alapítvány


ObudaFan # 2011.01.20. 10:45

1-2. A kezelő szerv egyes tagjainak kijelölése az alapító okirat rendelkezése szerint szüntethető meg. A kezelő szerv (szervezet) alapítványi célokat veszélyeztető tevékenysége esetén az alapító a teljes kezelő szerv (szervezet) kijelölését vonhatja vissza és kezelőként más szervet (szervezetet) jelölhet ki.

3. Inkább tevékenységtől függ, mint megyétől.

bicska1 # 2011.01.20. 10:21

T. ObudaFan!

  1. A kuratóriumi tagság (halál, lemondás, alapítvány megszűnésén túl) csak a teljes kuratórium visszahívásával szűnik meg, vagy az alapító konkrét tagot is visszahívhat Ptk. 74/C. (6) bek alapján (nyilván írásban, indokolva)?
  2. A teljes kuratórium visszahívása és a konkrét tag visszahívása "és" esetleg "vagy" viszonyban lehet kuratóriumi tagságot megszüntető ok?
  3. Nem budapesti közhasznú alapítvány lennénk, induló vagyonnak 100 e. Ft-ot gondoltunk, más megyei jogi körökből úgy tájékoztattak, ott min. 300 e. Ft-nak kell lennie, de kérdezzünk rá az illetékes bíróságnál. Megtörtént, de összegszerű tájékoztatást nem adtak. Beadjuk-e 100 e.Ft indulóval?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.01.20. 10:18

Írj nekik egy levelet, hogy miért nem adod oda és kinek fogod odaadni az iratokat.

tejivó # 2011.01.19. 21:58

A gond az, hogy csak szombaton érek haza Budapestre vidékről (dolgozom). Az alapítók szombati határidőt adtak. Ismerem őket, hétfőn feljelentenek.
Nem tudom, mit tegyek.

ObudaFan # 2011.01.19. 21:29

De, van idő. Meg kell próbálni személyesen beszélni az adott illetékességi területen ezzel foglalkozó egy ügyésszel.

tejivó # 2011.01.19. 19:57

Tisztelt Obudafan!

Néhány bejegyzéssel korábban kérdeztem:
Alapítvány képviselője voltam, a mandátumom lejárt ugyan, de a szabály szerint az új kuratórium kijelöléséig még nekem kell intézni az ügyeket. Természetesen ez a számomra nyűg, le is adnám az alapítványi anyagokat, mérleget stb. ha lenne kinek.Mivel azt az új kuratóriumnak kellene átadnom.

Az alapító (egy társ-i szervezet) viszont azt mondja, hogy egyelőre nem áll szándékában új kuratóriumot kijelölni, (ez véleményem szerint jogilag aggályos), és ragaszkodik hozzá, hogy neki, mint alapítónak adjam át az anyagokat.

Értesítettek, hogy ha erre nem vagyok hajlandó, akkor rendőrségi feljelentést tesznek.

A gond az, hogy észérvekkel nem lehet rájuk hatni, rosszindulat és indulat vezérli őket.
Tehát ha nem adom át az anyagot, feljelentenek.
Én már szabadulnék az alapítványtól, és semmi kedvem esetleg rendőrségre járni, gyanusított lenni, bíróságra járni.

Az ügyészségnél szeretném kérni (ahogy tanácsoltad) a törvényességi felügyeleti eljárást), de erre már nincs időm, hétvégi határidőt adtak).

Mit tanácsolsz?

ObudaFan # 2011.01.06. 09:40

Az alapítóra nagyon ritkán van szükség egy alapítvány működése során, gyakorlatilag csak ha az alapító okiratot kell módosítani, vagy kuratóriumi tagot kinevezni. Az alapítói jogok gyakorlására pedig az alapító okiratban ki lehet jelölni más személyt. Egyesületté nem tud átalakulni az alapítvány.

emesesz # 2011.01.05. 14:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Alapítványunk 5 éves sikeresen működik. Az alapító azonban egyéb elfoglaltság miatt (nem ér rá hogy átlássa a működést és így nem szeretné ezt folytatni) nem szeretné tovább működtetni az alapítványt.
Az lenne a kérdésem, hogy az alapító (nem halt meg, mint lentebb) átadhatja e az alapítványt más személynek (futó pályázatok vannak, rengeteg program). A fentebb leírtak lehet a bíróságnak nem elegendő ok, de az alapítónak igen.
Ha nem adhatja át, akkor csak a megszűnés lehetséges?
Átalakulhat egyesületté esetleg az alapítvány?
Nagyon köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.01.04. 21:40
  1. Amíg nincs új kuratórium nyilvántartásba véve, nem. A helyedben az ügyészséghez fordulnék, hogy folytassanak le törvényességi felügyeleti eljárást.
  2. Az alapító nem képviselheti az alapítványt.
tejivó # 2011.01.04. 20:56

Obudafan köszönöm, további kérdések

  1. ha lejárt kuratóriumi mandátumom, az nem azt jelenti, hogy befejeztem működésemet? Mintha kiléptem volna egy munkahelyről?
  2. tehát ha az alapítónak adom át az alapítványi dolgokat, az jogszerűtlen?
ObudaFan # 2011.01.04. 11:49
  1. Véleményem szerint azt még neked.
  2. Az új kuratóriumnak kell átadni.
tejivó # 2011.01.03. 20:40

Tisztelt Hozzáértők!

Alapítvány ügyvezető elnöke voltam, a kuratórium mandátuma 4 évre szólt, ez szeptemberben lejárt.
Az alapító (egy egyesület) nem választott új kuratóriumot, azt mondja, amíg nem talál új kuratóriumi tagokat(nem velünk képzeli el az alapítványt), addig az alapítvány működését szünetelteti.
Most ki kellene állítani 1-2 hivatalos okiratot, levelet írni stb. Ez-mivel lejárt a mandátumom- úgy vélem, már nem az én dolgom.

  1. Az egyesület szerint ezt még nekem kell megtenni. ez így van?
  2. Az alapítvány iratainak, tárgyi eszközeinek leadására most fog sor kerülni. Mivel nincs új kuratórium, az alapító fogja átvenni. Ez jogszerű? Úgy tudtam, hogy az új kuratóriumnak kell átadni.

köszönöm.

ObudaFan # 2010.11.23. 10:31

A tagok egymással lehetnek, csak a többségük legyen független az alapítótól. 3 fő már elég, de lehet több is.

csana01 # 2010.11.23. 06:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy hány tagból kell hogy álljon a kuratórium és hogy a tagok egymással lehetnek e rokoni viszonyban?
Köszönöm

ObudaFan # 2010.11.18. 17:21

Tudni kellene, mi nincs meg.
Először meg kellene választani egy működőképes kuratóriumot.

Nagy Kornélia # 2010.11.18. 16:15

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a gyors reagálást.

Az alábbi kérdésekre várom még válaszát:

Az ügyészség által kért dokumentumok nagy része nem áll rendelkezésre. Mit kell tenni ebben az esetben?

Az iratok leadása előtt össze kell-e hívni a kuratóriumot?

Tisztelettel: NK

ObudaFan # 2010.11.18. 14:12
  1. Az alapító választ elnököt. Ha ő már nincs, akkor az alapító okiratban megnevezett személy, ezek hiányában a bíróság. A kuratóriumi tag bármikor lemondhat a tisztségéről. A változást a bíróságnak be kell jelenteni.
  2. A kuratórium felel érte. Ha a kuratórium nem működik, feltétlenül újat kell választani.
  3. Az alapítvány székhelyén.
  4. Új tagok, elnök választása és ezek bírósági bejelentése.
  5. A legjobb lenne mindenről tájékoztatni az ügyészséget, ideértve azt is, hogy új kuratóriumi tagok lesznek választva.
Nagy Kornélia # 2010.11.18. 12:25

Tisztelt Fórum!

A következő témában szeretnék segítséget kérni.
Adott egy alapítvány (általános iskolai tanulók támogatására, 15 éve jött létre) aminek 5 fős kuratóriuma van. Az alapítvány elnöke 2010 augusztusában váratlanul elhunyt. Ő kezelte az alapítvány ügyeit. Az elnök halála után az egyik tag kapta meg az alapítvány teljes dokumentációját. Az alapítvány vagyona pár ezer forint, amely bankban van elhelyezve. Aláírási és pénzfelvételi joga az alapítvány elnökének és titkárának volt együttesen.

Kérdések:

1.Hogyan kell új elnököt választani? Ha valamelyik tag ki akar lépni az alapítványból, ezt hogyan teheti meg?

2.Ebben a helyzetben kinek a kötelessége az alapítvánnyal kapcsolatos adminisztráció elvégzése, az adóbevallás, a pénzügyek intézése, ha az alapítványnak nincs pénze könyvelőt megbízni?

3.Az alapítvány iratait hol kell tárolni szabályosan, eddig az elnök magánál tartotta?

4.Mi az ügymenet, ha mégis folytatni szeretné az alapítvány a működését?

5.Az alapítvány egyik tagja a napokban kapott egy levelet a városi ügyészségtől hogy 2007-2010 közötti időszak eredeti dokumentumait (konkrét felsorolással) decemberi határidőre nyújtsa be az ügyészségre törvényességi felügyeleti vizsgálat céljából. Az ügyészség által kért dokumentumok nagy része nem áll rendelkezésre. Mit kell tenni ebben az esetben? Az iratok leadása előtt össze kell-e hívni a kuratóriumot?

Köszönettel: Nagy Kornélia

ObudaFan # 2010.09.20. 19:48

A törvény úgy fogalmaz, hogy "különösen halála, megszűnése esetére", ami nem zárja ki, hogy más esetre is lehessen kijelölni. De a legbiztosabb megoldás a kérelem visszavonása és új kérelem beadása.
A kuratóriumot ki lehet nevezni határozatlan időre, sőt, ez a tipikus.

future # 2010.09.20. 14:36

Tisztelt ObudaFan
Alapítás alatt álló, még nem bejegyzett alapítvány alapítója vissza akar lépni vagy valamilyen módon átruházni az alapítói jogát/státuszát másra, gyakorlatilag ez annyit tesz hogy egy másik alapítót szeretnénk közös megegyezéssel (én a leendő kuratórium elnöke és az alapítvány képviselője leszek).

Az alapító okirat már be van adva, most várjuk az alső kör hiánypótlását, tehát még lesz alkalom változtatni valószínűleg.

De ha maga az alapító személye változna, aki aláírta az eredeti alapító okiratot, akkor le kéne zárni ezt a kört, visszalépni az alapítástól, és egy teljesen új kérelmet beadni új alapítóval?

Hogyan kell ezt kivitelezni?

Van-e olyan verzió, hogy az alapító bead egy kérelmet a hiánypótlásnál, hogy átruházza az alapítói jogait egy bizonyos személyre vagy a kuratóriumra?

A hírekben olvastam erről:
"Változatlan maradt az a szabály, mely szerint az alapító az alapító okiratban az alapítói jogok gyakorlására maga helyett más személyt is kijelölhet, és az alapítói jogok gyakorlására kijelölt személyt az alapítvány alapítójának kell tekinteni. Az új szabályok szerint az alapító az alapítvány kuratóriumát is kijelölheti, azonban kijelölését az alapító csak abban az esetben vonhatja vissza, ha e jogát fenntartotta, és a kijelölt kuratórium az alapítvány cél szerinti működését veszélyezteti."
(Tovább: http://www.jogiforum.hu/hirek/22980#…)

Tehát jól értem, hogy már most is van olyan szabály, ami szerint az alapító az okiratban az alapítói jogok gyakorlására mást kijelölhet (nem halála esetén hanem azonnali hatállyal), akit tulajdonképpen az alapítóként lehet tekinteni?

Az alapító okiratban meg lehet azt határozni, hogy az alapító határozatlan időtartamra jelölje ki a kuratóriumot, és csak az alapítvány céljainak veszélye esetén válthassa le a kuratóriumot (törvény szerint)?

Köszönettel előre is
Future

ObudaFan # 2010.09.20. 08:35

Ezt úgy.

anoli59 # 2010.09.19. 19:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!
"Az Alapítvány Alapítója és az Alapítvány számára felajánlást tevő személyek, valamint ezek hozzátartozói az Alapítványtól támogatást nem kaphatnak."
Ezt úgy kell értelmezni, hogy az alapító közeli hozzátartozója sem kaphat támogatást az alapítványtól?
Köszönettel: anoli

ObudaFan # 2010.09.16. 17:06

Alapítványt még az összes alapító együtt sem szüntet meg csak úgy. Mire alapozva kértek és mit?

musztang # 2010.09.16. 15:55

Tisztelt Ügyvéd Úr! A 3 alapítóból 2 aláírásával az ügyészségen elindított Alapítvány megszüntetési folyamatot megfellebbezték, mondván a 3. alapító nem írta alá (igaz, ő német állampolgár és igen ritkán van Mo.-on). A többségi akarat nem elég?A jelenlegi vezetés , mely 5 évre volt megválasztva, már egy éve nem létezik, nincs új Kuratórium stb.

ObudaFan # 2010.09.16. 14:56

Sehogy. De ha tényleg lehetetlenné vált a célja, az ügyészségtől lehet kérni, hogy indítsanak keresetet az alapítvány megszüntetésére.