Felszámolás alatt perindítás?


szamár # 2010.05.07. 08:46

Kedves Szakértők!
Van egy cég, amelynél az alábbi eset áll fenn:
„A bíróság elrendeli annak a Cégközlönyben való közzétételét, hogy 2010. március X. napján jogerőre emelkedett végzésével a(z) Y. Korlátolt Felelősségű Társaság adós fizetésképtelen­ségét megállapította és a felszámolását elrendelte.“

Ez a bizonyos cég fizetési meghagyást indított ellenem, ami ellentmondásomra polgári perré alakult. A tárgyalás egy hónap múlva lesz. A kérdésem az, hogy fizetésképtelenség miatt felszámolás alatt lévő cég is indíthat ilyen eljárást?
A cég a peres iratokban elismerte, hogy ő is tartozik nekem. Ha elveszti a pert hogyan fogja megtéríteni a bírósági költségeket illetve az én költségeimet? Ezt nem kellene a bíróság tudomására hozni, hogy ha veszít rajta nem fognak tudni semmit behajtani?
Köszönettel:
szamár

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.07. 09:05

Felszámolás alatt lévő cég is kezdeményezhet bírósági eljárásokat. (Mellesleg ez az eljárás - ha már tárgyalást is kitűztek - valószínűleg március 10-e, tehát a felszámolás kezdete előtt indult.)
Ha nyersz, a követelésedet úgy tudod érvényesíteni, mint más hitelező: bejelented, aztán nyilvántartásba veszik. Vagy jut rá pénz, vagy nem. Inkább nem. (Ha a bejelentést nem tetted meg április 20-áig, akkor máris vetheted a keresztet az egészre, ebből a perből jól már nem jöhetsz ki.)

A bíróságot az ítéletben egyáltalán nem befolyásolja, hogy azt eredményesen végre lehet-e hajtani. (De ha befolyásolná is: azt várod tőlük, hogy téged marasztaljanak, mert te tudsz fizetni? Vagy mit szeretnél elérni egy ilyen bejelentéssel?)

Azt a tartozást, amelyet szerinted a peres iratokban elismert, szintén be kellett jelentened hitelezői igényként. Különben sütheted.

ObudaFan # 2010.05.07. 13:43

A felszámolás kezdő időpontja után a gazdálkodó szervezet ellen a felszámolás körébe tartozó vagyonnal kapcsolatos pénzkövetelést csak a felszámolási eljárás keretében lehet érvényesíteni azzal, hogy a hitelező - a gazdálkodó szervezet által indított perben - a gazdálkodó szervezettel szemben a felszámolás kezdő időpontjában fennálló követelését beszámítási kifogásként érvényesítheti, feltéve, hogy a követelés jogosultja a felszámolás kezdő időpontjában is a hitelező volt.

ObudaFan # 2010.05.07. 13:45

Ja és: felszámolás alatt álló cég által indított perben az alperes csak akkor élhet beszámítási kifogással, ha a pénzkövetelését a felszámoló nyilvántartásba vette.

szamár # 2010.05.08. 04:21

Huh ne haragudj de én ebből egy szót se értettem....elnézést, de tényleg nem...főleg ezt:
"feltéve, hogy a követelés jogosultja a felszámolás kezdő időpontjában is a hitelező volt."

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.08. 06:25

Másképpen: nem lehet beszámítani olyan követelést, amit a felszámolás kezdete után engedményeztek a hitelezőre.

De hidd el, ObudaFan is azt mondtam, amit én. Csak szakszerűebben - és egyúttal a laikusnak érthetetlenül.

yuri # 2010.05.08. 06:38

Kedves szamár!

A perrel kapcsolatos költségeidet is be kell jelentened a felszámolónál, mert pernyertesség esetén is csak így tudod érvényesíteni azokat. Ha elveszted a pert, akkor a perrel kapcsolatos költségek miatt lerótt regisztrációs díjat visszaigényelheted.

ObudaFan # 2010.05.08. 09:41

Ráadásul azok a) kategóriás követelések, így pernyertesség esetén legalább azok megtérülésére esély van.

Larissza # 2013.06.10. 11:22

Tisztelt Fórumozók !

Felszámolás alatt álló céget polgári perben a tulajdonos képviselheti-e ?
Az ügyvezető másik -szintén tulajdonos- tag volt.A fenn jelzett tulajdonos a társaság tevékenységében nem vett részt .
A polgári per először ingóság kiadás címen indult,majd átváltozott kártérítési perré.
Előre is köszönöm a válaszokat !

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 11:28

Felszámoló és általa meghatalmazott jogi képviselő.

Larissza # 2013.06.10. 14:26

Pontosítanék a kérdésemen. Kérdeztem,polgári perben a tulajdonos képviselheti-e a céget,ha az felszámolás alatt áll? Kaptam rá válasz,amit szívből köszönök.
Tehát : Fa. cég nem ügyvezető tulajdonosa egyik partnere ellen polgári per keretében kártérítési keresetet nyújtott be, a tárgyalásokon ő képviselte a céget.
A kár a céget érte- persze közvetetten őt.A cég tudtommal jogi személyiséggel rendelkezik, a magánszemély nem jogi személyiség. A felszámolótól nem kapott meghatalmazást,talán nem is kaphatott ? Tehát marad a kérdésem : a polgári perben jogszerűen képviselte -e a céget, ha az már felszámolás alatt állt ?
Előre is köszönöm a válaszokat !

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 15:44

Szerintem akkor sem képviselhette volna, ha nincs a cég felszámolás alatt.
Valamit rosszul tudsz vagy rosszul adsz elő.

Egyébként is, mi a konkrét problémád? Nem hiszem, hogy a Pp.-nek a meghatalmazottakra vonatkozó szabályainak elméleti megismerése iránt érzel elemi vágyat.

Larissza # 2013.06.10. 18:43

Köszönöm szépen a választ !
A Pp.jogszabályai részletes megismerésére nem érzek tényleg késztetést....
Konkrétan : A cég partnere kárt okozott a cégnek, amikor az még nem volt felszámolás alatt.A cég nevében a csendestárs adta be a bíróságra a kártérítési keresetet, a tárgyalásokon is ő volt kizárólag jelen.A kereset benyújtásakor már felszámolás alá került a cége.A károkozó partner szerintem nem a magánszemélynek, hanem a cégnek okozott kárt, tehát a cégnek kellett volna indítani a bírósági eljárást. Az elsőfokú bíróság kötelezte alperest a kár megfizetésére, mire az fellebbezett,mert nem értett egyet a kártérítés mértékével. A fellebbezésre felperes ellenfellebbezést nyújtott be a Törvényszék felé. A tárgyalás időpontját a Törvényszék ki is tűzte. Úgy tudom további fellebbezésre nincs jog. Ide kapcsolódna másik kérdésem is : a Törvényszék rögtön a tárgyalás után meghozza az "ítéletet "vagy van egy időintervallum, melyen belül kell végzést hoznia ?
Nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkozik az üggyel,roppant hálás vagyok érte, köszönöm mégegyszer !

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.06.10. 18:53

A cég nevében a csendestárs adta be a bíróságra a kártérítési keresetet,

Valószínűleg volt meghatalmazása. Ha a társaság nevében járt el, akkor a társaságnak ítélték meg a kártérítést.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 20:19

Még meghatalmazással sem járhat el - hacsak nem áll munkaviszonyban is a céggel. Valami nem kerek.

Larissza # 2013.06.10. 21:16

Az elsőfokú bíróság a magánszemélynek ítélte meg a kártérítést...nem a cégnek. Polgári peres eljárásban.
Lehet ezzel megtámadni a Törvényszéken a keresetét ?
Hiszen,ha jól értettem, nem volt jogosult képviselni a céget, mégha övé is volt a cég még az elsőfokú tárgyaláson sem. Cégkivonattal és társasági szerződéssel bizonyította, hogy övé a cég.

ObudaFan # 2013.06.10. 21:57

De ezek szerint nem is a céget képviselte, ha egyszer ő kapta a kártérítést. Saját nevében pedig bárki indíthat pert. Most az más kérdés, hogy neki volt-e jogos igénye, az meg ebből a leírásból nem derül ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.11. 06:00

Vagyis eleve rossz volt a kérdés.

hajoskapitany2 # 2013.09.06. 12:17

Tisztelt büntetőügyben illetve felszámolásban jártas Szakemberek!
A cégnél megkezdődött a felszámolás, miközben a büntetőügy - rendőrségi nyomozás - zajlott az egykori ügyvezetővel szemben.
Az ügyészség elfogadta a nyomozás megszüntetését, így pótmagánvádas eljárásra nyílott lehetőségünk.
Ahhoz, hogy a polgári perekben megnyerjük az ügyvezetővel szembeni pereinket, feltétlen szükség lenne a sikeres büntetőügyi ítéletére.
A feljelentést, és három évig a vizsgálattal kapcsolatos ügyet azon cég tette illetve vitte, amelyik most felszámolásba ment. Az ügyvéd személye sem változna.
A tulajdonos vállalja a per ügyvédi és egyéb költségét, mégis a felszámoló nem akarja az ügyvédi megbízást a cég nevében aláírni, mondván, nem akar pereskedni.
A tulajdonosnak egy esetleges sikeres büntető ítélet sokszorosát jelentené a cég tartozásánál, nem beszélve arról, hogy így a felszámolást előidéző APEH kár is megtérülhetne.

Hogyan tudjuk kényszeríteni a felszámolót arra, hogy kiadja az ügyvédi megbízást?
A felszámolás alatt álló cég tulajdonosa adhat-e a meghatalmazást az ügyvédnek a vádemelésre és pervitelre?
Milyen törvényi háttérrel kötelezheti a tulajdonos a felszámolót álláspontjának megváltoztatására?

Köszönöm válaszukat és segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.06. 12:59

Ahhoz, hogy a polgári perekben megnyerjük az ügyvezetővel szembeni pereinket, feltétlen szükség lenne a sikeres büntetőügyi ítéletére.
Ez nem igaz.

Talán ha nem a felszámolásban ébredtetek volna fel, akkor lehetett volna valamit csinálni. Az adós gazdasági társaság tagját nemigen tekintik félnek a felszámolásban.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.06. 13:03

A hitelezőkön keresztül tudtok még valamit elérni.

ObudaFan # 2013.09.06. 13:55

Ha teljesen egyértelmű, hogy a felszámoló mulasztása a cégnek kárt okoz, akkor felszámolási kifogással, valóban elsősorban a hitelezőkön keresztül.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.06. 14:48

Én is így értettem, mert a tagtól nemigen fogadják be a kifogást.

hajoskapitany2 # 2013.09.06. 17:42

Köszönöm, hétfőn keresem az APEH illetékesét, akivel a tartozásról is tárgyaltunk eddig!

hajoskapitany2 # 2013.09.08. 13:57

„Ahhoz, hogy a polgári perekben megnyerjük az ügyvezetővel szembeni pereinket, feltétlen szükség lenne a sikeres büntetőügyi ítéletére.
Ez nem igaz."

Nagyon is igaz.

Sikeres büntetőper után nem csak a cégnek okozott károk térülhetnének meg - van miből-, hanem a cég tulajdonosának egyéb módon okozott kára is.

Amennyiben a felszámoló nem írja alá a pótmagánvádas eljárás ügyvédi maghatalmazását, úgy elmarad a büntetőper, sem a cégnek, sem a felszámolást elindítónak, sem a cég tulajdonosának egyéb kára nem térül meg.
Itt van a felszámoló felelőssége!