja a törvényszék ha újra benyújtjuk őket?
Nehézkes lenne nagyon aláíratni újra ezeket, nyár lévén mindenki nyaralni ment.

Köszönöm ha válaszoltok!

Marcsás # 2019.01.09. 13:41

Tisztelt Fórumozók! Alapítványal kötött szociális gondozói szerződésben 180 000 Ft /év jövedelem van megállapítva. Ha van más jövedelmem, akkor is adómentes? Illetve, fel kell-e tüntetnem az adóbevallásomban?
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2018.11.28. 14:02
  1. Elvileg igen, de meg kell nézni az alapító okiratot.
  2. Kedvezményezett nem lehet a kuratóriumi tag, tehát a mindenki számára igénybe vehető, nem pénzbeni szolgáltatásokat leszámítva szerintem nem.
PraetorLXXVI # 2018.11.28. 07:29

Alapítványnak a Kuratórium elnöke lényegében a törvényes képviselője? Hívható így?
Az alapítvány a kuratórium tagjának nyújthat pénbeli támogatást?

tejivó # 2018.11.08. 08:05

drmosza, KBS, köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.05. 10:35

Szerintem egyiket sem kell, de mindegyiket célszerű. (Jobb a békesség.)

tejivó # 2018.11.05. 09:03

Alapitvany elnök képviselője lemond erről a tisztségéről, de marad a kuratórium tagja.

  1. Kell-e a csatolni a törvényszék felé a lemondó nyilatkozata mellé egy elfogadó nyilatkozatát a kuratóriumi tagságra vonatkozóan.
  2. Kell-e csatolni a módositás iránti kérelem mellé a kuratóriumi ülés jegyzőkönyvét, melyen a módosytásról határoztak?

Köszönöm

tejivó # 2018.11.03. 19:46

Köszönöm.

Hogyan reagálhat arra a törvényszék, hogy nem tuddunk benyújtani 2 évről mérleget? A folyószámlák alapján volt bevétel, de pl. a készpénzes befizetéseknek, valamint a kiadási oldalnak nincs nyoma.

Hogyan jelezzük az ügyészségnek, hogy nem lesz benyújtva mérleg? Vagy várjunk, és majd meglátjuk?

Logikus lépének tűnik, hogy vizsgálat indul. Mire készülhet az új kuratórium?

ObudaFan # 2018.11.03. 19:14

Az biztos, hogy a közhasznúságnak ezzel vége.

tejivó # 2018.11.03. 12:05

Alapítványnál kuratóriumváltás történt. Az eddigi elnök elhunyt, mindent ő tartott kézben, levelezést, mérleg benyújtást, bankszámlakezelést.

Utolsó beadott mérleg és beszámoló 2015. évi. A 2016. és 2017. évit nem tudja benyújtani az új kuratórium, mert ezekről az évekről csak a bankszámlakivonatok állnak rendelkezésre.

Mit tegyen, mit tehet az új kuratórium?

1.Jelezze a törvényszéknek, hogy nem tudja benyújtani az elmaradt beszámolót? Ezt milyen formában kell megtenni?

2.Ez milyen jogkövetkezményekkel fog járni?

3. Elveszíti-e az alapítvány a közhasznú minősítését?

Köszönöm